Přejít na výpis diskuzí
Sledujte šestý díl herního pořadu Re-Play
19.3.2011 | Redakce Games.cz
73 příspěvků
-
Cahir: Mně se recenze líbila. A to jsem jich viděl a četl fakt hodně. Zaklínač mě taky trochu zarazil, ale co. :)
-
Konečně někdo, kdo má zvučný hlas, nezní jako náctiletý zombík na recitačním festivalu Kolovrátek a snaží se svůj projev ozvláštnit nějakými emocemi! Doufám, že tento pán bude dělat recenze i nadále.
-
-
Mě připadne, že ten nový speaker trošičku šišlá, v telce je to ještě výraznější, ale určitě je to změna k lepšímu. Jen nevím kde slyšíš ty emoce, mně naopak vyhovuje že zní klidně a nedělá z toho operu.
-
-
Příliš klidný projev sklouzne do monotónnosti, což je právě to, čemu se tenhle pán vyhejbá, a za co mu aplauduju. Jinak těžko ti budu psát, na které minutě a vteřině vložil do hlasu nějaké zaujetí, aby svůj projev ozvláštnil, to si poslechni sám. *4*
-
-
-
ach moderatorka je hrozne moc sexi mohla bi ukazat kozi *2* *2* *2*
-
-
aspon bi mohla ukazat dicky jaky ma kalhotky kundicka jedna, akorat z toho posuka co to sni moderu moc vlhounka nebude
-
-
Opravdu je tohle tvoje jediná možnost jak spatřit ženskou?
-
-
David zase zabíjí "slovně" :D
-
-
-
střevo jedno :D
-
ty by ses mohl naucit psat v prve rade.... a v druhe rade se naucit prispivat rozumne do diskuzi
-
-
Recenze na DA:
1)Autor kritizuje intimní pojetí příběhu jako mínus? To je snad jedno jestli je příběh o záchraně světa, nebo o záchraně vlastní kůže; záleží na jeho kvalitách - obsahu a formě. Autoři kritizovali jeho "nezajímavost". To jakože se tam nezachraňuje svět? Tak to se pořád motáme v kruhu, že ano...
2)Kritika "zjedonušených rpg prvků" a následný odkaz na Zaklínače jakožto to pravé rpg? Zaklínač je super hra, ale zároveň je to jednoduchá akční rubačka s několika skilly a stejnou nemožností vybrat si hrdinu. Takže recenze kritizuje hru v určitých aspektech, odkáže hráče na jinou hru, která je však ve zmíněncýh apsektech možná ještě přímočařejší. Hloupý protimluv a důkaz, že síla těchto dvou her bude ležet někde jinde...
3)Nemožnost měnit společníkům brnění prezentováno opět jako mínus. Opět jde o subjektivní záležitost. Navíc je docela logické a přispívá to k uvěřitelnosti postav. Tohle by přesně recenze kritizovat neměla, měla by zůstat objektivní - o změně informovat a říct, v čem jsou plusy a v čem mínusy.
4)Kritika obtížnosti bojů na obtížnost normal. No comment *7*
Podle mě byla tahle recenze silně zprasená... -
-
"Intimní pojetí příběhu" je autorská výmluva, že se jim to zkrátka nepovedlo. Už jsem to dohrál a vcelku mě to bavilo, ale zklamanej jsem extrémně, čekal jsem pokračování jedničky. Odkaz na Zaklínače jsem pochopil (alespoň já) tak, že prostě jsou teď dvě nejočekávanější RPG, jedno je DA, druhé Zaklínač, no a to první nevyšlo, tak snad vyjde to druhé.
Celkově s recenzí naprosto souhlasím, ta hra je dobrá, ale měla být mnohem lepší. Ještě tam měli zmínit, jak se opakují pořád dokola ty samé lokace a jak nepřátelé skákají z hradeb a spawnují se za zády. Ostatně podívej se na videorecenzi tady na Tiscali, říká v podstatě to samé. -
-
Intimní pojetí příběhu není autorská výmluva. Z fleku ti vymyslím zápletku, v níž povstane prastaré zlo, které ohrožuje celý svět a jedině vyvolený hrdina ji může zastavit bla bla. Takových příběhů je plná braková fantasy literatura. Stejně tak dokážu vymyslet příběh o týpkovi, co se protlouká životem a vydělává si na živobytí jako žoldák.... Až potud nemá nikdy právo hodnotit tyto aspekty jako klad, nebo zápor. Může tak maximálně říct, že má radši LOTR style, či naopak Zaklínač style (teď myslím knihy), ale strhávat body v této fázi je holý nesmysl. To, co určuje kvalitu v rpg hře je uvěřitelnost charakterů a jejich motivací, uvěřitelnost světa - tedy nečernobílost, propracované frakce, propracované a svět dokreslující vedlejší úkoly a samozřejmě možnost zasahovat do událostí okolí a takříkajíc si "žít svůj příběh".
Každej to s tím Zaklínačem pochopil ty mudrlante *3* . Vtip je v tom, že v těch oblastech, za které DA2 kritizují, nebyl nikdy silný ani Zaklínač, a proto je odkazování na něj holý nesmysl; Zaklínač bude určitě skvělá hra, ale do "oldschoolové" RPG má ještě dál než DA -
-
Ale o tomhle přece nikdo nemluvil, dobrý příběh neznamená, že máš spasit svět, pak si dát oběd, a pak ho spasit ještě jednou. Dobrý příběh znamená, že se něco děje a nějaké postavy to něco nějak odehrávají. V DA2 se neděje NIC. Takhle intimní příběh ti vymyslím z fleku taky: jdu domů, sednu si na kanape a koukám se na televizi (třeba na Replay), říkám si, to je dneska den, cítím v kostech, že se něco stane. Ale ono nestalo, tak jdu spát.
Zhruba takový pocit mám z příběhu v Dragon Age 2. Hrdina zdrhá před Blightem, pak plní questy pro Frantu, pak pro Martu, pak pro oba, a pak je šampión. WTF? Hrál jsi někdy třeba Baldur's Gate? -
-
Víš, jak bych ti mohl odpovědět? Vzal bych svůj předchozí příspěvek, zmačkl control +c, a pak control + v a odeslal to jako reakci na tebe. Nic z toho, o čem píšu v předchozím příspevku jsi nepochopil. Není to ani tak samotný příběh (intimní, heroický), nýbrž jeho pojetí, co dělá rpg hru dobrou.
Ano hrál. Hrál jsem snad všechno od Bioware a nebožtíka Black Isle, orientuji se jen na rpgéčka. BG je právě příklad heroického rpg. Ovšem síla jeho příběhu není v tom, že jsi vyvolený Bhaalův potomek, co jde nakopat prdel zloduchům a u toho prochází spoustou lokací, že ano... -
-
Ano, už toho necháme. Máš pravdu, vkládám ti do úst něco, co jsi neřekl, znamená to prostě, že ty sis užíval ten příběh, co tam je. Ok, to je samozřejmě tvoje věc.
Mně prostě celou dobu přišlo, že tohle má být hrdinský příběh o šampiónovi z Kirkwallu (viz ona občasná retrospektiva, kde se o něm tak mluví) a hrozně mi vadilo, že to v téhle hře prostě nevyšlo a naprosto to nefunguje, což se mi u Biowaru stalo poprvý. Plus podle mne nefungovalo ani to, co říkáš ty, přišel jsem si tam jako nikdo a jako nikdo jsem i skončil, jenom bohatý. Dialogy docela dobré, některé zlomy nebo rozhodnutí taky, ale celkově prostě tak nějak o ničem. A o nikom. -
Já mluvím mongolsky? Irwine, ty mě pořád nechápeš a já už bych to asi radši nechal být...Naposled: DA2 právě není variací na heroický příběh, z toho plyne, že "hrdina" (v tomto významu postava), není hrdina zachraňující svět (v tomto smyslu HRDINA, který je vyvolený k porážce velkého zla). A to je právě to, co se mi na DA2 líbí. Ta komornost nebo-li intimnost, chápeš?? Co se týče hráče a postavy; v dobrém rpg není primární mít pocit, že jsi hrdina, ale že se dokážeš dobře vžít do své postavy a že máš možnost si ji přizpůsobit, jak chceš. Důležitá je kvalita úkolů, propracovanost postav, možnost rozhodování apod., nikoliv to, zda jde o variaci na městského žoldáka nebo vyvoleného zachránce lidstva. Uzavřel bych to tím, že mě se spíš jedná o obsah, tobě evidentně o formu.
-
Ale proboha, co je na DA2 heroického?? Intimní to je, to určitě, chvílema velmi :)
Ty nejsi HRDINA v tom příběhu proto, že ti říkají "Šampióne", ty musíš mít takový pocit jako hráč. A toho nedosáhneš jenom tím, že vymlátíš levou rukou jednu armádu a pravou druhou, toho můžeš dosáhnout miliónem způsobů, toho můžeš dosáhnout ideálně tak, že toho hráče necháš fakt něco vykonat a ne že necháš trpaslíka v temné místnosti říct: "A pak se Hawke stal šampiónem Kirkwallu". PROČ jsem šampión? Protože jsem schrastil padesát zlaťáků, zalezl do díry v zemi, tam obešel zabouchnuté dveře a zabil dva Revenanty, co tam stáli? He?? Protože s prominutím jako prostitutka běhám po městě ve stylu "Ahoj Hawku, ztratil se mi syn" "Jasně, už běžím, bude v jeskyni" "Čau, hledám svoje zboží" "Donesu, bude v jeskyni" "Jé, Hawku, nevíš, kam se poděli naši mágové?" "Kouknu se ... Fíha, já jsem šampión!"
Naprosto nechápu, jak můžeš mít dohrané / oblíbené všechny hry od Bioware a příběh DA2 se ti líbit. Buď jsem tam něco OPRAVDU zásadního minul (a neříkám, že konec není pompézní, ale proboha, to je půlhodina a ještě tak nějak zničeho nic a jak rychle to začne, tak rychle to skončí), nebo se ti to líbí prostě proto, že je to od Bioware. Jakákoli vedlejší linie z BG1 nebo BG2 strčí do kapsy celého Hawka i s jeho bandou a nic na tom nezmění, že je fajn namluvenej a animovaný scénky jsou opravdu dobře nasnímaný.
-
-
-
-
-
no v necem by se s tebou dalo souhlasit... nejsem daII hater, to v zadnem pripade, ale rozhodne nemoznost menit spolecnikum zbroje vidim jako velke minus... u mass effectu sem to chapal, tady mi to nejak hlava nebere, kor potom, co daII hraju hned po dohrani da:o, da:awakening a dlcek...
-
-
little spoiler alert! - alespoň že po romanci s Merrill se jí dá jiná zbroj :) :D Ale jinak mě to taky trochu mrzelo, ale zase jsem se nemusel tolik trápit do čeho je navléct, jinak o oblečení jsou zajímavé rozhovory mezi Varricem a Isabelou, o jeho chloupkách na hrudi :D
-
-