Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    Tak nejak ocekavatelne - protoze uz nad tim predtim premyslely, premitaly a hle , to by jsme mneli 1oznameni zbyvaj jeste2 ...
  • znamena to, ze bezny uzivatel PC - internet, hudba, filmy, MS Office a hry uz nebude potrebovat Windows ? nebo se jedna jen o jakousi nadstavbu k primarnimu OS v pocitaci uzivatele ?
    • smejki
      je to OS. Takže to nejspíš můžeš mít jako jediný systém, ale klidně i jako primár/sekundár v dual bootu.
    • Zatím oznámili jen samotný operační systém, který pravděpodobně pojede na steamboxu, jehož ohlášení bude také pravděpodobně vyvrcholením celého oznámení. Prostě steambox, nějaká škatula, kterou připojíš doma k telce, na které ten os poběží, něco jako konzole. Takhle to chápu já.
    • Přečti si to. *3*
      • treba neumi anglicky, ten system umi "jenom" streamovat z jinyho systemu se steamem, takze i z oken... (coz se mi zda zatim imho malo, aby to lidi nalakalo)
  • Já se bojím! *13*
  • Krymot
    Kéž by to fungovalo i jako nový operační systém pro pc :D
    • Tez nevim proc by si nekdo daval SteamOS do PC - prozatim? Kdyz uz tak si vytvorit nejaky vedlejsi OS na Steam a vlastni PC mit treba pod znamymi linuxovymi distribucemi (Ubuntu, SUSE, Red Hat aj.)
      Pokud ale ve vysledku SteamOS bude jen rozsireni soucasnych distribuci, tak proc ne.
    • rancor1223
      Je to Linux, je to free. Na normálním PC to samozřejmě půjde, ale nevím proč by si to tam někdo dával v tuhle chvíli.
    • Keyz
      Pak by to asi bylo moc složité udělat a ve spojení s TV složité pro běžné lidi. Když vidíš jak blbovzdorné musí konzole a systémy tam být.
  • ucho
    osobně by se mi líbilo, kdyby steam dokázal začít fušovat i do filmového průmyslu. což by na ten obývák sedělo... :)
    • Jak to myslíš, fušovat? Předpokládám, že myslíš fušovat po stránce distribuční, páč po produkční stránce by si možná až na nějaký technologický postupy imho neškrtli v konkurenci Velké šestky produkčních studií (a stovek dalších, byť menších, ale s tradicí), takže distribuce by jim v tomhle ohledu (ovládnutí obýváků jednotlivejch domácností) sedělo víc, ale distributor má pod palcem marketing a (očividně) distribuci, takže na výsledný formě ani stylu filmu se nepodepíše. A stejně si nemyslim, že by distribuci nějak utrhli na jedný konzoli.. Nebo jsi to myslel nějak jinak?

EDIT: Jinak, teď mi dochází, žes to mohl myslet tak, že by na steamu nebyly jen hry, ale i k zapůjčení/zakoupení filmy. To sice neni uplně fušování do průmyslu, ale bylo by to fajn, to jo... *3*
      • ucho
        steam je hlavně distributor her, tedy když píšu fušovat do filmového průmyslu, myslím tím distribuce filmů... přeci jen se chtějí dostat do obýváku a ty filmy k tomu tak nějak patří...

edit: pokud by steam začal nabízet možnost koupit film a tedy by vydělával i na prodeji filmů, tak to fušování do filmového průmyslu je ;)
        • Tak ono fušování do průmyslu je celkově relativní pojem, takže nemá cenu se o tom moc dohadovat. Je to "fušování" do periferie filmovýho průmyslu, abych to uvedl tak nějak na pravou míru. Třeba kdyby mi nějakej umaštěnej vedoucí videopůjčovny začal povídat, jak fušuje do filmovýho průmyslu, tak se mu vysměju. Pokud by to teda nebyl Tarantino v osmdesátkách. *15*
          • ucho
            no jsem rád, že si to dokážeš nějak vysvětlit. ale i tak nepochopím, jak jsi mohl přijít na to, že by Valve začalo natáčet filmy... :)
            • Tak já na to vyloženě nepřišel, ale když už hodláš rýpat, tak představit bych si to uměl. Menší až "indie" produkce filmů s s určitou tématikou - očividně herní. Ať už dokumentární, animovaný nebo hraný. Rozhodně žádný major blockbusters. Prostě jenom odnož pomalu rostoucího "Valve Entertainment". *15* *3*
      • distribuce filmu je sto let za opicema, tam by se steam chytit mohl *5*
        • Distribuce filmů je sto let za opicema možná u nás, ale globálně to funguje skvěle. Film jde do kina, což slouží v podstatě jako odrazovej můstek a ukáže, jak si bude film vést na dalších, mnohem výnosnějších trzích.. Je to plánovaný docela podle šablon, nejdřív jdou filmy na letecký linky a hotely, pak do pay-per-view televiz. pak DVD a následně celoplošný vysílání v TV. Právě ty pay-per-view televize, konkrétně Netflix, je něco co mi u nás hrozně chybí. A je to imho budoucnost neveřejnýho uvádění filmů - zaplatíš si doma v obýváku za to, co chceš zrovna vidět a ve fullHD se na to během pár koukáš. To je cesta, kterou by se steam mohl ubírat, ale rozhodně by to nebylo nic novýho. Např. Apple a jejich iTunes fungujou s filmama podobně.
    • nekromant33
      tak Newell mel sezeni s Abramsem, treba spolu udelaji nejaky film a minimalne muze byt pod producentskym dohlodeme Valve, tudiz i logo na zacatku :D
      • Co vím tak Abrams v nějakém nedávném rozhovoru říkal že s Valve pracuje na nějakém projektu. No a pokud jsem náhodou nebyl smyslama jinde tak jak se ho ptali o jaký projekt se jedná tak něco plácnul o portalu.
  • Keyz
    Tedy oznámili to co se očekávalo, žádná novinka.

Logické, že míří tímto směrem. Lépe pak mají pod kontrolou zákazníky a dá se na tom lépe vydělávat. Prostě prodat lidem něco za prachy a pak na tom prodávat služby i když to již jde bez daného zařízení ale PC se složitě něco kontroluje apod.

Dobrý, že tam snad vydělají ale mohli by zase dělat hry.
  • JustinBieber
    half life 3 confirmed !
    • Vsadil bych pravé varle, že tě už rodiče hledají.
  • Half life 3 bude steambox exclusive *1*
    • Na to bych si aj vsadil... aneb jak poradne odstartovat prodeje steamboxu. Mno snad jej nechaj i na pc
      • Podle mě odted udeláš SteamBox z jakéhokoliv PC náhranim SteamOS. Samozřejmě jeste odhalí ucelenou miniaturní krabičku s lehce vymenitelnymi díly. Říkali ze bude volně k distribuci třetím stranám. Takže výrobci obyvakove techniky budou moci vyrábět vlastní steamboxy a Steam a jeho plán jen pokvete.
  • rancor1223
    Myšlenka SteamOS mě napadla, ale vzhledem k mizerné podpoře her na Linuxu jsem ji velmi rychle označil za nereálnou. Očividně chybně.
    • Lawliet
      Tak to bylo zcela chybné, kvůli jasné mezeře na trhu. Byla to jen otázka času.
      • rancor1223
        Kde přesně je ta mezera? Je sice fakt, že to dává smysl z hlediska Steamboxu aby měl svůj OS, ale mezera na trhu?
        • http://games.tiscali.cz/hardware/linux-a-otevrene-platformy-jsou-dle-newella-budoucnosti-hrani-64045

ta mezera je tam, jen je potreba do ni vrazit klin (mezi ty proprietalni loupezniky z ms a applu, podobne jako to udelal android, i kdyz tohle bude vetsi challenge)
          • rancor1223
            Ale to tady už je. Jakákoli jiná distribuce Linuxu. I normální SW se málokdy vyskytuje na PC a Macu současně. Natož ještě na Linuxu. To není práce na jedno odpoledne předělat hru na jiný systém. Je to nákladný a časově náročný. Plus řešit technickou podporu pro několik systémů se zcela rozdílnými problémy. Můžou si to dovolit jen ty velké firmy jako třeba Adobe se svým Creative Suite (Photoshop,...). To samé s hrami, velké firmy vyvíjejí na několik platforem. A i tak remcají, že na PC (Win) to nevydělává dost. Kolik to asi bude vydělávat na Linuxu s jeho zastoupením. Ty malé, hlavně indie, vydávají jen na jednu. Protože vývoj na více platforem je zdlouhavý a nákladný proces, který si nemůžou dovolit.
            • Lawliet
              Hehe. ... Half Life 3
            • tak to asi nechapes smysl steamos (nebo otevrenych systemu), ty maj prave loupeznicky praktiky jako jsou "exkluzivity" v idealnim pripade vymytit, ne je podporovat nebo vytvaret
            • Kdyz si ke svemu PC poridim jednu next gen konzoli tak mam jistotu exkluzivit aspon od jedne strany. Prilis se mi nechce verit ze by MS dal "Steamu" k dispozici napr. Forzu nebo Sony Grand Turismo? Uvidi se, rekl slepy.
            • neni, ty distribuce maj temer nulovou podporu a nulovej progres (za poslednich 10 let spadnul podil linuxovych distribuci z cca 5% na 1% v pc), zatim je to jen fanboyovska libustka (nemluvim o serverech)
    • ucho
      tak teď je otázka, jestli má Valve dostatečný vliv na to, aby ta podpora byla větší a narostla...
      • rancor1223
        Tak ona roste, ale jen co se indie her týče. Unity podporu má. A beztak se to musí upravovat jestli se nepletu.
        Myslím, že podpora velkých her prostě nebude. Už teď je člověk rád, když to na PC vydají, ještě aby dělali dvě distribuce. Leda, že by jim Gabe platil náklady *15* na tuhle svou malou utopii.
        • Gaben řekl že budoucností gamingu je Linux, Geben=bůh *15*
          • Pokud daji vyvojarum nuz na krk s pozadavkem podpory jejich OS, nebo zadna distribuce na steamu, tak je asi rozhodnuto. Preci jen steam je obrovskej trh pro studia ... Tusim ze se o vyhodach steamu rozkecala napr. Bohemka, ktera ma ted Armu steam only, ze oproti klasicke distribuci, kde by potrebovali statisice prodanych kusu, jim se steamem staci prodat par desitek tisic...zadne naklady na distribuci.
            • rancor1223
              Jsou dost sebejistí. Všechno to zní jako moc velká utopie. Nechápu jak by to chtěli udělat. Nic neočekávám, můžu být jedině překvapen.
            • Jiste mas pravdu ale asi by to nedelali kdyby to nemnelo budoucnost. Před několika lety spustili Steam a tvrdili že digitalni distribuce her je budoucnost, nikdo jim tenkrát nevěřil a hele kde je Steam teď. Navíc v čláku již slibují AAA hry.. a zatím známe jen 1/3 informací.
            • rancor1223
              Pokud dají vývojářům nůž na krk, tak se na ně vývojáři minimálně velkých AAA her z vysoka vykašlou. EA má Origin. Ubisoft má taky něco. Jen změní podmínky tak, aby mohli začít rozšiřovat nabídku o další/cizí hry a zařídí se i bez Steamu. Sice by to nebylo pro ně úplně optimální řešení, ale rozhodně si nenechají poroučet od Valve.
        • ucho
          taky si to u většiny existujících her nedokážu představit, že by to předělali. vždyť jen L4D2 jak dlouho Valve vlastně předělávalo na ten linux? ani jak by přiměli někoho, aby to dělal... ale jsem zvědav, co z toho nakonec bude.
          • vacsinu casu asi zabralo prerobenie enginu, potom uz sa tie hry hrnuli, cize je to o engine. Just sayin'
  • Konečně to Valve začíná roztáčet.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit