Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • CAu tak tady mate rim v dobe kdy staveli koloseum a to 2000 let zpet.Kdyz to porovnam po padu rima az do stredoveku tak muzu rict ze jsme se vratili zpet na stromy.
    http://play.iprima.cz/po-stopach-historie/jak-postavit-nemozne-3
    Kdyz vidim ten dokument tak nechapu jak to dokazali
    • Magister_Peditum
      Tak ony středověké katedrály jsou taky technickými zázraky. Když uvážíme, že u nich není použitá žádná malta nebo podobné pojivo.
  • coze ve hre si budu muset prat? to abych hral coop multiplayer s mamou.
  • wenceslaus
    Tak jsem si, pod vlivem hry, koupil knihu o středověkých omítkách :-D Docela pěknej vedlejší efekt - motivace zjistit si víc o historii.
    • kennyB
      Tak alespoň někdo bude vědět, zda jsou ve hře omítky reálné, nebo se vývojáři nechali unést svojí vlastní fantazií *1*
      • wenceslaus
        Popravdě se už podobná diskuze vedla po odhaleni 2. screenshotu (hrad). Někdo tvrdil, že hrady měly omítku a ty holé kameny jsou nehistorické... Konečně mohu říc: bylo obojí :-)
        • No, hned jsem si vzpomněl na Fight Club, kde Vávra mluvil o vývoji KC:D a říkal, že tehdy hrady měly omítky a lesy nebyly nikde. Nic z toho ale na screenech nevidím, tak jsem poněkud zmaten *4*
          • "omítka" ale na screen to vidět je - hrady mají bílej nátěr. A lesy nebyly kolem hradů, protože se stromy vykácely a použili při stavbě onoho hradu. *4*
    • Magister_Peditum
      Proč zrovna o omítkách, proboha? *15* *8* *1*
      • wenceslaus
        Děláte si legraci, ale já mám vyhlídnutou další o krovech :-)
      • walltar
        Tak protože knihu o středověkým zdivu už má a tak postupuje dál ... už ho čekají, jen středověké pokojové nátěry a středověké dodatečné izolační systémy.
      • Protože kniha o tom, jak se dláždily chodníky, už byla vyprodaná
    • Kniha o středověkých omítkách?? *1* 50 odstínů šedé - počkat to je xxx ne historie. Vážně existuje taková kniha??
      • wenceslaus
        Jj. Jmenuje se Historické omítky (J.Hošek,L.Losos). Je to věnovaný širšímu období, ale i gotice.
        • Architektura u mě patřila vždycky k těm méně oblíbeným aspektům historie....Hlavně když se někdo snažil zabývat se podrobnostmi (to se netýká hradeb, hradů, tvrzí a jiných válčením nasáklých témat). Vím že je tam někde ten Dórský a Iónský sloup *1* *1* Ale tak aspoň vím kde pak hledat fundované odpovědi *1*
  • promitac
    Bohuzial nachadzam neuspokojivy pomer medzi cakanim na novy update a dlzkou noveho updatu. *9*
    • KaloSaper
      Si to pouštěj pořád dokola, dokud tam nebude další update. *1*
      • promitac
        Potom ale hrozi predavkovanie Vavrom... prevavrovanie.
  • Doba temna je v seriozni literature skutecne odmitana, ale dost zalezi na tom, co si pod tim predstavis. Nas ve skole ucili, ze to bylo obdovi asi 500 - 1000 a ze se takto oznacuje pro nedostatek informaci z teto doby (prumyslova skola 1. rocnik). V historicke literature (ne ucebnice) se "Doba temna" vyklada jako upadek vseho = kultury, vedy, architektury, rozpad statu apd... ,ale zaroven se poukazuje na formovani novych statu. V tomto pripade se skutecne Doba temna projevuje v centrech byvale rimske rise (Londonium, evropu dobyvaji frankove, apd...), kde se nejvyrazneji projevuje. U nas ,na okraji rimske rise, se neprojevuje skoro vubec a tak se o ni v tomto smyslu hovorit neda. Jinak cirkev byla nositelem vzdelanosti v techto casech, protoze lide moc gramotni nebyli, cirkev vlastnila a prekladala reckou literaturu. Naopak nositelem myslenek a formy vedy byla recka literatura.
    • To jsou KECY, vyspělou antiku nahraidla totalitní vláda fundamentální církve??! Dodej mi jeden jedinej zdroj k tomuhle směšnýmu výmyslu. Napovím: nenajdeš.

