Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • "Základní premisou většiny her při tom právě je, že hráč stojí sám proti velké přesile, kterou musí porazit, což staví designéry do téměř bezvýchodné situace."

    zakladni premisou tohoto clanku naopak bohuzel je, ze existuje jen AI FPS strilecek. Napriklad v pripade ruznych strategii uvedene vubec neplati a vetsina uvedenych argumentu proc neni udelani dobre AI ucelne tu neplati.
  • Pozorne sleduju tento ctyr dilny serial, a rozhodne ani v jednom z nich na me nepusobi, ze by autor nekterak obhajoval jakkoukoliv cestu. Proste jen VYSVETLUJE co se deje, kdyz se zvoli tento postup, nebo onaky, a kdyz se zamyslim nad dusledky ve smeru autorovi myslenky, musim s nim souhlasit. Ma to hlavu a patu. Nevidim zadne GUROVANI nebo MUDROVANI jak to "ma byt a nema byt." Schvalne jsem si vsechno precetl jeste jednou. Ne kvutli vasemu komentari, jen abych dostal veci do souvislosti. Asi jste si spletl clanek. A jestli nahodou v tomto komentari kritizujete nejaky jiny clanek, co je nekde uplne jinde a o necem jinem, treba nejakou recenzi hry, ktera je vzdycky ponekud subjektivni, tak jste zde uplne totalne vedle a mel by jste kritiku (mozna i podstatnou, LEVEL uz nejaky ten patek nectu a zde v Sydney je to ponekud nedostatkove zbozi, takze Vasi kritiku nemuzu nikterak objektivne zhodnotit, jestli je spravna, nebo ne) ventilovat jinde. V kontextu tohohle clanku jste jen forum troll, ktery dela nekompetentniho **** jen sam ze sebe. Pardon.
  • Pan Vávra se podílel na Mafii 1 a 2? Hmm, není divu jak špatný stav AI je v hrách když to dělaljí lidé s takových přístupem, viz. článek... *13*
    V mnohém v článku jde souhlasit a je více méně pravdivé, samozřejmě nejde udělat AI realisticky, to by hra nebyla hratelná ale nejde se vymlouvat že špatně udělaná AI ve hře je proto aby hra nebyla příliš obtížná, AI může být velmi chytrá, nepředvídatelná a záludná, obtížnost se dá ladit mnoha jinými parametry jako reaction time, bot AIM, atd.
  • Po přečtení zdejších diskusí o AI mě velmi udivuje že skoro nikdo nezmínil Unreal Tournament 2004... *16* Unreal Tournament 2004 má podle mě nejlepší AI co se her týká. První hra a asi i poslední kde mě AI opravdu usadila, často zde zmiňovaný F..E.A.R 1 měl sice dobře působící AI ale mnohé byl skript. AI v Unreal Tournament 2004 umí docela slušně řídit vozidla, přejíždět překážky v terénu a dokonce i vycouvat s nutností několikrát nasměrovat vozidlo otáčením volantu a manévrovat mezi ostatními stojícími vozidly, což je dost nevídané a nikde jinde jsem toto neviděl. Spolupráce botů mezi sebou a s hráčem je více než nadprůměrná, v módu "Onsault" a především v módu "Capture the flag" kde podpora toho kdo nese vlajku je tak dobrá že mě vůbec nebavilo hrát s lidmi na netu protože tam o nějaké podpoře se nedalo mluvit. Ale o tom v čem AI v Unreal Tournament 2004 je nadprůměrná oproti jiným hrám by se dalo psát dlouho. Např. příkazy botům aby chodil se mnou... tak jak to boti plní je oproti ostatním hrám zcela excelentní (zajímavé že v novějším UT3 to zrušily).
  • Neboj. Oni mu to potom vsichni omlati o hlavu *1* Jenze on do predu moc nevidi *2*
  • Naprostej souhlas. Jeden z duvodu proc jsem to prestal kupovat :D
  • Presne tak...maloktera dnesni hra (resp.zadna) me dokaze na tak dlouho bavit jako me bavilo OFP nekolik let (s pomoci uzivatelskych modu, misi, kamapni...).

    Nez hrat hry jako dnesni COD, tak si radsi zajdu do kina, vysledek je tentyz. U OFP byla proste ta AI zabavna a davala hracum resit XXX problemu, ktere by bezne nenastaly a to proste patri k hrani, at uz se jedna o shaneni nahradniho transportu, ci koordinace utoku.

