Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Sorry ale neda mi to - na tejto stranke uz fakt recenzuju hocijaki amateri - puzzle hre vycitat puzzly? Dafuq? A preco musi mat puzzle hra kosaty pribeh ktory taha hraca za rucicku? Autor recenzie videl videa pod mlynom a vypocil si aspon niektore audio nahravky? Vsimal si jednotlive lokacie a sochy? Tipujem ze nie - lebo sa tam zrejme nestrielalo resp. neboli tam ziadne quick dlhe cut-sceny. Dat 6/10 jednej z naj puzzle hier za poslednych par rokov... ako sorry ale pekne to ukazuje tu (pod)uroven v ktorej sa tento portal uz nejaky ten piatok nachadza.
    • JSou ty puzzle nějak propletené, že když vyluštíš více, otevře se další puzzle/lokace a nebo jsou všechny puzzle dalo by se říci samostatná, nevlivňující další puzzle? Audio nahrávky jsou citáty chytrých lidí, takže v tom nevidím něco co by tvořilo nějaký příběh nebo konečný wow egekt apod.
      • Hra je rozdelena na niekolko oblasti ktorym dominuje urcity typ puzzlov - aby si si ich spristupnil, musis najprv prejst seriou akych si vyukovych. Okrem toho pocas hry nachadzas lokacie do ktorych sa nevies dostat kedze este v ten moment nepoznas podstatu toho oneho puzzle. Takze ano, je to otvorene ale niekam sa dostanes az potom ako sa naucis ten ktory princip.
  • Recenze na pěst.
  • Kolik z vas kritiku recenze to opravdu hralo? Mam odehrano asi 90% a 6/10 je mozna malo, ale megalomanska hodnoceni z celeho sveta jsou zase urcite moc. Na hru se hezky kouka, docela se i hezky hraje, na druhou stranu, vsechny hadanky jsou na zcela totoznem principu. Meni se jen duvody proc tu caru tahnout tudy ci jinudy. Hra je extremne kratka. Alespon pro cloveka, co s timto typem hadanek nema vetsi problem. A nejaky alespon minimalni pribeh ci smysl, proc to clovek cele dela, by urcite nebyl spatny, byt toto na rozdil od autora nepovazuju za nezbytne. Nejaka hudba, mimo final challenge, by tomu urcite taky prospela. Kdyby to stalo par stokoroun a ne litr, tak by se na to taky dalo pohlizet jinak. Pokud to stoji jako lecktera AAA hra, tak se nejde vymlouvat na to, ze je to indie.
    • slapstick
      Pokud se ti hra zdá extrémně krátká tak asi budeš členem Mensy. Já se snažím všechny puzzly poctivě vyřešit sám a teď řeším i ty nepovinné a mám nahráno odhadem 40h. Mimochodem nedovedu si představit že by ve hře byla hudba, protože když řeším puzzle tak se potřebuji soustředit a dovedu si představit že po nějaké době mi už vadila.
      • Jasne, je to o tom, jak komu tento druh puzzlu sedne. Osobne me prisly tezke jen rebusy v pousti, kde musel clovek hledat spravne nasviceni. A ono to nebylo ani tak tezke, jako spise zdlouhave a unavne. Jinak se daji vsechny oblasti okolo laseru projit za par desitek minut. Hodne pomuze si to nakreslit nebo vyfotit. Jen tu a tam je neco opravdu tezkeho, v kazde oblasti tak 1-2 a tim, ze typy puzzlu jsou v kazde oblasti stale stejne, tak je to vzdy jen otazka casu, princip je proste stale totozny. Opravdu mnoho lidi to dohralo v den vydani, coz je na logickou hru, o ktere autor tvrdil, ze ji prakticky nikdo celou neprojde, dost chabe. A autor ma pravdu v tom, ze tomu proste chybi neco hlubsiho. Ten ostrov je krasny, ale je tam v podstate jen do poctu. Kdyby to byl jen soubor puzzlu na cerne obrazovce, tak by se prakticky nic nezmenilo, jen by to nikdo nehral. Je mozne, ze mi neco uniklo, ale nejak nechapu, kde je tam ten dabing, o kterem se psalo. :)
        • slapstick
          Popravdě to že to někdo dohrál v den vydání nechápu, ale proč ne. Je fakt že nějaké puzzly jsem měl naklikane hned na první pokus, a jinde jsem se s nina trápil. Zvláště ty založené na zvuku mě potrápily. Ale určitě bych netvrdil že pokud by hra byla souborem puzzlu na jedné obrazovce bylo by to stejné. Právě že ne. Vždyť interakce s prostředím je stěžejní částí hry.
  • slapstick
    Musím říci, že z hry mám naprosto opačné dojmy než autor recenze. Možná je to díky tomu, že od logické hry nutně nečekám nějaký propracovaný příběh. Tím nechci říci, že logické hry ho mít nemusí. Ale u The Witness oceňuji právě tu střídmost, to maximální soustředění na to rozlousknout puzzle, který před vás něco předloží, aniž by vám řekl, co máte dělat. A přesto že vám nikdo nedává nápovědu, jste schopni pochopit, co po vás hra chce. Každý puzzle, resp. princip jeho řešení je vám představen s pomocí několika puzzlů s postupně zvyšující obtížností. Jakmile je vyřešíte, je vám jasné jedno pravidlo. To pak lze uplatňovat i na dalších puzzlech a postupně se tak dostávat i k těm složitějším, kdy musíte pravidel řešení použít najednou hned několik. Skutečně jsem neměl pocit, že bych se ztrácel. Ve své podstatě jednoduchý princip řešení puzzlů se tvůrcům daří přetavit do hodně náročných hádanek. U The Witness vás směrem kupředu nežene příběh, ale snaha zvítězit sami nad sebou a snaha dokázat vyřešit všechny hádanky, kterých je ostrově více než se na první pohled zdá. Tohle je síla té hry a její hlavní přednost. Nutí vás zapojit nejen mozek, ale i představivost, prostorovou orientaci. Tohle je logická hra jak má být. Místo příběhu, který by už ze své podstaty musel být fantaskní, vám předkládá myšlenky a názory skutečných osobností, jenž jsou alespoň pro mě mnohem podnětnější. Ano, není to hra pro každého, ale jako logická hra funguje skvěle.
  • Chápu ,ze recenze je subjektivní názor ...ale tohle opravdu ,dle hodnoceni průměrná logická hra...skoda ,ze to nehrál nekdo z redakce ...jinak by to snad nemohli ani vydat...
  • Osobně mě taky ta hra trošku zklamala. Pokud to srovnáte s v recenzi zmiňovaným Talos Principle ( což je hra u které jsem vážně cítil tu atmosféru, četl všechny deníky, proč tam jsem kdo jsem a co se stalo), je známka 6/10 úplně odpovídající. Chybí tomu spojující prvek. V podstatě si můžete odmazat ten svět a 3D ( i když ta stylizace se mi líbí) a pouze si nechat v prohlížeči servírovat jedno puzzle za druhým.
    • Fordzy

Právě prostředí ostrova nabízí dalších 135 skrytých puzzlů ukrytých všude okolo hráče, které hráč musí najít a nenacházejí se na tabulích a jedním z nich je "celý ostrov". A dále mnoho skrytých "uměleckých děl", kdy i jejich hledání se dá považovat za další vrstvu hratelnosti. Takže hra Opravdu neobsahuje "pouze" 450 puzzlů na tabulích a zhruba polovina z nich také souvisí s prostředím. Ostrov ve Witness je mnohem důležitější součást hratelnosti, než byl ostrov v Myst.

• GlaDOS
      Odmažeš svět a dobrá polovina hádanek se stává neřešitelnou.
  • Hnisavec
    Wau...dat logickej hre kde su genialne puzzle co je gro hry 6/10.
    • Ale není tam atmosféra!!! Recenzent chtěl řešit puzzly a přitom cítit podzimní nádech melancholie! A to tam nebylo. Ani se tam neřešila žádná filozofická témata, nebyl tam ani jeden prvek existencionálního dramatu, ani jedno zamyšlení nad současným stavem společnosti!! Prostě jen puzzly, puzzly a puzzly!! To nejde jinak než za šest!!!
      • (i kdyz prispevek chapu, bohuzel o tom presne ta hra byla a to me na ty recenzi desi nejvic, celkem by me zajimalo jestli sem jedinej kdo k necemu takovymu pri jejim hrani dospel *7*)
  • "Nehledáte-li ve hrách hlubší smysl, novinka se vám nejspíše zalíbí."
    Wow! Ta hra nebyla o nicem jinem nez hledani hlubsiho smyslu. Puzzly jsou pekne pripmarne pri interakci s prostredim (uprava mostu/smeru/pozice neceho). Tech ciste logickych slouzicich pro vyukove ucely je tam na muj vkus zbytecne moc ale ocividne je nekdo potrebuje pro hlubsi pochopeni jejich zakladnich principu, tak to autorum neberu. Ale jestli ta hra byla necim vyjimecna a odlisovala se od 95% trhu, tak prave hledanim hlubsiho smyslu. Podobne Braidovi, akorat o uroven dal. Rozhodne otevrena interpretaci, bezpochyby ji kazdy neporozumi stejne, ale velice silne vedena prave principy vedoucimi k reseni predlozenych hadanek. Nemam nic proti dat nizsi hodnoceni nez 9-10/10 (coz je popularni na 'opatrnych webech'), ale 6 podlozenych tim ze zrovna tahle hra 'nema hlubsi smysl'? WOW!
    Hra rozhodne nebyla tezka, pokud vite jak ji hrat (ne jenom jeji puzzly, ale tu hru celkove).
  • Jack1947
    Hehe, 6/10 recenzoval to vůbec člověk co má rád Puzzlesnebo jen někdo kdo to dostal za trest, no co jen se ptám samotného mne to zajímá.
    • Pomalu neexistuje sračka, které by někdo někde nedal 10/10. Podle těhle fanboyů se ale těžko může někdo řídit, zvlášť na mainstreamovém serveru.
  • christianus
    Hodně se mi líbila hra The Unfinished Swan. Stylizací mi jí The Witness připomíná. Je podobná herně?
    • Osobne je vnimam hodne odlisne. Chapu smer premysleni ohledne jejich podoby na prvni pohled, ale pro me to je nekde uplne jinde.

Z ciste herniho pohledu Unfinished Swan nevnimam po puzzle strance jako hru nijak logicky orientovanou, jenom exploracne, Witness obsahuje v masivnim mnozstvi oboji a jedno zavisy na druhym, prostredi i puzzly jsou tam uzce propojeny.

A z pohledu herniho zasazeni zrovna tak. Unfinished Swan v zasade vypravi konkretni osobni pribeh/pohadku/s trochou fantazie maximalne nejakou alegorii(?). The Witness se nepokousi v dejovym smeru nic primo vypravet. Najdou se mozna utrzky okolo jeho sveta, ale spis jako okrajova zalezitost pro hoodne zkoumave jedince. Pro TWitness je mnohem dulezitejsi vlastni objevovani, a skoro bych rek nejaka pocitova zprava nad ramec hry samotny nez pro dej v ni. TW uci hrace videt (/slyset) veci co predtim nevnimal, hledat smysl v detailech... k tomu prihodi par myslenek a videi pro vyvolani vnitrni debaty a zakonci se citatem a odpovidajici akci pro umocneni nejakeho postupne vystaveneho dojmu, ale osobni pribeh nejake postavy se tam najde tezko, miri proste jinam.

Unfinished Swan je krasna pohadka, The Witness je vicemene dospela esej co si hrac musi sestavit sam. Podle recenze to tam ale ocividne nenajdou vsichni :) (vsechno samozrejme jen osobni interpretace a osobni dojmy, nekdo v tom vidi proste jenom spoustu puzzlovejch panelu)
    • podobné stylizací, jj vidím co myslíš, Unfinished Swan bylo v podstatě černobílý, toto jsou hipster omalovánky, je to skoro to samý... škoda že nejdou dávat digitální facky protože teď bys jí měl že bys vzal druhou o zeď
      • tomekbobek
        škoda, že nejdou dávat digitální pěsťovky...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit