Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jak je to tady s lukostřelcema ? Jsou konečne účinější (realističtější ) než v MED II ? ..
    • U agincourtu to byla směska bahna a koní který právě postřílely ang. lučistnící při prvním útoku, který musely francouy přelézat čímž se rozrušila jejich bitevní linie. Jinak článek je to moc pěkný, ale podle mě lučištníky dost podceňuje protože už logicky kdyby byli u Kresčaku uplně k ničemu pak by bojovalo 4000 angličanů ( pěchota ) proti nějakým 30 000 francouzům a to by nedal ani vojenský genius. Ja bych to ukončil tak jak to je v tom článku někdo prostě upřednostňuje luk někdo zbroj a pravda nejspis bude nekde uprostred *3*
      • Tam myslim autor píše, že právě u Kresčaku to jim to vyhráli právě ti střelci (nechce se mi to pročítat *1* ) bez nich by angláni dostali teda pořádně na prdel *1* Souhlasim, končíme debatu a jdu pařit Zaklínače *3*
    • Myslím, že v Medievalu byla síla lukostřelci udělaná celkem dobře ;-) Když teda neberu v potaz, že angličtí lukostřelci byli schopni vystřelit průměrně 7x za minutu (na to samozřejmě v té hře nenarazíme).... Je všeobecně rozšířená fáma, že lukostřelci měli zničující sílu *3* mohl by jsi mi sice oponovat, že ve stoleté válce angličanům vyhráli řadu bitev (což souvisí i s mýtem dlouhého luku používaného angličany), ale není to pravda. Vyhráli jim pouze bitvu u Kresčaku, v těch ostatních byl jejich vliv velice malý *5* A vůbec, pokud měli bojovníci v ruce štíty, ztráty byly velice malé.
      • souhlasím, lidi mají tendenci lukostřelce přeceňovat
        kdyby byli tak učíní tak by se používali v mnohem vetší míře než to tomu bylo (běžně tak 10% celkové armády)
      • To není tak docela pravda. Ve stoleté válce měli angličané díky dlouhým lukům navrch v řadě menších střetnutí; ve velkých bitvách se použitelnost luků pochopitelně snižuje, to je pravda.
        Problém je v tom, jak jsou luky zobrazovány v (amerických) filmech - obrovské salvy šípů (z jakýchsi důvodů hořících), které pokryjí celou plochu, kde pobijí všechno živé. Ve skutečnosti měly luky mnohem menší dostřel, ale taky překvapující průraznost.
        • No, právě že i v mnoha těch menších střetnutích dostali lukostřelci na prdel, než se stačili seskupit (třeba za pochodu) tak se na ně vyřítila fran. jízda a pobila je... ale to je fuk, jen jsem prostě chtěl napsat, že lukostřelci jsou lidma hrozně přeceňovaní a to právě díky těm americkým filmům, to naprosto souhlasim *3* Ale třeba pěkně to bylo vidět ve Statečném srdci, tam nad sebe skoti zvedli štíty a šípem dostali jen borci, kteří si zapoměli zakrýt prdel *1* A samozřejmě průraznost je nepřímo úměrná dostřelu (teď doufám, že jsem to napsal dobře *1* ).
          • Lučistníci hlavně anglický nejsou vubec přeceňovaný. Ty masy šípů co zobrazujou v tech filmech jsou vlastne vcelku verne zobrazeni toho jak to ve skoutecnosti vypadalo co už věrné zobrazení neni je to že s anglickým lukem při obloukové střelbě prostřelíte plátové brnění ( přímou střelbou na krátkou vzdálenost je to něco jiného ). Angličtí lučištníci touto střelbou likvidovaly hlavně koně, na kterých jeli francouzští rytíři které pak dodělali angličtí těžkooděnci ( v pozdější fázy bitvy se do střetnutí z blízka zapojily i lučištníci, kteří právě kvůli tomu že nepřítel měl brnění nenosily jak je všeobecná fáma meče, ale bojová kladiva a sekery ). Jinak komukoliv koho to zajímá doporučuji knihu Agincourt od w. Cornwella.
            Ještě k těm bitvám lučištníci vyhráli prakticky všechny velké střetnutí stoleté války. Ohledně toho většího zastoupení lučištníků v armádě tak žádná armáda (narozdil od anglicanu kde byla lukostřelba národní sport ) si nemohla dovolit školit střelce z dlouhého luku pár desítel let a proto začaly používat kuši a ne luk, který se díky tomu stal typyckou anglickou jednotkou
            • Zajímavý je fakt, že v bitvě u Poitiers se šípy od plátovky fran. rytířů odrážely *3* A v bitvě u Azincourtu měli zase francouzi smůlu, že se brodili bahnem. Doporučuji přečíst si tento článek: http://www.d20.cz/clanky/kultura/mytus-dlouheho-luku.html *3*
            • 1) ony ti střelci nebyli moc přesný a pokud jde o průraznost tak aby byla dostatečná i k útoku na těžkou pěchotu byli je třeba vyzbrojit kušemi nebo dlouhými luky, příčemž kuše se nabíjela poměrně dlouho (tak 1 výstřel za minutu, možná 2) a naučit se kvalitně zacházet s dlouhým lukem potřebovalo dobrý výcvik
              2) aby mohli být střelci použiti museli být logicky před čelem formace ale v případe že se k nim začal nepřítel přibližovat se museli stáhnout což sebou přináší určité komplikace (nejdřív mám vepředu střelce a za nimi pěchotu a pak to musím co nejrychleji prohodit což vzhledem k tomu že hloubka formace mohla být i 20 řad není zrovna jednoduché a vnáší to zmatek mezi vojáky)

proste v některých situacích jako je obléhení byli nepostradatelní ale v bitvě na otevřeném poli byla jejich použitelnost značně omezena
              a v i angliji byli s přehledem převládající výzbrojí zbraně na blízko
              PS: filmy odrážejí jen jak si to režiséři dnes představují a ne jak to vypadalo takže doporučuji se spíš zaměřit na knihy *3*
    • smejki
      podle dema ano (seženeš ho na steamu, vyzkoušej, pokud váháš). je zde ale jedna velká změna - zápalné šípy nelze zapnout permanentně, ale po zapnutí fungují jen určitý čas. Pak je nutné počkat, dokud je nelze aktivovat znovu
      • Demo jsem zkoušel/nezkoušel mám bohužel slabší pc :( tak jsem neměl čas to nějak postřehnout a ohl. těch zápalných šípů se mě to líbí a jestli jsem i dobře četl tak mají slabší účinek v dešti ..
  • no vypada to zajimave mam jen takovou poznamku moje znalosti o japonsku jsou dost omezene ale v Sogunovi autor psal ze kovy v japonsku jsou dost vzacnne takze neco jako fullplate armor tam vubeec nepouzivali (ty samurajsky kroje jsou z bambusu) a kone byl taky dost luxus jen pro par vyvolenych protoze jsou moc narocny na potravu a tady najednou koukam jak maj japonsti valecnici kovove brneni a koni jak za rakouska uherska *1*
    • ales.smutny
      Já se musím hry zastat:) Kyrys Dó byl buď ze železa (ocel šla snad jen na čepele) a nebo kůže a nejčastěji kombinace obojího, to vše lakované, bambus připadal hlavně na ty sukénky:) A s koňmi to ve hře skutečně není jednoduché, musíte mít provincii, která koňmi disponuje jako "nerostným" zdrojem, jinak je má jen generálova garda. Já měl štěstí, že jsem chov koní získal brzo, proto je jich tam tolik a ještě jsem navázal obchod se severními kmeny, které mne zásobovaly dalšími :)
  • Ahoj. Skvělá hra :-)

jen jsem zatím nepřišel, jak přecvičit jednotky (doplnit ztráty z bitvy) samy se doplňují velmi pomalu.
    Jde mi jen obyčejné jednotky spojit (např 2 poškozené v 1) ale problém mám u generála. Nevíte jak mu doplnit oddíl?
  • Mrzí mě, že je hra zasazena do Japonska - místní reálie jdou naprosto mimo mne. U Empire (můj nejoblíbenější díl) jsem si snadno představil, co za jednotku asi budou vzduchovkáři, hraničáři, nebo těžká jízda (i v originálních názvech). Tady se to hemží slovy, která jsem v životě něviděl (nadaši je duchucovadlo k sushi? *7*). I vizuálně se poněkud ztrácím v ikonkách a třeba agentech. Dobrá, to je moje mínus...
    Co je nového proti třeba Napoleonovi? Nový grafický kabátek (ikonky, interface) prostředí a jednotky... a.... eee... dobývání hradů. To bylo u posledních dvou dílů velmi špatné - díky konstrukci opevnění a AI. Bohužel to hlavní - AI se nezlepšila. Hrady "švindlují" tím, že místo čtverce jsou do schodů, takže jednotky jsou "připraveny v zásobnících" na schodech, místo toho, aby se museli přesouvat. A zlepšená AI je suplovaná "automatickými střeleckými věžemi" *11* (to když jsem viděl, tak si říkám, že se od strategie už přesouváme k hrám typu C&C).
    Celkově bych řekl, že Shogun 2 je to pro mne jako fandu série (a evropana) zklamáním a těším se na nějaký další díl v geograficky bližších reáliích a hlavně s lepší AI. Teď zasednu k Empire a jdu s kvalitně vycvičenou britskou pěchotou natrhnout žabožroutům... šosy *5*
    • si drblý nebo co ? mě se ze všech těchto total warek libil shogun nejvic.první se nauč něco z válečné historie,pak hraj total war' *16* a pokud si v životě neslišel slovo SAMURAJ nebo DaJIMJO je to s tebou zoufalé ! *11* já sem se s ašigaru seznámil v age of empires 3 the asian dynasties *4* ale jaksi tam nechápu kavalerii,kontaktní boj slabý a jak se asi mám dostat do boku ? a jak to myslí ohnivá jízda je dobrá na prorážení formací a taky nechápu proč jízdní mušketýry mají zrovna Tokugawové (můj oblíbený klan) já osobně totiž jízdu nepoužívám
    • No ak považuješ Empire za najlepšiu časť série, tak si z nej toho asi veľa nenahral. Mimochodom tie veže podobným stýlom fungovali i v minulých častiach...

Z toho, čo si napísal, som vyčítal, že si lenivý "prešrotiť" trochu histórie a naučiť sa niečo nové. Hrávam od 2-hého dielu série a práve kvôli novému prostrediu sa na Shoguna 2 veľmi teším.
      • kostejnesmrtelny
        Aneb kolik se dá o člověku usoudit jenom z toho, že mu není blízký prostředí feudálního Japonska. Beati pauperes spiritu, quoniam ipsorum est regnum caelorum....
        • empire ze je prehledný hhahahaha hrál jsi vubec kampan
          • Všechny... ne jednou. Ale já myslel spíš bitvy. Na první pohled jsem od počátku poznal, co asi která jednotka je.

V shogunovi trčí třetině ze zad vlajky, třetina má balónky z poutě a všichni se lesknou. Je pro mě přeplácaný, pouťový a nepřehledný. Ale zase. Může být na vině moje totální nepřilnavost k východní kultuře *5*
            • opravdu ty si v tech rovných jednobarevných linkach hned poznal jaka presne to je jednotka tak to klobouk dolu podle me je to shogunovi mnohem lepsi v demu sem kazdou jednotku ihned poznal
      • Miluju odpovědi typu "když se ti to nelíbí, tak jsi hlupák/dítě/nezkušenej/toho moc nenahrál..." *1* ... tolik lidí se nesmíří s tím, že má někdo svůj názor odlišný od jejich.

Není to o lenosti se něco naučit. Strategii, taktiku a technologii napoleonských válek jsem taky nastudoval díky Total War. Ale Japonsko, jeho jazyk, kultura a historie jsou mi natolik cizí, že mě to studovat neláká... Jasně jsem napsal, že mě to neoslovuje.

Empire mi přišlo nejpropracovanější z hlediska přehlednosti a možností jednotek a postupného vývoje vojenské techniky (bajonety do hlavní, palba po řadách/četách, granáty, šrapnely, kartáčové střely). S DarthModem zvyšujícím obtížnost a realističnost je to skoro 100%

Co bych od série TW čekal s novým dílem je především propracovanější AI a větší realističnost. Bohužel se ale neděje. Shogun 2 mi prostě přijde exotičtější, barevnější, ale to je tak vše...
        • no možno som tú prvú vetu nemal napísať...oki. Máme rozdielne názory na Empire, takže beriem, že tebe sa páčiť mohla. Mne na nej vadili hlavne až príliš statické boje (jednoducho mi nesadlo obdobie) a chyby, ktoré som spomínal.

Navyše som mal výhradi k celkovému interface hry. Ruka v ruke s prepracovanosťou hry by malo ísť hore aj ovládanie a to sa v tomto prípade (Empire) nestalo.

Inak Ti svoj názor neberiem...skús ešte pohrať demo, možno sa Ti Shogun 2 nakoniec zapáči *3*
    • jestli jsi hrál rome nebo medieval 2 tak tam byly automatický věže taky
  • je to shogun, tak to pochopte!
    • Je to hra ze série Total War. Někdo má rád sérii a Japonsko mu nesedí. A má stejný nárok to tu psát, jako ten, co si doma krájí gothaj katanou *3*
  • mam problem . když chci hrat za toho avatara kampan nebo co tak se mi to sekne a nerozbehne je to i při normální kampani nevíte proč se to sekne a už se to nespustí
  • Dobrý večer,

mám (asi hodně blbý) dotaz. Je vyžadován k této hře steam, který byl požadován u Empire: Total War? Předem děkuji za odpovědi.
    • Ano, je třeba aktitovat na steamu.
      • Dobře, ale po aktivaci už na netu být nemusím? Jedná se mi o to, že hry si kupuji proto, abych se nenudil, když nemám k dispozici internet.
        • Na obalu mám napsáno " K aktivaci je zapotřebí internetového připojení aúčet na Steamu "

Stačí pouze aktitovat a potom můžeš přez steam hrát i v offline modu, tedy bez připojění.
          • Velmi děkuji z odpovědi :)
  • Stáhl jsem a instaloval přímo přes instaler bez steamu, ale na konci instalace (asi 98%) se objeví hláška An error occured during installation! Na tento problém upozorňuje více hráčů, ale nikde jsem nezjistil, co se s tím dá dělat. Mohl byste prosím někdo sdělit nějakou rozumnou radu, jak na to? Konfigurace mého PC je pro hru dostatečná.
  • Ten odkaz na nejslabší hru série (Empire) kde se píše o drahokamu s hodnocením 9 je docela vtipný.
    A taky si vybavuji recenzi na Empire od stejného autora na Hrej...
  • zdravím prosím Vás jak na lodích doplním ty bojovníky či valečníky a lučišníky? Díky
    • jo už jsem na to přišel takže nic :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit