Přejít na výpis diskuzí
Reportáž o virtuální realitě v podání EVR a Oculus Rift
26.6.2013 | Pavel Dobrovský
99 příspěvků
-
Ja som niekedy minulý rok mal možnosť vyskúšať hmd od sony a nadšený som z toho veru nebol. Čo sa týka obrazu, farieb a hlavne 3d paráda (žiadny crosstalk) aj keď je to tiež len 720p. Ale mať to na hlave pri hraní a nedajbože ovládať hru pohybom hlavy - katastrofa.
A ten rift je stále dosť veľký a ťažký. -
-
Po pár minutách těžko soudit, my s Pavlem jsme ale naopak byli překvapeni, jak lehký a pohodlný Rift je. Nasadíš ho a ani nevíš, že ho máš. (Stojí-li hra za to. EVR za to stálo, byť šlo vlastně jen o tech-demo.)
-
-
Ako je to s nevolnostou? Pretoze kazdy doterajsi pokus na tomto pohorel a cital som ze ani toto nieje od toho oprostene ale je ludom po par minutach na zvracanie. Osobne netusim ci sa to da vobec nejak vyriesit aby clovek netrpel niecim podobnym ako je tzv morska choroba, kedze mozok dostava ine informacie o pohybe ako je skutocnost.
-
-
Co můžu říct z vlastní zkušenosti tak mi z toho trochu nevolno bylo ale možná je to o zvyk je to asi stejné jako když se někomu dělá nevolno při čtení v autě a podobně.. mozek nereaguje na to že se pohybuje u těhlech brýlí to bude nejspíš opačný efekt mozek si myslí že se pohybuje přitom stojí na místě..
-
Tohle bude dost individuální (stejně jako to, že někdo 3D obraz na 3DSku vidí, někdo ne), ale za nás a ostatní zahraniční pisálky můžu říct, že EVR jim tam nikdo nepoblinkal. :-) Je to nepřirozené, ale podle mě v tom nejlepším slova smyslu... Žádné problikávání nebo nepříjemné záření. Ale opět asi bude záležet na hře. EVR je dost klidná záležitost a dovedu si představit, že takový simulátor trestance na gilotině (fakt existuje) bude jiná káva. ;-) Mimochodem, OR si přímo říká o port Mirror's Edge!
-
-
tak to by bylo liboví a určitě by se jednalo o nejlepší zážitek na riftu :)
-
Pokud vím, tak Mirror's Edge už na devkitu funguje ... stejně jako velké množství her. Jsou neoficiální ovladače, které ty hry na OR zprovozní. Jediné co tomu ale chybí je ovládání ... pokud hra nemá ovládání hlavy + ovládání těla zvlášť tak to asi nebude moc příjemné. Nevím jak to je s ME, ale asi bych řekl, že to bude přípat, kdy by to tam bylo potřeba dodělat ... No třeba bude OR úspěšný a vydavatelé v tom uvidí další šanci jak nám trošku pustit žilou a vydají OR edice starých her.
-
-
-
Můžu se zeptat, přes rift se to bude ovládat gamepadem? Já myslel že pro rift vyvijí speciálně nějaká ovladače na obě ruce.
-
-
To, že člověk neuvidí na klávesnici bude asi jediný problém. Myslím ale, že ovládání s gamepadem bude v tomto případě v pohodě i pro ty, co na něj moc zvyklí nejsou. Ideální to bude s volantem, případně HOTAS atp. Nicméně místo klasické klávesnice doporučuju Logitech G13, nebo Razer Nostromo, po týdnu se člověk podrbe na hlavě a poslepu se trefí zpátky a ready mačkat, mačkat a mačkat :D Jinak nejlepší (v tom videu) jak tam všichni sedí, kroutí hlavama a ten uprostřed v tom bílém tričku sedí nehnutě a hypnotizovaně hledíc v dál vybočuje z řady :)
EDIT: Někde kolem jsem viděl nějaký bazmek snímající pohyby prstů a zápěstí, počítám dříve či později to někdo spojí s polohovacím sixaxis a budou rukavice "nerukavice", snímající pohyb a polohu rukou a to pak bude teprve maso. -
Ja keď som skúšal sony hmz tak som to ovládal takým bezdrôtovým playstation ovládačom pre jednu ruku emulovaným ako polovica xbox ovládača a wireless myškou.
-
Hru můžeš ovlládat čím chceš (tady to asi pro pohodlí byl gamepad). Rift ovládá pouze natáčení obrazu. Na Kickstarteru teď třeba ještě vybírá peníze speciální platforma Omni. Má speciální povrchovou úpravu, že po ní dodávané boty lehce klouzají a fixují směr nohy. Tudíž vlastně běžíš a přitom stojíš na místě. Omni to sleduje a tvůj pohyb se přenáší do hry. Když si nasadíš Oculus, máš pocit, že doopravdy chodíš ve hře.
-
-
-
-
Tohle je skutečný next-gen hodný tohoto pojmu, ne ty nové toustry.
Kupuju consumer fullHD verzi day one. -
-
To sme dva ... ani to zkoušet nebudu. Prostě jak bde preorder tak to obědnám a budu se modlit. *14* .... pr*el bude jak zjistím, že to za nic nestojí a nebo že je mě z toho blbě (to by vyřešil kbelík vedle kompu.)
-
-
Tak to predáš.
Známy urobil to isté so sony hmz. Kúpil, zistil, že mu to nesedí, predal.
-
-
blbec z pctuningu se nezapre :D
-
Taky si to chci koupit, ale mám trochu obavy z ceny. Přece jen je to spíš taková "hračka" a hodit za to 6 táců. Uvidíme.
-
-
Netuším koľko bude stáť rift ale podobná hračka od sony sa bežne predáva za nejakých 800-900€.
-
-
Taky by mě to zajímalo kolik bude koncová cena ... ale co vím tak to chcou prodávat hodně levně, aby si to lidi koupili. Proto tam taky používají celkem obyčejný displej z mobilu a nemají tam žádné drahé součástky ... Pokud se nepletu tak devkit stál 300$ a concumer verze imho nebude zase tak daleko od toho.
-
-
Jj, môže to byť o dosť lacnejšie, teraz som pozer na hw specs a bude to iba jeden displej a nie oled, takže cena môže byť o dosť nižšia.
-
-
Jo a s nižší cenou je možnost, že se to rozšíří mezi víc lidí, bude na to víc obdahu a firma bude mít prachy ny vývoj nových verzí.
-
-
-
-
-
taky, ale doufám že mi to PC utáhne, někdy jsem četl že to bude potřebovat hodně nadupaný PC
-
-
No HD verze bude generovat 2x HD obraz takze to zatizi pocitac docela dost.
-
-
Ne tak docela. HD verze bude mít jen jeden displej s rozlišením 1920×1080 rozhozen na dvě oči. Tudíž počítač bude zpracovávat pořád 1x HD obraz.
-
-
Si si istý s tým jedným displejom? Ak je to tak, tak to je veľké mínus - jeden displej = v 3d bude crosstalk. *9*
Takže vlastne to bude v 3d 960x1080? -
-
crosstalk tam neni pretoze kazde oko vidi len polku displeja
-
No právě proto tohle bude stát kolem 300-600$ a HMZ stojí 800-900$. Používají normální monitor z mobilu. Sony bych řekl použilo custom displeje.
Já osobně doufám v nějakou premium verzi, ve které už bude třeba quad HD monitor. -
Jak nedal, keď napchali dva do sony hmz, tak mohli aj tu.
No nič, jeden displej nie je pre mňa, u hmz bola práve tá výhoda, že boli dva displeje - jeden pre každé oko.
Tomu treba dať ešte pár generácií, kým to bude použiteľné. -
na každé oko máš půlku toho displeje ... když se podíváš jak ten rift vypadá, tak bys tam nikam ani dva displeje nedal ...
http://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2013/04/oculus-rift-teamfortress-omni-treadmill-640x353.jpg něco podobného se v tom zobrazí a potom se to koriguje čočkama aby to nebylo zkreslené.
-
-
Aha... moje chyba. No tak to by ale potom pocitac tolik zatezovat nemelo ne?
-
-
No on rendruje trochu víc, než fullHD ..... kvůli té úpravě zkreslení se musí rendrovat větší plocha, která se potom zkreslí přes SW. Ale podle mě to zase takový rozdíl nebude. Plus i když se rendruje menší rozlyšení, tak se rendrují dvě kamery a to je myslím náročnější, než kdyby se rendrovalo obyč fullHD rozlyšení.
-
Vcera jsem konecne doupgradoval a mam novou grafarnu. Ted mi to utahne i moje uberHD rozliseni v Arme 3 na ultra (bez AA) a mam z toho velikou radost. Dekuju za optani :D
-
Pokud ti pc utáhne Full HD rozlišení, tak by nemělo. To rozhození obrazu nebude moc náročné.
-
-
-
-
-
-
Umiram touhou vyzkouset tu HD verzi. Jestli to bude fakt takova pecka tak bych do toho urcite sel.
-
Bral bych hned, hry už jsou dneska absolutně boží a s tímto se dosáhnou nových hranic. Hraní nikdy nebylo lepší.
-
-
really ? .. džastine jdi spát.
-
uz ??
-
Naprosto souhlasím
-
-
Pride mi to ako fajn GIZMO. Rozhodne si viem predstavit dlhodobe benefity a hranie, ktore napriklad KINECT pre mna nepriniesil vobec(naco mam poskakovat ako trulo pred telkou?) a rozhodne mi to pripada ako nieco co by som v buducnosti chcel vlastnit s furou dobrych titulov. Fps, RPG alebo prave vyssie uvedeny space sim/shooter podla mna skryvaju uzasne moznosti. Mat toto na hlave, sluchatka na usiach gamepad v ruke viem si predstavit ze pocet vyletov cez vikend sa rapidne obmedzi...
-
Studuju na střední IT škole a mněl jsem možnost vyzkoušet. Opravdu toto zařízení nemá chybu. Jen při současným nízkým rozlišení displeje jdou vidět jednotlivé pixely (vidíte všude miniaturní černé tečky).
-
-
Jo, screendoor efekt ze na dev verzii vyrazny, 1080p verzia uz ho vraj ma takmer neviditelne a do finalnej to chcu este upravit. Pre mna tiez zatial jedina vytka. No este positional tracking, na ktorom tiez pracuju. Nehorazne to v tom nutka sa k nejakemu objektu naklonit a preskumat ho zblizka.
-
a nechces nam napsat i par dojmu - z reportaze vim vic o hre jak o OR
-
-
Tak jak již sem řekl, velkým problémem je ono rozlišení (opravdu to hodně ruší, ikdyž věřím že v tomhle vesmírném simulátoru kde je stejně všude "černo" to asi moc poznat nešlo). Pohyb hlavou je zpracován výborně a má velmi dobrou odezvu. Nikomu na přednášce se z toho špatně nedělalo, ikdyž je pravda že sme to mněli šanci vyzkoušet každý tak cca 2 minuty. Jedinou věc kterou sem zaznamenal byla ta, že po sundání "brýlí" a postavení se ze židle se člověk trochu "motal". 3D efekt je o dost lepší než když jej sledujete u běžné 3D TV popřípadě v kině, protože vám zabýrá téměř celý zorný úhel. Jinak co se technický věcí týče, tak zařízení obsahuje jeden displej a jsou v něm umístěny 2 čočky (každá pro jedno oko). Každá čočka poté zabírá půl displeje a obraz vám zvětšuje. Čočky lze měnit, kvůli lidem kteří nosí brýle, protože ty samozřejmě u používání nemůžete mít na očích. Zařízení je opravdu lehké a do PC se připojuje přes speciální zařízení. Oculus je do tohoto zařízení připojen pouze jediným speciálním kabelem (ono zařízení je k PC připojeno pomocí USB a DVI kabelu). Pokud máte nějaké další otázky tak rád zodpovím *3*
-
-
Ja by som len poupravil ze bryle v tom mat mozte. Znizi to zorne pole pretoze musite displej oddialit (na boku sa na to take sroby) ale da sa to. Idealne ale samozrejme je ma kontakty alebo priamo diaotricke cocky v OR.
-
-
-
-
Zatím vidím problém jen v tom, že člověk v tom vypadá jako zhulená televizní kamera.
-
-
Do zrcadla se s tím nepodívám a u kompu mě nikdo nesleduje, takžýe jak to bude vypadat je to poslední. *1*
-
-
vůbec nevíš.
-
-