Přejít na výpis diskuzí
Sony na GDC odhalila novou podobu VR projektu Morpheus
4.3.2015 | Honza Konfršt
43 příspěvků
-
prosím ťa nešír tieto nepodložené bludy, tisícky ľudí denne používa Oculus, keby skutočne poškodzoval zrak už je z toho poprask, pripomína mi to mýty a legendy o škodlivosti mikrovlniek. Často je za tým "poškodzovaním zraku" jednoducho iba únava očí alebo si dotyčný okuliare tak blbo nakolimuje že mu to skutočne ovplyvní zrak (dočasne).
A VR jednoznačne bude masovo rozšírená ako všetko čo človeku zlepšuje zážitok a takpovediac mu "robí dobre", iba to nebude v dohladnej dobe vzhladom na dnešné technologické limity a cenu celého riešenia (VR+výkonný HW). -
Ale televize neni virtualni realita.
Je potreba mit u kazdeho oka min.30fps STALYCH!!!zadne propady,min.latence,..
jinak pak z toho te bude akorat bolet hlava + zvraceni. -
nic nebrani???
co pak ten slabsi hardware,ktery ma problemy zvladat full hd na 30fps se snizenymi detaily oproti PC??
Lepsi Optimalizace neprida 400% vykonu *1*
Hry na to nebudou,spis interaktivnejsi videa,viz ukazky her morphea. -
Podle mě je to stále menšinová záležitost. Vím, že mnoho lidí při hraní dělá ještě jiné činnosti a nemůže si dovolit být úplně izolovaný od světa v nějaké přilbě. To poškozování zraku bylo popsáno už vícekrát - dokonce se o tom bavili v FC. To bych nepodceňoval.
Já využití VR vidím jinde než ve hrách. Uvidíme. -
Jsem rád, že jsi se zeptal. Ne, já moc dobře vím jaký je mezi tím rozdíl. Bohužel mám podezření, že ty vůbec netušíš o čem mluvíš :D
Takže, u televizí můžou být frekvence třeba zmíněních 200 Hz. Ale je dobré vědět, že signál co jde do TV má jen 50 HZ, což znamená, že televize si ty snímky dopočítává, aby mohla běžet na 200 Hz.
No jo, ale to jsou televize a televizní vysílání... Nelze srovnávat s PC hraním. U TV si lze počkat a televize má tak dost času dopočítat snímky a uměle tak zvýšit frekvenci.
U her GPU dosahuje určitého FPS, podle toho jak náročná hra je. Ale protože je potřeba co nejnižší latence, tak se musí snímek ideálně co nejdříve odeslat do monitoru a tam se okamžitě zobrazit (jasně, můžeme se bavit o Vsync, ale o to tu zrovna nejde). Základní princip je ten, že se snímek musí zobrazit co nejdříve a není čas pro nějaké dopočítávání. Dokud GPU nevypočítá nový snímek, tak by monitor ani nevěděl co má vlastně dopočítat.
No jo, Nvidia GPU umí "předpočítat" další snímek (nebo dva) ještě dřív než se ve hře zobrazí. GPU vlastně může předvídat pohyb hráče a podle toho by dopředu počítat snímky. Ale to je zase trochu něco jiného.
No, závěr je takový, že pokud hra jede na 30 FPS, tak je absolutně jedno jestli je obrazovka 60 nebo 120 Hz, protože rozdíl se prostě nepozná a nelze jej technicky poznat. Prostě se zobrazí několikrát za sebou stejný snímek dokud GPU nepřipraví nový. Ale pokud se rád koukáš 4x za sebou na stejný snímek, tak to chápu... Na a předpočítání je zase trochu něco jiného. -
Tahle VR určitě není na nějaký AAA tituly, spíš na nějaký artový a originální projekty.
-
Skrčenec u monitoru nevypadá o nic líp.
Oculus mi nepřijde nějak nepohodlný - ne víc než např. sluchátka. -
50ms televize, 50ms konzole, 80ms po internetu a razem hraju akcni hru na tahy...konzoli ani zadarmo *1*
-
ani ten tetris to neda, podivej se na framrate ubisoftiho tetrisu pro ps4, 30fps s dropama na 10 fps *1* *1* *1*
-
A hlavne konzoliste hraji na televizich, ktere maji uplne bezne 50ms, takze nejakych 18ms bude uplne v pohode.
-
Dalsi co nechape rozdil mezi obnovovaci frekvenci zobrazovace a fps ve hre? Jen pro zajimavost televizni vysilani ma 25fps a presto kvalitni televize ma 200Hz a je to oproti obycejne 50Hz tv sakra rozdil.
-
máš pravdu, v tomto by si mala konkurencia vziať príklad, len dajú sa tie okuliare vyklápať nahor ?
-
Dokud bude člověk vypadat jako robocop, nemůže se stát VR masovou záležitostí. Nevěřím tomu. Kromě toho jsem slyšel, že například OR VR má neblahý vliv na zrak a není vhodný např. pro piloty.
Ale dobře, že na tom makaj. Tenhle vývoj se snad nikam neztratí a jednou tu budeme mít skutečnou a pohodlnou VR. -
jestlize je u PR kecu o 1ms monitorech standard 16-26ms, tak u PR kecu o 18ms bude standard kolik ? 200 ?
-
hmhm...nejaky nenarocny druh tetrisu urcite
-
Ale je pravda, že pokud bude Sony pořád prosazovat, že hry pojednou na 1080p@30FPS (protože prý lidské oko nevidí víc než 30 FPS), tak je jim 120 Hz obnovovací frekvence displaye prostě k ničemu... A pokud to prosazují protože jim hardware víc než 1080p@30FPS neutáhne, tak i na tom jejich Morpheusu to víc než 30 FPS nepojede...
-
pan asi skace na PR gecy o 1ms monitorech
16-26ms je naprostej standard i v "hracskych 1ms monitorech" -
nic nebrani tomu aby ps4 davalo 120fps, staci sprave zoptimalizovat a prizpusobit hru, ale lamka jako ty to nepochopí
-
ten system pripevneni na hlavu je nejlepsi ze vsech VR, misto toho aby to tlacilo na oci, tak je vaha presunuta na celo, coz je klasicka technika kdyz mate tezkej naklad na zadech.
-
To niekto zase nevie aky je rozdiel medzi fps a obnovovacou frekvenciou displeja ;)