Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • AŤ si kdo chce co chce řiká level-scaling mi nepřijde jako správná volba. Prostě mi nepříjde zabavný když vlezu do dungeonu a pokazdy je pro mě stejná výzva(ať do něj vlezu jako typek s klackem,kteryho vylekaj krysy / nebo jako hypermegasuperduper fight mag co zlym pohledem zabiji draky). Prostě chci vlizt někam kam nepatřím. Kdyz mám v ruce klacek tak nepolezu někam kde se kolem vchodu potlukuje trol nebo jina mrcha,pripadne si nepudu jako slavnej hrdina zaslapavat krysy kvuli dyce za 5zlataku(ale kdyz budu chtit,tak budu moct). V OOO to trochu zlepšili,tak by se mohli poučit z něj, případně ve zminovaným F:NW...u kteryho nemuzu posuzovat...F pro me zkončil 2kou. Dost mi taky vadilo levelscalingovani na NPC(neboli jako jako hypermegasuperduper fight mag co zlym pohledem zabiji draky švihnu kouzlem po zebrakovy,kterej mě otravuje a najednou je z něj taky hypermegasuperduper fight mag co zlym pohledem zabiji draky navic s lepsi vybavou nez ja:D). Ale nicmeně autorům věřim,protože u Oblivionu(+mody) jsem zažil víc pocit fungování v nějakym světě než u většiny jiných rpg(a to i přes dummy npc) a at už videa nebo obrázky řikaj, že tenhle pocit snad udržej i tady...a tim je to pro mě nejočekávanější hra roku(společně s S.T.A.L.K.E.R.em 2(ten pochybuju ze stihnou),DeusEX a Witcherem2).
  • Kto viete anglicky, PREČÍTAJTE SI ROZHOVOR NA IGN. Autor článku buď nevie anglicky alebo sa mu to nechcelo prekladť. Škálovanie levelov nepriateľov NEBUDE AKO V OBLIVIONE ! Bude to skôr FALLOUT 3, kde ste mali ťažšie i ľahšie miesta.
  • Když jsem v Oblivionu pochopil netradiční systém levelování a maximalizoval skilly a atributy potřebné pro efektivní porážku protivníků, tak jsem ho v pohodě pařil i na konzoli - tzn. po žádném cheatu jsem ani nezatoužil. Výsledkem je taky plný počet achievementů - všechny za základní Oblivion + všechny za Knights of the Nine + všechny za The Shivering Isles. A level scaling mi nevadil, naopak jsem ho bral tak, jak byl určitě zamýšlen - a sice aby hráč stále pociťoval nějakou výzvu a ze soubojů se nestala trapná taškařice a ať se ukáže, kdo pronikl do systému levelování a umí ho využít (neboli taky u toho myslí).
    • Presne tak, levelovani potvor v Oblivionu byl vcelku prijemny system, kdyz clovek vyuzil hlavni schopnosti sveho vybraneho classu tak nebyl problem. Jedina nevyhoda byla alchemy ... Proste uz nebyly ty suroviny z impu kdyz vsude behali Xivilai, ale vzhledem k tunam vsech moznych surovin to bylo snad i jedno
  • Opět se diskuze odklání dáááleko dálleko od temátu hehe,

    Ja vidím Skrym jako Oblivion poupravenej pro dnešní nároky,
    Morrowind byl tak nějak lepší, no Oblivion mě taky bavil, skrym bude asi taky stat za zahrání, dost mi teda vadí, že tam zase má být levelování nepřátel společně s postavou...
    • to zas budou banditi nacestach v lepší zbroji než královská stráž a na začátku naopak nepotkáme nic nez kraby a krysy :D
      a to jsem měl za to že v tomhle díle měli levelovat jen ti nepřátelé z hlavní story..
      • MrSanta
        Však by to tak taky mělo být. Level-scalling bude ve stylu F3, tam moc (mě teda vůbec) nerušil. Pročti si diskuzi o kus dál, je to tam popsané. Zkráceně - levelovat bude jenom něco, a oblasti by měly mít minimální a maximální level pro potvoráky. Uvidíme jak se s tím poperou, ale já jsem optimistou. Ve Falloutu 3 to zmákli podle mě dobře. A, jak už jsem psal níže, vždycky si můžou zajít pro rozumy ke kolegům v Obsidianu.
        Technická: je to Skyrim, ne Skrym *3*
        • hm... tk snad to tam vykoumají nějaký kompromis aspoň, jinak v tom článku je tuším "Podobně jako v Oblivionu budou nepřátelé postupovat na vyšší level společně s vámi... " tak jsem z toho usoudil, že to bude jako v Oblivionu, když se to tam píše hehe

          Diskusy jsem začal číst no po pár příspěvkách typu "co si hral za rpg" neřeknu" proč neřekneš" "neřeknu protože mám velký zahnutý zuby nahoru" jsem to vzdal .. haha

          jn nějak jsem se upsal.. Skyrim pravda *3*
  • 2 hihi789-hrajes temer sama RPG a nejsi schopen napsat ani jednu ktera je podle tebe dobra? Myslim ze ty jsi jenom flamer. Nic vic
    • Však ty po mě chceš názvy, jen abys mi natloukl do hlavy svoje rozumy, tak co tu děláš scény. :) Říkal jsem ti, že je snadnější napsat ty špatné. Dobrý je zbytek. K těm horším se dostávám jen zřídka. Mám ti to tu opakovat pořád dokola, nebo budeš tak hodný a napíšeš si to na lísteček?
      • No zatim jediny kdo nam tu tluce rozumy jsi ty. Pocinaje tim tvym slavnym bylinkarenim(jako by na krabici hry byl podtitul-MUSITE SBIRAT BYLINKY! *2* ),konce kritizovanim temer vseho. Otazkou je proc ti stoji za to vlezt do fora o hre,ktera ti nesedla a nelibi se ti. A proc tu uz nekolikaty den flamujes? Nuda v realu?
        • Nech si své fantazie na Skyrim, budeš je potřebovat. Přečti si radši znova, co jsem tu napsal a nevymýšlej si kraviny. Dostaneš zrovna odpovědi na všechny své otázky.
          • Napodobne.
            No nema to cenu. Diskuze o nicem. Prijemny vecer u dalsich spamu. *3*
            • MrSanta
              Proč? Byla celkem bžunda si to číst.
      • Ale tak nám řekni jaké RPG tě baví, protože opravdu působíš, že jen plácáš hlouposti. Kritizuješ tu spousty RPG her a ani jednu jsi nepochválil.

        Sám považuji BG+addon, BG2+addon, G1, G2+addon, G3+CP 1.74/QP 4.2/CM 2.2, PS:T, F1, F2, NWN+addons, NWN2+addons, TES 3 a The Witcher za naprosto skvělé RPG, které mě moc a moc bavili (určitě jsem na něco zapoměl a mám v plánu Drakensang).