      "Staci se zamyslet nad faktem, ze zatim co pred nastupem cirkevni totality byl davno prijiman fakt, ze zeme je kulata, najednou se z ni stala placka. " - tohle je absolutní LEŽ, kulatost země byla známá a nebyla nijak potlačovaná.

      "byl obrovsky krok zpatky a temno je slabym slovem. A to ve vsech ohledech. Kulturnich, ekonomickych, politickych i co se vzdelanosti a vedy tyce" - KECY, KECY a ještě jednou KECY. V dějepisu (teda ne tom z 19. století) nenajdeš jediný slovo, který by podporovalo tenhle vymyšlenej koncept "Dobu temna".

      A to ani nemluvím o tomhle vynášení antiky do nebes. Založení a prohlubování filozofický tradice z antiky nedělá polobožský období. Furt to byl vidlákov, kde fungovali otroci a modlilo se k nesmyslům.
      • To jsi mne spatne pochopil, nepisu nikde, ze cirkev byla fundamentalni, ale realne se lide v evrope vratily k vede apd... az po roce 1000. Pred touto dobou ji asi nejvice rozvijeli muslimove. A neni to o tom, jestli cirkev byla nebo nebyla tmarska - to tu nikdo netvrdi. Recke spisy zacali prekladat prave mnisi a cirkevni hodnostari, prave rpotoze byli vzdelani, ale holt to alespon 500 let trvalo!!! A resit zde otroctvi je mimo misu, i kdyz mas pravdu, ze tehdejsi filosofove s tim problem nemeli :)
      • Tady někomu ruplo v bedně... středověk byl oproti antice krok zpět, alespoň do dob renesance. Už jen např. z hlediska hygieny nebo politického zřízení. A prosím tě, než se začneš znovu vyjadřovat, něco si nastuduj *7*
      • No jo, v dejepisu to nenajdes. *1*
        Ja antiku nevynasim do nebes. Otroctvi bylo poplatny dobe, ale zase z nej nelze taky delat obludnost. Byla spousta otroku kteri se podileli na rozvoji vseho mozneho. Tady jde o nepopiratelny kontrast kultury zivota antiky a toho co prislo na dlouha staleti po ni. Rimske pravo bylo neco z ceho se tezi dodnes.
        A ze na upadku i zastaveni rozvoje civilizace melo krestanstvi obrovsky podil nijak nevyvratis. Jiste, svoji zasluhu mel i mix krestanskych dogmat s urovni barbaru kam se zaclo sirit. Ja nenapadam myslenku krestanstvi, ono v podstate ani myslenka komunismu neni spatna, ze? Jenomze zadnou ideologii, ktera jenom poslouzi hovadum k pachani zverstev neomlouva "dobra myslenka".
    • Tak pozor! Dobou temna je nazývána doba po pádu Římské říše, tj. doba stěhování národů(382/400 - 560/580 u nás). Těch písemných pramenů k této době určitě tolik není, ale to není hlavní důvod, proč se tato doba nazývá dobou temna. Jde o masivní přesuny obyvatelstva, které s sebou nesly války a hladomory. Počet obyvatel se rapidně snížil a to v některých městech až o 90%. Byla to strašná doba, kdy ti se zhroutila římská kultura a sní spojené různé socioekonomické a právní jistoty, které lidé pokládali za nedotknutelné po stovky let. Zkus si představit, že během několika let (desítek let), by se ti do Evropy nahrnula masa nevzdělaných muslimů vyznávající hodnoty. Náš stát by se pod tlakem zhroutil a zavedl by se ze muslimský stát. Za 50 let by však muslimy vystřídali např. Čínani. A opět by si zde zavedli svůj vlastní stát s tím.

      Samozřejmě nemáš pravdu s tím, že u nás by se tato doba neprojevovala. Také u nás ubylo obyvatel. Vystřídala se tady řada kmenů a ty posuny byly taky masivní (Langobardi odešli do sev. Itálie). Archeologicky je tato doba dosti málo prozkoumaná. Máme málo nálezů pohřebních a ještě méně sídlištních (Březno u Loun např.).
      • Tak tuto dataci jsem nikdy necetl a ani ve skole takto brana nebyla (ale dejepis na prumce je jaky je...) a ve vysledku je to jedno. Vysledek (rok 900) urcovali v evrope asi hlavne frankove. U nas si nemyslim, ze zmeny byly vyrazne take z toho duvodu, ze pocty zdejsich obyvatel byli opravdu velmi male (jestli odesel kmen, ktery spise prihanicne obchodoval s kuzemi apd... tak to proste nic zasadniho nebylo. Nejblizsi mesto rimske rise byla asi Viden. Prusvih to byl ve velkych mestech). Takova francie, anglie, nemecko, spanelsko pocitily zmeny mnohem vic. U nas se nedochovalo snad ani moc minci, takze menu to vyrazne neovlivnilo. Zde byl spise bartr.
        Doba temna je v literature dost neurcity pojem (kazdy historik to vyklada trochu jinak), ja to uvadim priblizne 500 - 1000, protoze situace se stabilizovala mnohem pozdeji nez roku 580. Ty kmeny se mlatili mnohem dele a narody se sjednotily pozdeji.
        Celou vec beru z pohledu aspon nejak vyspele civilizace a to na uzemi CR je zanedbatelne.
        • No, datace je dle E. Droberjara, což je významný badatel na tomto poli. Fáze C3/D1 je stupeň vinařické skupiny (Plotiště nad Labem, Přešťovice, Plzeň Radobytče, Opočno, Praha-Čakovice, Vinařice u Kladna). Stupeň E máš těch 560/580 a je to jakási před Langobardská fáze. Ten výsledek (rok 900) neurčovali hlavně Frankové, ve střední Evropě jsi měl další významná etnika, hlavně Slovany a jejich Velkou Moravu u nás, což byl dosti významný státní a politický útvar s velikým vlivem.

          A ano, u nás ty změny byly veliké, ne že ne. Jestli pokládáš Langobardy nebo Markomany za nevýznamné kmeny, tak jsi na omylu. Samozřejmě, že v bývalých provinciích ŘŘ byly tyto změny pociťovány mnohonásobně více.
          • No mam dojem, ze zrovna Langobardy nakonec Frankove ovladli (Karel Veliky ?), ale asi jenom nektere (sever Italie).
            K dataci: O samove risi se toho take moc nevi a to je asi 7. stoleti.
            Ke zmenam: Opravdu si nemyslim, ze se onen Dark Age techto kmenu vyrazne tykal z hledsika upadku kultury apd... Preci jen kmeny byly svebytne jednotky a ty zmeny pro ne takove nebyly. U nas nastaly az s prichodem verozvestu. Neco jineho je Italie...
      • To je relativni. Doba temna jak popisujes ty je spise vysvetleni anglickeho pojmu Dark Ages. V ceske historii je doba temna vnimana spise jako pozdni stredovek, kdy katolicka cirkev ovladla uplne vsechno a potirala vsechno co se ji nelibilo. Neco jako komunisti a padesaty leta. Ale obecne lidi pouzivaji tento termin pro dobu kdy civilizace nejenomze ustrnula ale se jeji uroven propadla. Lidove oznaceni stredoveku jako takoveho. Malokdo se pidi po realnych historickych faktech. *3*
        • wenceslaus
          U nás spíš doba po Bílé hoře, než středověk.
          • Magister_Peditum
            A i to je vlastně jen Jiráskův termín.
    • S ohledem na lokalni podminky, kdy stredni i severni evropa byla uzemim barbaru mozna skutecne stredovek az tak temnym nebyl. Ale ohledem na vyvoj lidske civilizace globalne, kdy vyspelou antiku nahradila totalitni vlada fundamentalni cirkve to byl obrovsky krok zpatky a temno je slabym slovem. A to ve vsech ohledech. Kulturnich, ekonomickych, politickych i co se vzdelanosti a vedy tyce. Cirkev svata sice sirila vzdelani, ale jenom to co se ji hodilo. Soubezne s tim dokazala nicit a to velice ucinne. Staci se zamyslet nad faktem, ze zatim co pred nastupem cirkevni totality byl davno prijiman fakt, ze zeme je kulata, najednou se z ni stala placka. *1*
      • To jsou zase kecy, vyspělou antiku nahraidla totalitní vláda fundamentální církve??! Dodej mi jeden jedinej zdroj k tomuhle směšnýmu výmyslu. Napovím: nenajdeš.

        "Staci se zamyslet nad faktem, ze zatim co pred nastupem cirkevni totality byl davno prijiman fakt, ze zeme je kulata, najednou se z ni stala placka. " - tohle je absolutní LEŽ, kulatost země byla známá a nebyla nijak potlačovaná.

        "byl obrovsky krok zpatky a temno je slabym slovem. A to ve vsech ohledech. Kulturnich, ekonomickych, politickych i co se vzdelanosti a vedy tyce" - KECY, KECY a ještě jednou KECY. V dějepisu (teda ne tom z 19. století) nenajdeš jediný slovo, který by podporovalo "Dobu temna".

        A to ani nemluvím o tomhle vynášení antiky do nebes. Založení a prohlubování filozofický tradice z antiky nedělá polobožský období. Furt to byl vidlákov, kde fungovali otroci a modlilo se k nesmyslům.
        • Kulatost země byla známá a nebyla potlačovaná?? *1* *1* Člověk a létání, země není placka a taky není středem vesmíru - jsou v rámci celkové historie lidstva celkem nové objevy. To že na to nějakej Koperník, Galileo přišel - neznamená, že to všichni věděli. Jinak neupálili náhodou někoho za šíření toho, že Země není středem vesmíru?? Já vím koho, ale zkus na to přijít - hledej šmudlo!! *4*
      • Temnou hmotu dokaze vyrobit kazdy clovek....
        • Sry to patrilo vys.
      • S cirkvi to bylo tak, ze dokud to byly ucene diskuse uvnitr cirkve, tak to nikdo neresil. Jakmile to zacal hlasat verejne, tak teprve potom zakrocila. Duvodem bylo, ze nekteri recti filosofove se zabyval existenci boha a dukazem jeho existence. Pokud byl takovy dukaz pro cirkev nepriznivi, tak nesmel proniknout na verejnost, protoze by si to plebs mohl spatne vylozit :). Darwin s tim mel taky trochu problem. Nejlepsi na tom je, ze filosofove nikdy k presvedcivemu dukazu nedospeli, resp. dospeli k paradoxum. Ale protoze ovecky by mohli prestat poslouchat a premyslet, tak to radsi vcas zarazili. Osobne si myslim, ze presvedcive dukazy proti existenci nikdo nikdy neprinesl (ani v kvantove fyzice), takze se cirkev obavala zbytecne, ale verejna diskuse nebyla zadouci. Je to vec nazoru...
        • oprava zacali premyslet
      • Jen bych doplnil, že před dobou temna (dobou stěhování národů) a předtím, než se k nám nasáčkovali Germáni, zde žili Kelti. A bylo to pěkně rozvinutá civilizace. Římané je sice pokládali za barbary, ale Keltové jimi zase tak nebyli. Některá jejich oppida mnohonásobně převyšovala počtem obyvatel středověká města. Řemeslo měli zmáknuté mnohdy více, než Římané atd. Oproti nim byl ten středověk určitě trošku temnější, ale to už je jiná kapitola ;-)
      • KIMCID
        kulturně určitě .nejvic je to vidět na sochách.pak i technologicky za řima loukoťová kola pak zase plná.pak kanalizace atd atd..
        • Dycky kdy nastoupi vlada dogmat prinese sebou jako stin i dobu temna. Je to o potirani lidske individuality a zdraveho rozumu. Analogicky se da rict ze o to co se "podarilo" kdysi krestanstvi se ted snazi islam. Jenom ma zpozdeni pul tisicileti. Pokud se mu povede ovladnout svet, ceka lidskou civilizaci dalsi doba temna. Cirkev je zlo v jakekoliv podobe. A muze se zastitovat logem jakehokoliv boha. Jakmile ziska vliv na vsechny slozky, tj. politiku, ekonomiku, kulturu atd, je konec sanci na normalne fungujici spolecnost.
          • je smiesne ze ludia stale veria ze dobu temna sposobila cirkev...cirkev fungovala uz pocas rimskej rise ako oficialne nabozenstvo...dobu temna sposobili barbarske kmene dobitim rimskej rise...nebyt cirkvi tak sa tu pohanske kmene doteraz medzi sebou vrazdia alebo by nas phltil islam...a netreba zabudat ze moderny svet vznikol v krestanskych krajinach(renesanica,priemyselna revolucia)...ano v par veciach cirkev brzdila vyvoj ale nie nejak dramaticky...inac nie som veriaci nepotrebujem obranovat cirkev len sa cudujem kolko ludi ma tak skresleny pohlad na dejiny...
            • Nevim o tom ze by rimskou risi ovladali cirkevni hodnostari. *1* A o tom je tady rec.
              Mne je jedno jestli cirkev funguje a nebo ne, uplne stejne jako mi je jedno jestli funguje svaz zahradkaru. Pokud je to spolek dobrovolne ucasti, pak je ciste veci zucastnenych.
              Prestava mi to ale byt jedno pokud zacne mluvit do zivota kazdemu a ve vsem. A pokud zacne tahat penize z kapes i lidem, kterym je ukradena.
              Muzes argumentovat ze stredovek mel taky svetske panovniky, vsichni ale vime ze bez podpory cirkve neudelali krok. A tady mas i odpoved na otazku jak cirkve prisli k majetku, ktery se ted tak hystericky snazi dostat zpatky. *11*
            • Čím víc hatu na církev tím víc plusů :) to je takové místní pravidlo :)
          • To máš pravdu. Právě proto si myslím, že lidstvo by se mělo od z náboženství vymanit a spíše "vzývat" technický pokrok. Byl by to pěkný krok ve vývoji lidstva.
            • Občas se nedivím proč nás hráče mají lidi za debily
            • Temnou hmotu dokaze vyrobit kazdy clovek:-)
            • Jo mas pravdu, ale vira nemusi byt nutne o nadprirozenu, muze byt postavena na zivotni filosofii. A taky je tezke posoudit jestli je napriklad vira v karmu, reinkarnaci a nebo zivot po zivote virou v nadprirozeno. To ze existujici dukazy neuznava instituce akademiku jeste nemusi byt faktem ze nejsou relevantni. Jeste pre par lety byla vira v temnou hmotu a temnou energii rovnez povazovana za viru v nadprirozeno. *3*
            • Tak jasně. Spousta lidí věří v nějaké nadpřirozeno a nemusí to být bůh. A už vůbec k tomu nepotřebují instituci nábožesntví *4*
            • To jo, ale pozor. Cirkev, nabozenstvi a vira nejsou synonyma. Jsou to samostatne pojmy. Pro viru nepotrebujes zadne nabozenstvi, natoz nejakou instituci.
              Ale kdyz to vemes obracene, cirkev potrebuje nabozenstvi aby natloukla lidem do hlavy viru, diky ktere je bude manipulovat. *3*
    • KIMCID
      Podle mne doba temna je po pádu řimské říše a nebo možná až po pádu bizance.
      • Magister_Peditum
        Byzanc padla v roce 1453, což už těžko můžeme považovat za dobu temna. *4*
      • Tak to se mýlíš. Dobou temna je označováno stěhování národů. S pádem Byzance to nemá už nic společného.
        • wenceslaus
          Všude jsem četl o době temna jako úpadku Říma až do konce raného středověku. V našich zemích pak jako o době po Bílé hoře.
          • Ano, konec Říma = začátek DSN a začáten raného střeověku = konec DSN (přibližně)
        • Ty vole, za co ty mínusy? Za to, že mám pravdu? Tahle komunita je vážně směšná *1*
  • Ještě k té multikulti kravce, která argumentuje přítomnost černochů na našem území v 15. století iluminacemi afričanů - to množství lidí, které s tím blogýskem souhlasí, lajkuje ho a šíří dál je alarmující.

    Být Warhorse tak seriózně zvážím žalobu za poškozování dobrého jména.
    • Hodte sem někdo odkaz *1*
    • Magister_Peditum
      Je to docela smutné, kolik se najde naprostých blbů.
    • Toto je ale taky k popukání: "So, in a conversation I had with the makers of this game, they “clarified” that the game would have “g*psies” (they did not say Romani, they used the uncensored slur). It’s so frustrating that this game has been funded."

      Warhorse je banda rasistů!!! *1*
      • Jestli tam budou cykorky, tak už vím, kam budu podnikat nájezdy... O:-)
    • Tak spousta lidí ten blog šířilo s tím, že tam pak napsali nesouhlas. A taky mně příjde, že borec má několik fake účtů právě jen za účelem šíření a zviditelnění. Vůbec bych se tím nezabýval.
    • C-BEAM
      dnes je kopanie bielych do zadku v móde, rovnako sa rozmáha sebemrskačství medzi bielymi. Jednoducho násilný anti-white multikulti v plnej paráde.
      • Právě. Ted mne zas na 9gagu nas*al jeden příspěvek, kde porovnávali sanci, abys se dostal na vysokou a byla tam volba k zatrhnuti, jestli dotyčný patří k nějaké menšině. A samozřejmě, když si to zatrhnul, tak ti stoupla šance na přijetí, i když byly v obou pripadech stejné studijni výsledky...
        Prostě bílý za sebou nemaj tři p*dele "neziskovych organizaci" na ochranu prav...
  • akorat mne desí že vavra rikal že to ma byt mix skyrimu, witchera a dark souls. jsou dve možnosti bud je to marketingova lež nebo je to pravda. ja tyhle rpg-čka opravdu nemusel. spíš bych doufal kdyby to bylo jako puvodní fallouty (co se týče designu, logiky sveta, herních moznosti a tak)
    vavra není žadny chris avelone, ale neco snad za ty roky pochytil *13*
    • Kámo, pusť si to video, od každé té hry zmíní jeden prvek, ve kterém by se jí chtěli přiblížit, např. "setting of Mount & Blade", "storytelling of Witcher", "tough combats of Dark Souls" atd... Je Ti to trošku jasnější? Když tak se zeptej, kdybys měl s něčím problém.
    • Vacsina ludi co hraje first person hry ich hraje preto ze chce nejaku akciu. Pre tych ostatnych je tu Dear Esther.
    • A taky proč tak často píšu tak dementně.....asi budu ten - nó ten - oligofrenik. Já věděl, že to dneska použiju!! *1*
      • One like for you sir *webslings away*
    • Zajímalo by mě, jestli si tady někdo ten kickstarter někdo konečně přečte pořádně....
  • Už dva video deníky, ale ani jedna zmínka o hajzlech.
    • Magister_Peditum
      Kadiboudu ukázali vůbec v prvním videu ze hry.
    • Přece se říkalo že na konci kampaně má být nějaké překvapení né?
    • Těch jsou plné diskuse
    • výserníky nebudou holt no, moc práce
      • walltar
        Samozřejmě že budou ... ty byli odhalené už na jedné z prvních předváděček KC asi před rokem. Je to stěžejní prvek hry.
        • údajně tam bude i simulace tuhosti stolice - podle toho, co hráč jí za potraviny a v jakém stavu. Za správnou tuhost budou bonusové body.
          • Magister_Peditum
            A taky bude důležité udržovat průhlednost moči. Příliš tmavá bude znakem, že hráč málo pil. *15*
  • Lawliet
    Tohle mě točí!! http://i.imgur.com/dk8RsIl.png
    • Mě by to teda dost vytáčelo. Každopádně máš můj pohled typu "neboj brácho to bude lepší" a k tomu točení doporučuju pytlík a tuhle stránku:

      https://www.kickstarter.com/projects/1294225970/kingdom-come-deliverance/posts
      • Lawliet
        Děkuji vám za pochopení. :-)
    • a my, kterým to funguje, se ti budeme smát
      • Ne všichni, kterým to funguje se mu budou smát.Kde se v tobě ber ta uštěpačnost člověče.
      • Lawliet
        Ale jinak, když jsem to dokoukal na dvě části, se mi video velmi líbilo. Skvělá práce Vávro. Jsem rád, že jsem mohl podpořit. *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit