Přejít na výpis diskuzí
Rage odmění prvokupce, nepotrestá bazarový prodej
12.8.2011 | Aleš Smutný
76 příspěvků
-
Eh... tohle je jen naruby podanej kod pro dlc pro prvniho kupce. Znamena to nejakej kod, kterej se bude muset zadat, jak jinak to pozna, ze nebudu druhej v poradi hrajici stejnou kopii? A jakej rozdil je pak oproti jinymu (online)passu? A divil bych se, kdyby se takovej kod nedal koupit i k bazarovce, rekneme za neco mezi peti a deseti dolary. Je to jen marktingove hezky podany.
-
Jistým průzkumem bylo prokázáno, že prodejce za utržené peníze pořídí new titul a ne každý je na tom tak finančně dobře, aby mohl zakoupit předražené novinky.Tudíž bych na bazarech neviděl nic špatného.Copak chce výrobce oděvů další peníze za prodej z bazaru, nebo nábytku či autobazaru?Požaduje sochař peníze za to, že jste se podívali na jeho sochu?NE.NE.NE.Jednou prodáno a šmitec.Vážení páni nenažraní výrobci, snažte se další potenciální kupce nachytat třeba DLC obsahem. *16*
-
Tak pokud nestíháš, tak to máš dobrý, tobě se pak určitě vyplatí koupit hru novou za 300kč a podpořit autory/vydavatele než kupovat hru z druhý ruky třeba za tu samou cenu. *3*
-
Stan - ale kde pak. Já si od úst nic neodtruhuju. Jenom nestíhám, taky věnuju svůj čas jinde. Třeba doteď jsem se ještě nedostal na prostředního Stalkera - Clear sky. Cena? Kolem dvou stovek *4* Teď mám stejně období herního půstu. Už jsem dal do kupy 15 tisíc, ještě 2 a mám na novou sestavu. Plus potom monitor, tý starý mašince už je příliš a dnešní hry přestává stíhat i na nejnižší detaily. Když jsem to tak načal, tak je až s podivem, jaká sestava se dá postavit doslova za pár šupů. Miluju konzole *1* Jinak to s tím vydavatelem je samozřejmě pravda, ten shrábne nejvíc. Ale pokud umí studio udělat úspěšnou hru, o další zakázku se bát nemusí. A pochybuju, že by na tom byly zas až tak škodní *4*
Edit: Dopr, to tlačítko vlákno fakt nefunguje tak, jak jsem čekal... -
nejvtipnější na tom je že k autorům(vývojářům) se nedostane téměř nic. Těm zaplatí vydavatel za práci a konec. veškerý peníze z prodeje shrábne právě vydavatel :-) Proto podporuju Indie vývojáře víc než nechutný korporace typu Activison/Ubisoft/...
-
Radioaktivní surikata - mně se hodně líbí jak k tomu se Santou přistupujete, za každou cenu aby se peníze dostaly k autorům i za cenu vlastního utrhování od úst, tím myslím to čekání půl roku či rok na slevu, chválihodné. A to vše pro někoho kdo vám akorát hází klacky pod nohy a sám hlavně sleduje především jen a jen svůj byznys a prospěch, tím neříkám, že to platí pro všechny tvůrce her, ale z drtivé většiny ano.
-
Jestli se objeví hra v bazaru po 5, 10 nebo 15 lety je tvůrcům nejspíš putna.
A že to tvůrce her tak pálí, to se ani nedivím. Zatímco pračku, ledničku nebo auto nebudeš střídat jako fusekle (alespoň to tak normální lidi nedělají, komu by se s tím chtělo pořád trápit), tak her můžeš za jeden měsíc projet klidně několik. A když z jedný kopie hraje hraje během půl roku tucet lidí, tak čemu se kdo diví. Jak psal Santa, pokud nemáte peníze na nový hry (což je hodně lidí), tak si chvíli počkejte, ony ty ceny půjdou dolů a to, co byste zaplatili v bazaru půdje do kapsy autorům, který alespoň dostanou prostředky na další hry. Že se bazarem vrátí část peněz tomu prvnímu a ten si pravděpodobně koupí další novou hru je fajn, ale když je takhle těch lidí v řetězci víc, tak ji pořád kupuje jen ten první. A za zbytek nedostaou tvůrci ani halíř...
"Legitimní řešení je jednoduché - vyrábět hry tak trvanlivé a kvalitní, aby v bazaru končily co nejpozději, co nejméně."
To je sice moc chytrý, ale vem si, kolik výjimečnejch her by jsi tím vyřadil. Co třeba Metro 2033? Zaklínače 2? Projedeš single a co pak? -
2) což je správné, člověk by neměl něco co kupuje vlastnit nějakým nařízením do konce života a mít zákaz se toho zbavit, to je celkem nehorázné omezení při nakládání s tvou věcí. Každý by měl mít možnost takto přeprodávat software a ne být otrokem společnosti, která mu licenci prodala a která mu bude milostivě určovat co s tím může a co ne, zatímco takový spotřebitel nemá ani jedno jediný mizerný právo s výjimkou toho, že můžeš produkt vrátit v neporušeném obalu, to se většinou přijímá. U digitální distribuce, tak tam už s tebou ale totálně vyjebou, zaplatíš a dál nemůžeš absolutně nic, software padá? má bugy? smůla pane spotřebiteli.
S cenou hry je to také velice pozoruhodné, při vydání v průměru 1300 (to je zhruba průměr mezi PC verzí a konzolovou) a během dvou, tří let hra může stát i 100, dámy a pánové, který produkt tohle má? -
Ale zase je dobrý, že ona použitá hra je pořád vlastně nová, u fyzických věcí to opotřebení je vždycky, u softwaru neni, ale někdo k tomu možná přistupuje tak, že chce mít novou i tu placku.
-
1) S morálním zastaráním máš pravdu, ale já píšu pouze o užitné hodnotě. Reaguju na auta, protože je zmínil Stan. Navíc vydavatelům nejde o bazarové prodeje 10 let starých her, ale o prodeje nových her.
2) Nepíšu, že by měl peníze z bazarového prodeje dosta výrobce. Píšu, že mi vadí dávat peníze za hru, aniž by tyto peníze šli k výrobci.
Kvalita her to, podle mě, nevyřeší. V bazarech se prodávají i špičkové hry. Jsou hráči, kteří hry nesbírají. Prostě si hru zahrajou a pak jí prodaj. -
S těmi miliony jsi to trochu překroutil, protože stejně jako si s autem nekupuješ celou automobilku :-), koupí hry získáváš jedno "právo hrát", čili jednu licenci. A nepřenositelnost této licence je potom to, co se tu kritizuje.
Co se týče tvé reklamace... to jsi nereklamoval software nýbrž obsah krabice, což je trochu něco jiného. Zkus si reklamovat hru, protože padá, je špatně přeložená anebo tě prostě nebaví. nejspíš pohoříš, neboť tyto záruky běžný komerční software v rámci "vychcaného" licencování záměrně neposkytuje. Neručí se za nic, krom toho, že ho máš :-). -
Jen 2 připomínky:
1. Hodnota her naopak klesá mnohem rychleji než hodnota auta. Není dána opotřebením, nýbrž tzv. morálním zastaráním. Jakou cenu dnes mají hry 5, 10 nebo 15 let staré?
2. Pochopitelně že bazarové peníze už nedostane výrobce. Proč by taky měl? Nebo ty snad bereš honorář za jednu práci/výrobek dvakrát?
Legitimní řešení je jednoduché - vyrábět hry tak trvanlivé a kvalitní, aby v bazaru končily co nejpozději, co nejméně. -
Do bohatého člověka mám daleko (fňuk), ale je fakt, že jsem vlastně nikdy nic bazarového nekoupil.
Proti bazarovým prodejům všeobecně nejsem. Je to jen u těch her. Prostě mi příjde divný platit nějakýmu člověkovi za použitou hru. Navíc když si jí můžu pár měsíců po vydání koupit za snesitelné peníze novou. A když člověk počká a spokojí se s digitální verzí, tak dřív nebo později se na Steamu každá hra dá pořídit pod 10 €. -
Ono nejde o to, že by pokulhávalo auto, za něj si dosad jakoukoli věc a bude to stejné, jde jen o použití stejných argumentů jako to dělají pirátobijci, kteří rádi říkají, že stáhnout hru je jako ukrást auto, ukrást něco v obchodě atd. V opotřebení máš samozřejmě pravdu, hra funguje čistě na nabídce/poptávce plus důležitý faktor jak snadno lze hru upirátit, ale u ostatních se zohlednuje i to opotřebení a další věci plynoucí z fyzické povahy produktu.
Pokud se ti tohle příčí u hry, tak se ti to logicky musí příčit i uplně u všeho ostatního, pokud si opravdu kvůli svědomí kupuješ vždy vše nové, tak je to zvláštní přístup a jsi zřejmě velice bohatý člověk : ) -
Přirovnání k autu krapet pokulhává - u auta se užíváním snižuje jeho hodnota. U her se ti nesnižuje nic. Když někdo nemá peníze na nákup nové hry, tak vždycky může počkat, až cena klesne a koupit to za ty samé peníze co by zaplatil za použitou hru, ale přitom má tu hru novou.
Mě osobně se příčí kupovat použité hry právě z důvodu, že peníze, které za hru zaplatím původnímu majitelovi nedostane "výrobce". Že původní majitel může ty peníze použít na nákup další hry mě nezajímá. Klidně je může použít na nákup hry od jiného "výrobce", takže moje peníze se k "výrobci" nedostanou ani zprostředkovaně.
Na druhou stranu ale uznávám, že je určitě lepší, když si tu hru někdo koupí v bazaru, než kdyby jí upirátil. Z pohledu "výrobce" je ale bazarová nebo upirátěná hra to samé. -
tomu samozřejmě taky, o tom žádná *3*
-
Ano, v tom je ten problém, tvůrce by chtěl, aby si dotyčný co kupuje z druhé ruky musel koupit hru novou a identickou, protože matematika mluví v jeho prospěch, 1500 je více než 0, jsou to kluci šikovní a bazary nemají rádi.
Představa je to pro výrobce jistě krásná, prodám auto, dotyčný ho už nepotřebuje, ale bude mít zákaz ho prodat v podmínkách, část lidí co obráží bazary pak bude muset chtě nechtě pro nové. -
Ten kamarád nezaplatil za licenci a nezplatil vývojářům, to ti nepřijde nemravné a špatné nechat hrát kamarády tvou licencovanou hru když nezaplatili? Jak k tomu ti chudáci vývojáři přijdou? Jak se liší nechat kamaráda hrát tvou hru a kamarádovi ji přímo půjčit třeba i s tím, že ty svou instalaci smažeš, máš nějaké vysvětlení jak se to liší a proč jedno schvaluješ a druhé ne?
Je to jako s kinem, je přeci určitě pro tebe nemravné a špatné nechat zadním vchodem projít tvé kamarády aby užili něco co nezaplatili, proč je to u hry v pořádku? Klidně vynech ty, které jsou na to dělané a jdi rovnou k těm, které na to dělané nejsou, kdyby si se chtěl vysmeknout. -
Kdyz nekomu prodam hru za 500, kterou jsem si pred mesicem koupil za 1500, tak "vydelam" zpet moje penize. Puvodnich patnact stovek tvurci stale nalezi. Kde je tedy problem? Ze nedostane za JEDNU kopii dalsich pet stovek? Ale kdeze...
-
mělo bý na EEE a jeho reakci výše, tiscali je opravdu nevypočitatelné forum.