Přejít na výpis diskuzí
Umělá inteligence ve hrách #3: o chytrou AI nikdo nestojí
10.8.2011 | Dan Vávra
124 příspěvků
-
Gratulace donu Danovi za úspěšný zářez v paintballu.
Co se týče A.I. a článku, dovolil bych si jednu poznámku - pokud má A.I. rychlé reflexy a přesnou mušku, tak je hra velmi nepříjemná. Ale pokud A.I. v komerčních hrách 21. století neumí ani hodit šipku od granátu nebo ten granát sebrat a hodit zpět odkud přiletěl, tak problém podle mne není v tom, že by pak hráče něco frustrovalo.
Nepožaduji A.I. se 100% reflexy a muškou Old Shatterhanda. Ale požaduji A.I., která umí hráče najít, dokáže šplhat na překážky, neleze po žebříku/laně/tyči když nepřítel stojí právě na konci té věci a je připraven šplhajícího hodit dolů.
Rád bych A.I. která dobře spolupracuje mezi sebou a její špatná muška je jedině vítaná a nutná okolnost, aby hra byla adrenalinová, ale ne otravná.
Skriptované divadlo není vzrušující, je to nuda. Howgh -
-
To s tim házenim granátu je skutečně blbost, přecejenom, co by člověk udělal? SKočil po granátu o kterym neví kdy bouchne nebo skočil do prvního krytu poblíž? Já sázim na druhou možnost..
-
-
Jéje, to je tu dnes zase rozumbradů :). I když se "odhazování" granátu neděje příliš často, blbost to rozhodně není - naopak, v některých situacích jsou k tomu vojáci přímo cvičeni. Když ti vlítne granát oknem do místnosti bez solidního nábytku, tak je to často jediná možnost, jak mít alespoň malou šanci na přežití. FYI - jen za posledních několik měsíců dostalo několik amerických vojáků vyznamenání za to, že takhle zachránili svoje druhy. Někteří sice in memoriam a jeden, kterému to utrhlo obě ruce (a teď má robotické), ale to nic nemění na tom, že to už zachránilo celkem dost životů...
-
-
Souhlasim :-) ... teda az na ten granat nevim kde se vzalo hazeni granatu zpatky ale je to nejvetsi blbost jelikoz zadny clovek/vojak nema na tohle koule, ale to beru jakoze ti to ulitlo jinak naprostej souhlas ;-)
-
-
Day of Defeat.
-
-
No jo, ale když hodím granát a nevidím 5 těl letících vzduchem, jsem nasranej že jsem vyplýtval tak drahou munici :D
-
-
samozřejmě, proto by v každý hře měl být reálný "systém" házení granátu. Odjistím a mám 10sec než bouchne. Pak s dobrým skillem není problém granát hodit tak, aby nikdo neměl čas zdrhnout nebo hodit granát zpátky. Prostě tak jak v reálu.
A s házením granátu zpět naprosto souhlasim.
Akorát se mi vybavila scéna z filmu Save private Ryan. Při poslední bitce krijou přístup dírou ve zdi. Vletí k nim granát tak, že je na dosah ruky. Matous by vstal, chvili se rozhlížel, kam se tak asi schovat, než by to bouchlo a kvuli němu by zemřel i jeho parťák. Kort v dnešní době, kdy jednotka je jako rodina, tak si její příslušník pokusí granát dostat z dosahu svých spolubojovníků i za cenu života či zmrzačení. -
-
Víš něco o tom, jak v realitě funguje granát? *7*
Rozdíl mezi obraným, útočným? -
-
To vim, ale nevim, co to má společného s odhazovánim granátu zpět. Pouč mě!
-
-
Obranný se odhazuje, útočný se polyká.
-
-
-
jenže u her zemřít nesmíš. u her je smrt prohra a nedohraješ to. proto musíš být superman (taky můžeš zalehávat granáty, ale občas to jde rozchodit :) ). je třeba, že hry jako realita jen vypadají, ale nemohou si na realitu hrát, musí tam být stále herní prvek. proto jsou to HRY. a jestli se někdo pokouší o simulace, to je jiný soudek, většina lidí má však hry pro zábavu, hraní. ne umírání.
-
-
-
-
Teraz nechcem spochybnovat urcite narocne a sofistikovane algoritmy, ale urcite nie je velmi inteligentne, ked AI namiesto zmensenia vlastnej zasahovej zony tym ze zo seba ukaze len tolko, kolko je potrebne na zasah hraca vybehne mimo prekazku, alebo pred dvere.
Je mozne ze to je len na demostraciu, ale poriadne to udrelo do oci. -
-
Tipuji, že se jedná o demostraci pro nehráče, takže vliv jejich pedváděné Kynapse A.I. musí být naprosto zřetelný. Proto podle mne ve videu tolik vybíhají a zabíhají.
-
-
asi tak, v jiný hře, by se jen vyklonil, ale pro demonstraci, že se schová, pak vykoukne, zase se schová atd. tak prsotě vyleze o pár metrů ven, aby si to poznal
-
-
-
Vzpomněl jsem si, že ani pod z jedním z článků nikdo nezmínil Mount and Blade.
AI tam sice nedělá žádné zázraky, ale je to pěkný příklad davového boje, bez jakýchkoliv skriptů (mapy jsou náhodně generované). Na bojišti může být až 150 vojáků pod vaším velením.
I když, ona to ta absence rychlopalných zbraní asi hodně ulechčuje. Vlastně stačí když naběhnou do sebe a máchají kolem sebe mečem.
Co si o tom myslíte? -
-
Popravde staci jedna reka s utesem a neni problem tam dostat celou nepratelskou armadu :)
-
ze ses kkot
-
-
Že ve hrách není špičková AI mi nevadí. Že střelím hlídku do hlavy a dva metry vzdálený kolega se dál šťourá v nose, to mi vadí dost. To samé voják nebo parťák, který se u plotu pokouší o kvantové tunelování na makroúrovni a moc mu to nejde...
-
-
toto nas caka v Skyrime :)
-
on i opak je otravnej... kdyz pri vykouknuti za roh te zahlidne parta vojaku na kilometry daleko, to dokaze zkazit den... chce to grif na podobny akce, rekl bych ze stealth zanr je na tuhle problematiku nebezpecnej... hraci reaguji vselijak oproti klasickym strelbam do ksichtu,..
-
Good Point.
-
-
tak rozhodne s nejlepsi AI jsem se setkal v half life 2 (aji v 1 byla dosti dobra) a far cry 1 byl bych hrrozne rad aby ve hrach byla lepsi AI napr v cod xD
-
proc nejvetsi blbec pise clanky o inteligency?
-
-
Kdo to rika ten to je, tomu se to rymuje :-). Hnupe :-).
-
-
proc na toho idiota reagujete ? Coz pak nevidite ,ze si u toho akorat honi brko .
-
-
Píše ten, co ani neumí psát česky... To je maďarsky? *11*
-
Právě si ukázal AI v dnešních hrách.
-
Hlavně že ty tady projevuješ svoji inteligencI ...
-
Troll alert
-
-
Upřímně,já chytřejší AI ocením,protože to je/byla jedna z věcí na kterých mi ve hře záleží.Protože,když před váma stojí voják a střílí do vás,místo toho aby se schovával za všemožný úkryty.
Chytřejší AI oživý všechny hry. -
Akorát se tady pořád mluví pouze o AI s cílem zabít a její taktických šachách na bojišti.
-
Někdy jsou i panáci ve hře chytřejší než lidi. *1*
-
zná nekdo nejakou akčni hru kde muzu davat rozkazy tymu a pak jeste pred temato tremi clankama byl jeste jeden a ja ho nemohu najit nevzpomina si nekdo na nazev
-
-
Nebo třeba Brothers in Arms.
-
Tak určitě Operace Flashpoint. Jak postupuješ hrou, dostaneš pod sebe celkem velká družstva.
Deset lidí určitě, pamatuju si i mise s konvojem :) Tým máš i v ArmA 2, ale tam jsem neviděl víc než 4 vojáky v týmu.
Jinak Rainbow Six, starší díly původní série Ghost Recon. -
-
v posledních dvou misích v ArmA2 máš na starosti libovolný počet vojáků. od skvadry čítající maximálně 20 lidí až po roli polního velitele, který tyto skvadry řídí
-
-
Ehm... žeby "Umělá inteligence ve hrách #1"??? Pozerám, že aj tebe to niekto blbo naprogramoval...
http://games.tiscali.cz/tema/umela-inteligence-ve-hrach-1-zapomente-na-inteligenci-56421 -
-
Pozerám že neumíš číst? *3*
-
-