Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • smejki
    f2p + nekonečný grinding + mikrostransakce z obsah jako obcházení grindu
    nebo
    hra za plnou cenu + DLC + příp. normálně nadesignované expení v rámci jednotek max. desítek hodin (+ příp. mikrotransakce za kosmetiku)

jiné (hybridní) modely nelze akceptovat. A pokud hráči přijmou model hra za plnou + nekonečný grinding + mikrotransakce za obsah, bůh nám pomáhej.
    • Black_Hand
      a co treba rozkouskovana hra, se zastropovanou cenou na urovni ceny plne?
      • smejki
        to je pořád hra za plnou, jen na kusy
        • Black_Hand
          jj, ale je to hybridni model. ja bych se ruznym modelum nebranil, pokud nevedou na to, ze vyvojari jsou motivovani k*rvit hru za, kterou si legitimne zaplatil, jen aby z tebe vysali dalsi penize i po tom co sis hru koupil. vsadim se, ze i pak se najdou idioti, kteri budou rikat: "to ze te hra nebavi je zpusobeny jen tim, ze sis nekoupil tohle a tohle a tohle. kup si to a bude zabavna. nekritizuj hru, kdyz sis ji neuzil naplno." *7*
  • Zayl
    Mikrotransakce v singleplayeru...

Já občas přemýšlím, s jakou prasárnou přijdou studia příště. Ale ještě nikdy se mi nepodařilo mentální gymnastikou dorazit do takhle retardovaných končin.

Už se těším až bude v základu hry pouze autosave na checkpointech a manuální savování bude stát půl eura za save.
    • Ono je to i tím, že autoři dnes nejsou schopni udělat hru, kterou budeš hrát jen díky tomu, že tě baví a proto tam pořád cpou nějaké levelování, odměny, achievementy, exkluzivity apod. Pamatuješ si ještě ty hry, kde všechno bylo přístupné hned od začátku a stejně jsme u toho seděli třeba rok, protože to byla pecka? *3*
      • Já osobně sem zbožnoval na hrách to že sem si musel obsah poctivě vyhrát třeba závody jezdil sem dokola jednu a tu samou trať abych si vydělal težký prachy na nové a výkonější auto a postupně si spřístupňovat bonusy atd ne jako dneska klasické NFS odehraješ jeden závod hned se ti odemknou tři auta ani se nemusíš snažit všechno dostaneš pod nos navíc kde dneska najdeš to že si můžeš pořádně vytunit auto zavodit sním velkou část hry aniž bys musel na každý závod měnit vozítko. Už nikde všímám si že už delší dobu že znás dělají ovečky zaplať si a moc u toho nepřemýšlej hlavní je že všechno vypadá krásně.... no nic moje nervy :-D jdu si zapnout PS1 a GT2 a posléze NFS4 děkuji ti bože za tyto hry protože v těchto těžkých dobách není už nic co by mě zabavilo víc :-D :)
    • koupíš si jen základní modul enginu a vše ostatní - úrovně, příběh, zbraně, hudba, nepřátelé, multiplayer - bude za prachy navíc *1*
    • Co třeba optimalizace za příplatek? FPS za příplatek? Čím víc zaplatíš, tím líp ti to pojede. Nechceš cálovat? Hraj s 10 FPS. :D
    • Nezakrikni to, nebo prijde moralfag pro prava developeru a zacne ti tvrdit, jak je to dobrovolny a proto o tom nesmis mluvit. *15*

Btw, s tou predpovedi nejsi moc daleko. Nedavno probehla netem newska o nejake asijske mmo, ktera je uplne zdarma, ale za lootovani jednotlivych itemu se plati.
      • EA prej plánuje v novém NFS dát možnost přeskočit intro - za pouhých 10 dolarů.
      • ucho
        samozřejmě když si tam tuhle fičuru bude chtít nějaký developer dát, ať si ji tam klidně dá. ty jako zákazník mu projevíš souhlas nebo nesouhlas s jeho produktem tak, že si ho koupíš nebo nekoupíš. nikdo tě nenutí si jeho hru kupovat, nikdo tě nenutí tuto věc podporovat. svými penězi můžeš podporovat jen to, co uznáš za vhodné. (příklad, pokud je někdo odpůrce Steamu, logicky by měl nakupovat hry jinde...)
        to máš jako s důchodci, když jedou na předváděcí akci. oni si nemusí nic kupovat. v jejich věku už však nejsou tolik svéprávní a tak nedokážou uvažovat normálně. ty se teď stavíš do pozice nesvéprávného jedince, kdy chceš nějaký produkt a chceš ho zadarmo. přitom stačí, když budeš utrácet peníze za věci, které přistupují k zákazníkům fér...

celkově mi ale unikají tyto diskuze o neexistujících věcech. kdyby někdo chtěl po hráčích platit za checkpointy, tak by byl předpokládám hlupák, který by na té hře nic nevydělal. pro mě je samozřejmě větší hlupák ten, kdo kritizuje fičuru, která neexistuje a kterou nikdo nezavedl, jen proto, aby si kopnul obecně do developerů...
        • Opravdu si to muzu i nekoupit ? Vazne mam takovou moznost ? Sakra ty ses neuveritelne chytrej, budu sem chodit pro rady.
        • A zase tvoje wannabe obhajoba zalozena na necem co jsem nikdy nerekl. Nikdy jsem nepsal ze po nich neco chci. Nikdy jsem nepsal, ze me do neceho nuti. Ale pokud te bavi si vymyslet a svyma vymyslama si potvrzovat svuj nazor, prosim. *3*
        • XorxoxTalarius
          No k tomu co jsi napsal.
          Odpurce Steamu jsem, jenze vetsina her na PC vyzaduje Steam aktivaci. Tedy nemam moznost volby.
          Duchodce na predvadecku jde a pokud jsi videl napriklad film "Smejdi", tak vis ze to vsechno se deje pod tezkym natlakem.
          A to ze neco "zatim" neni, neznamena ze se o tom nemuzeme bavit a dat najevo sve jasne NE, driv nez se to nekde objevi.
          • ucho
            Jako odpůrce steamu máš na výběr. jednoduše nebudeš hrát hry, které toto vyžadují, jinak nic nezměníš. a pokud bys to chtěl změnit, začneš třeba nakupovat většinu her na GOGu (nebo jinde). jen tak může GOG získat silnější pozici na trhu a získá snadněji víc her, třeba i dříve vázané na Steam. Pokud jako zákazník neukážeš, že upřednostňuješ tuto variantu, opět se nic nezmění.
            Ano, důchodci jsou pod tlakem, což je malinko jiné, každopádně duševně silný jedinec ustojí i tenhle tlak. U her pod žádným tlakem nejsi, nikdo tě do té koupě netlačí, a stejně tady někdo bude brečet, jak za něco musí platit... ne, nemusí. Stačí mít vůli a nepodporovat tento přístup.
            A k tomu zatím není. Neřeknu, kdyby o tom někdo uvažoval, ale to, co tady někdo nadhodil, je sebevražedný nesmysl. To už se tady rovnou můžeme bavit o tom, jak by bylo špatný, že každý den běhu Windowsů budeme muset Microsoftu poslat nějaký peníze, aby tam ten den šly pouštět jiné aplikace než ty jejich. Tímto očerňováním Microsoftu však ničeho nedosáhneme a budeme se opět bavit pouze o nesmyslu, který se nikdy nestane. Nebo se můžeme bavit o tom, jak za pár let někoho okradeš na ulici? Třeba se to nestane, ale snad se o tom můžeme bavit už teď, než to uděláš. Dává ti to smysl?
            • cely tvoje teoretizovani stoji na jedny naprosto zavadny premise, ze jedinec neco rozhoduje, kdyz bude 10% lidi, co poznaj ojeb a nekoupi si tu vec z onoho duvodu, ale na druhy strane - 90% budou decka, trotli a naivkove, co to koupi, tak developera nic nedonuti ten ojeb neopakovat...

proto jsem zasadne proti jakymukoliv ojebu, at ut smejdi predvadecky, tak mikrotransakce v singlovkach (v mmo, ktery sou jinak uplne zadarmo, se skripenim zubama, dobra, ale v placeny hre, kterou kupujes, dale platis za hrani online, jeste platit neco miktroransakcema = ojeb, ojeb a nic nez ojeb)
            • ucho
              smejki: přijde mi škoda, že když se řeší toto téma, tak nejsou znát žádné konkrétní hodnoty té doby, někdo je přeci znát musí a musí tušit, jak rychlý je progres ve hře. jestli jsou to stovky hodin, tak je to samozřejmě prasárna. hra má být výzva, člověk by neměl dostat všechno zadarmo a některý věci si musí vybojovat, aby měl dobrý pocit z hraní, ale vše má svou mez. osobně si myslím, že není zase tak těžký nastavit správný poměr, aby hráč neměl pocit, že je ojebáván a aby si neplatící hráč hru užil naplno. a jestli auto stojí 33 liber, tak je to rovněž prasárna... (vzhledem k tomu, že stojí tolik, tak věřím, že vyjezdit ho nebude sranda...)

davidBray: jestli je to na mě, tak náctiletý už nějaký pátek nejsem. pokud nejsem tady, tak se snažím hrát nějaké hry (seznam her, co chci dohrát, je ohromný :) ), popřípadě se věnovat dalším koníčkům.
            • Proc bych nemohl diskutovat o necem co nechci? Kdo mi to zakazal? ucho a davidBray? Ja zase nechapu lidi co chcou diktovat o cem se mam a nemam bavit, obzvlast kdyz je to nezajima a nemaji nic k tematu krom blbych kecu. *7*
            • davidBray
              Obdivuji tě, že tě to neustále baví. "Oni" prostě nechápou a nechtějí pochopit, jakým způsobem funguje trh. Když já něco nechci, tak si to nekoupím a ignoruji to. Mám jiný starosti. Můžu zeptat kolik je ti let a co tak děláš když nejsi tady?
              Hádám, že nebudeš teenager, který musí udělat vše co mu přikáže reklama a cool trendy, aby měl všechno hned a nejlíp zadarmo. A běda jak ne! :)
            • smejki
              ucho: Jak dlouho trvá dojet hru bez (extra) placení na 100%? Tady je menší kámen úrazu, protože neexistuje přesný údaj. Odhady, které zmínil Total Biscuit, ovšem hovořily o stovkách hodin jen za nejdražší auto (ten Lotus něco). to je u 60dolarové hry kurvárna. A to auto stojí (stálo) cca 33liber.
            • ucho
              Bůča: v článku chybí jedna zásadní informace. a to jak dlouho vlastně trvá dojet hru na 100 % bez použití mikrotransakcí. bez tohoto údaje se o tom celkem dost obtížně diskutuje. je totiž velký rozdíl, když by mikrotransakce byla pouhá zkratka a bez nich by hratelnost ovlivněna nebyla. samozřejmě pokud je hratelnost ovlivněna a trvá neskutečně dlouho vybojovat těch 100 %, ať se lidi ozvou. jen v dnešní době je klidně možné, že lidi budou řvát, že nemají to nejlepší auto po 20 hodinách hraní...
              pokud mikrotrasnakce ovlivní gameplay, tak je to samozřejmě špatně. osobně teď testuju Plants vs Zombies 2, zatím je to jednoduchý, ale uvidím dál, jak to tam zavedli (a i když je to F2P, očekávám od hry, že půjde uhrát bez mikrotransakcí...)
            • Na jednu stranu máš pravdu, na druhou stranu by si člověk neměl nechat s..t na hlavu. Když vezmu tuto situaci, o které je článek a neřeším filozofování nad řekněme podobnými situacemi(kdy je stejně každá situace řekněme individuální), tak toto byla od studia sviňárna, možná jen chyba, nebo málo testování.

Díky zákazníkům kteří se nesmířili s tím, že si hru pořídili, realita je taková že opravdu většina lidí si přečte max. recenzi a opravdu nemá čas pročítat listy licenčních podmínek, které jsou v mnoha případech pro kupujícího nesrozumitelné v mateřském, natož v cizím jazyce, tak si hru koupí s tím že za plnou cenu, dostanou odpovídající službu.

Teď vidíme, že samo studio přiznalo svoji chybu, kterou se snaží napravit.

Určitě člověk nemá na výběr jen koupit, nekoupit a držet pusu. - tento případ by se dal pomalu přirovnat k nekalé obchodní taktice, kde tuto taktiku má zákaník jen malou šanci, před koupí, objevit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit