Tainted Grail: The Fall of Avalon – recenze vyzyvatele The Elder Scrolls
-
Jsem absolutně šťastnej, že se potvrdila má slova a pohled na hru. Poslední tři měsíce, kudy chodím, tam trousím, doporučuji a přesvědčuji kamarády, že tohle rpg stojí jednoznačně za pozornost a že je v mnoha ohledech MNOHEM lepší než série The Elder Scrolls. Konečně dnes vychází a nemohu se dočkat, až se nechám pohltit!
A to si pamatuji články zde na Games, kde se o hře psalo, že fakt nevypadá zrovna 2x dobře... Naštěstí autoři vše vyleštili a dotáhli do úspěšného konce (i díky komunitě). Z každého pixelu Avalonu je znát obrovská láska a nadstandardní péče. Autoři si doslova zaslouží každý cent. Koupil jsem si záměrně dražší supproted edici s artbookem a soundtrackem na Steamu.
Kdo nevěří recenzím, stále je k dispozici poměrně solidně macaté demo. -
-
Mám to úplně stejně jako ty a jsem hrozně rád, že se to povedlo. Práce, která si úspěch zaslouží.
-
-
"korupce roste" Vážně? To je typická chyba AI překladů ve hrách. Ale tady? V recenzi? Stále si myslím že corruption je v češtině něco úplně jiného než korupce. A správný výraz je "zkaženost". Nebo se mýlím?
-
-
On už to teda někdo opravil, ale popravdě to byla jen blbě formulovaná věta. Pokračovala, že jednota je už dávno pryč a byla doopravdy myšlená korupce, ne zkaženost.
-
Máš pravdu, je to tak. Lokalizace není rozhodně bez chyb.
-
-
Ale já nemluvím o lokalizaci ve hře. Tu budu instalovat až večer, ale o textu v této recenzi. Proto mne to tak zarazilo. Buď autor recenze použil nějaké texty přeložené AI z angličtiny, nebo už začíná být slovo korupce ve smyslu zkaženosti používáno i v češtině (což je za mně špatně). Přiznám se bez mučení, že občas hraji i něco s AI překladem (Veilguard naposledy) a korupce vs zkaženost mne dosti iritovalo.
-
-
-
Hra to není v jádru špatná, ale na 9/10 nebo 10/10 to opravdu nemá, ultimatni hodnocení, bych dal jen proto, že se jedná o indy studio, ale také nemůžeme u tohohle studia očekávat AAA hru se vším všudy, na druhou stranu tahle hra strčí do kapsy všechny AAAA hry od Ubisoftu. A já je rád podpořil.
-
-
No doufejme, že ta hra bude mít úspěch a vývojáři začnou dělat na pokračování, které bude aspoň o generaci dál. To by byla ideální situace pro všechny.
-
-
V pátek koupeno a rozehráno a musím říct, že i přes všechny ty neduhy mě to opravdu baví.
Jsou tam některé věci, nad kterými trochu kroutím hlavou. Šla jsem do nějakého dungeonu, kam jsem evidentně jít ještě neměla. Byli tam označení nepřátele na kompasu při nějakém rituálu a zavřené dveře, které nešly otevřít. Nepřátele nešlo zabít, nešlo s nimi nijak interagovat, prostě jako bych tam nebyla, nejspíš se aktivují až k tomu budu mít úkol.
Možnosti v konverzaci jsou taky občas zvláštní, můžu se doptávat na něco, o čem ještě druhá strana nemluvila.
Člověk musí nad nějakými věcmi prostě přivřít oči. Překlad taky občas nesedí, takže si nejspíš zapnu anglické titulky. Audio při rozhovorech je sem tam velmi tiché.
Co se mi líbí je, že mě opravdu baví prozkoumávat, náhodné postavy dávají úkoly, od některých by to člověk třeba ani nečekal a musí se k tomu proklikat přes dialog. Soubojový systém a "inteligence" nepřátel mi nevadí. Nejen, že většinou bojuji s nemrtvými a různými potvorami, tam úplně nečekám, že budou inteligenční, ale líbí se mi, jak se dá všechno kombinovat.
Mimojiné, většinu mini bossů (hlavně v prologu) jsem zabila ne úplně díky mému skillu, ale tak trochu vyčůraně jsem zneužívala prostředí nebo okolních NPC. Aktuálně všude chodím s "armádou" 3 summonů a já sama mám většinu času meč a štít :D...
Taky mi trochu "vadí" že snad každé vybavení je omezeno staty, jenže jelikož ještě nevím, co chci hrát, rozděluju je + - do všeho, jelikož používám luky, magii, meč a štít, kopí...ve výsledku mám postih skoro ke každému kousku vybavení, které najdu :D ale to je asi můj problém.
Mám nahráno zatím asi 15 hodin.
-
-
Mna bavi na tom do velkej miery ta moznost zneuzivat "b-ckovost" hry... napriklad jeden z prvych bandit bossov ma dal dole na jednu ranu mecom, ale uspamoval som ho summoned vlkmi😂 alebo este v prologu som tych minibossov na konci ustrielal z miest, kam nemohli...
Zistil som, ze za stealing nie je v zasade ziaden postih ak ma nechytia, takze beriem VSETKO a kazdemu😂
Uvodne nadsenie ma trochu opustilo, vacsina dialogov je dost stupidna a nezaujimava, ale dal by som tomu tak 7/10 a na jedno prejdenie to je super hra... ze by som to hral viackrat si moc predstavit neviem
Je tam aj celkom dost bugov, najme v craftingu, ze vyrobeny predmet neexistuje a podobne
A dal som tomu zatial 16hod.
-
co sa tyka cestina, vraj je to AI robene, da sa to potvrdit? (kedze ste cesi :)) ) ale asi aj tak by som zostal pri english.
Tak ma napadlo, je to sice iny zaner uplne, ale aka je tam atmosfera v provnani s King Arthur? (takticke RPG +-) bo ta hra mala skvele "nepratele" a to field of view bolo ozaj riadne obmedzene, slunicko snad nebolo nikdy, hmla vsade - bola to tazka atmoska teda :)
a ten tvoj styl hrania +-body vsade, asi nie je cesta uspechu (aj ked, preferujem na prvy pruchod hrami summonera, no za to cisteho, cize fetishe a palicky :D)
btw.medzicasom som recenziu precital, ale podla tych slov tam nevidim na viac nez 7-8/10, a napisat hra roku z tych slov uz ani nahodou. Ked to takto bude pokracovat tak tento rok ovladnu awardy/ ceny indie hry? +ak tu BG3 ziska 10/10 a toto 9/10 tak aaltka ua ten rok/dva nejak divne/hodne klesla...
-
-
Nemyslím si, že je to úplný AI překlad, protože AI nedělá překlepy a nevynechává ve slovech písmenka. Na druhou stranu některé výrazy jsou přeložené opravdu zvláštně a tam to AI trochu "smrdí".
Plus u některých situací je ten překlad úplně doslovný a nedává v dané situaci moc smysl, nebo nevystihuje to, co chtěl básník říct.
Ono tam české titulky při spuštění skočily automaticky, tak jsem je tam nechala.
Včera jsem hledala v ovládání, jak se schovává zbraň a bylo tam úplně zvláštní slovo. Bohužel bylo tak divné, že si te nevzpomenu jaké :D...
úplně si nemyslím, že tato hra je 9/10, ale na druhou stranu mi přijde i přes to všechno opravdu zábavná (zatím) a tak nějak to naplňuje moje "Skyrim" choutky. Příběh se mi zatím dost líbí, prostředí a atmosféra taky.
Grafiku neřeším. Jak hra vypadá jsem viděla už před vydáním a nemám s tím nějaký problém.
-
-
Priebh neriesim, zatial, co o hre viem tak len to pouziva myty ale naraba s nimi svojvolne... (co aj uz spominany King Arthur)
co sa taka atmosky, mne dost silne k Artusovym legendam, Camelotu/Avalonu je silne speta vsadepritomna hmla, husta HMLA :D pripadne potvory typu ozivle kostry so svietiacimi ocami ako zaklad....... a v recenzii spomina na pigmejov? to mi nejak nejde dokopy..
nieze rozbeham hru (niekedy) a bude to presvetlene, ja cem tmu a HMLU! :D musim vazne kuk nejake videa... O:-)
jo a este ovladanie, vrat to po ukonceni hry resetuje namapovanie (neviem ci K+M alebo gamepadu)
-
-
No takhle, ta hra je obecně dost tmavá. Prolog jsem mohla hrát jen večer :D...Jinak myslím, že jsem se po prologu ještě do zasažených oblastní "divnotou" nedostala...asi :D
V noci se všemožně spawnují silnější protivníci, to jsem nakonec utekla k táboráku a přečkala do rána. A noc...je opravdu noc, přijde mi, že ani ta pochodeň nic moc neosvětluje.
Co mi tedy přijde divné jsou zlatavé vlny "divnoci". Ze začátku jsem si myslela, jestli nemám zapnutý nějaký AOE spell, nebo jestli to není glitch :D...
Každopádně já jsem fakt na začátku po prologu a dělám vedlejšáky v okolí a nikam nespěchám.
Rovnou říkám, že já o Artušovských legendách vím docela málo, jen takové ty obecné základy, takže jsem v tom dost naslepo.
-
-
uz len najst nejaky preklad "divnocí" ehm O:-)
cize inspiracia aj FF15kou kde sa noci predlzovali a spawnovali sa co kazdy meter ozaj silnejsi nepriatelia., nez za svetla...
neviem sice stale co to je divnoc ale to bude glitch :D
co som si zatial vsimol, ma to ozaj svoje ...ehmmm....jak to nazvat....stylizaciu, dost inu nez vacsina zapadnych fantasy, a vobec nesiaha po jprg divnostiach (ale musim tych videii pozret viac).
Asi by ma nadchlo keby tam bolo mozne nosit brnčo jak z toho prastareho filmu o Artusovi (nazov si nespominam, ale to je tak z 80.rokov prinajlepsom)
-
-
Reakce na příspěvek:
Ten film se jmenoval Excalibur. Zbroj, co tam nosili, odpovídá spíš 15. století (+ spousta fantasy úprav). Do doby, která odpovídá zasazení artušovského mýtu by líp seděla kroužkovka. Maximálně vylepšená nějakými segmentovanými pláty přes torzo a plátovými doplňky (předloktí, holeň, přilba). Ale uznávám, že naleštěný "celoplát" vypadá opravdu drsně. Škoda, že v KC:D to nebyla nejlepší možná ochrana.
-
-
Reakce na příspěvek:
akokeby si stare filmy zakladali na realnosti :)
tak ci tak, to uz tusim spada do veky temna, samotny mytus vznikol az niekolko storoci po udalostiach v nom, +aj obdobie spada nie tak daleko od padu starorimskej rise, cize mozne bolo najst aj zbroje inspirovane starorimskymi. BTW: nasiel sa vobec nejaky dokaz o tom ze mytus sa zakalda na pravde? nemyslim...
Ale ta Utherpendragova cierna zbroj v tom filme je proste MRTE :P zvlast ked tam dali este aj ten kusok na dodatocnu ochranu srdca :P
-
-
Reakce na příspěvek:
Jasne, ze to nebol mytus, ale vsetko bola pravda. Inac by neexistovali dobrodruzstva Indiana Jonesa
-
-
Reakce na příspěvek:
troll? lebo porovnavat daco zo stredoveku vs 80.rokov 20.storocia je ....*pip* :D
-
-
Reakce na příspěvek:
Jaky troll, co nemas napozeraneho Jonesa a hadam najznamejsiu tretiu cast s Connerym?🤔
Nemam rad, ked musim vysvetlovat vtipy...🙄😁
-
-
Reakce na příspěvek:
ty to asi myslis vazne :-O
a ja dufal s ironiu, ale ty asi chces brat fikciu ako dokaz...nemam slov :-O
btw. Jonesa vsetky filmy, nielen povodnu trilogiu, mam za tych x rokov napozeranu viackrat.
-
-
Reakce na příspěvek:
Precitaj si to vlakno este raz, vklude, POMALY a mozno sa dostavi Joey efekt....a mozno nie😉😁
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Velmi jsem rozmýšlela koupi Oblivion remasteru, než jsem se dočetla, že tento měsíc vychází Tainted Grail. A jsem ráda, že jsem do oblivionu nešla.
Trochu jsem doufala, že můj Elder scrolls absťák utiší Avowed, neříkám, že je to špatná hra, ale nakonec z toho bylo úplně něco jiného, než jsem vlastně čekala a je to jedna z her, kterou si ráda zahraju, ale ne za plnou cenu.
U Tainted Grail mě trochu mrzí, že jsem si hru nekoupila, když tehdy byla ve slevě a byla asi o půlku levnější než teď...ale nechtěla jsem kupovat další titul v early accessu, který vyjde bůhví kdy. No, myslím, že budu mít o víkendu co hrát :)...
-
-
Why not both? V půlce hraní Oblivionu jsem se plynule vrátil do ESO, abych dokončil poslední dvě kapitoly, a až ukojím své Elder Scrolls choutky, tak přijde na řadu tohle 😀
Co jsem se díval, tak stealth archer se hraje dobře, takže nebudu váhat.
-
-
Ve zkratce, docela fajn boje, fajn dungeony a atmoška, ALE nepříliš živý svět a hlavně příšerná AI a robotické chování nepřítel jak z roku 1995 či starší. Vizuálně nic moc (holt Unity engine) a optimalizace katastrofální, stejně jako u příšerně odladěné předchozí hry těhle autorů Tainted Grail: Conquest. Zvukový design a kvalita zvuků obecně je dost podprůměr na dnešní dobu. Hudba většinou nevýrazná. No a spousta bugů.
A teď hádejte jak je na tom verze 1.0, kterou jsem včera rozehrál. AI stejně jeblá jak v EA, optimalizace skoro stejně špatná jak v 0.7.
Tohle je tak nejvýš na 7/10
Jako není to v jádru špatná hra, pokud by tohle vyšlo tak před 14-12 lety byla by to pecka. Komu nevadí, že je to chováním nepřátel a NPC hodně zastaralý RPG a má rád likvidaci velmi tupých nepřátel, nevadí mu nedomrlej zvuk a horší grafika a vysoký nároky přijde si tu na svý.
-
-
No ale přiznejme si, že třeba Oblivion Remastered rozhodně není o moc lepší, takže za mě slušná 7/10, což je ale fajn a za tu cenu je těch 50-70 hodin zábavy v pohodě (Teď jsem na nějakých 30 hodinách a na druhém regionu). 😉
-
-
Dobře, dobře, tak já vám věřím. Jdu to přesunout z wishlistu do knihovny.😀
-
-
Vcera som nainstaloval este 0.9 verziu, a zistil som, ze treba na 1.0 cakat do dnes, tak som nezacal hrat....ale uz uvodne menu malo paradnu atmosferu😁
-
😀 Taky mě tu všichni namlsali, a navíc to vypadá fantasticky temně, ne jako Awoved s barvičkama - takže hned jak za pár dnů dohraju Drovu, jdu nakupovat a hrát. Díky všem!
-
-
Avowed mám ve wishlistu také, barvy mně až tak nevadí, ale viděl jsem videa, navíc kamarád mi to pár dní streamoval, rozhodně za to nedám plnou cenu, tak za 20-25 EUR si to asi dokážu představit.
-
-
Avowed je ideální na game passu, dohraješ za 45 hodin komplet a nemusíš řešit plnou cenu.
-
Upřímně taky čekám na slevu, ale hraju dost a vidím, že u některých her i třeba po 3+ letech nešla cena pod 30€. A to se bavím o neofiko e-shopech. Na Steamu apod. to je většinou o 20% vice i ve slevách.
-
-
-
-
Za mě si to tu 9tku rozhodně zaslouží. Grafika by mohla být lepší ale zase neurazí a má svůj styl. Questy jsou hodně povedené (variabilní a rozvětvené). Samo sou tu i takové ty klasiky jako přinez , zabij , uvař. Ale občas se z toho vyvrbí docela sranda. Například zapovězený a hrozně tajný druidí rituál. :) to jsem se válel smíchy.
Obtížnost je tak akorát. Občas výzva. A míst je dost (dungeonů) ale musí se hledat. Často lepší takhle než ty generické v skyrimu a oblivionu. Kde byli snad na každém rohu.
Obnecně by to chtělo víc obsahu, ale to třeba ještě bude. Mechanicky je hra dobrá.
Co musím vyzdvihnout je hudba u bosů. Ta je skvělá. Naopak ambientní v přírodě by mohla být varabilnější.
Mám 25 hodin a jsem zvědaví co bude dál. Nelituji ani eura které jsem dal.
-
Hrál jsem I. oblast v early acessu a velmi příjemně překvapilo. Teď si to dam hezky znova a už celý. :)
-
-
Též!
-
-
Mně ta grafika přišla v pohodě, hrál jsem na PS5 Pro demo a ta hra má hodně povedený artwork, za mě to je určitě koukatelnější než Oblivion Remaster. Art design >grafika.
Jediný čeho se bojím, jsou pozdější akty, viděl jsem nějaké recenze a prý se tam projeví, že to nebylo v EA. Dost nekonzistestní kvalita v pozdějších častech hry mi vadila i v BG3.
-
-
A právě proto si počkám na pár patchů.
-
-
to je nejlepší strategie rok počkat, ovšem já v tomhle pravidelně selhávám a kupuji hned, pokud mě hra zaujme. 😀
-
-
Taky tak. Neumím počkat a beru hned.
-
-
-