Přejít na výpis diskuzí
Rage odmění prvokupce, nepotrestá bazarový prodej
12.8.2011 | Aleš Smutný
76 příspěvků
-
Varianta b) mi přijde jako hloupost, já bych to klidně oželel. Varianta a) - diskriminace a nechutná. Co kdybych chtěl nějaké hry věnovat například bratrovi, protože už na ně nemám čas ani chut? Tak budou k ničemu? To je ubohé.
Na co si stěžují? Auta se taky prodavají po bazarech. Stačí dělat kvalitní věci a hry se prodávat budou sami. -
-
Do bazaru muzes prodat jen auto, ktere ti patri, tedy za ktere jsi zaplatil jeho vyrobni naklady. Kdybys tam prodal auto ktere ti nepatri a mas pravo ho jen pouzivat (treba auto na leasing nebo z pujcovny), se zlou by ses potazal.
-
-
Až bude u softwaru taková záruka služeb jako u auta z půjčovny, zatleskám. Jenomže s hrami se to má bohužel tak, že zaplatíš jako při koupi, dispoziční možnosti máš jak při zápůjčce a záruku nemáš žádnou.
-
-
I hru je mozne kouit, ale stoji to desitky milionu dolaru, takze rozhodne to neni jako cena pri koupi. Ano, dispozicni moznosti mas obdobne jako pri zapujcce. Zaruky mas stejne jako u jakehokoli jineho komercniho software, hry z toho nijak nevybocuji. Ja jsem hru reklomoval jednou, kdyz nesel pouzit dodany CD Key a naprava byla bez problemu.
-
-
S těmi miliony jsi to trochu překroutil, protože stejně jako si s autem nekupuješ celou automobilku :-), koupí hry získáváš jedno "právo hrát", čili jednu licenci. A nepřenositelnost této licence je potom to, co se tu kritizuje.
Co se týče tvé reklamace... to jsi nereklamoval software nýbrž obsah krabice, což je trochu něco jiného. Zkus si reklamovat hru, protože padá, je špatně přeložená anebo tě prostě nebaví. nejspíš pohoříš, neboť tyto záruky běžný komerční software v rámci "vychcaného" licencování záměrně neposkytuje. Neručí se za nic, krom toho, že ho máš :-).
-
-
-
-
Co řešíš, dáš bráchovi hru i s klíčem ne? Váže se to snad na HW?
-
-
Taky se priznam, ze nechapu, jak poznaji "prvniho kupce"...
-
-
U PC těžko říct, u konzolí se při zadání klíče uloží unikátní číslo mateřské desky a když se ho pokusíš zadat znovu na jiné krabici, máš smůlu.
-
-
-
jenze u automobilu se rejzuje z nahradnich dilu z ceho pak ma rejzovat hra? :D
-
-
Na hře či jakémkoli jiném už jednou prodaném produktu nemají co rejžovat, jednou jí prodali a musí se s tím smířit, automobilka má taky smůlu, když si náhradní díl koupim někde mimo a jí z toho nic nekápne.
-
-
Berte to tak, ze nekupujete hru, ale jen licenci na hrani. Tedy svoleni hrat jejich hru (vy osobne). Zkuste pochopit, ze naklady na vyvoj jsou obrovske a pocet prodanych kusu nejasny. A prodeje nezalezi jen na kvalite hry! Cena hry se odviji od mnoha faktoru. A jeden z nich je i cena podobnych her na trhu, nakupni sila trhu apod. Takze i kdyz moje hra stala pri vyvoji 2x tolik, protoze je 2x lepsi nez konkurence, nemuzu ji prodavat 2x draz, aby se mi zaplatila. Nikdo by ji nekoupil. Takze pujde ven za nizsi cenu (za cenu beznou na trhu), ovsem pokud si ji lidi budou kupovat od sebe navzajem, tak proste prodelavam. DLC ocividne tolik netahne, protoze prichazeji dalsi "motivace", jak nutit lidi koupit si licenci od distributora.
-
-
EEE - Tak repete, nejsou férové, jsi na řadě.
Nelžu, ta věta neříká nic o tom, že lidi nechtějí platit za drahé hry, říká jen, že výrobce musí snížit náklady a ne je komenzovat vozením se po spotřebiteli, lžeš bohužel ty nebo přinejmenším dost neobratně manipuluješ, nic nového pod sluncem.
Pokud tím porušuji nemravné a bezohledné podmínky, nemám s tím problém.
