Přejít na výpis diskuzí
Půlhodinový záznam z hraní Wolfenstein: The New Order
22.4.2014 | Petr Poláček
85 příspěvků
-
Po prvych dvou minutach se mi udelalo blivno. Tohle je devfinice dooty calls, konzoloidna zlatanina.
Btw uz half life 2 mel vyresene lepe animace xichtu nez tahle ta "next gen 2014" "hra".
Naprostej humus. -
-
najhoršie je, že toto ľudia volajú oldschool, pričom v tej hre je snáď všetko klišé čo definuje moderné akčné hry. Teda ak za oldschool považujeme hry z pred roku 2000.
a čo sa týka HL2 tak ten predovšetkým ukázal ako má vyzerať poriadna scriptovaná hra, kde sú scripty v rozumnej miere, tam kde je treba, pričom hra necháva priestor hráčovi na vlastnú kreativitu a exploráciu prostredia, tak aby nemal neustále pocit, že je hrou niekam násilne ťahaný.
-
-
slovo lineární zde dostáva uplne novy rozmer, 1/10
-
-
A tady zase slovo chuj
-
-
Docela ma bavia tie komentare tu, typu HL2 bolo lepsie naskriptovane a otvorenejsie, dokonca Doom 2 ze bol otvorenejsi. Pamet je fakt milosrdna. HL2 tak isto ako kopec dalsich strielaciek bol silne skriptovany, eventy sa opakovali a otvorenost alebo moznost si vybrat trasu teda niez nebola nejak brutalna. Bol to tak isto tunel akurat ze s lepsimi kulisami. Rozdiel bol v tom ze bola intenzivnejsie pouzita fyzika na riesenie problemov, trochu vystrkoval rozky nejaky pribeh (obcas trochu ibmecilny ale budiz) a neboli tam cisto anonymne charaktery ale dalo sa s postavami nejak szit. No a bola to v tom case prva hra v tejto kombinacii a na tu dobu so slusnym technickym spracovanim, ale inak nic objavne.Paradoxne Valve pomaha to ze nechrli HL kazdy rok tak ako to robi Activision s CoD, lebo vlastne medzi HL1 a HL2 je rozdiel iba v technologii, len to uz sa mozeme zacat hadat v com vlastne moze byt nejaka strielacka principialne inovativna. Problemom CoDu a podobnych FPS je ze sa ich chli moc vela a ludia sa ich uz prejedli, uz neni ich moc cim sokovat a nalakat.
Tento Wolfenstein nebude tak isto v nicom prelomovy ale neni to zasa ani uplny odpad. Ma to taky oldschool nadych, grafika nieje uplne tragicka a uz davno tu nebola nejaka fps hra z obdobia 2sv vojny s nazi tematikou aj ked v tomto pripade skor prave v takom tom over the top ponimani a aj istym sarkazmom. Co je aj fajn, po supervaznych CoD, ehm.
Skor z toho traileru vidiet, aj ked nie zasa az tak dobre, ze ID Tech5 a Megatexture asi dlho nepreziju a bude ta technologia zit pokial sa nevratia investovane naklady, lebo inak , minimalne pre hraca, to neprinasa nejake vyhody. Iste dokaze to bezat na hw s malo vram ale to uz dnes neni taky problem a zvlast na novych konzolach. A z hladiska developerov a designerov to skor vyzera na pain in the ass -docela slusnu server farmu to potrebuje na generovanie dat a celkovo spravu assetov, vygenerovane data su velke, prakticky nemoznost modovat komunitov (moc zlozite) atd. A z toho tak trochu vyznieva, pokial fakt ID Tech5 kruto neprekopali, ze ani od Dooma 4 sa nebudu dat moc cakat zazraky, aspon po technickej stranke. A na nejaky ID Tech 6, po odchode Carmacka, mozeme zabudnut. -
-
nez budes psat podobne nesmysly, doporucuji si najit nejakou ferovou stranku zabyvajici se hernimi enginy. pak by ses mozna docetl, ze carmack sel pekne postupne a kazdy jeho engine byl v podstate zlomovy, vzdy ukazal konkurenci zada. kdyz se podivam na dnesni enginy, tak jedine co vidim, je zdokonaleni jiz objeveneho, zatimco carmack opravdu prinasel nove veci, viz prvni hw renderovani, bezierovy krivky, regulerni 3D prostredi v prvnim dile quake, megatextury a to nemluvim o sitovem kodu.
-
Ano HL2 mel animacku kazde 4 metry, nakej triger kterej neco spustil, nebo qte.
Bez nekam prosimte. Stejne ty tvoje ho*na nikdo necte. -
HL2 rozhodne BOL lepšie naskriptovaná a otvorenejšia hra. Preboha prečo si to nezahráte ? to ste tak rýchlo zabudli na Highway 17 ? A oproti tomu vo videu bol skutočne i Doom 2 otvorenejší, minimálne tam mal človek podstatne viac priestoru. Samozrejme žiadna z týchto hier nie je žiaden openworld, to tu ani nikto nepísal.
Mimochodom píšeš, že megatexture pre hráča nemá žiadne výhody... neviem ako pre teba ale v takom Rage mi priniesol nádherné exteriéry bez opakujúcich sa textúr, čo na mňa teda slušne zapôsobilo. V koridorových hrách to ale skutočne neprinesie hráčovi skoro nič. Megatexture ale určite má budúcnosť. -
-
Mimochodm co sa tyka Rage tak ten ma dost problem s detailnymi texturami. Inak povedane objekty, interiery mali dost hnusne textury (id soft alebo skor Carmarck sluboval ze mozno vydaju texturovy balik ale nakoniec od toho upustili, lepsie povedane nikdy k tomu nedoslo. Podla jeho slov by mal minimalne cez 30-40GB co je dost). Tak isto ma iD Tech5 problem s oblohou a simulaciou pohybu slnka - je staticke pretoze cela mapa a jej lightmapa sa prepocitava pri generovani megatextury. Iste vyhoda je ze kazdy detail na mape moze byt specificky a rucne nakresleny, lenze hrac to aj tak nevnima a oproti beznym enginom ktore pouzivaju tiling a dalsie bezne sposoby texturovania ten rozdiel nieje az tak viditelny. Naopak na strane developera su tie naklady enormne. ID Soft mal 300 jadrovu render farmu na generovanie megatextur. Tak isto masiny pre designerov mal dost vela pameti. Staci si pozriet taky cryedit ktoremu staci bezna dev masina a level designer moze rovno tvorit finalny level. Nehovoriac o krutej kompresii aby sa to ako tak zmestilo na disk pri vydani.
-
-
ty to možno nevnímaš, ja a mnohí ďalší to vnímame.
všetko čo si opísal sú iba technologické limity súčasnosti, nehovorí to nič o tom, že by Megatexture nemal budúcnosť a už vôbec nič o tom, že by nemal pre hráča žiadne výhody ako si písal. Dynamické svetlo Megatexture mimochodom nijak nevylučuje *7* Zapiecť skoro všetko do textúr bolo rozumné rozhodnutie zhladiska optimalizácie, čoho výsledkom je, že Rage beží pri 60fps aj na slabších zostavách, pričom vyzerá výborne. V id jednoducho predbehli dobu, hra s megatexture s optimálnym rozlíšením textúr by zabral určite nad 100-150GB ak nie i podstatne viac. -
-
Kde pisem o dynamickom svetle ? ja som pisal o oblohe, lepsie povedane o slnku. Rage ma dynamicke svetla ale cely level je nasvieteny staticky, pouziva lightmapy. Megatexture ako technologia mala zmysel pri konzolach z generacie PS3 a Xbox360 kde sa muselo kruto setrit s ramkou. Dnes to uz take zaujimave nieje. Skor by mohlo byt zaujimavejsie, co chcel Carmack ako dalsi krok v dalsom engine, virtualizaciu meshov. Tam by sa mohla podstatne zdvyhnut detailnost prostredia. Co sa tyka vnimania tak ty si asi najaky orol co. Vecsina hracov, staci si pozriet statistiky, hry ani nedohra tak tazko bude nejak vnimat detaily sutrov na konci mapy. Tak isto si nikto nebude instalovat hru ktora zaberie 150GB ked konkurencne tituly s porovnatelnou grafikou zaberu desatinu. A na zavar, prajem ti mat vlastnu firmu/studio. Iste naklady na velku serverfamu plus ludi co sa budu starat o jej prevadzku su pre teba zanedbatelne, oproti tomu ked ti bude stacit mat iba doho designera. Ty budes zasa nejaky Eurofondovy podnikatel ze. Eura sa ti valaju ako plevel.
-
-
a o čom potom píšeš ak nie o dynamickom svetle ? *7*
-
-
-
-
Ano ? A v com ako bol Highway 17 iny, zlomovy, spickovy, totalne laxativny ? Som si teraz ten level cely pozrel. Paradoxne je to jedna z tych horsich ukazok netunelovosti v HL2. Hrac sa pohybuje po ceste, a pokial mu designeri nedovolia tak moze byt len na tej ceste - z jednej strany pohorie, z druhej more (Crysis ?). A zastavenia su na designerom zvolenych miestach - na zaciatku rybarsky pristav a potom rozne minihry na ceste, typu odstranenie gravitacnou zbranou barikady zo starych aut, cez cestu padne elektricky stlb s kablami a podobne. Pri tych zastavkach sa pouzije fyzika a nejake tie puzzle (v pristave magneticky zeriav, na odstranenie aut gravity gun a podobne). Inak vecsina levelu je poloprazdna, dokonca by som povedal ze aj na pomery HL2 je to dost vykradnute ale to je pochopitelne kedze vecsinu casu to ma hrac prejist v rychlosti na buggine. Aby sme sa nepochopili zle, bola to zabava, suboje s Combine su celkom challinge ale zasa to neni nejaky kurty zlomovy designersky odklon od standardu.
-
-
wtf? prečo by mal byť zlomový, spičkový alebo laxatívny ??? Písal si, že HL2 nebol otvorenejší oproti wolfovi, lenže Highway 17 (okrem mnohých iných úsekov hry) dokazuje, že nemáš pravdu. Viem, že ťa to štve ale budeš sa s tým musieť zmieriť.
-
-
Kde som vravel ze HL2 nema otvorenejsi level design oproti wolfovi? (este ktoremu? lebo napriklad wolfenstein z 2009 mal vcelku slusne mapy). Ja som poukazoval na tvoj pokriveny pohlad na to co je tunelove a co nie. V jednej "hre" to je ocividne cool a nevadi to a v druhej je to podla teba otras. Treba si uvedomit ze urcita tunelovost bude v kazdej FPSke a to vobec nemusi byt primarne zle, doelzite je ako to autori podaju a obalia minihrami, puzzlami, pribehom a dalsiou vatou aby to hracovi tak neprislo. Ale evidentne nema zmysel diskutovat s HL2 fanboyom ze by jeho modla mohla mat aj nejake chyby. A fakt dnes asi nebudem spat ked sa budem musiet zmierit s tym ze ty mas pravdu..... hmmm....
-
-
to už ani nevieš čo si sám napísal ?
"Docela ma bavia tie komentare tu, typu HL2 bolo lepsie naskriptovane a otvorenejsie"
A to či tunel je alebo nie je v tej či onej hre lepší alebo nie tu vôbec neriešim, tak prosím najprv porozmýšlaj než niečo napíšeš. Samozrejme že každá fpska má v sebe tunelovosť a nikde nepíšem, že je to zlé, tak mi nevkladaj do úst niečo čo som nepovedal.
-
-
-
-
Ano, takže si nám zase přišel říct jak jsou ty moderní hry hrozné a stojí za pendrek. No prober se, HL 2 byla jedna z nejvíc přehodnocených her co jsem kdy hrál a nebýt rádoby pamětníky co si o ní vybásnily naprosté nesmyly, tak se na ni dávno zapomene.
-
-
-
zklamání, jedině snad to prostředí vypadá docela dobře i přesto, že je dost fantasmagorický, ale jinak je to jen velmi tupý a jednoduchý koridor...škoda
-
tss tak se mi zdá že někteří diskutující si dali za cíl hatovat každou moderní hru, která se objeví a neustále opakovat pohádky o dokonalosti starých her. Holt nostalgie umí dělat divy.
Každopádně nový wolf vypadá naprosto úžasně, mocinky moc se těším -
-
Asi te sklamu, ale tohle není sado-maso simulátor *6*
-
-
Ze vsech materialu a videi, ktere nam vyvojari doposud predvedli z tohoto titulu jednoduse cisi budgetovost. Libilo se to nekomu nebo ne, tohle proste a jednoduse pripomina Wolfensteina uz jen z dalky. Akce tam je, nejakej divnej Blazkowicz tam je taky, ale ze to bude dustojny nastupce RTCW, to bych si netroufal tvrdit. Zahraju si to kazdopadne, behem tohoto suchyho obdobi urcite bodne (samozrejme vyjima Dark Souls 2 :) ), ale nemuzu si dovolit od toho ocekavat prilis, protoze pak se s nejvetsi pravdepodobnosti dostavi pekne zklamani..