Přejít na výpis diskuzí
Tvůrci Space a Medieval Engineers se budou v nové firmě GoodAI věnovat vývoji umělé inteligence
8.7.2015 | Honza Konfršt
57 příspěvků
-
Jsi úplně vedle. Jestli chceš pochopit o co Markovi jde a o co asi jde ve výzkumu UI obecně podívej se sem: https://www.youtube.com/watch?v=zL0RA_iMDD0 a ty přednášky byly asi už dávno nebo jsi něco nepochopil nebo nevím.
-
Kazdy kto pinda na nerealnu AI v hrach tak to asi bude preto ze hry zobrazuju nerealne situacie. V reale keby niekto vytiahol BFG tak vsetci nepriatelia zalezu dosra.i dakam pod postel a hrac by behal po prazdnom komplexe :D a AI musi byt nedokonala a blba aby sla dohrat...taka AI vo Fear bola super ale to bol horor a tam hrac frustraciu miestami ocakava.
-
Já zase znám lidi co, přestože něčemu nerozumí, mají nutkavou potřebu to komentovat a odsuzovat a znám jich bohužel až moc.
-
To by mě také zajímalo.
Ani stránky nefungují a nenašel jsem info o aktuálním stavu. Asi jsem blbě hledal.
Tak jsem to našel na domácím "přehledném" webu
http://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3252723,00.html
Investoři kteří do firmy dávali prachy, měli problémy během ekonomické krize a odmítli dále financovat společnost. V daném článku zakladatel společnosti neřekl, zda se pokusí o restart společnosti anebo prodají technologie.
Asi jsou pořád částečně aktivní. Poslední patent je z roku 2013
http://www.freshpatents.com/-dt20140828ptan20140244972.php -
Ak to bude ako ich "vynikajice dokoncene hotove hry za plnu sumu" tak to skonci pri urovni AI impa z prveho Dooma
-
Nepochopil jsi o co jde. Oni nechtějí přesně simulovat mozek, ale jestli máš jiný nápad než tohle: https://www.youtube.com/watch?v=zL0RA_iMDD0 , tak směle do toho, Marek si tě rád poslechne.
-
kam se vubec podela firma AIseek? kdysi se o tom hodne mluvilo [2006-2008]
-
Stejně divný, že to nikdy nikdo předtím neudělal a nezkoušel. Herní firmy často dělají vlastní "AI" anebo nějaké chování něčeho aby to někam trochu posunuli. Jakoby na tom nikdo nemakal v rámci nějakého obecnějšího projektu, jako třeba fyzika v enginech. Také na tom makají nezávisle na hře a pak to lze použít. Případně upravit.
AI se snad označuje i to "chování". I když to nemá co děla s AI (když vezmu význam toho slova). Postavy ve hrách nejsou inteligentní ale označují to tak i recenzenti apod. -
Pánové, díky všem za odpovědi. Je to velmi zajímavé a člověk si připadá zase o něco menší a bezmocnější *15*
-
To teď z hlavy bohužel nevím, jsem jen roztříštěný lajk, ale mám za to, že jsem to četl v knize Musicophilia od tohoto neurologa https://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Sacks
-
To bude nejspíš tím, že se nedělá AI, ale obyčejné "chování" nehráčských postav. AI jako taková nebo alespoň její náznaky jsou pro většinu her overkill, který vyžaduje víc než pár programátorů a grafiků, což jinak na tvorbu hry stačí.
-
A ten generátor nápadů dávající impulsy do částí mozku je uložený kde? Obávám se, že lidská mysl je tak komplexní a závislá na tolika faktorech a kontextech o kterých zatím ani nevíme, že se nulama a jedničkama zachytit nedá...
-
Mám z toho pocit, že ta AI panu Rosovi moc dobře nedopadne. Kdyby se radši soustředil na AI v SE a ME. *1*
-
Je toho určitě více. Jedna věc je již zmíněný rozdíl architektury. Procesor má registry, instrukční sadu, hodiny (takt), periferie, ... což je super na výpočty, ale ne na AI. Neuronová síť je systém provázaných neuronů, kde každá vazba má svou váhu, přičemž všechny neurony fungují současně - vyhodnotí vstupy s ohledem na jejich váhy a vygenerují výstup. Tohle prostě ani výhledové budoucí supervýkonné klasické CPU s dnes nepředstavitelnou RAM a jinými parametry nemá šanci efektně nahradit.
Další problémy jsou v tom, že vlastně přesně nevíme jak mozek funguje. Každou neuronovou síť je třeba nejdříve učit, teprve pak lze používat. Ale mozek má velkou část konfigurace už přednastavenou a taky zděděnou. Kolik toho ve skutečnosti ovlivňujeme samotným učením je otázka. Podle mě to už jsou v podstatě "jen" specializace na určité činnosti.
Takže ve shodě s tím, co píše Dex, výzkum a vývoj skutečné AI má smysl jen na HW, který má architekturu podobnou neuronové síti. Na PC to byly, jsou a budou jen malé sítě pro malé aplikace. -
Já ti na to odpovím trochu jinak nebo vlastně asi neodpovím a o to jde. Když se zeptáš pana docenta co vlastně víme o lidském mozku, tak ti odpoví s úsměvem, že vlastně nic. Ono je to všeobecně opravdu pozoruhodné jak pořád je lidský mozek záhada a o to tady jde my chceme něco kopírovat ale nevíme co vlastně kopírujeme. Nehledě na to kdyby si chtěl udělat mozek 1:1 tak nám bylo řečeno že to vůbec momentálně nelze, protože v lidském mozku není jen "elektrika" ale chemie a to je ten problém když se bavíme o humanojdním stroji... Proto je také nesmysl mít v týmu pouze programátory pokud to che Rosa nikam dotáhnou potřebuje opravdu už v týmu vědce na úrovni s konkrétním odvětvím ne Pepu co programuje v HTML to prostě nestačí...
Těžko se to strašně takhle po textu vysvětluje to je téma na hodiny kdyby si měl zájem klidně stav na některých přednášek kybernetiky na ČVUT *1* -
Průlomovou věc může udělat i člověk doma na koleně a jinak to je prostě na tvůrcích, když někdo chce jako např. Vávra tak je vidět, že to jde. Problém je, že nějaká lepší AI bývá nestabilní, např. ve Flashpointu dopadne předem připravená scéna pokaždé jinak. Pro vývojáře je tedy lepší použít nějaký jednoduchý a osvědčený způsob, kde někdo ručně nalinkuje trasy a co kde má stát.
-
Díky moc.
-
Zajímavý, že se AI za tu dobu nikam moc neposunula. Ve hrách.
Určitě na podobných věcech maká hodně týmů někde po světě a nic. Nebo to nedávají k použití za poplatek apod. WH dělá vlastní, zde také dělají vlastní. Skoro bych čekal, že když na tom určitě maká hodně odborníků, tak již budou nějaká řešení, která se dají koupit a použít. Případně upravit.
Takto to každý dělá celé znova, jako by něco podobného nikdo nikdy nevymyslel. -
Chápu, ale podvědomí bude pravděpodobně opět "jen" systém, postavený na ohromném množství základních stavebních prvků. Opět něco, co podle mého názoru můžeme pokrýt pravdou a nepravdou (jako zatím vše na tomto světě a v námi známém vesmíru). Třeba generování nápadů v mozku je do jisté míry "náhodný" generátor, vydávající impulsy do různých částí mozku. Nevíme přesně, jak generování probíhá, ale minimálně ty impulsy jsou opět jen jedničky a nuly.
-
Zkus se podívat na nějaké články o AI např. od Michala Rybky, tam to je popsáno docela pěkně. A jinak třeba http://scienceblogs.com/developingintelligence/2007/03/27/why-the-brain-is-not-like-a-co/