-
je mi tě líto. Nejspíš patříš k těm později narozeným, a tak jsi pořádné RPG v životě ani nezažil. Zažil jsi akorát povrchní akční rádoby-RPG posledních let. Od roku 2000 bylo jen pár ozvěn kvalitních starých dobrých časů - Drakensang: The Dark Eye, NWN2, Risen 1, Dragon Age 1, Arx Fatalis - ale to se ti nejspíš vyhnulo obloukem. Hry jako Wizardry 8, Albion nebo Chrono Trigger už si nedokážeš ani představit, protože takové už se vůbec nedělají. Vůbec nechápeš, že je rozdíl mezi hloubkou a grafikou, pro tebe tyto dvě věci nejspíš splývají. Takže dál hrej své akční hry, o kterých si myslíš, že jsou RPGčka.
Pokud chceš pochopit, o čem byly RPGčka dřív, tak doporučuju ty výše jmenované - Drakensang, Dragon Age 1, NWN2 - protože to je tak všechno, co od roku 2000 vyšlo. Jinak RPG žánr zcela vymizel a byl nahrazený tzv. akčníma RPG -
Když jsem tuhle strašnost hrál, tak jsem si uvědomil, jak strašně jsem rád, že jsme se zbavili iso rpg her. Jeden z nejlepších kroků pro herní populaci, co mohla nastat. V těchto hrách se absolutně nemusí řešti level-desing, největší zbraň současných 3D her a u level- desingu se musí prostě přemýšlet, ISO hry na všechno serouu a řeší jenom hloupou nostalgii.
SMRT ISO! -
DRASŤA: Ano, pokud do ní odejde můj oblíbený kuchař a přestane vařit jídlo, které mi chutná. Pak budu za zavření té restaurace, aby se kuchař musel vrátit zpátky a začít znovu vařit jídlo, které mi chutná. Je mi jasné, že to není úplně fér vůči kuchaři, ale nikdo ho nenutil, být kuchař - a to už se dostáváme do té gamergate, SJW atd. problematiky.
Bohužel jsme odscrollovali hrozně dozadu, ale určitě se nad tímto tématem zase někdy setkáme. Třeba až Vincke vydá Original Sin 2 namísto Divinity 3 ;-) -
No já naprosto nepochopím čí mohl bejt nápad nechat něco recenzovat Vrobela...
-
jo, balrum uz jsem taky zkoumal, cekam az si to nekdo zahraje a da vedet *5*
-
indie hry prostě vyplňují mezery na trhu. Underrail je dobrá hra, ale není pro každého. Teď na steamu vyšlo nové zajímavé RPG - Balrum
http://store.steampowered.com/app/424250/
https://www.youtube.com/watch?v=9H3OUDzqN8s -
urcite se da souhlasit s tim, ze se z aaa produkce stal typickej prumysl, a proto si tam nedovoli zadny velky experimenty, dulezity je vlozit penize a znasobit je, vsechno ostatni je podruzny
vyhodou soucasnosti je, ze hry muze delat temer kazdej, kdo ma napad nebo odvahu, nejlip oboji (indies)
v 90. letech to bylo vsechno novy a tim padem snazsi zaujmout, mne osobne nejvic sedel prelom tisicileti, to uz technologicka uroven byla na solidni urovni a jeste neexistovaly dynastie codu a assassinu atp., kazdej se snazil inovovat a prekvapovat, pak se objevil xbox, konzervace hw vyvoje, jeden engine dneska vydrzi s postupnym rozsirovanim i 10 let jak nic, typickej priklad je ten cod, kam se to posunulo? kdyz nepocitam autoheal a odstraneni ai, tak nikam -
já se zas za nějakého ultra hráče nepovažuju. Hraju spíš tak ve vlnách, tj. třeba půl roku jo, pak jsou i období, kdy několik měsíců vůbec, a měl jsem i období několika let, kdy jsem vůbec nehrál (a pak to třeba doháním zpětně, že se snažím hrát ty nejlepší hry co vyšly). Ale zase už hraju dlouho, už někdy od dob PMD85 v 80. letech. A fakt se nemůžu zbavit pocitu, že nejlepší hry byly v 90. letech - byla to doba, kdy hraní nebylo tak moc komerční, kdy se studia nebály experimentovat a tak vznikaly nové koncepty her, za kterých se vlastně těží dodnes. Moderním hrám nějak přestávám rozumnět, většinou mi přijdou neslané nemastné, nepředstavují žádnou velkou výzvu a většinou je to komerční sázka na jistotu, točí se v tom prachy a prodávat se to v takových číslech, jaké byly dřív nemožné. Tím neříkám, že se nedělají dobré hry. To rozhodně dělají, ale není to mainstream. Nepamatuju, která velká AAA hra mně opravdu chytla, možná Deus Ex HR, ale byla ke své škodě moc jednoduchá.
-
tak to holt je, a rikal to i rybka v jednom fc, ze "hraci" jsou proste nerentabilni mensina v zaplave casualu
-
Takze chces zavrit restauraci ve ktery ti nechutna i kdyz jini se v ni naji opravdu z s chuti? A to ne protoze je jeji kuchyne mene chutna nebo kvalitni ale ze nesedi tobe? Neni to neco ekvivalent herniho veganstvi?
-
To je právě ono. Mě nezajímá, jestli ti lidé dělají hry, které JEopravdu baví. Mě zajímá, jestli dělají hry, které MĚ opravdu baví hrát.
U jídla je mi taky celkem jedno, jestli se to kuchaři dobře vařilo, zajímá mě, jestli mi jídlo chutná, vyhovuje atd.
A to je vlastně dobré shrnutí celé téhle "vlny" - že se vyzdvihují z mého hlediska irelevantní aspekty na úkor toho rozhodujícího - tj. kvality hry. -
takže v podstatě říkáš, že současné herní weby jsou reklamní servery pro AAA tituly. To je samozřejmě těžké rozporovat, když takový Fallout 4 tu dostane 40 článků ještě před vydáním hry.
-
Ona je taky otazka pro koho to vubec games pisou, protoze lidi, ktery tyhle hry bavi si v underrailu uz davno libujou.
A pro ty co se bavej u aktualniho mainstreamu je ta recenze podle me ok.
Bud rad ze to tady vubec aspon trochu zviditelnili, prahy jim evidentne jdou z neceho jinyho, takze tohle beru jako charitu. -
z toho si nic nedelej, mne to neprislo nejak zvlast jiny, v nekterych aspektech i horsi
-
Možná by nebylo od věci kdyby recenzi udělal někdo kdo má k takovým hrám vztah. Přeci jen je to celkem úzkoprofilovka kterou si nekoupí každej. Z recenze je taky cítit jak kdyby autora sr*lo, že to vůbec musel nainstalovat a pustit. Jak kdyby fanda jazzu recenzoval metalový album. Takže pane Vrobel jestli to děláte jen pro prachy tak mise splněna. Pro příště až něco takovýho napíšete tak si to strčte přímo do ... šuplíku nebo to hoďte do koše.
-
Recenze ve zkratce: "Důležitost herních médií roste, pomůžeme Vám se zorientovat.... tohle mě nebavilo, otravoval interface... jsou tam asi nějaký frakce, suber souboje, jsem slyšel... ale nevyhrajete každou situaci klikanim na přehledný ikonky, jsem zjistil po pár minutách... to mě otravovalo a jako treba xcom 2 me bavil... 6/10 phuckU"
-
ty ses hlupak az to boli :p ty "vkuse" najdi si radsi zenskou ty chudaku
-
Jj vic revu a nenavisti je presne co tvemu nazoru da tu pravou vahu.
To co ty vidis jako odliv talentu vidi je pro ty lidi tvurci svoboda a delani her ktere je opravdu bavi.
Co si predstavujes pod pojmem "zurnalisticky komunismus" a co maji spolecneho Gamersgate, gamejamy a pixelart a proc je to antigaming? :D
A je docela legracni ze zminujes prave GamersGate protoze spousta obvineni ohledne neobjektivni herni novinariny se toci okolo prave darku, reklamnich predmetu a zazitkovych akci ktere plati velci vydavatele novinarum z velkych hernich magazinu a taky tlak na to davat dobre hodnoceni u her pres exkluzivni pristup k velkym titulum v pred jejich vydanim.