Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jeste sem zapomel pochvalit celkove recenzi a hlavne recenzenta a celkove pogratulovat tiscali za stesti ze ma ve svych radach ocividne nemaleho fandu feudalniho japonska. Je radost cist ze kdo chce, najde ve hre vic nez se na prvni pohled muze zdat, tedy to celkove vziti se do doby a udalosti presto ze zde vlastne zadny pevny pribeh jiz tradicne neni. Urcite si prectu i jine recenze, ale sem si jisty ze proti tedle budou jen zoufale věcné i kdyz hry prece nejsou jen o gameplayi a grafice...
  • Ku*va, takhle vymazlena hra dostane 9/10 a DA2 s prumernou grafikou, fadnim pribehem a repetetivními lokacemi dostane 8/10??? Výsměch ...
    • ale je pravda, že 10 tomu dát mohli :) když ne tahle, tak která strategie si to zaslouží?
      • Jednoznačně Company of Heroes:)
        • Nesouhlasím, byť mě COH bavilo hodně dlouho a hodně dobře. Zrušit nedostatky Men of War a o adepta by bylo postaráno...
    • kostejnesmrtelny
      Záleží na kontextu, jarmile. *3*
      • O jakých souvislostech mluvis joudo.. U TW:Shogun 2 se novináři vsude rozplývaj blahem, z DA2 většina nebyla moc nadsena a to nemluvim o uzivatelských recenzich (Metacritics..) Sice jsou to naprosto rozdílný hry, ale bavíme se tady o bodové škále, která by měla být objektivní. Rozdíl jednoho bodu neodpovídá úrovni kvality obou her.
        • kostejnesmrtelny
          No, tak to bychom měli *5*
          Kdykoliv někdo použije u recenze slova "hodnocení" a "objektivní" v jedný větě, bejvá to pro mě znamení, že debata je u konce *1*
  • Me by zajimalo proc HC strategie muze vyjit i dnes zatimco posledni hc rpg vyslo pred deseti lety? *10*
    • Nejlepší RPG pro mě byl Gothic 1 a 2...potom velmi dlouho nic...tedy jsem fanda Star Wars,takže Kotor pro mě byl velmi dobré RPG...a potom Dragon Age 1,který byl také velmi dobré RPG s dobrým příběhem,který mě chytl :-) ale poslední dobou ty RPG za moc nestojí...možná ještě Risen od tvůrců původního Gothic se dá.Ale Fallout mě nějak neohromil,ikdyž je to také dobré RPG
    • Ona serie Total War ma k HC taky hodne daleko...
      • Ono se to jen tváří jako HC, protož jak známo už od Rome - Total War, stačí se naučit jednu (nejefektivnější) taktiku a tu do zemdlení opakovat. V případě Romu byla naprosto ultimátní jízda, s níž šlo rozcupovat zcela vše, i když to bylo v daleko větším počtu... Lučištníky, pěchotu jste mohli nechat doma. Ale kouká se na to krásně, to jo. Docela by mě zajímalo, jestli se dá stejně postupovat, anebo jsou jednotky víc vyváženější?
        • Nevím jak u tebe, ale v mojí verzi Rome TW měla falanga nad jakoukoliv jízdou docela navrch (pokud jí teda nezaútočila do zad) a to samé v ostatních dílech. A v Napoleonovi a Empire byly zase ty obrané čtverce. Samozřejmě pokud si na jednu jednotku kopíjníků/čtverce střelců poslal přesilu jezdectva, tak je patrně smetla, ale to by je smetla i v reálu.

Zatím můžu soudit jen dle dema, ale kámen-nůžky-papír je v Shogunu II docela silný. Proti "yari" jednotkám (kopíjníkům) nemá jízda moc šance.
          • Falanga jízdu samozřejmě vykostila, ale vzhledem k její soufalé pomalosti nebyl nejmenší problém ji objet zezadu.
        • To je spíš problém AI, která se nemumí (neuměla?) proti jízdě bránit. Ovšem vždycky byla jízda adekvátně své efektivitě dražší a hůř dostupná, zvláště u některých národů.
          • Lehká jízda je v Rome dostupná snad od začátku nebo velmi brzy a její výroba trvala 1 kolo. I 3 - 4 oddíly jízdy + generál (cca 500 jednotek) si dokázalo poradit s 1500 armádou pěchoty. Ne že bych se u hry nebavil, ale obtížných soubojů jsem za celou kampaň moc nezažil...
        • ...stejně postupovat i Shogunu...
    • smejki
      New Vegas
      • new vegas je fajn, ale HC RPG to neni ani omylem :)
        • smejki
          čím je definováno HC RPG?(pro tebe. obecná definice samosebou neexistuje)
    • Protože tvoje definice HC RPG zjevně implikuje, že současná RPG nejsou HC
  • Strašně se těším až budu mít upgrade PC a zahraju si tuhle skvělou pecku =)
    • Taky doufám že se toho ještě dožiju a zahraju si tudle super hru na plné detaily bez problému :) teďka mám bohužel smůlu :(
      • smejki
        hra běží hlaďoulince na HD5850, to je generace zpět. ekvivalent dneška je 6850 (došlo k posunu číslování, proto jsou stejně výkonné). Jde ji sehnat za bratru krásných 3500-4000, to není zas tak moc....a pokud čekáš s upgradem na další generaci, pak ti to padne tak ke dvěma litrům, možná míň
  • 16.03.2011 10:06 Pavel :
    jen menší oprava lučištníci se před obrněnce prakticky nikdy nenasazovaly, ale jejich stanoviště byla na křídlech odkud mohly na nepřítele pálit z obou boků + odpadalo jakékoliv míchání jednotek při přeřazování. ( viz jak kresčak tak agincourt )
    Ohledně té kuše sice se déle nabíjela ale jinak byla celkově mnohem lepší než dlouhý luk měla větší dostřel průraznost a hlavně z ní mohl střílet každej vidlák kterej ji dostal do ruky.
    ohledně převládající zbraně to že převládaly zbraně na blízko neni pravda v řadové anglické armádě byl normální počet 10 lučištníků na 4-6 těžkooděnců. Jak říkám ohledně tohohle doporučuji knihu Agincourt kde je to perfektně popsané a to jak styl boje tak i organizace jednotek.
    • prakticky nikdy? u angličanu je to pravda ale před čelo formace se také mnohdy umísťovali,
      přeci-jenom umísťovat lučištníky, kteří nejsou schopni bez podpory jiných jednotek zastavit přímí útok nepřítele, na křídla se mohlo snadno vymstít pokud terén umožňoval nepříteli zaútočit přímo na ně
      a co se luku a kuše týče tak souhlasím a pokud má předchozí správa vyzněla že to myslím jinak tak se omlouvám za chybnou formulaci
      na to složení anglické armády se ještě kouknu ale nezdá se mi moc pravděpodobné že by používali 2/3 střelců
      jinak dík za tip na knihu, jen co bude čas tak se na ni určitě kouknu
      • oni na křídlech byly chráněni jízdou a skupinkami těžko oděnců. Ale před hlavní voj se nedávali ( alespoň jsem o tom nikdy neslysel prave z duvodu zmatku při přeskupování jednotek nehledě na to že při střelbě ze stran neměla utocici atmada kam uhnout pac pred nimi stali tezkoodenci anglicanu a za nimi se na ne tlacili dalsi jednotky ktere sly do bitvi
        • já vím že třeba francouzi na začátku stoleté války rozestavovali střelce po obvodu formace, i když asi to moc účiné nebylo vzhledem k tomu že to později změnily a začali jich většinu dávat na boky
          pak jsem četl že švícaři je taky minimálně po určitou dobu dávali vyloženě před čelo formace
          • francouzy ano ale ti válčily, alespon co jsem cetl podle stareho zpusobu vedeni bitev ( duraz byl laden na tezkoodene jezdce cili armada vicemene jen ofenzivni oproti anglicke prevazne defenzivni taktice ) což je pokladano za jeden z duvodu proc je anglicani tak drtily. O Svycarech toho moc nevim jen to ze jejich armada byla zalozena prevazne na bojovnicich s halapartnami.
  • Serie TW (napoleona jsem nehrál) patří podle mě ke špičce mezi strategiemi. Nicméně bych rád upozormil na jednu věc právě se Shogunem 2, konkrétně ohledně instalce. Tak dnes moje první zkušenost s aktivací přes steam, Pln nadšení z blížícího se víkendu jsem zakoupil originální hru ve svém oblíbeném obchodě- byl jsem seznámen se, že je nutné hru aktivovat přes službu steam ( v dobré víře jsem předpokládal, že celý proces zabere pár minut). A zde je kámen celého úrazu, tedy kdybych věděl, co mě čeká tak se na koupi hry ani nevy**ru. Po úspěšném nainstalování hry jsem se pokusil všemi možnými i nemožnými způsoby začít hrát kampaň v offline modu - což údajně jde. Ale chyba lávky, objevila se zpráva, že musím stáhnout aktualizaci hry a že hra v offline modu v současné chvíli není možná. Stahování vypadá na cca 2 hod 15 min a to mám poměrně solidní internet - zde zdůrazním, že můj první pokus nevyšel z důvodu "zahlcení služby"!!!! Tuto skutečnost se mi již nikdo nenamáhal říct. Připadá mi jako zákazníkovi nehorázné, že když si přinesu originál hru za kterou jsem dal 999,- Kč, že jsem nucen prožít martirium se stahováním aktualiazcí o které nestojím, respektive nemám ani volbu si vybrat zda-li je chci. Nejsem žádný PC mág, spíše občasný hráč her, které jsem si vždy kupoval. Nicméně jsem poučen, steam již nikdy víc, o takouvouto buzeraci vážně nestojím.
  • Tak takhle nadšenou recenzi jsem už pár let nečetl *4* . Ale nedivím se, přesně takhle jsem se cítil při hraní prvního Shoguna
    • Je to moc pěkně napsané a na hru se moc těším, i když na mě to bude asi hardcore, ale Shogun Total War ( původní ) ve mě i po tolika letech stále zůstává.
  • Ja by som si dovolil polozit nesmelu prosbu:

Moze mi prosim niekto v skratke napisat ako je to so seriou Total War? Pretoze ja sa v tom mnozstve podtitulov uz naozaj stracam... Medieval, Napoleon, Rome, Medieval 2, Shogun, Shogun 2...

Nikdy som ziadnu z tychto hier nehral, ale vcera som si kupil na Steame Medieval 2: Total War a Napoleon: Total War, tak som sa o to zacal zaujimat.
    Tak by som sa rad dozvedel aspon chronologicke poradie (ked uz nic ine). Diky dopredu!

PS: Nie som lenivy googlit, ale radsej si precitam nazor niekoho zasvateneho.
    • Podle data vydání: Shogun (Japonsko 16. století), Medieval (evropský středověk), Rome (antické středomoří od zhruba začátku 2. století př. n. l.), Medieval II, Empire (Evropa, Vých. pobřeží Ameriky a Indie v 18. století), Napoleon (Napoleonské války na přelomu 18. a 19. století), Shogun II

Podle historické posloupnosti: Rome, Medieval/Medieval II, Shogun/Shogun II, Empire, Napoleon

Jde o kombinaci tahové hry (mapa v kampani) a real-time (bitvy).

Nevím, co bych k tomu dodal... se mrkni na nějaký video... vlastně ani nechápu tvůj dotaz, když už ty hry máš koupený, tak proč se ptáš až teď?
      • Mam ich kupene (na zaklade dobrych ohlasov a akcie na Steame), ale nevedel som ci su nejake predosle diely nutnostou, ake su navaznosti medzi tymi hrami a potreboval som aby ma niekto trochu zorientoval vo vsetkych tych tituloch...

Ale uz je to jasnejsie, diky za vsetky odpovede.
    • první je Shogun pak Medieval, Rome, Medieval 2, Empire, Napoleon a Shogun 2
    • ales.smutny
      Chronologicky: Shogun (skvělé, ale v existenci dvojky už zbytečné pořizovat) - Medieval (dobré, ale dvojka opět řeší vše, plus má dobré datadisky) - Rome (vynikající a stále špička) - Medieval II (velmi kvalitní, viz výše) - Empire (dobré, hodně dobré, ale nakonec jsem si na tuto dobu v Total Waru nezvykl) - Napoleon (stand alone datadisk, věnuje se jen Napoleonským tažením, platí to, co pro Empire) - Shogun II (viz recenze:))
  • Doufám že se ted vyvojaři vrhnou na Rome 2. Jedničku pavažuji za nejlepší dil serie u ktere jsem stravil spoustu času při budováni sveho římskeho imperia :)
    • Jojo, souhlasim s tebou. Prosel jsem si vsechny dily serie, ale rome mi prisel nejlepsi. Asi to bylo z velke casti dano velkou rozmanitosti jednotek. Shogun ma urcite moc co nabidnout a urcite si ho do sbirky koupim take, ale japonsko mi proste moc nerika a asi se s nim tam moc nezziju.:( Holt se taky modlim za rome 2.:)
  • xixixao
    Pamatuju si na dobu českého Gamestaru a první Total War. Neuvěřitelně mě představa kombinování strategické mapy a taktických bitev lákala (ostatně od dob Ceasar II). Hra dostala 9 možná 10 bodů, ale nikdo ji vlastně nehrál, já sám jsem se dostal až k Romu... Empire je pro mě nehratelný a Napoleon ho jen trochu vylepšuje. Tohle vypadá velmi slibně (už aby tu bylo léto *4* ).

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit