Přejít na výpis diskuzí
Valve: virtuální realita má před sebou ještě dlouhou cestu
5.4.2013 | Adam Homola
42 příspěvků
-
dd
-
Ja tomu textu tak trochu nerozumiem. Text je plny vyjadreni a nazorov, aka je VR nedokonala a kolko rokov este potrebuje, aby fungovala.
A pritom na zaciatku textu sa pise:
"Rift šlape dobře, hraní s ním je pohodlné, něco to tomu hernímu zážitku přidává a zrovna Team Fortress 2 je na Rift i trochu optimalizovaný."
Za dalsie, k OR development -
-
Uvedom si jednu vec, VR ani zdaleka neni JEN o vizualu. To co se nekdy v roce 93' predvadelo na blahe pameti Invexu, a staly se na to neuveritelny fronty, sice vypadalo "hnusne", jenze si s temi objekty moh primo manipulovat a pres tu rukavici si mel moznost snima mit interakci - citit ze se jich dotykas. To tyhle brejle nezprostredkujou ani nahodou. Maximalne se (v idealnim pripade) docili toho, ze pokrejou cely tvoje zorny pole. Jinak technicky realizovatelnou - nikoli asi prodejnou - variantu si muzes prohlidnout ve filmu travnikar.
-
-
Hodim to na nase forum, tam to proberem , ale je to zaujimave.
PS: Sem tam Nejvetsi admin -
-
Mohu se zeptat co je pojem "Nejvetsi admin" ? *1*
-
-
Tipuju že váha už bude udávaná ve stovkách? :))
-
-
Pane Rybko, co tu chcete? *15*
-
-
Technické riešenie je len jeden problém. Dôležitý je ale aj zdravotný, alebo inak, ako dobre budú tento systém ľudia znášať. Ak si niekto myslí, že strávi hodiny hraním s VR systémom na očiach, tak nech sa pripraví na nepríjemné pocity ako sú bolesti hlavy, očí, stav podobný kinetóze a celkovú vyčerpanosť. Je to individuálne, ale pôsobí to na každéhi.
Ak si pozriete video toho chlapíka čo ten OR testoval (bolo tu myslím linka v Bleskovkách), všimnite si, ako vyzerá keď dá prilbu dole. Dezorientovaný, unavený. Oči mali problém zaostriť. K tomu treba pridať aj problém na kognitívnej úrovni pri vnímaní reality. -
-
Podle mě ty nepříjemné pocity taky budou hodně záležet na hře, kterou člověk hraje .... pokud to bude závodní, letecký, vesmírný sim tak bude částečně míň vjemů, které nebudou souhlasit mezi očima a vnitřním uchem. Já si osobně myslím, že na rychlé FPS tahle hračka nebude vhodná vůbec, na ty to bude chtít ještě hodně zlepšit prakticky všechno.
-
-
Já naopak souhlasím s kolegou nahoře, pro oči tohle obecně nebude procházka. Už jen při sezení u monitoru není od věci chvílema stočit zrak někam jinam a přeostřit. Mi přijde, že jsou tohle fajn pěkné nápady, ale očím a mozku se to nemusí moc líbit...
A teda ještě nevím, vždyť to musí svítit rovnou do očí... s pár cenťáků.
A co se mi na tom taky nelíbí..... vypadá to dost hloupě. -
-
Ale ty přece nebudeš zaostřovat na těch pár centimetrů, to by se očím opravdu asi nelíbilo *1*. Díky čočkám budeš mít zaostřeno v podstatě do nekonečna, takže to bude vlastně zdravější než se dívat na monitor (+ dioptrická korekce pro obrýlené). A svítit do očí ti to bude, ale těžko víc, než třeba slunce za jasného dne. Jedinými zdravotními problémy bude maximálně tak nevolnost pocházející z určité nedokonalosti přístroje (např. latence) . Ale mozek si podle mě zvykne (bude muset *1* ). A že to vypadá hloupě? Mně to naopak přijde cool *4*.
-
-
Vše jsi víceméně vyjádřil tak, jak to cítím i já, jen s tím vzhledem bych dodala - mně to sice úplně tak "cool" nepřijde, ale když si představím, jak musím "normálně" vypadat při hraní některých her, tak mi to taky tak strašné nepřijde *15*
-
-
-
-