Odpovíš mi na otázku? Nějak si na to pozapomněl. Klidně mi ještě můžeš odpovědět na otázku bonusovou, stáhl jsi někdy nějaký nelegální software? -
-
kárat jak jsou zlé a špatné, špatné a zlé...zlé zlé zlé...a špatné *3*
-
Nejsou férové a nejsou v souladu s dobrými mravy, připadám si hloupě když se moc opakuju, takže to bylo naposledy.
Nemohl jsem přestat s něčím co jsem nikdy nezačal, spíš tohle bylo od tebe zmrdský. Ano, je to jeho věc za jakou cenu to prodává, to jsem jasně řekl, ale také jsem řekl, že pokud si stěžuje na náklady, tak má hru udělat levněji a ne si vysoké náklady kompenzovat ojebáváním zákazníků viz sankce za bazarový prodej.
Smlouvy uzavírám před zaplacením, takže když se mi pak nelíbí mám smůlu, věděl jsem do čeho jdu, kromě toho i u smluv platí zákony a nelze si do nich klást podmínky jaké se ti zachce a pořád je možnost i odstoupit od smlouvy, legální způsoby jsou, takže mi prosím už nepodsouvej tento nesmysl. Smlouvu uzavírám s plným vědomím co v ní stojí, a lze od smlouvy odstoupit. Je to na hony vzdálené od koupě her, kde nic takového není, vybíráš si opravdu špatné příklady.
??? Tohle na mě nezkoušej, byly to normální otázky a "nečekané" odpovědi. Jestli ti to nepřipadá moc zmrdské, odpověz ještě jestli si u každého softwaru (který to měl v podmínkách) dodržel i počet procesorů/jader a mašin na které je lze instalovat a bude to kompletní, budeš dokonale čistý a poctivý eee co nikdy nic "špatného" se softwarem neudělal a tato údajná čistota mu dává na internetu právo být jediným spravedlivým a čestným pastýřem co může zbylé ovečky. -
Jsou ferove, jsou v souladu s dobrymi mravy, nabizi neco za neco a kazdy je muze dobrovolne prijmout nebo odmitnout.
Jsem rad, ze jsi prestal popirat sve tvrzeni, ze vyrobce musi snizit sve naklady. Nemusi. Je to jeho rozhodnuti jake dela hry s jakymi naklady a za jakych podminek a cenu je hracum umozni hrat.
Takze se nemusis ridit zadnymi zakony a smlouvami ktere jsi uzavrel. Kdyz se ti prestanou libit, staci abys sam sebe presvedcil, ze jsou nemravne a bezohledne a uz je nemusis dodrzovat. Takto si sve chovani umi omluvit a omlouva kazdy psychopat a vetsina zlocincu. Dokonce i Breivik, vsiml sis toho?
Pokousis se o zmrdskou podpasovou diskusi argumety ad hominem. Ale nevyjde ti to, mohu s cistym svedomim odpovedet. Nepujcil jsem si software ani jsem ho nikomu nepujcil ani neprodal nekomu nebo do bazaru. A zadny nelegalni software jsem si rovnez nestahl.
-
-
Ano, to je sice moc hezké, ale vysoké náklady přece nedávají právo ojebávat zákazníky, mají vysoké náklady a hra se jim nezaplatí? Tak ať je sníží a ne že bude mít zákazník v podstatě nulovou možnost se svou hrou nakládat. Buď ať to prodávají za plnou cenu odpovídající vývoji, což jim nikdo kupovat nebude, nebo ať sníží výrobní náklady, nebo ještě další možnost, ať hru udělají tak supr, že se jim hravě zaplatí i při vysokých nákladech, jenže to ne, to je moc složitý, z toho nekouká takovej vejvar.
Porovnej co vše můžeš s jinými produkty a co můžeš se hrou, kterou jsi si koupil, reklamace, vrácení peněz, nakládání s tím, to vše je u her na tak tragickýc úrovni, že remcání výrobců her je naprostá drzost. Vysoké náklady nedávají vývojářům právo vozit se po platících zákaznících, mají se zařídit tak, aby profitovali a zároveň ctili spotřebitele a jejich práva a pokud se to vývojářům nelíbí? Heh, tak na to se dá použít ono známé "nezaplatí se vám hra? vadí vám bazar? nelíbí se vám to? tak hry nevyrábějte, nikdo vás nenutí" Tahle srágora často padá na adresu lidí nespokojených se hrou, tak proč ne na tvůrce, že? -
-
Znovu opakuji, že jsou ferove a nelibi se jen lidem chamtivym.
Lzes, psal jsi "mají vysoké náklady a hra se jim nezaplatí? Tak ať je sníží". Misto opakovani nesmyslu se nad nimi zamysli a nepopirej sam sebe.
CITUJI: Nepřipadám si nemravně když kupuji něco z ruhé ruky, ať je to software nebo jiný produkt, to smaé při prodeji.
ODPOVED: Ani kdyz tim porusujes zakon nebo smluvni podminky? Pak jsi bezitny a bezohledny a neschopen posoudit dobre chovani. -
Znovu opakuji, člověk znalý sotva použije slovo férový.
Znovu opkauji, to, že se lidé zajímají obecně více o vysocenákladové hry neznamená, že náklady jsou ten důvod proč se o ty hry zajímají. Nemluvil jsem o vysokých cenách a prolbému platit za drahé hry, o tom z mé strany nepadlo ani slovo, hru ať si prodávají za kolik chtějí, to je věc každého kdo prodává nějkaý produkt, psal jsem jasně o dodržování práv spotřebitelů.
Nepřipadám si nemravně když kupuji něco z ruhé ruky, ať je to software nebo jiný produkt, to smaé při prodeji. Ty jsi třeba někdy nějaký software půjčil nebo si si ty půjčil software nebo si ho dal do bazaru, nebo prodal někomu? Stalo se ti to někdy nebo jsi čistý jak slovo boží a cítil by si se nemravně? -
Da se to pouzit docela dobre, protoze ty podminky jsou ferove.
Ty jsi mluvil o snizeni nakladu, tudiz te asi naklady na hru zajimaji. Lidi se vetsinou zajimaji o vysokonakladove hry, asi je povazuji za kvalitnejsi a tedy protste musi vic zaplatit. Komu se cena nelibi, muze hrat levnejsi hry.
Nemravne je poruseni smluvnich podminek, napriklad prodej neprenosne licence. -
Jestli víš jak lze se hrou nakládat tak se sotva dá použít slovo "férové"
Lidi nehrajou hry podle nákladů, to je snad jasné, ale podle kvality, alespoň většinou, atd.
Nemravné a nelegální užívání? Co je nemravného a nelegálního na koupneí hry z druhé ruky při jejímž hrnaí ale nedostaneš to co ten první kupující? -
Nejedna se o zadne ojebavani zakazniku. Jsou to ferove podminky uzivani, ktere ti bud za prislusnou venu vyhovuji nebo nikoli. Kdo chce hrat levne nizkonakladove hry, ma spoustu moznosti.
Na tvurce to muzes pouzit taky, ale ne ve spojistosti s nemravnym a nelegalnim jednanim uzivanim jejich majetku.
-
-
To co jsi napsal je blbost. To je jak v tomto státě jen všchny prachy prožrat. Mají si hlídat rozpočet a náklady na výrobu produktu. Nikoho, naprosto nikoho nezajímá kolik jsi dal do výroby produktu peněz, jednou daný produkt prodáváš za určitou sumu a je neetické požadovat další peníze. Tohle je dle mého nekalá konkurence, jak k tomu přijde firma co žádná taková omezení nemá!
-
-
Jaka nekala konkurence ? Tyhle moznosti maji prece vsichni vyrobci. Navic jako zakaznik mas porad moznost si hru s podobnymi omezenimi nekupovat. Je zajimave, ze se nikdo nepozastavi nad tim, ze si prece koupil listek do kina a kdyz film videl, nemuze prodat listek nekomu dalsimu. Vzdyt je to prece jeho listek a muze si ho prodat komu chce. Bla bla bla. A co onlinovky? Za krabici WoW (puvodni vanila verze) sem dal sem dal 1200,- a mohl sem hrat jen mesic. Pak sem musel za kazdy dalsi dat 350,- Neeticke ? Tezko! I u ne-mmo hry jsou naklady na provoz. Treba multiplayer serveru, vyroba patchu, online podpora apod. Jen tam uz nikdo neni zvykly platit. A diky nekterym platformam, kde se da poridit hra za par supu ( i kdyz nesrovnatelne jednopdussi), musi jit s cenou dolu i na konzolich/PC, i kdyz naklady jsou nesrovnatelne. Tak se musi vymyslet, kde ty dalsi penize vzit. A lidi se to musi nejdriv naucit platit. Pak uz jim to bude jedno stejne, jako dneska kino nebo mmo.
-
Blbosti pises ty. Kdyz cokoliv vyrobim, mam pravo urcit, jak a kdo bude muj produkt pouzivat. Jestli do podminek dam, ze to nesmis dale prodat, tak mas smulu. Bud to akceptuj nebo ten produkt nepouzivej.
-
-
-
-
dlc
-
-
-
demence toto
-
me to prijde vcelku rozumne, demenci bych nazval prave online pass
-
Chci PC demo, snad vyjde a nebude zase pozadu oproti konz. demům, jinak je u mě zkušební verze ta, která vyjde coby plná někde na torrentech atd. a na nějaké bonus poklopce *1* jim kašlu, ty budou určitě odemčené v pirate edition *3*
-
Prachy za dílo patří tvůrci, nikoliv jen a pouze překupníkovi. tečka
-
-
Kdyz nekomu prodam hru za 500, kterou jsem si pred mesicem koupil za 1500, tak "vydelam" zpet moje penize. Puvodnich patnact stovek tvurci stale nalezi. Kde je tedy problem? Ze nedostane za JEDNU kopii dalsich pet stovek? Ale kdeze...
-
-
Ano, v tom je ten problém, tvůrce by chtěl, aby si dotyčný co kupuje z druhé ruky musel koupit hru novou a identickou, protože matematika mluví v jeho prospěch, 1500 je více než 0, jsou to kluci šikovní a bazary nemají rádi.
Představa je to pro výrobce jistě krásná, prodám auto, dotyčný ho už nepotřebuje, ale bude mít zákaz ho prodat v podmínkách, část lidí co obráží bazary pak bude muset chtě nechtě pro nové. -
-
Přirovnání k autu krapet pokulhává - u auta se užíváním snižuje jeho hodnota. U her se ti nesnižuje nic. Když někdo nemá peníze na nákup nové hry, tak vždycky může počkat, až cena klesne a koupit to za ty samé peníze co by zaplatil za použitou hru, ale přitom má tu hru novou.
Mě osobně se příčí kupovat použité hry právě z důvodu, že peníze, které za hru zaplatím původnímu majitelovi nedostane "výrobce". Že původní majitel může ty peníze použít na nákup další hry mě nezajímá. Klidně je může použít na nákup hry od jiného "výrobce", takže moje peníze se k "výrobci" nedostanou ani zprostředkovaně.
Na druhou stranu ale uznávám, že je určitě lepší, když si tu hru někdo koupí v bazaru, než kdyby jí upirátil. Z pohledu "výrobce" je ale bazarová nebo upirátěná hra to samé. -
-
Jen 2 připomínky:
1. Hodnota her naopak klesá mnohem rychleji než hodnota auta. Není dána opotřebením, nýbrž tzv. morálním zastaráním. Jakou cenu dnes mají hry 5, 10 nebo 15 let staré?
2. Pochopitelně že bazarové peníze už nedostane výrobce. Proč by taky měl? Nebo ty snad bereš honorář za jednu práci/výrobek dvakrát?
Legitimní řešení je jednoduché - vyrábět hry tak trvanlivé a kvalitní, aby v bazaru končily co nejpozději, co nejméně. -
-
nejvtipnější na tom je že k autorům(vývojářům) se nedostane téměř nic. Těm zaplatí vydavatel za práci a konec. veškerý peníze z prodeje shrábne právě vydavatel :-) Proto podporuju Indie vývojáře víc než nechutný korporace typu Activison/Ubisoft/...
-
Radioaktivní surikata - mně se hodně líbí jak k tomu se Santou přistupujete, za každou cenu aby se peníze dostaly k autorům i za cenu vlastního utrhování od úst, tím myslím to čekání půl roku či rok na slevu, chválihodné. A to vše pro někoho kdo vám akorát hází klacky pod nohy a sám hlavně sleduje především jen a jen svůj byznys a prospěch, tím neříkám, že to platí pro všechny tvůrce her, ale z drtivé většiny ano.
-
Jestli se objeví hra v bazaru po 5, 10 nebo 15 lety je tvůrcům nejspíš putna.
A že to tvůrce her tak pálí, to se ani nedivím. Zatímco pračku, ledničku nebo auto nebudeš střídat jako fusekle (alespoň to tak normální lidi nedělají, komu by se s tím chtělo pořád trápit), tak her můžeš za jeden měsíc projet klidně několik. A když z jedný kopie hraje hraje během půl roku tucet lidí, tak čemu se kdo diví. Jak psal Santa, pokud nemáte peníze na nový hry (což je hodně lidí), tak si chvíli počkejte, ony ty ceny půjdou dolů a to, co byste zaplatili v bazaru půdje do kapsy autorům, který alespoň dostanou prostředky na další hry. Že se bazarem vrátí část peněz tomu prvnímu a ten si pravděpodobně koupí další novou hru je fajn, ale když je takhle těch lidí v řetězci víc, tak ji pořád kupuje jen ten první. A za zbytek nedostaou tvůrci ani halíř...
"Legitimní řešení je jednoduché - vyrábět hry tak trvanlivé a kvalitní, aby v bazaru končily co nejpozději, co nejméně."
To je sice moc chytrý, ale vem si, kolik výjimečnejch her by jsi tím vyřadil. Co třeba Metro 2033? Zaklínače 2? Projedeš single a co pak? -
2) což je správné, člověk by neměl něco co kupuje vlastnit nějakým nařízením do konce života a mít zákaz se toho zbavit, to je celkem nehorázné omezení při nakládání s tvou věcí. Každý by měl mít možnost takto přeprodávat software a ne být otrokem společnosti, která mu licenci prodala a která mu bude milostivě určovat co s tím může a co ne, zatímco takový spotřebitel nemá ani jedno jediný mizerný právo s výjimkou toho, že můžeš produkt vrátit v neporušeném obalu, to se většinou přijímá. U digitální distribuce, tak tam už s tebou ale totálně vyjebou, zaplatíš a dál nemůžeš absolutně nic, software padá? má bugy? smůla pane spotřebiteli.
S cenou hry je to také velice pozoruhodné, při vydání v průměru 1300 (to je zhruba průměr mezi PC verzí a konzolovou) a během dvou, tří let hra může stát i 100, dámy a pánové, který produkt tohle má? -
1) S morálním zastaráním máš pravdu, ale já píšu pouze o užitné hodnotě. Reaguju na auta, protože je zmínil Stan. Navíc vydavatelům nejde o bazarové prodeje 10 let starých her, ale o prodeje nových her.
2) Nepíšu, že by měl peníze z bazarového prodeje dosta výrobce. Píšu, že mi vadí dávat peníze za hru, aniž by tyto peníze šli k výrobci.
Kvalita her to, podle mě, nevyřeší. V bazarech se prodávají i špičkové hry. Jsou hráči, kteří hry nesbírají. Prostě si hru zahrajou a pak jí prodaj.
-
-
Ono nejde o to, že by pokulhávalo auto, za něj si dosad jakoukoli věc a bude to stejné, jde jen o použití stejných argumentů jako to dělají pirátobijci, kteří rádi říkají, že stáhnout hru je jako ukrást auto, ukrást něco v obchodě atd. V opotřebení máš samozřejmě pravdu, hra funguje čistě na nabídce/poptávce plus důležitý faktor jak snadno lze hru upirátit, ale u ostatních se zohlednuje i to opotřebení a další věci plynoucí z fyzické povahy produktu.
Pokud se ti tohle příčí u hry, tak se ti to logicky musí příčit i uplně u všeho ostatního, pokud si opravdu kvůli svědomí kupuješ vždy vše nové, tak je to zvláštní přístup a jsi zřejmě velice bohatý člověk : ) -
-
Ale zase je dobrý, že ona použitá hra je pořád vlastně nová, u fyzických věcí to opotřebení je vždycky, u softwaru neni, ale někdo k tomu možná přistupuje tak, že chce mít novou i tu placku.
-
Do bohatého člověka mám daleko (fňuk), ale je fakt, že jsem vlastně nikdy nic bazarového nekoupil.
Proti bazarovým prodejům všeobecně nejsem. Je to jen u těch her. Prostě mi příjde divný platit nějakýmu člověkovi za použitou hru. Navíc když si jí můžu pár měsíců po vydání koupit za snesitelné peníze novou. A když člověk počká a spokojí se s digitální verzí, tak dřív nebo později se na Steamu každá hra dá pořídit pod 10 €.
-
-
-
-
-
A co investorovi?
-
-
tomu samozřejmě taky, o tom žádná *3*
-
-