Přejít na výpis diskuzí
Retro GamesPlay: hrajeme krvavou střílečku Soldier of Fortune
13.11.2015 | Redakce Games.cz
56 příspěvků
-
Klasika klasik! A nikdy nezapomenu když jsem poprvé vlezl do metra a pod schody ustřelil pánovy nohy. Na tu dobu vcelku šok :)
-
Tahle hra je i dneska neskutečná pecka! Pro mě osobně to je jediná hra, která v pocitu z užívání brokovnice předčí i DooMa. Škoda, že druhej díl už se vydal jinym směrem a nepřátelská AI tam tak podváděla, že jsem byl víc frustrovanej, než že bych se bavil (takovýto "já v tý podělaný džungli vidim tak deset metrů od sebe, ale enemák dva kilometry, načež téměř nikdy nemine"). Trojka už byla úplně mimo, i když nepopírám, že jsem se u ní zvrhle bavil.
-
-
Seš můj člověk. S tou brokárnou jsem to tady chtěl taky napsat, tak krásný krásný pocit jsem zažil snad jen v Quake 2 s dvouhlavňovkou. Žádné flusátko, ale mrdy jak cyp. *2*
-
Máme to stejně SOF3 mně zvrhle bavila, akorát ten konec něco tak trapně pitomého jsem neviděl... furt lepší než dnešní macho cod. I jednička...
-
tato hra mě ve své době neskutečně bavila, nabídla skvělý pocit ze střelby, plynulou akční jízdu a systém zranění který nemá ani většina současných her. Ale zajímavé že když jsem to nedávno rozehrál na starém pc tak už mě to moc nebavilo, přitom Doom mě baví dodnes. A na brokovnici z Doomu nemá NIC :)
-
trojka byla spíš už takový brutálnější klon CoD bohužel, ale ta brutalita byla zpracovaná parádně, to jo *1* jednička je moje srdcovka, jediné 2 střílečky které jsem hrál víckrát byly Fear 1 a S.t.a.l.k.e.r COP, které hraju dodnes. Když jsem v tenkrát 15ti hrával SOF jedna tak jsem se tam dokázal dokonce i občas ztratit, prestože to bylo hodně koridorové, to se mi už u hry nestalo dlouho a s dnešními trendy už asi ani nestane
-
Doporucuji Project I.G.I. :-)
-
-
Ten jsem už dostkrát rozehrál (žel bohu nedohrál), taky super hra. I když zase jinejma aspektama než SoF. Dodnes si pamatuju na tu tušim třetí (?) misi, kde máte infiltrovat základnu, na který je někde ve sklepě drženej zajatec, zachránit ho a pak myslim ještě odletět stíhačkou... u toho jsem se při spuštěných alarmech navztekal... ale pořád to byla (je) skvělá zábava!
Ale nepřišla mi tam ta AI tolik cheatující jako v SoF2. -
:D Geniální vzpomínka! Project IGI byla nádherná svou otevřeností ale těch restartů mise snad už nikdy nic nepředčilo *15* Ale games super!
-
-
IGI potápěla naprosto příšerná AI, která svou tupost nahrazovala nadlidskými reakcemi a přesností, kde byl hráč za sekundu pod palbou mrtvý. V té době to ale ani moc jinak nešlo, podobně byl na tom R6 apod. Ale uznávám, že koncept hry byl dobrý a některé mise mě bavili, rozhodně ta hra měla něco do sebe.
-
-
-
...pokud jsi masochista.
-
-
Tu bych doporučil i když není, ale poslední bossačku jsem fakt nedal a to jsem se snažil celé týdny, ale jak je dneska trendem všechno přirovnávat k dark souls, tak kdo nehrál Project I'm Going In tak nehrál hardcore hru, oproti ní jsou obě souls hry jak večerníček
-
-
A druhý díl byl taky dobrý!
-
-
-
-
-
Takto mají vypadat FPS hry. Ten model poškození...Proč to sakra není standard pro 18+ fps hry...Dnes by to bylo ještě lepší. Hlavně, že se hraje na city ve filmečku u fps hry ale urvat někomu ruku brokovnicí (ve hře)....To je silnější pocit, než dramatický filmeček hrající na city.
Ale dnes by se asi ozval absolvent nějakého studia kde studoval, jak se aktivizovat a zastávat se každé hovadiny. To by bylo vskutku nepříjemné :( -
-
Přesně, nemají dneska na to koule nebo se to bere jako něco co už je zbytečné nebo nevím každopádně by to byla paráda...
-
Konsole by to neutáhli.
-
-
Neutáhli? Chime, velký duchovní vůdče všech gamesáckých grammarnazi, co se s Tebou děje? *2*
-
-
Jo, přesně. Žánr FPS moc nesleduju, v životě mě bavilo jen pár stříleček, to jak vypadaj ty současný vím prakticky jen z článků a záběrů v pořadech. Ani SOF mě tehdy nenadchnul, mám pocit, že jsem ho ani nedohrál. Ale přesto rozumím tomu, že to ustřelování končetin bylo nakonec pro hru obrovsky důležitý, mělo zásadní dopad na "gameplay experience" nebo jak to nazvat. Příznivci FPS z toho logicky museli bejt na větvi. A dneska by byli zas, to je jedno, že taková hra už tady byla. I kdyby podobný věci fungovaly v každý druhý hře a nebylo na tom nic neobvyklýho, tak by se to sakra podepisovalo na zážitku, kterej ti žádná teatrální videosekvence neudělá. A to i kdyby nebyla laciná, i kdyby jí fakt napsali skvěle (téměř sci-fi, vím), prostě v tu chvíli to nejsi ty, kdo je na obrazovce. Ale tu hnátu jsi ustřelil ty, tos byl "vtělenej" dovnitř hry a viděl jsi důsledek svýho konání. A byla to síla, ať už ses v tom vyžíval nebo ne. *1*
-
-
Říkejme tomu "satisfakce z akce" a je to velmi důležitý prvek akčních her, ostatně proto se chystám na Vermintide (tam je satisfakce z likvidace těch potvoráků solidní), jednak musí satisfakci poskytovat chování zbraní, druhak musí satisfakci nabízet zasažení nepřátelé/prostředí (ale například v HL2 deatmatch dokázali zajistit dostatečnou satisfakci i nekrvavě s pomocí gravity gun a ragdoll fyziky).
-
-
Trefně řečeno. A mimochodem, pokud ti o toto uspokojení jde primárně, líp než Vermintide by sis vybral jen dost obtížně =).
-
-
-
-
Tohle je podle me nejlepsi střílečka všech dob *1* .kam se hrabou na to nove kraviny
-
Pamatuju si kdyz v Levelu na CD vyslo demo a s kamosem jsme ho hrali porad dokola. Pak jsme zkouseli ruzny casovky a nebo celej level probehnout jen s nozem...sakra to byly casy. AA co mi opravdu utkvelo v pameti v prvnim levelu v metru na zachodech se dalo priblizit k mocicimu chlapkovi a narvat do zezadu brokovnicej az se omlatil o strop <3
-
Ty ještě pulzující vnitřnosti mě pronásledují dodnes :D
-
Není pravdou že Soldier of Fortune byla první hra co zpropagovala porcovaní virtualních těl. Zde jde pouze o vizualní efekt.
První hrou ktera to vzala opravdu važně je hra Nocturne (1999). Asi není tak moc v podvědomí protože se o ní ještě kluci nikdy nezmínili ale ta by si také zasloužila retro. Tam dokonce bylo možné useknutou končetinu vzít a používat ji jako zbraň. -
-
No o tom by se dalo hadat, Kingpin taky nebyl zrovna sraz hipiku a takovej Blood byl jiste drive...
-
-
přesně tak Martin zapomněl hodně her, kde tohle všechno bylo, připomenu boží CHASM
-
-
Za Nocturne +1
V té době to nikdo nehrál , protože nikdo neměl TL kartu a 128MB RAM :D
Jako raritku, "podařený klon" Alone in the Dark, bych to retru viděl opravdu rád. -
-
Nocturne je bomba, o tom žádná :) Myslím, že se mi tu někde válí originálka. Časem taky bude.
-
-
-
Nikdy nezapomenu na to, jak jsem jednomu grázlovi v metru ustřelil brokovnicí obě nohy, než dopadl na zem. A také to mělo docela dobrý mulťák.
-
JEdna z mých nejoblíbenějších her. Když jsem byl ještě malý a anglicky neuměl, takto hra Vás dokázala vcucnout i bez "příběhu" :D. Krása.
-
Krásná práce.