Přejít na výpis diskuzí
Valve a EA si dokazují, kdo je silnější - odnáší to Battlefield 3
8.8.2011 | Petr Poláček
128 příspěvků
-
Origin by byl velkým trnem v mém oku, kdyby na něj nevyšly 2 největší hry roku, které jsem si předobjednal v tu chvíli, kdy byly oznámeny: Battlefield 3 a Star Wars: The Old Republic. Takhle mi nezbývá, než jej jednoduše tolerovat. A dodávám: Well played, EA.
-
-
Radši si zahraji něco z té tuny her, kterou jsem si nakoupil o prázdninové akci, než abych se podvolil takovému nátlaku (na uživatele Steamu).
-
-
Nepovolí ani jeden, přičemž Activision s Bobby Ko(ko)tickem včele si už mne ruce, jak nové Cod (MW3) opět převálcuje produkt od EA (BF3).. To by si v EA měli uvědomit a netvrdit zákazníkům / hráčům, že jim jde o zákaznický servis. Vždyť co je pohodlnějšího, rychlejšího a bezstarostnějšího než vlastnit hru na Steamu? Už přihlouplým nakupováním DLCček pro Mass Effect 2 za nějaké BW body jsem ztratil jednak čas, zadruhé důvěra ve webový prohlížeč nebyla zrovna největší a za třetí distribuce oněch DLC byla velmi komplikovaná (půlka pro tenhle region, půlka zas pro jiný..).
A to jsem se domníval, že vedle Valve, Ubi nebo Blizzardu jsou Electronic Arts jedni z mála "rozumných" společností na herním trhu. -
-
Co se týče pohodlnosti, ten systém co chce EA nemá pro Steam smysl. Fungovalo by to tak, že by Steam stáhl základní hru. Pro začátek by nebyl problém, ovšem jak by EA hru updatovalo, tak by se začala projevovat jedna věc. Nejprve by Vám Steam tahal základní hru (v případě, že třeba reinstalujete), ale potom až ji spustíte by začala tahat updaty. Tohle by mělo za následek nejen možné kolize se Steamem, ale Vy, jako uživatel byste stahovali déle a některé soubory dvakrát. Protože když Steam stahuje hru od základu, bere v úvahu vydané updaty, takže nestahne staré soubory. To by se ale teď stalo, nejprve by stáhl starou původní verzi a po spuštětí by začal stahovat updaty a přepisovat soubory, co stahl Steam. Pro uživatele by to mohlo znamenat později třeba i několik GB dat navíc....
Dle mého pohledu není ten, kdo má dělat ústupek Valve, ale je to EA, které by mohlo vydat upravenou verzi hry pro Steam, tak, aby to fungovalo jak já. Do dnes to pro nikoho nebyl problém, je dokonce několik her, které si koupíte jak přes Steam, tak v krabici (a krabicová verze nevyžaduje Steam). Prostě, kdyby EA chtělo... -
-
...oni chtějí. Rejžovat jako Activision. Pohodlí nepohodlí, zákazník nezákazník... Prachy, prachy, prachyyy!
-
*fungovat jak má, ne jak "já" XD
-
-
Příjde mi, že poslední dobou EA nabírá velmi směr Activision, což je dost mrzí. Bioware jsem měl rád. Dice celkem taky.
-
-
Ano bohužel. Mám naprosto stejný názor. EA se začíná vyrovnávat Activisionu a bohužel se i mu rovnat...
-
-
-
Je to poměrně prosté. Valve, jelikož může jednat z pozice monopolu, to nemůže jen tak respektovat. I když by pro momentální výdělky obou firem byla výhodnější distribuce na obou platformách, tak by EA vlastně všem ostatním firmám ukázala, že lze prodávat hry přes vlastní distribuci a tak by Valve v konečném výsledku přišlo o hodně víc. Takto se stane jen to, že pár lidí si kvůli EA esům na chvíli Origin stáhne, ale jakmile dohrají, nebudou mít důvod se tam dál zdržovat a vrátí se zpět na Steam. A EA vydělá z obou značek přes digitální distribuci míň, než na Steamu, tudíž se tam bude muset vrátit a Origin zrušit(nebo bojovat dál a zase prodělat, byť by mohli v konečném důsledku vyhrát). Kdyby Valve umožnila plynulý přechod zákazníků ze Steamu na Origin(viz. počáteční výhody pro vlastníky Origin verze, jako bety, slevy...), tak neztratí jen EA, ale možná i jiné firmy.
-
-
Jo a ještě něco. Kdyby Steam neměnil Éčka k doláčům 1ku1, tak sem s nimi jako s monopolem spokojený. Kdyby to na Originu převáděli v reálném poměru, byl by to chytrý tah, který možná naláká i mě na pár her(byť jsem ještě stále větším zastáncem krabic).
-
-
Nevím o tom, že by to byla ještě pravda, kromě pár izolovaných případů, za což Steam nemůže.
-
-
Valve na tohle řeklo, že: 1) ceny si určuje sám vydavatel, může si teda určit jakoukoliv cenu pro jednotlivé regiony.
2) Jsou tu prý nějaké daně nebo něco, už nepamatuju přesně co, což zapříčinilo právě ten 1:1 v některých regionech. Ale už si nepamatuju přesně co to bylo, hledat sem línej, tak můžete zkusit vy, byl to nějakej rozhovor snad přímo o Steamu :P. Většinou jsou ale ceny Ok, aspoň u her co já kupuju a vždycky mě to vyšlo levnějš jako krabicovka, což mě udivuje, že lidi pořád řikaj, že je to dražší. Možná to bude tim, že kupujou jiný hry jak já. Ale já jsem se Steamem zpokojen, nemám sním problém. -
-
V EU se platí navíc VAT (DPH), což se v US neplatí. Ale i tak je nevýhodnější 1$ = 1€, než cena v dolarech + daň.
-
-
-
-
-
Fandím Steamu a doufám že ten Origin skape !! Nevím co si EA myslí.
-
Oh, tak to si asi ten BF3 nezahraji. Ani Mass Effect 3 ...
-
Konecne se nekdo snazi nabourat dominantni postaveni Steamu. Bohuzel nevidim to na viteznou bitvu pro EA. Preci jen cenove, funkcne i vsim ostatnim jsou zatim oproti Valve v plenkach.
Nicmene stejne me to pripadne takove zvlastni, ze Steam neni vylozene jen digitalni distributor, nybrz firma Valve a tedy jeden z vyvojaru her. Ted se k nemu pridava EA, beztak brzo budou nasledovat zlodeji z Activisionu a beztak i Ubisoftu. Nakonec budeme mit kazdej dvacet klientu, abysme si mohli legalne zahrat vsechny hry. No, chtelo by to jednoho nezavisleho online distributora nebo aspon nejaky emulator (ci jak to nazvat) aby sjednotil hry ze vsech klientu a stacilo mit pusteneho jenom jeho. Uvidime, treba casem... -
-
EA prodává hry digitálně přes svůj systém už dlouho (EA Store, nyní Origin) a myslím, že to dělá delší dobu i Ubisoft. Akorát v EA se teprve teď probrali a začali to víc prosazovat, s čímž přišel i nový název.
-
-
No jo, oni se teď všichni proberou a bude pěkná konkurence. No, ale mohli se teda probrat dřív :P.
-
-
A doplatíme na to my... hráči! *11*
-
-
-
Pravda, ovšem nechci zase, aby se náhodou EA nestalo s Originem dominantní. S jejich povahou by nastalo peklo. Ovládali by prakticky trh s krabicovkama a teď i digitální, no radši nemyslet. Konkurence je ale vždy dobrá.
-
-
Tak nějak jsem brouzdal po těch ostatních dig. distributorech a zdá se mi, že většinou jsou to (podle toho co jsem tak nějak četl) distribuce typu že jim zaplatíte a hru si stáhnete. Vyloženě tam ale neni tak komplikovanej systém, kdy se Vám hra přímo "připne" k účtu na který se Vám vše ukládá a navíc, co jsem tak viděl nemaj klienta jako Steam a v tom bude ten propastný rozdíl. A souhlasim, že by to nemuselo dělat dobrotu, kdyby si hra "vnitřně" stahovala věci mimo Steam. Navíc, jeden takovej update kterej něco pokazí a zákazníci budou samozřejmě nadávat na Steam... Navíc, distribuce placených DLC by Valve mohla připravit o zisk, takže i z tohohle pohledu je jejich krok celkem normální. Je zase normální, že EA asi nechce platit nějaký marže z prodaných DLC Valve. Valve ale Steam zase něčim živit musí, jeho provoz rozhodně neni levný.
Mám spíš takovej pocit, že kdyby EA nemělo Origin, tak by si takhle moc nevyskakovali... No, ale tak jako tak, zatim na to doplácí hráči, tak uvidíme jak se to (ne)urovná -
-
Osobně mě vyhovuje styl GoG, kdy si prostě za prachy stáhnete hru a máte ji už pak navždy k dispozici a není potřeba žádných nainstalovaných aplikací atd.
-
-
v čem vidíš nevýhodu steamu?
já s ním problém nemám, používám pro ní část disku D, je fajn, že mám zaregistrovanou hru a nemusim ji mít nikde uloženou ani vypálenou. Když chci, tak si jí za hodku stáhnu a můžu hrát. Ihned dostupné patche a komunitu kolem hry (která je u her typu MoW AA, či World of Tanks nezbytná). Moc minusů nevidím. -
-
Měl bys na ten GOG aspoň mrknout, než se zas budeš bít za Steam :-). Na GOG máš samozřejmě taky účet, taky si můžeš svoje hry kdykoliv stáhnout a zahrát, ale co je hlavní, nemusíš si kvůli tomu instalovat nějaký pofidérní špiónovací klient jako u Steamu. Práce s účtem je řešena přes web rozhraní a hry nemají DRM.
-
Přístup ke komunitě, achivementy, neomezená podpora a jistota serverů jsou výhody pro multiplayerovou sřílečku. Když budu ale hrát příběhové RPG, tak nejen že nic z toho nevyužiju, ale zároveň mi bude klient Steamu překážet. Právě tady mají služby typu GOG výhodu. Záleží na druhu hry.
-
-
A co Zaklínač 2, Steam verze? Záleží spíš, zda hra podporuje Steamworks (achievementy, steamcloud, atd atd). Pokud ano, volba je jasná i když se jedná např o RPG.
-
-
-
Jo, takhle třeba funguje i D2D, pokud se nemejlim. Problém taky může být že pokud, jak někdo už řekl, bude BF3 opravdu vyžadovat Origin, tak by museli udělat prostě dvě verze, což je práce navíc a nebo to prostě nějak obejít, protože pochybuju, že by si Valve dalo na Steam hru, která pak nainstaluje přímou konkurenci do počítače uživatele...
-
-
Na Steamu jsou hry obsahující například GFWL a určitě i další fíčůry.
-
-
-
-
Není žádná povinost EA dávat hry na Steam a dávat tak vydělat Valve. Kdo chce BF3, tak si jej beztak koupí i na jiné službě, nebo v obchodě, nevíc EA beztak nejvíc prašulí vydělává na konzolích takže má dost střeliva na boj se Steamem....
-
-
není žádná povinnost EA dávat hry na placky a do krabiček a dávat tak vydělat jinému distributorovi...
tedy ať si to ředitel EA rozváží třeba autem každému zákazníkovi osobně, ať vydělává jenom on... počkat, něco tady nehraje :)
je to pouze další distribuční kanál. někdo, kdo jim pomůže prodat víc kusů (a nemusí to být malé číslo), prostě vydělají oba a u EA bych se nebál, že díky jeho cenové politice vydělá nejvíc právě EA... vůbec tady nejde o nějaký boj, kdo to může distribuovat a v zájmu EA je právě to, aby se to na Steamu distribuovalo, tedy snaha se dohodnout tady jistě bude, je to zisk pro všechny zúčastněné... -
-
No, přes 30 milionů potencionálních zákazníků je orpavdu slušný úděl, to je pravda. Ovšem nechápu, jak EA může srovnávat Steam a ostaní dig. distributory, když většina znich funguje na úplně jiném principu a společné se Steamem maj asi to, že jsou na internetu a tím to končí. Neviděl jsem ten list, ale bude EA třeba prodávat přes Games for Windows?
-
-
naivko, ty si myslíš, že ti to EA přiveze z USA až k tobě domů? Naivko. Steam je výborná věc, obchází z částy ohromnej obchodní řetězec.
EA tak ještě hru vylisuje, zabalí a rozešle. Ale někdo jinej ji musí uskladnit, udělat reklamu, rozvézt do dalších skladů, odtud do kamenných obchůdků a už to jede.
Řekl bych, že díky dig. distribuce jde vývojářům do kapsy větší peníz. Mýlím se snad? -
-
Mylis se, Valve si za distribuci bere stejne procento jako krabicovi distributori, na rozdil od nich ma asi mensi naklady a tedy vetsi vejvar. Z pohledu EA to je jedno. Ale Valve si pravdepodobne bere i prachy za distribuci patchu nebo dlc a zde bych chapal snahu EA si tohle distribuovat vlastnimi prostredky.
-
-
Ocividne neviete ze prave vdaka Steamu ide vyvojarom viac ako 75% zo sumy hry. V kamennom obchode je to menej ako 50%.
Takze zaplatis za hru na steame 20€ a vyvojar dostane okolo 15€. Ak si tu hru kupis v kamennom obchode zaplatis 30€ a vyvojar dostane menej ako 15€.
Tak co je vyhodnejsie?
Btw.: Ja si asi BF3 nekupim ak to bude takto blbo riesene. novy klient by mi nevadil ale zapinat cez browser a aktualizacie stahovat az po zapnuti hry je dost na hlavu. -
-
Ta čísla...reference?
-
-
-
Určitě ne, ale provoz serverů a všeho kolem je dost nákladnej, takže ve výsledku bych řek, že ušetřený peníze padnou na údržbu a rozvoj. A samozřejmě že neni povinost EA to tam dát, ale pro nás hráče to znamená, že máme o volbu míň a pokud hru chci, tak musim založit Origin a nainstalovat dalšího klienta a to už pro mě neni pohodlný, takže se BF3 třeba radši vyhnu. A osobně si myslim, že pokud/jakmile EA rozjede Origin, je dost možný, že se na krabicovky vykašlou po nějakym čase...
-
-
-
me jen sere ze bf3 musim spoustet pres browser ktery kkt to vymyslel
-
Jsem zastaralý a pořád preferuji krabičky, takže tahle bitva je mi u řitního otvoru =)
-
-
to ti je možná jedno z hlediska místa nákupu, ale jinak se tě to týká taky, ludku
-
a co web banking? Jsi staromodni i v tomto? .... jinak je asi hezké mít poličku vyzdobenou krabičkami.
-
-
Vůbec ne - sám sis ty nejlepší kousky vystavuji na poličce a některé jsou opravdu vkusně navržené, takže interiér nijak nehyzdí. Podobné je to s filmovými plakáty (zarámované mají šmrnc), jde jen o to vybrat jen ty opravdu povedené a ostatní někam schovat *3*
-
Áno, áno...
Všechno pěkně zaprášený, za 20 let to DVD už nerozjedeš a zabírá to místa jak prase. -
-
To jsou blby kecy. Ja mam treba na CD powermonger, populous nebo syndicate a dodnes to rozjedu, zrovna nedavno jsem si zahral nostalogicky syndicate.
To je spis otazka, jestli tu po hospodarske krizi co nas ceka bude za 20 let jeste Steam.
Take davam prednost krabickam a hram, u jejich hrani nejsem zavisly na nikom dalsim.
-
-
-