Přejít na výpis diskuzí
Retro GamesPlay: hrajeme legendární "doomovku" Quake
5.2.2016 | Redakce Games.cz
59 příspěvků
-
V den vydání XCOM 2 by jako pr*el na hrnec sedlo jiné retro... *3*
-
40:45 no je to realisticky.. je to podle pravdy si myslim.. *1* *1*
-
-
tiež som sa nevedel zastaviť kedˇsom to počul :D :D je to podle pravdy :D :D :D
-
pecka hláška, taky jsem se uřeht
-
-
trosku skoda, ze tahle hlaska zni casteji nez variace na "tato hra je dark souls mezi ... hrami"
-
-
-
Co to je za kecy, jaká problematická čtyřka, ta byla skvělá...
-
-
přesně, naprosto nářezová singl epická FPS. A ta část jak Vás mění v cyborga, no to byla lahůdka do té doby nikde nevídaná.
-
-
Kterou vyspoilerovali půlroku předtím na předváděčce... ale zase tam byl dabing (tern se ještě nosil no) a zajímavé zbraně.
-
-
-
Ten soundtrack *14* Reznor je buh!
-
-
Bůh je Lemmy. A Trent je jeho prorok.
-
-
Quake je taková legenda, že ještě dnes na "Quake Enginu" běží Call of Duty... to se nikomu ještě nepovedlo... držet 20 let engine. x-D
-
-
To je dost silne vyjadrenie. Pre Call Of Duty 1 a 2 mali licencovany IDTech3 co je engine Quake 3 ktory v urcitych aspektoch vychadzal z Q2 a ten zasa z Q1. Pre dalsie CoDy uz si vyvynuli vlastny InfinityWard engine (IW3,IW4..). Ano da sa povedat z vychadza z Quake enginov (daju sa vysledovat urcite stopy v exeaci) ale to iste by sa dalo povedat o mnohych dnesnych enginoch ktore pouzivaju povedzme BSP na ukladanie statickej geometrie levelu (Doom to pouzil asi ako prva hra) alebo predpocitane lightmapy na staticke osvetlenie, co su dnes uz bezne techniky.
-
-
Oni tolikrát předělali Quake Engine 3 až ho přejmenovali na IW engine. x-D
-
-
-
Vim, že tehdy, když to vyšlo, byla spousta lidí ze singlu zklamaná... já jsem to ale před pár rokama poprvý celý hrál (hrál jsem to i kdysi v dětství, ale nějak mi to tenkrát nesedlo) a hrozně jsem si to užil. Ta atmosféra je neopakovatelná (hudba!) a dostkrát jsem měl fakt staženou p*del. Pak jsem zjistil, že to je i díky podprahovýmu vytváření strachu - všim jsem si totiž, že když tušim quickloadujete, na zlomek sekundy vám na obrazovce problikne ohavnej ksicht některýho monstra pěkně zblízka! Geniální! Žádnej další díl už nedokázal v mých očích zreprodukovat ty tísnivý pocity, co jsem tu zažíval (dvojka mě moc nechytla, trojka je úplně jinde, čtyřku jsem nehrál).
No prostě Quake jednička si místo ve videoherní síni slávy právoplatně zaslouží! -
-
mně se jednotka líbí svou ryzostí a "hardcorovostí", žádný humor, není tam nic co by hru odlehčilo. A design úrovní je podle mě vynikající a něčím (alespoň pro mě) atraktivní i dnes.
-
-
Tak tak, level-design je tu prvotřídní.... a zdá se mi, že ho dnešní střílečky dávaj často na druhou kolej... buď jsou to koridory, nebo otevřený světy... ale udělat fakt dobře, chytře a kompaktně vystavěnej level je kumšt. A dlouho jsem v nějaký hře nehrál ňákou úroveň, co by byla aspoň z poloviny tak kvalitní jako ty v prvnim Quakovi (i když i ten má svoje slabiny - čtvrtá epizoda už mi tak kulervoucí nepřijde).
-
-
v minulosti vývojáři více přemýšleli nad stavbou levelů, dnes více nad tím jak zaplnit jednoduché koridory grafickým balastem/pozlátkem který pokud si ale člověk odmyslí tak uvidí level který by byl stavbou zastaralý již před 20 lety. Samozřejmě v průměru je dnes situace i v tomto směru lepší jen je třeba hledat jinde než v kategorii her typu cod. Nejvíc mě ale štve kam se leveldizajn propadl v sérii Thief ... ale to už moc odbočuji.
-
-
Do urcitej miery sa s tym da suhlasit ale je to docela nefer voci dnesnym vyvojarom. Totiz v tej dobre boli, co sa tyka obashu, levely jednoduche. Nie moc vela dekoracii a celkovo lowpoly takze designer sa mal cas vyhrat so samotnym levelom, jeho logikou, rozlozenim miestnosti, chodieb a celkoveho flow.
Treba si uvedomit ze dnesne fpska (nie samozrejme vsetky) maju kludne aj 1000x viac polygonov na level ako mal quake (v tej dobe mali modely cez 200 polygonov a kompletny level 3000-5000 polygonov). Nehovoriac o jednoduchych texturach. Dnes vymodelovat komplet level a este ho aj otexturovat je oproti tomu peklo. No a cas a budget nepusti tak sa proste setri. -
Mně asi i díky tý evoluci grafiky schází taková ta simplicita. V tý hře prostě bylo jen to, co hráč potřeboval - chodby, čudlíky, dveře atd. ... dneska to sice vypadá "realisticky", ale přes všechno to haraburdí nevidíš třeba interaktivní předměty - ty pak musej svítit. Nebo se zasekáváš o židle, šutry a další drobný chujoviny... já pak třeba kolikrát víc času strávim čuměnim kolem sebe (třeba rabovánim zásuvek a skříní), než skutečnym střílenim...
-
-
Bloodborne má fantastický level desing. Např. Research Hall, Fishing Hamlet, Nightmare of Mensis atd......Doporučuji....
-
-
-
-
ja myslel, ze v materske skolce na internet pousti jen dospele... *2*
-
-
Celkom penky letsplay len ten gameplay by si zasluzila lepsi :-). A tie niektore informacie boli nepresne. Trochu viac pripravy :-).
Quake bol technologicky revolucny a novatorsky. -
-
Mimochodom ludi co programovali Quake bolo viac nie len Carmack. Rovnako dolezity je Michael Abrash, ktoreho Carmack zlanaril z MS (pracoval na Windows NT) a ktory mal na starosti optimalizacie. Inak momentalne tiez pracuje vo vyvoji v Oculuse a John Cash ktory sa tusim podielal aj na Quake 2.Nieco malo asi pomohol aj Romero. Ten mimochodom neodisiel hned ale pocas vyvoju Quake 2.
Neskor sa k nim pridal aj David "Zoid" Kirsch ktory stal za CTF a neskor mal na starosti portovanie id soft enginov na linux a ostatne nixove systemy. Tak isto Quake alebo jeho modovanie pomohlo inemu programatorovi, tvorcovi asi prveho bota pre Quaka - Reaper Bota - Steven Polge, ktoreho prave vdaka tomuto botovy zamestnali v Epicu a pracoval na AI v Unreale ako aj na botoch v UT a tusim tam robi dodnes. Inak dalsi bot, z Quake2 - Gladiator, pomohol jeho tvrocovi sa zamestnat. V tomto pripade to bol Jan Paul van Waveren, aka Mr. Elusive ktory nastupil do ID Softu aby pomohol s AI botov v Quake 3. -
-
:D Potěší, že se někdo zajímá. Mimochodem doteď všem doporučuji si zahrát Quake 3 OSP se spiter botem (mod). Nedávno zde byla diskuse, jak je Q jen o hopsání atd.. Tenhle bot by zde rozsekal 99% přispěvovatelů.
-
-
-
Nezabudnem na to ako sme potajomky niekedy pred 17 rokmi nahrali na strednej škole na informatike queka a dusili coop- Staré dobré časy...
-
39:00 neviem ci tento Jump chcel Honza spravit ale nice :D