Studio Piranha Bytes, tvůrci sérií Gothic, Risen a Elex, zřejmě končí
-
" ale jestli vážně viděli budoucnost v Elexu, tak možná lepší konec, než to."
Já souhlasím, tohle už není důstojné. Po Risen 2 měli zatáhnout ruční brzdu, jenže místo toho pokračovali úplně stejně dál a ještě přišli s úplně stejně blbým novým IP.
-
No a teď jak se nad tím zamyslíš, nemáš dojem že jsi hrál +/- furt stejnou hru jen s jinýma kulisama? Nebo minimálně velmi koncepčně podobnou? Oni prostě za 20let nebyli schopni vymyslet nic jiného...
Jako neříkám že je to nutně špatné, ale i desátý AC v pořadí se přežere, tak jako všechno.
-
Predpokladam, ze Gothic 2 bola zlata era, lenze ide o rok 2002 a uspech bol prevazne v EU v casoch kedy milionove predaje hier boli skor sen.
S Gothic 3 si nenapravitelne poskodili povest. Aj patche toho az tak vela neopravili a bez komunity je aj teraz nehratelny.
Inovacie boli minimalne, animacie a subojovy system kostrbaty. Premna je zahada, ze sa dokazali udrzat do dnes.
Firefly Studios taktiez nedokazali nadviazat na uspech serie Stronghold a uz len dalsie roky recyklovali to iste.
RPG zaner sa posunul, a podla Wiki mali v roku 2021, 33 zamestnancov.
-
Asi škoda, Gothic 1,2 byla naprostá pecka. Trojka taky nebyla špatná, sice nedopadla úplně podle představ, ale stejně jsem v ní strávil stovky hodin, hlavně díky maximální otevřenosti světa, v reálu jsem ji ale dohrál asi jen 3x. Risen se prvních pár kapitol jevil jako super nástupce Gothica, ale hře došel dech, po čase zmizeli vedejší questy a vše bylo jen o zabíjení ještěranů. Risen 2 už začal předznamenávat pokles kvality studia, trojku jsem ani nedohrál a Elex byl za mě už fail, který jsem vždy po chvíli odložil.
Pyranha Bytes měli vždy svůj styl, za mě je to legendární studio, dělalo si věci vždy po svým a je strašně super, že se toho snažili vždy držet, problém je, že když už dělali postupem času změny ve svých hrách, tak to bylo vždy k horšímu. Pokud by nakonec oznámili nějakou novou hru, asi by mě to už nechávalo chladným, ta jejich kvalita je už pryč. Takže konec studia mě moc mrzí, protože v jejich hrách jsem strávil mládí a vždy se k nim rád vrátím, ale jestli vážně viděli budoucnost v Elexu, tak možná lepší konec, než to.
Mimochodem, kdo chce zapařit Gothic a má ho už zároveň dost, tak ať si zahraje Archolos.
-
Už i dvojka Elex byl nesmysl.
-
S ohledem na "propouštěcí vlnu" se to dalo čekat.
Oni uměli vytvořit jednu hru - Gothic. Dvojka byla lepší Gothic, trojka první prrrrrrůser (to fakt blokujete i tato slova?) to máme teprve rok 2006..
Risen OK, ale dohrál jsem to na konci už "na sílu" a ... světe div se, byl to Gothic.
No a Elex je scifi Gothic a už při vydání bylo cítit, že padají do "budget režimu" a konkurenci po paty nesahají.
Mimochodem vyšlo to 2roky po Zaklínači 3. Vydat takovou hru po Zaklínači 3, tak je jasné že díra do světa to nebude.
-
Risen 1 byl fakt super(9/10), ale Risen 2, Risen 3, Elex, Elex 2 jsou dost pod standardem tohoto studia. Co je sakra motivuje dělat Elex 3? 😱