    ARMA I & II je porad flashpoint, jen v novem kabate...porad muzes dostat 1 smrtici kulku na 300m aniz by sis niceho vsimnul a sam proti skupince vojaku neudelas temer nic...
  • O chytrou AI nikdo nestojí??? O chytrou AI nemají zájem asi jen vývojáři, protože by museli máknout. Ale proč, když je jednodušší dokola kopírovat milionté NFS, COD, atd.? Pryč s hrami, kde hráč musí zapnout mozek a těšme se na krásnou, úžasnou, fantastickou Farmville.
  • Irisis
    na games je dv zatim ještě v klidu, spíš ty články v levelu mě už deptají několikátým rokem...
  • Myslím, že ze základním vyzněním článku bych nesouhlasil. Některé hry zkrátka AI mají a snaží se ji mít co nejlepší, jiné ne - a je dost otázka, co je nakonec lepší. První Flashpoint například měl (řekl bych) v podstatě všechno řešeno umělou inteligencí a ano, trpělo to právě těmi zmíněnými neduhy: AI občas dělalo naprosté nesmysly a zejména první mise, kde byl hráč jen podřízeným vojákem, mohla úplně klidně dobojovat moje jednotka sama bez mé pomoci. Ovšem teď to přijde: I DÍKY TOMU to byl pro mne (a zjevně nejen pro mne) jeden z nejlepších herních zážitků vůbec. Prostě není pravda, že by "dokonalá AI" hru kazila. V jednotlivostech možná - chápu, že kdyby AI chtěla, střelí mě nepřátelský voják na pět kilometrů do oka, protože "si to prostě spočítá", ale o tom se nebavíme, mluvíme o globálním měřítku. A tam byl právě Flashpoint i další podobné hry minimálně pro mne stokrát zábavnější, než "moderní" kašírovaná divadýlka, kde z malé budky vyskáče postupně celá armáda a v dokonale animovaných křečích zhebne rozstřílena mou supermanskou pravicí. ("Moderní" opravdu v uvozovkách, první Medal of Honor už má taky pěkných pár křížků na hřbětě.)
  • pre swat4 bolo niekolko fajn modifikacii ktore este zlepsili AI, inak pre mna je to najlepsia takticka hra aku som kedy hral a hravam ju po sieti dodnes.. za SWAT5 by som zaplatil aj 300eur len keby ju spravili :)
  • Bohuzel nekdy je toho "opirani o svou praxi" mozna az moc.
  • namoušnkepčruje *12* *11*
  • XorxoxTalarius
    Pri tomhle podani s tebou musim souhlasit :D
  • MickeyMutant
    Ale on v podcastu vlastně v určitém smyslu takový herní guru je, protože má na rozdíl od Lukáše nebo Petra dlouholeté zkušenosti přímo z vývoje. Tím nechci rozhodně říct, že by jeho názor byl automaticky kvalitnější, ale v některých konkrétních otázkách, týkajících se přímo vytváření a produkování nějaké hry se může opřít o svou praxi.
  • (nemohu uz primo reagovat na tvuj post)
    Ano kritizuji za to za vsechno kritizujes (jakkoli zni tato veta neuveritelne hloupe) a vsichni to prijmaji jako dogma, coz je taky spatne ...
    Nicmene ja take uvedl priklady, kde naopak AI chvalim ...
    A svym hlavnim postem jsem chtel rict ze resis pouze AI v FPS co treba strategie? Ja opravdu cekal neco trochu vice koplexnejsiho, navic nejsem zastancem skriptu a myslim si, ze by se mel davat ve hrach vetsi prostor AI, ikdyz je mi jasne ze vyvoj kvalitniho AI stoji hodne casu, tedy penez. Coz je pro vetsinu tymu zabyvajcich se vyvojem her velmi dulezity faktor.
    Co se tyce boje v budovach, tam bych pouzil tlumic a velmi spatne vidim, takze mimo les a budovu, jsem snadny terc na vetsim volnejsim prostranstvim si rikam o kulku :D

    P.S.: To ze s tebou nesouhlasim v ruznych nazorech ovsem neznamena ze si te jako ceske herni ikony nevazim, to chci aby bylo jasne ...
    P.P.S: Pokud uz moje prispevky zni zmatene, tak se omlouvam, jsem vycerpany z prace, ale reakci na tebe jsem si nemohl nechat na zitra :D
  • MickeyMutant
    Obranný se odhazuje, útočný se polyká.
  • Kolikrat v zivote (v airsoftu) se ti podarilo samotnemu projit budovou obsazenou deseti neprateli a nejednalo se o petilete deti? Pokud to bylo vice nez jednou mel by ses asi prihlasit na ministerstvu obrany a odjet vyhrat valku v afghanistanu. Taky by sis mel uvedomit, zerealne zbrane na rozdil od airsoftovych delaji BUM, coz scenar lecktere lecky dost komplikuje :-D A kdyz uz jsme u toho, kritizujes meza to, zevsechno kritizuju, ale sam si jen stezujes, zezadna hra nema poradneai, cimz mi davas za pravdu :-) Navic ja v tomto clanku nic nekritizuju, ale popisuji realne problemy.
  • Myslim ze ti unikla pointa toho postu, jelikoz tim jenom rika ze se vlastne dela z pana Vavry takovy herni Guru a pritom to vubec neni pravda. De facto by se dalo tvrdit ze se z jeho vyroku dela takove Dogma.

    A pokud svoji novou hrou nepredvede neco opravdu dokonaleho, tak tim jen potvrdi ze rozumovat umi kazdy.
  • To vim, ale nevim, co to má společného s odhazovánim granátu zpět. Pouč mě!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit