Přejít na výpis diskuzí
Valve po SteamOS a Steam počítačích představuje inovativní herní ovladač
27.9.2013 | Adam Homola
288 příspěvků
-
Ve vsech, tech oznamenich realne nic neukazali, jen hodne naslibovali, coz jsme tu videli mockrat.. a vsichni vime, jak efektivni vyvoj ve Valve je, a ze se nepredrou.
Kdyz se vse pokusim realne zhodnotit, tak:
1. SteamOS, tam snad udelaji nejake vlastni GUI, ale ve vysledku prehrali vetsinu prace na ostatni, drivery, linuxove baliky a enginy, portovani her, oni delat nebudou.
2. Steambox, namisto toho, aby prisli s vlastnim boxem a vzali na sebe zodpovednost, tak se z toho vyzuli s tim, ze vydaj specifikace a budou rozdavat nalepky (certifikace), pro SteamBox tier1, tier2, tier3.. . Tady se fakt bojim, ze zadny Joe, tohle nepochopi a bude zmaten a ze si SteamBox, nekoupi a pujde si pro PS4 ci Xbone. Dalsi problem budou, pravdepodobne castejsi upgrady, tak budeme resit neco jako Steambox tier 1 v2013 a tak, ale oznaceni Apple kramu, opet pro BFU komplikace.
3. Ovladac - oni ani jinou moznost nemeli, nyni tak 85 procent hracu na PC, pouziva Xbox360 ovladac a na to, aby bezel bezdratove je nutny, dost nevkusny prijimac a nejaka ta insalace a jeste neni nikde videt, jak jsou na tom baterky.
Nicmene, to jaky ovladac udelali me prekvapilo, stejne jako je ten overide pres HID standart, kterym ho podhodi starsim hram.. ale stejne ikdyby byl nejlepsi, tak srovnatelne rychle, jako na klavesnici se na tom psat nebude. Co jsem tu zkusil v ruce namapovat ten jejich ovladac na Xboxovy, tak mi to nejprijde dobry rozlozeni. Opet zase tu mame jen sliby a mozna nejaky prototyp za mesic, vsadil bych se, ze to datum se posune.
Nacasovani je povedlo, Sony a MS, se vystrileli, vsechno ukazali a ted nemaji sanci 5 let reagovat. Valve se naopak od nich muze poucit, trochu to vylepsit a dostat se do hry.
Ale jsem psal, ukazovali toho prilis malo a kdyby to vsechno meli rozumne odladeny, tak ukazou daleko vic.
Valve nejsou spasitele, je to dalsi velky korporatni zmetek, jen mensi zlo, nez Sony a MS, nicmene kazda zmena k lepsimu je dobra. Budoucnost, ale jeste muze byt hodne zajimava, Amazon dela konzoli, Google taky, ted pokud by ten prisel z Androidem pro x86 a s podobnym planem, co Valve, tak, on uz ten OS vicemene ma, ovladac, daji dohromady i patlalove z Ouyi, market ma taky a zdroju dost, nalepky GoogleBox umi urcite rozdavat taky. -
kdyz mi doslo, ze ta treti novinka bude ovladac, byl jsem jsem docela otravenej, ale na druhou stranu to vypada pomerne zajimave a pouzitelne (jedinej vetsi otaznik mi vyvstava, co ty dotykovy plochy, jak dlouho a co vsechno to vydrzi? - ma to vibrovat, dokonce i zvucit...)
-
-
To je jedna věc co mne napadla, ta druhá byla stejně vražedná. Všechny technologie využité se mi opravdu líbí, ten koncept vypadá zajímavě a technologicky by mohl mít budoucnost ale.....Dokážete si představit, kolik implementace takových technologií stojí? Nedokážu si ani představit cenu ale dle mého skromného odhadu, kolik lidí bude ochotno dát stejně peněz jako, jako za svojí herní mašinu ne-li více za "pouhý" ovladač, který jen supluje existující technologie v podobě klávesnice a myši, od kterých má lidi donutit přejít. Výhody nejsou tak velké oproti klasickému kombu, aby si mohl dovolit konkurovat a být na tom cenově výrazně hůř, ale dokáže to valve vytvořit cca do 1500 korun, což je pro většinu lidí herní strop za periferie ke hrám?
-
Zajímavě to vypadá , ale čím se to bude napájet ? Nepopiratelnou výhodou klasických tlačítek je to , že si nemusí na nic hrát a slouží k tomu k čemu byly navrženy ... Ta haptická odezva , nedej bože vibrování místo reproduktorů , nechystá snad Valve malou revoluci i v bateriových článcích ?
-
-
no vidis, tak tenhle otaznik mi nenaskocil... a zrovna s tim obejvakem to ma hodne spolecnyho (ja to holt bral automaticky kabelove - nemam rad v ruce tezkej krap, se zbytecnou delay, co jeste navrch musim dobijet - pres usb do compu, coz by asi v tomhle pripade nebylo optimalni)
-
-
-
to by museli baliť zadarmo k Half Life 3 a i tak by som pochyboval o úspechu....hráči sú konzervy a dupľom na niečo také ako gamepad......ergonómia také slovo vo Valve asi nepoznajú, ale tak možno to bude posvätené nejakou Gabovou kabalou, či čo to tam vyznávajú...
-
-
By mne zajimalo, kolik z tech minuskaru si to pobezi koupit. Podle mne mas pravdu. Jaky je duvod pro PC hrace kupovat si tuto konzoli? Kdyz chce z nejakeho duvodu hrat na TV, pripoji si PC HDMI kabelem a poridi si X360 ovladac. Rozhodne si nekoupi krabici, co mu to bude streamovat.
A typicky dnesni hrac co u te TV hraje uz davno ma konzoli a za chvili si poridi next gen. Opet nema duvod si kupovat toto. -
-
A ako si prisiel na to, ze je to cielene pre pc hracov? ;-) Kym nextgen konzoly prinasaju spatnu nekompatibilitu, minimum invencie a zopar launch titulov, tak Valve prinasa na gamepad a telku tisice titulov. K tomu volnost designu hw, od drahych image kuskov po lacne modely, volnost instalovaneho software, najsilnejsi digitalny predajny kanal. Osobne si sice nemyslim, ze im to proti gigantom ako Microsoft zlebo Sony vyjde, ale ako alternativa je to dobre.
-
-
-
kks a gól by bol keby Microsoft popri Xboxe ohlásil svoj vlastný operačný systém a PC hardware, aby si ukrojil z PC trhu na úkor Valve...to by bolo teda...inovácia a zázrak...
-
-
MS staci, aby v pripade nutnosti umoznill streamovat hry z Win do Xbox a bude to to same. A kdyz bude chtit vytahnout trumf, udela to i obracene a budes si moci na PC zahrat streamovane Halo. Ale osobne si myslim, ze z tohoto vykriku do tmy co predvadi Valve si nikdo hlavu nedela.
-
-
kks načo by som si toto kupoval, keď mi už desať rokov po TV leží krásna Playstation s hrami, ktoré si na Steame teda rozhodne nezahrám....radšej PS4 než toto....načo? kks, však drbnem notebook cez hdmi, pripojím Xbox ovládač a mám to isté a za stotinu ceny.
Valve zase vymyslelo ameriku, asi už nemajú kam rásť, nebude to veru s nimi až také pozitívne ako sa prezentujú...PC trh je na ústupe...musia sa na*rať do konzolového trhu ako všetci -
-
:) Bo ti leží pod TV už deset let Playstation .... tak by ti tam mohl ležet za dalších deset let Steam Box , který by ti prastarý Playstation emuloval a ještě stíhal novinkové hříčky dle kategorie do které se za těch dalších deset let propadne ;) . Pokud drbeš už teď notebook k TV jsi přesně cílovka - žádný PC enthusiasta , kterému by doma vrněla atomová elektrárna vedle nejnovějšího HW ... který na 100% stejně za dobu morální životnosti nevyužije . Těm totiž právě v podání Valve a konzolí zvoní hrana .
-
-
pekny ohlaseny vecicky od Valve, ale stejne to nedava smysl - proc presouvat PC hrani do obyvaku pred televizi? vsechny klicovy PC zanry - FPS, RTS, RPG... potrebuji ke hrani mys a klavesnici, takze se takhle daji hrat akorat konzolovity hry a ostatni se na gamepadu ovladaji mnohonasobne hur; pak dalsi veci jako kdo bude delat hry pro linux, proc si nesestavit vlastni PC misto SteamBoxu (do levnyho muzes ty hry tak akorat streamovat a na to stejne potrebujes dalsi masinu)... no uvidime, jak to dopadne, ale vyvadej kvuli windows 8 vic nez je zdravo :D
-
-
NIkdo nikam nic nepřesouvá. Dávaj ti na výběr.
-
-
*1* Sice trochu jako obchodní řetězce , ale co - pokrok nezastavíš a za pár let se rozdíl mezi klasickou konzolí , konzolí se Steam OSem a klasickým PC pro hráče stane marginálním ..
-
-
FPS a RPG klavesnici s mysi nepotrebuji
-
-
A cenu za nejretardovanější post dne vyhrává ...(chvíle napětí)... Jejdasek
-
-
Odkud jsi sem spadnul, z jahody? Na konzolich je spousta FPS a RPG, hraji se na gamepadech a prodavaji se lepe nez na PC. To je dostatecne presvedcivy dukaz, ze FPS a RPG KM nepotrebuji.
-
-
kdysi jsem dohral Red Alert, Warcraft 2 a Warhammer Dark Omen na Playstationu 1 joypadem, tim obycejnym ne dual shockem. jen to chtelo trochu cviku a uplne v pohode to slo, a vůbec jsme se necitil nejak ochuzeny o zážitek z hrani. Dokonce nektery věci s nim sli rychleji nez mysi.
-
No já si kvůli Steam Hardware Beta zahrál Hotline Miami na gamepadu a .... rozhodně se k tomu vracet nebudu . Zlatá klávesnice a myšák . Tam kde jsem musil sáhodlouze kroutit kloboukem , aby se panák správně natočil ve dveřích , tam to na myšce ani nevnímám .
Takže možná RPG a FPS PC kombo nepotřebují , ale intuitivní a přesné ovládání jako na myši se bude hledat dost špatně i s haptickou odezvou .... -
-
Ja hral hotline Miami na Vite a v pohode jsem ho dohral, panaka nemusis natacet, nepritele si muzes locknout.
-
-
locknut? uzasne, ak je nieco nevhodne a vymyslim tomu barlicku nie je to to iste.
-
-
-
-
Tak Valve jen predstavil novou konzoli. I kdyz to nerekli na plnou hubu, tak predstavili onen bajny Steambox. OS, doporucene HW specifikace a ovladac. Ted necha na trhu, aby rozhodl. Samozrejme maj dost penez na to, aby to nejakou dobu dotovali a snazili se davat pobidky vyvojarum k tomu, aby delali hry i pro Linux (steamOS). Ja si myslim ze se to muze uchytit jako alternativa k OEM windowsum pri koupe pocitace. Dokazu si to dost dobre predstavit. Proste nejaky lokalni vyrobce to nabidne misto oblibeneho Freedosu nebo ruznych Linuxu. Pokud dodrzi ty HW specifikace, tak budou mit jistotu, ze ten OS fakt bude fungovat, pokud to nekdo bude zkouset predtim, nez si tam nahraje windows legalne, ci nelegalne, tak je sance ze si to tam nekdo obcas necha. Valve se jednoznacne zkousi osamostatnit, ale nechce to rict na plnou hubu, aby jim MS nejak nezacal skodit. Pro Valve je jen dobre, ze MS hrani na PC defakto odpiskal a smeruje to na XBone a tak zkousi trh posunout o kus blize otevrenym platformam a standardum.
-
A já jim fandím . Už jen kvůli tomu hernímu Linuxu ...
-
nesmíš to brát pouze z pohledu sebe. ano, někdo má PC a je zvyklý hrát na něm, ale někomu vyhovuje i hraní v obýváku u televize. je to prostě jiný zážitek. mně to například po koupi PS3 přijde trochu zábavnější než na PC. Televizi mám mnohem větší než monitor, sednout si na gauč má taky něco do sebe a držet v ruce jen jeden ovladač je taky fajn.
limbo mi například přišlo na televizi atmosféričtější než na PC a fps na gamepadu nejsou zase takový problém s trochou praxe.
každopádně jde o to, že existuje skupina lidí, co tu zábavu v obýváku uvítá. a můžou mít třeba už nějakou konzoli. jenže her existuje mnohem víc a někomu prostě nevadí si koupit další herní mašinku, píchnout ji v televizi do dalšího HDMI vstupu a hrát ty hry v pohodlí obýváku. takže plánují na trh nastoupit s modifikovatelnou konzolí, která bude otevřená. všechno je to pouze o pohodlí. žádná bedna, žádné dráty, prostě krabička, co zapojíš a kde máš přístup ke hrám. když o to bude zájem, hry přijdou samy... ale určitě je to risk rozjíždět v době, kdy nastoupí PS4 a XONE. -
-
Ano, ale ten, co hraje u televize v obyvaku ma uz davno konzoli a za chvili si koupi next gen. A nez se tohle dostane na svetlo sveta, bude na ni mit tolik her, ze nebude jediny duvod prechazet. A uz te vidim, jak hrajes gamepadem nejakou PC strategii, treba EU4... Ja tedy zadny duvod pro koupi tohoto nesmyslu od Valve nevidim ani u PC hracu ani u konzolistu.
-
-
-
Je to skoro až k neuvěření, kam se Steam za těch 10 let od doby, kdy šlo pouze o nástroj k updatování vlastních her a jejich multiplayerovou složku, vypracoval. A Valve, firma, u které se na oznámení jediné hry čeká jako na smilování Boží kombinuje to nejlepší z konzolí a PC, aniž by vytvářela novou platformu. Prosil bych všechny, kteří tady halekali o mrtvosti PC hraní, ať si pěkně stoupnou do řady. Dodávka popela tu bude brzy.
-
-
O ano, meli to tak slozite, prijit na trh bez konkurence a vsem Steam vnutit, to se museli nadrit. A prosim mluv za sebe. Ja hral HL1 i 2, ale opravdu nechapu, proc z toho nekteri delaji modlu. Tudiz je mi HL3 ukradeny.
-
"kombinuje to nejlepší z konzolí a PC"
jj, taky strašně miluju DRM -
Tak já si asi stoupnu do fronty, protože PC hraní pro mě neznamená sedět před televizí v obýváku ať si je ovládání sebelepší.
Ironií by bylo, kdyby nakonec Valve tímhle kočkopsem definitivně zabilo PC hraní, ale to se nejspíš naštěstí nestane, protože idea Steam do obýváku, skončí na smetišti dějin. -
-
*3* No vzhledem k rostoucímu trendu HTPC , proti kterému vůbec nic nemám si Steam v obýváku už umím živě představit . S Full HD televizí které jsou dnes běžně dostupné i za pakatel navíc mizí rozdíl mezi pseudo HD rozmazaným PC vstupem a klasickým monitorem takže Big Picture nutně není potřeba ( Pokud tedy neležíte od 50" televize 20 metrů daleko )
-
-
Ano, protoze do HTPC se bezne davaji nejnabusenejsi procesory a graficke karty, ze? A vse je dopolneno vodnim chlazenim, aby se to v skatulce neupeklo...
-
-
-
Je otazka, zda SteamBox se SteamOS se SteamGamepadem v obyvaku na televizoru bude mozno povazovat jeste za PC hrani. Ale pokud to nekomu pomuze prekonat odpor ke konzolovemu zpusobu hrani, tak proc ne :-).
-
-
PC hraní to je a to ve smyslu, že opavdu budeš mít, tak jak se to traduje o nextegen konzolích, PCčko pod televizí. Jasně že Valve míří na obyváky a chce strhnout tu bariéru mezi oběma tábory tím, že si od každého bere to nejlepší, ale když ti vyjde hra na SteamOS, je to defacto PC verze. A pochybuju že si vývojáři budou moct dovolit se na to pořád dívat skrz prsty. Respektive budou že jo, samozřejmě. Ale ten trh označovaný za mrtvý, teď dostane velkej náboj. (imo)
-
-
Jo je to skutecne k ,,neuvereni,, to mas pravdu :p
-
-
Kua ciwe.. sem jako finální oznámení čekal source 2 a HL3 běžící právě na source2. V nejhoršim případě místo HL3 nový left4dead.. Ty poslední symboly na steam stránce (kolečko plus kolečko) mi sice v jedem moment ovladač připomněli, ale doufal jsem, že Valve nebude tak podrazácký.. Prostě tohle oznámení stojí za h*vno, páč se logicky dalo čekat, že valve bude mít ke steamboxu vlastní gamepad.. To vidim, jak za 5 let u další generace konzolí bude speciální vyhypovaný oznámení na každej jeden button na ovladači. *7* Fakt docela sklamání. *9*
-
-
nový gamepad byl celkem logický, ale oznámení source2 enginu by taky nebylo žádné terno, protože všichni tak nějak tuší, že na další verzi source enginu pracují... a oznámení hl3 snad nečekal nikdo :)
-
-
Jako ale vážně mi přijde na hlavu dělat takový tajnůstky a vyhypovat poslední oznámení, aby se pak týkalo jen gamepadu, kterej snad logicky musel bejt součástí konzole. A lidi ještě budou dělat překvapený a jak hrozně jsou nadšený..
-
-
-
http://www.google.cz/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=qC3ouLXzhHtwHM&tbnid=Em7ARXuI5cpNaM:&ved=0CAgQjRwwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.shareware-beach.com%2F2008%2F01%2Fa-tale-of-two-trackballs%2F&ei=XfBFUvuQGuf04QTC9YHIDg&psig=AFQjCNG6tKEQNBZI-F0qE_FjIZollf143Q&ust=1380401629465924
Pamatujete? Tohle mělo v roce 2008 nahradit herní typ myši. Protože to mělo být přesnější, rychlejší a "pohodlnější". Podobnou myš mám i z roku 2000, taktéž od Microsoftu, kdy se snažila prorazit přehozením kolečka "vespod" navrch. Neuspěla a zapadlo do prachu dějin. Na Valve je to, aby přesvědčilo, že jejich gamepad je něco více, co nabízí současná generace gamepadů a je jedno jestli u pc či konzolí. Co mě osobně nejvíce vadí je "donucení" přejít na gaučing jako u konzolí. Já nevím, jestli to Valve došlo, ale když posledně dělala mezi uživateli Steamu (musíte mít povolené v nastavení Beta testy+dotazníky), jak by se jim líbilo mít "pc" pod televizí s gamepadem, tak celých 22% to uvítalo (v roce 2009, ale raději to půjdu ještě zjistit). -
-
Tak pravda, trackball se nikdy moc neuchytil a na hrani to taky moc neni. Ale mam v praci http://logitechtrackmanwheel.com/ a nemuzu si to vynachvalit. Kdyz se s tim clovek zvykne, tak je to stejne rychle a na kancelarskou praci velice pohodlne. Ale na hry to fakt moc neni no, to nechapu kde na to prisli :)
-
-
Já jsem to zkoušel na rýsování, ale nějak mi to nešlo a zůstal jsem u dotykové podložky+pero a myš.
-
-
Na to rysovani to asi vhodne nebude, ale to neumi posoudit, pac grafiku na PC nedelam. Ale na pouziti, kdyz 8-10 hodin denne pouzivate mys, tak trackball je vyrazne pohodlnejsi a prace s nim neunavuje. Takze trackball bych nehanil, je to dobry vymysl, jen to proste na ty hry neni no :) Schvale si zkusim v praci na chvil pustit treba quake1, ale mam pocit ze to bude stejne "presne" jako gamepad u PS3.
-
-
No Microsoft to v roce 2000 prezentovat jako revoluci pro RTS žánr. Obzvlášť u AoE II se to snažil protlačit. No mám doma originál AoE II z té doby a hrát na tom byl fakt zážitek:-D Přesnost jako u sjetého psa na opiátech, co jezdí na koloběžce bez kol a vzhůru nohama.
-
-
Hele, RTS bych na tom klidne hral. Natolik to ovladam presne a rychle. Akorat to chce se s tim opravdu naucit. Ja se to naucil, protoze jsem to zdedil od predchoziho zamestnance a nechal jsem si to, protoze jsem vetsinu casu stejne travil psanim a pouzival jsem to jen kdyz jsem zrovna neznal klavesovou zkratku. Kdyz jsem si zvykl, tak jsem zjistil ze to neni vubec spatne. Zvazoval jsem to i domu, ale nakonec jsem usoudil ze moje hodne stara MX518 je proste na to moje casual hrani porad dostatecna :)
-
-
-
-
-
Nějak nevidim spojitost s trackballem kterej je sám o sobě píčovina na entou když u myší je plně vyhovující roller, myslím, že steam machine (ten HW), steam controler a big picture je něco jinýho v tom, že to má být v kompletu plně funkční domácí multimediální centrum, všechny tydle věci se musí hodnotit tak, že ve výsledku dají jasný cíl a to je mm obývák...ten trackball byl nějaký poblouznění podobnýho blba, jakých byly třeba v Nokii 9 stovek a 99 lidí na tisíc zaměstnanců
Jestli bude citlivost ovladače 100% tak je zcela jasný, že je to něco víc než současný gamepady s analogovou páčkou -
-
To máš pravdu. Problém je prostě ten, že Valve defacto nic neřeklo. Představilo SteamOS, Steam Machine a ovladač. Ale čekal jsem třeba to, že nám ukáží, jak to funguje či budou známe konfigurace alespoň. A zda-li ovladač bude součástí či nebude součástí SM či půjde připojit i do Windows atd. To mě hlavně zajímalo a to jsem se nedozvěděl.
-
-
Can I use a controller if I don’t have a Steam machine?
Yes. It’ll work very well with any version of Steam.
Jezis nedelej ze sebe idiota a alespon si precti to ohlaseni nez zacnes psat blbosti.. -
Valve je Valve...málo mluvěj hodně dělaj...
někdo dělá na trapnym kinectu X let a někdo dělá na novém ovladači, novém HW a novém OS... -
Ježiš tak už nebreč, napiš jim dopis a oni určitě se příště polepší.
-
-
Kdo tu brečí proboha? Dej si hadr na hlavu;)
-
-
-
-
Ked prisli LCD obrazovky, tak kazdy myslel,ze je to k nicomu, ma to spatne pozorovacie uhly, dlhu odozvu a tak dalej..no a kto z Vas ma stale este CRT?
Nieco zapadne do dejin a nieco prerazi a udava smer, neda sa jasne tvrdit, co tento gamepad dosiahne, ale ja verim, ze to bude konecne dalsi krok vpred. -
-
Pravda. A kdo si pamatuje, jak hraci nadavali na delani her pro ty nemozny Windows na rozdil od skveleho DOSu? :-)
-
Já LCD nemám:-D (Ale pravda, měl jsem:))A první LCD byla opravdu tragédie, kdy to málem skončilo fiaskem. A ty kvalitní zase stály mailant. To máš jako s mobilním telefonem:) Taky začínal jako cihla, co váží pomalu metrák, cenou tak šílenou, že v té době za to bylo pomalu auto, cenou služeb tak skvělou, že i nabídka prodejny mrkve je rozmanitější:) Tím chci říct, že ne vždy začátek je špatný či dobrý. Ale u tohoto mi přijde, že je to kočkopes mezi myší a gamepadem. Nevím, jak ty, ale přiznám se, že když je akce, tak občas hrajeme opilí. Dokážeš si na tom představit hrát opilý?:-D Navíc nevíme cenu, nevíme skoro nic. Jako jsem skeptický, ale vždy můžu otočit. A horší to snad být nemůže. Tedy jenom kdyby Valve řeklo, že Steam OS bez toho nepůjde *1*
-
-
ano a presne to by som ja poprosil, nieoc medzi mysou a gamepadom, ale stym,ze budem ovladat postavu pohodlnejsie ako na gamepade a zaroven budem moct rychle reagovat, ako mysou, idealna kombinacia :) a co sa tyka toho opijania, tak v tom ti neviem poradit, ja ked mam vypite, tak siaham na zeny (s ich suhlasom), gamepady ma vtedy moc netankuju :D
-
-
No ženy to jo:-D Ale když ony tak rády sedí v slepičích skupinkách, to prvně musíš jednu nějak šikovně oddělit *1*
-
-
preco by si ich mal oddelovat, po kope su akcnejsie *3*
-
-
-
-
-
-
Ďalší krásny gimmick, ktorý zapadne prachom v obchodoch a na smetisku dejín, nenadarmo je Dualshock už 10 rokov nemenní prakticky, iba dopĺňaní o nové funkcie a všetky ostatné ovládače ho kopírujú.
toto je snáď horšie ako tá doska na krájanie cibule, čo balia k WiiU