Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Není žádná povinost EA dávat hry na Steam a dávat tak vydělat Valve. Kdo chce BF3, tak si jej beztak koupí i na jiné službě, nebo v obchodě, nevíc EA beztak nejvíc prašulí vydělává na konzolích takže má dost střeliva na boj se Steamem....
    • ucho
      není žádná povinnost EA dávat hry na placky a do krabiček a dávat tak vydělat jinému distributorovi...
      tedy ať si to ředitel EA rozváží třeba autem každému zákazníkovi osobně, ať vydělává jenom on... počkat, něco tady nehraje :)
      je to pouze další distribuční kanál. někdo, kdo jim pomůže prodat víc kusů (a nemusí to být malé číslo), prostě vydělají oba a u EA bych se nebál, že díky jeho cenové politice vydělá nejvíc právě EA... vůbec tady nejde o nějaký boj, kdo to může distribuovat a v zájmu EA je právě to, aby se to na Steamu distribuovalo, tedy snaha se dohodnout tady jistě bude, je to zisk pro všechny zúčastněné...
      • No, přes 30 milionů potencionálních zákazníků je orpavdu slušný úděl, to je pravda. Ovšem nechápu, jak EA může srovnávat Steam a ostaní dig. distributory, když většina znich funguje na úplně jiném principu a společné se Steamem maj asi to, že jsou na internetu a tím to končí. Neviděl jsem ten list, ale bude EA třeba prodávat přes Games for Windows?
    • naivko, ty si myslíš, že ti to EA přiveze z USA až k tobě domů? Naivko. Steam je výborná věc, obchází z částy ohromnej obchodní řetězec.
      EA tak ještě hru vylisuje, zabalí a rozešle. Ale někdo jinej ji musí uskladnit, udělat reklamu, rozvézt do dalších skladů, odtud do kamenných obchůdků a už to jede.

Řekl bych, že díky dig. distribuce jde vývojářům do kapsy větší peníz. Mýlím se snad?
      • Mylis se, Valve si za distribuci bere stejne procento jako krabicovi distributori, na rozdil od nich ma asi mensi naklady a tedy vetsi vejvar. Z pohledu EA to je jedno. Ale Valve si pravdepodobne bere i prachy za distribuci patchu nebo dlc a zde bych chapal snahu EA si tohle distribuovat vlastnimi prostredky.
        • Ocividne neviete ze prave vdaka Steamu ide vyvojarom viac ako 75% zo sumy hry. V kamennom obchode je to menej ako 50%.
          Takze zaplatis za hru na steame 20€ a vyvojar dostane okolo 15€. Ak si tu hru kupis v kamennom obchode zaplatis 30€ a vyvojar dostane menej ako 15€.
          Tak co je vyhodnejsie?

Btw.: Ja si asi BF3 nekupim ak to bude takto blbo riesene. novy klient by mi nevadil ale zapinat cez browser a aktualizacie stahovat az po zapnuti hry je dost na hlavu.
          • Ta čísla...reference?
      • Určitě ne, ale provoz serverů a všeho kolem je dost nákladnej, takže ve výsledku bych řek, že ušetřený peníze padnou na údržbu a rozvoj. A samozřejmě že neni povinost EA to tam dát, ale pro nás hráče to znamená, že máme o volbu míň a pokud hru chci, tak musim založit Origin a nainstalovat dalšího klienta a to už pro mě neni pohodlný, takže se BF3 třeba radši vyhnu. A osobně si myslim, že pokud/jakmile EA rozjede Origin, je dost možný, že se na krabicovky vykašlou po nějakym čase...
  • filias
    EA hry na Steamu tu byly stějně vždycky předražené. Jediné co jsem si tam od nich koupil bylo RedAlert v akci za snad 5E. Jinak dávat za nové hry 50E na Steamu? To ani ve snu. Navíc tam ty od EA vůbec nezlevňují.
    Ani mi tam nikdy nešel uplatnit klíč z krabicovky, takže mám Steam+Origin - oboje už hooodně dlouho....
    Nejlevnější je koupit hru někde ve zdejším shopu (pokud nechcete obejdnávat z UK) a pak aktivovat v Originu... to se dostanete u nové hry na cenu 40-45E a starší tu jdou navíc rychle do slev.
    • To není pravda *5* . Já jsem si koupil Battlefield bad company 2 + Vietnam a upgrade ve slevě 75% ( koupil jsem si paysafecard za 300 KČ *2* a ještě něco zbylo) , na steamu jsou tak astronomické slevy a výprodeje až se z toho až divím ... ale za žádnou cenu bych to nevyměnil za Origin *11*
  • Konecne se nekdo snazi nabourat dominantni postaveni Steamu. Bohuzel nevidim to na viteznou bitvu pro EA. Preci jen cenove, funkcne i vsim ostatnim jsou zatim oproti Valve v plenkach.
    Nicmene stejne me to pripadne takove zvlastni, ze Steam neni vylozene jen digitalni distributor, nybrz firma Valve a tedy jeden z vyvojaru her. Ted se k nemu pridava EA, beztak brzo budou nasledovat zlodeji z Activisionu a beztak i Ubisoftu. Nakonec budeme mit kazdej dvacet klientu, abysme si mohli legalne zahrat vsechny hry. No, chtelo by to jednoho nezavisleho online distributora nebo aspon nejaky emulator (ci jak to nazvat) aby sjednotil hry ze vsech klientu a stacilo mit pusteneho jenom jeho. Uvidime, treba casem...
    • EA prodává hry digitálně přes svůj systém už dlouho (EA Store, nyní Origin) a myslím, že to dělá delší dobu i Ubisoft. Akorát v EA se teprve teď probrali a začali to víc prosazovat, s čímž přišel i nový název.
      • No jo, oni se teď všichni proberou a bude pěkná konkurence. No, ale mohli se teda probrat dřív :P.
        • A doplatíme na to my... hráči! *11*
    • Pravda, ovšem nechci zase, aby se náhodou EA nestalo s Originem dominantní. S jejich povahou by nastalo peklo. Ovládali by prakticky trh s krabicovkama a teď i digitální, no radši nemyslet. Konkurence je ale vždy dobrá.
  • Valve vystrkuje růžky. EA je nenažraný prase jako Activision...
  • Tyhle komentare typu Steam je super a EA povl jsou dost mimo. Steam nechce distribuovat patche a DLC jenom proto, ze je vas nejlepsi pritel (jak si vetsina z vas zrejme mysli :=), ale protoze za to samozrejme chce dalsi prasule ... a to zrejme dost. Coz je samozrejme byznys, takze OK, ale EA ma taky svoje pravo jim nic nedat, pokud to jde bez nich, takze rovnez OK. Ja osobne mam taky steam, nekdy z roku vzniku, ale nikdy bych si tam nedal hru, ktera steam nevyzaduje (napr. BFBC2), to se mi proste zda jako blbost ....
    ++++
    Kazdopadne hracum stejne zbyva, jenom brat co je, tak ajk to je .... jediny co lze ovlivnit, je dostat to za nejlevnejsi cenu (a to steamu mimo ''sales'' teda neni, tam nas z vychodniho bloku pekne masirujou !!!)
  • Oh, tak to si asi ten BF3 nezahraji. Ani Mass Effect 3 ...
  • Me osobne prijde,ze STEAM uz hodne nabobtnal a chteji si urvat pro sebe az moc.
    Vzdyt nove hry na STEAMu jsou tak o 20% - 30% drazsi nez je clovek koupi v kamennem obchode...a to dostane i krabicku s plackou (dalsi naklady navic).
    Jedine co u STEAMu chvalim jsou jejich slevove akce, kdy se daji koupit zajimave kousky za hodne dobre ceny (rozhodne ale NE nove hry).

Nechci branit EA, taky nemaji ani omylem cisty stit, ale delat ze STEAMu svatousky, to je podle me velka chyba.
    • Steam si neurčuje ceny, to dělá vydavatel. A místo nákladů na placky jsou náklady na servery a konektivitu. Navíc v kamenných obchodech si určují ceny prodejci, samotný vydavatel nemá moc na výběr.
      • Jo zatimco kamenna prodejna ,prodavaci najem atd jsou zdarma a proto to maj levnejsi nez na steamu :-D
        • To máš tak dlouhé vedení? Kamennou prodejnu neplatí vydavatel, ale samotný prodejce, který si pak určuje cenu, protože ten potřebuje uvolňovat místo pro nové tituly.
          Vydavatel s tím nic dělat nemohl, sám by v životě nesnižoval hodnotu své hry během pár týdnů o polovinu. Což evidentně vydavatel také na Steamu nedělá.
          V kamenných prodejnách zákazník profituje z pokrouceného systému. Internet toto demokratizoval, tudíž se vydavatel nechce nechat okrádat. Nikde v této rovnici Steam (resp. digitální distribuce) nefiguruje jako ten, co má něco na svědomí.
          • dlouhe vedeni mas asi ty kamenna prodejna ma mnohem vetsi vydaje nez stahovani ze serveru ano vim ze to taky neco stoji ale prodat 10000 kopii z jednoho hdd je levnejsi nez utahnout prodejnu a sklad z tisicovkou kopii takze si preslapni stojis si na kabelu co se tyka vydaju je kamnna prodejna a sklad drazssi na provoz nez steam a pritom maji levnejsi tituly a dostanes navic krabici a placku a nezapomen na dopravu do prodejen z centralniho skladu tvuj steam si to max preposle na vsechny srvery co ma a to ho nestoji ani korunu
          • upřímě, to kdo určuje ceny na stemu se to řešilo stokrát a mě jako zákazníka to absolutně nezajíma, prostě levnější shop vyhraje, kór když je rozdíl ceny 20-30%
  • Je to poměrně prosté. Valve, jelikož může jednat z pozice monopolu, to nemůže jen tak respektovat. I když by pro momentální výdělky obou firem byla výhodnější distribuce na obou platformách, tak by EA vlastně všem ostatním firmám ukázala, že lze prodávat hry přes vlastní distribuci a tak by Valve v konečném výsledku přišlo o hodně víc. Takto se stane jen to, že pár lidí si kvůli EA esům na chvíli Origin stáhne, ale jakmile dohrají, nebudou mít důvod se tam dál zdržovat a vrátí se zpět na Steam. A EA vydělá z obou značek přes digitální distribuci míň, než na Steamu, tudíž se tam bude muset vrátit a Origin zrušit(nebo bojovat dál a zase prodělat, byť by mohli v konečném důsledku vyhrát). Kdyby Valve umožnila plynulý přechod zákazníků ze Steamu na Origin(viz. počáteční výhody pro vlastníky Origin verze, jako bety, slevy...), tak neztratí jen EA, ale možná i jiné firmy.
    • Jo a ještě něco. Kdyby Steam neměnil Éčka k doláčům 1ku1, tak sem s nimi jako s monopolem spokojený. Kdyby to na Originu převáděli v reálném poměru, byl by to chytrý tah, který možná naláká i mě na pár her(byť jsem ještě stále větším zastáncem krabic).
      • Nevím o tom, že by to byla ještě pravda, kromě pár izolovaných případů, za což Steam nemůže.
        • Valve na tohle řeklo, že: 1) ceny si určuje sám vydavatel, může si teda určit jakoukoliv cenu pro jednotlivé regiony.

2) Jsou tu prý nějaké daně nebo něco, už nepamatuju přesně co, což zapříčinilo právě ten 1:1 v některých regionech. Ale už si nepamatuju přesně co to bylo, hledat sem línej, tak můžete zkusit vy, byl to nějakej rozhovor snad přímo o Steamu :P. Většinou jsou ale ceny Ok, aspoň u her co já kupuju a vždycky mě to vyšlo levnějš jako krabicovka, což mě udivuje, že lidi pořád řikaj, že je to dražší. Možná to bude tim, že kupujou jiný hry jak já. Ale já jsem se Steamem zpokojen, nemám sním problém.
          • filias
            V EU se platí navíc VAT (DPH), což se v US neplatí. Ale i tak je nevýhodnější 1$ = 1€, než cena v dolarech + daň.
  • IWKYN
    Hmmmm Steam nebo EA... hmmmm fakt těžký!!!! to je jako kdyby mi dali na výběr: buďto budeš používat cokoliv od Applu nebo ti uříznou koule - bez koulí se dá žít!
    • ale co je to za život :))
      • IWKYN
        A co je to za život s iFounem našitym na prdeli?
  • MishKonn
    Origin by byl velkým trnem v mém oku, kdyby na něj nevyšly 2 největší hry roku, které jsem si předobjednal v tu chvíli, kdy byly oznámeny: Battlefield 3 a Star Wars: The Old Republic. Takhle mi nezbývá, než jej jednoduše tolerovat. A dodávám: Well played, EA.
    • Radši si zahraji něco z té tuny her, kterou jsem si nakoupil o prázdninové akci, než abych se podvolil takovému nátlaku (na uživatele Steamu).

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit