Přejít na výpis diskuzí
Reportáž o virtuální realitě v podání EVR a Oculus Rift
26.6.2013 | Pavel Dobrovský
99 příspěvků
-
Mám dotázek, jak je to ohledně rozlišení. Vím, že vývojářská verze šla v rozlišení hd, vím též že finální produkt bude ve full hd. Co mne ale zajímá je následující:
Ve většině testovacích videích, které jsem viděl, byl obraz kromě ocullus riftu zobrazen i na monitorech, kde byl rozdělen na pravou a levou část. Z toho mne napadá otázka, jestli je to opravdu hd resp. full hd rozlišení výsledného obrazu, tedy pro každé oko, nebo jestli je to jen obraz rozdělený na půlku. Tedy v případě hd (1280*720) zbude pro každé oko 640*720, v případě full hd 960*1080 pro každé oko, což ve finále není ani hd rozlišení. Zajímá mne jestli je to marketingový trik, nebo jestli je to opravdu full hd pro každé oko. Díky za odpověď.
Jinak, pokud najdete testovací videa z ocullus rift zobrazené na monitoru, můžete zkusit zaexperimentovat s neprůhlednou zábranou uprostřed monitoru a přitisknutou k hlavě v místě nosu, takže každé oko uvidí jinou půlku monitoru a tím si nasimulovat virtuální realitu, tedy pokud pak dokážete zaostřit. -
-
Ako pises, rozlisenie je 1080p rozdelene pre dve oci. A neni to marketingovy tah, niejak sa tym netaja a vsade to spominaju.
Problem je navyse to, ze ani tych 960x1080 nieje tak naozaj ako sa zda. Totiz kvoli tomu ze mas v OR velke zorne pole a periferne videnie, po vacsinu casu sa pozeras iba na cast tej obrazovky. (tj. na menej pixelov nez 960x1080)
Ale vsetci co skusali 1080p verziu hovoria, ze je to naozaj obrovsky rozdiel oproti devkitu a uplne dostacujuce.
Kazdopadne v buducnosti budu urcite 4k a 8k verzie ktore to zasa o velky kus zlepsia. -
Ty testovací videa i jakékoliv jiné 3D obrázky, kde jsou dva vedle sebe, můžeš vidět 3D, aniž bys strkal hlavu na monitor. Stačí začít švidrat očima tak, až se ty dva obrazy spojí v jeden a zaostří se. Ne každý to ale dokáže a nedá se to dělat dlouho.
-
Aha, nejdřív píšu a pak pročítám zbytek diskuze, tak nic, jako by tu odpověď už byla...
-
-
Na tohle se těším, na tohle jsem hodně zvědavý, na tohle se už nemůžu dočkat :) Už jen kvůli simulátorům to vypadá jako must have. Ještě živě si pamatuju, jak jsme na Invexu zkoušeli VFX-1, byl tam i Descent ve 3D (obraz pro každé oko zvlášť) a ovládal se v křesle se dvěma joysticky :) No doba konečně pokročila a ta technologie se dá pořádně realizovat. Nejvíce si cením té odezvy, protože si myslím, že ta je absolutně klíčová (už jen proto, aby se člověk nepoblil po 15 minutách). Ostatně tragické spoždění je jeden z důvodů, proč bych nechtěl třeba kinect, i kdyby mi ho někdo chtěl dát zadarmo. Na finální cenu jsem zvědavý taky, ale furt to bude počítám levnější, než tripplescreen a v mém případě i upgrade GPU. Tož rychle sem s tym :)
-
-
S tím kinectem absolutní souhlas.Ale když to říkám někomu kdo ho vlastní (většinou nehráči co to mají jako společenskou zábavu),tak mi tvrdí jak to šlape krásně.No u nového to snad bude šlapat normálně.
-
-
na starý kolena, jestli mi zemře žena a zůstanu sám, tak se píchnu nadobro do online světa a dokud bude důchod, tak budu kuchat draky, sem tam dám piváka v nějaký knajpě u zpitý čepele
-
-
Já bych to nejradši udělal hned, jen ty prachy... *9*
-
-
Řekl by mi někdo název hudby, která video podkresluje? Děkuji
-
-
Dokoukej video do konce a dozvíš se. :) Track konkrétně se jmenuje Inverse Immersion, od Dana O'Connora.
-
-
Tak snad sa raz dočkáme
http://buttersafe.com/2011/12/22/the-greatest-gift/ -
Myslím, že to môže poskytnúť zážitky ako hráčom tak aj ľudom ktorý napríklad nikdy nemali šancu chodiť. *7*
-
Jo pamatuji si jak u nás ve městě kdysi byla virtuální realita.Byl tam doom,heretic(to jste byly v takový klícce a dostaly něco na způsob myši ,která se nakláněla pro pohyb vpřed-vzad) terminal velocity(dost slušnej leteckej joystick) a formule (volant).Ale asi po roce to zavřely,protože pořizovací cena byla tak vysoká,že hodina stála přes dvě stovky.Jinak OR vypadá skvěle,jen by to chtělo nějaký lepší ovládání než klávesnice-myš nebo gamepad.
-
-
Jo vlastně, Heretica jsme zkoušeli jako první :) Teď jsem si vzpomněl, že jsem stál taky v jaakési ohrádce a v levém uchu se ozvala potvora. A jak jsem držel ten puk před sebou, tak jsem sebou trhnul doleva a tím pukem šlehnul nějakou týposku po hlavě :) Chudák. Pořadatel pak jen prohlásil "odstupte si, je to krapet nebezpečné" :D
-
VFX - 1 ; Sixaxis Puk :DDD
http://www.youtube.com/watch?v=J0n5B3fl-bU
Dodneška prokínám ten okamžik , kdy se na mne na invexu 96 po hodině čekání ve frontě dostala řada a oznámili , že se právě zasekl počítač *16* -
V 90. letech se říkalo "virtuální realita" lecčemu *1*
-
-
Nechtěl bych v tom hrát hororovky.
-
-
Já bych si v tom dal něco od Lovecrafta, třeba na způsob Dark Corners of the Earth. Ale Doom3 bude pro začátek taky dobrý.
-
-
Jenom chybí hadičky do žil.
Tohle i kdyby bylo super, tak nevím zda bych to použil. Možná kdybych byl sám někde hluboko v noře.
Chce to ještě další pokrok. -
-
Chce to reálnou cenu a konečně rozšířit mezi lidi ..... a tady to s Oculusem zatím vypadá na zásah do černého
-
Jednou všichni přesuneme své bídné existence do všeumožňujícího Matrixu. *3* Reálný svět bude v tu chvíli překonaný.
-
-
Hardcore hraci vam na to prdi ! *5*
-
-
Tady clovek napise negativum a je hned arogantni pokrytec ! *1* Ale ja vam to neberu Oculus pro casual hrani dobry.( 1-2 h per day) Jako budoucnost to nevidim.(Muj nazor !)
-
-
Nazor, byt negativni se da vyjadrovat i jinak. Ty ho bohuzel skutecne vyjadrujes zpusobem vlastnim prave arogantnim pokrytcum. Nemuzes se pak divit, ze Te za nej nekteri povazuji.
Chce to trosku soudnosti pane HC hraci.
-
-
Choď si radšej mastiť nejaký COD alebo Battlefield *15*
-
-
Cod ani battlefield nehraju aha ? :D *5* vis co znamena vubec HC hrac ?
-
-
Copak je to HC hráč? Osviť mě! *14*
-
Hmpf, považuješ se snad za HC hráče? *4*
-
-
Ano povazuju! *5*
-
-
Ja tu zosmiešňujem tvoje arogantné správanie, ale moc ti to nedochádza asi...
-
-
A arogantni je na tom co? Ze je to muj nazor ? *1*
-
-
ne, ze jsi kkti hlava
-
-
-
-
-