        A pokud mi napíšeš, že hraju hlouposti tak nejsi RPG hráč.
        • Všechna mám a až na G3 a TES3 si je rád zahraju. Ten první je dost zabugovaný, i když fanouškovský patch hodně opravil a Morrowind je ehm... Morrowind. Jistá geniálnost totálně zapadlé a zamořené díry se mu nedá upřít. :)
          • Oblivion síce značne skonzolovatel, ale inak ma rovnake zaklady ako Morrowind
            • Základy ano. Geniálnost Morrowindu není v základech, ale v atmosféře. To co je v Oblivionu totální kravina, tam má určitý smysl. :)
        • To je marné. Nemá cenu se na něco ptát lidí, kteří nikdy neodpoví na přímo položenou otázku.
  • Hihi, TES je iný typ rpg ako Gothic alebo fallout alebo niečo iné. Podobne ako keby si porovnaval Supreme commnader, DoW a stracraft. Každe sa hraje uplne inak napriek tomu že su rts. Ak ta nebavi zrovna štyl TES tak nechápem načo si sem vôbec prišiel?? Ako som už nižsie napisal je to akoby offline mmo chapes?
    • A co třeba rokové Two Worlds. Jestli je i to jiný typ, jak váš Oblivion, pak by mě zajímalo, kde se dá sehnat, protože mi asi doručili z obchodu jinou verzi. Supreme Commander jsem nehrál, ale DoW a StarCraft není zas tak težké porovnávat. Byť jsou mezi nimi odlišnosti, základ je stejný.
      Podle tebe jsou myslím BG1 a 2 úplně odlišné hry. O datadiscích ani nemluvě.
  • Když tu tak čtu, co vás bavilo na Oblivionu, začínám se cítit nějaký nesvůj.
    Sbírání bylinek - Těším se, až některém z dalších TESů dají okopávání lánů řepy a vytrhávání plevelu. Už vidím zy komentáře. "Ujíždím na pletí řepy!"
    Přátelení se s npc - Npc jsou na úrovni starých dungeonů, a to jim ještě lichotím, bo v některých byly celkem dobře zpracovány.
    Plnění questů - Výhoda úkolů je, že na papíře vypadají dobře. Nevyhoda že ve hře už ne.
    Tady máš generickou fantasy krajinku plnou potvor, divných npc, neuvěřitelně otravných a zdlouhavých jeskyní a ruin, spoustou nablískaných předmětů a sbíratelného odpadu. Bav se. :)
    • Je to jasné, ty jsi prostě jen zlý troll! Daedru na tebe *1*
      • Zlý ani dobrý. Chatoticky neutrální bersekr. Oheň mám rád, takže troll asi nebudu. *4*
        • MrSanta
          No tak teď už to všechno dává smysl *1*
    • Proč se mi zdá, že ten člověk vůbec nepochopil kouzlo free-roamingových RPG? *3* Jinak okopávání řepy už přidal jeden mod od fandů do Oblivionu.
      • Ne, to jsem asi nepochopil. Přijde mi to jako simulátor umývání nádobí. Myslím, že v mém okolí je dostatek vyžití typu sbírání bylinek. Nemusím kvůli tomu sedět u počítače. :D
        • A pocitam ze nam svou nelibost das jeste 3x najevo:)
          • Nejméně! *5*
            • Arena byla zamýšlena jako MMO? To jsem musel nějak přehlédnout. No to jedno. Udělej mi laskavost, posbírej zbytky hluboce potlačené vnímavosti a přečti si mé komentáře ještě jednou!
              A co že mně na hrát baví? Toho je hodně. Procházení extrémně blbých, otravných bludišť to ale není, vykecávání se "bethesda npc" taky ne, putování nudnou poloprázndnou krajinkou a sbírání bylinek, abych měl lektvary na vybájení těch nudných dungeonů ehm... ne, plnění questů, ve kterých účinkují "bethesda npc" NE! Doufám, že je to teď dostatečně jasné. *7*
            • čo ťa vlastne na hrách baví? bojovanie je podla teba zmysluplne? lebo podla tvojich meritok je aj to blbosť. a ked ta vobec nebavia hry tak načo tu si?
              TES bolo vždy myslene ako "offline mmo rpg". Je to iny koncept ako napr. Fallout New Vegas. Napíš sem nejaku hru čo ťa bavi a ja to skritizujem podla rovnakej logiky ako ty kritizuješ tes
      • Stejne jako napr ve Fallout:New vegas existuje Farm Mod (mimochodem vyborny to mod *1* )
    • Kdyz se citis nesvuj,jdi o dum dal. RPG her je posledni dobou dost. Mas z ceho vybirat. Me osobne treba stve pojeti RPG sveta jako lokace jen na zabijeni. Podle me by kazde spravne RPG melo byt tak trochu strategii a simulaci zivota. Kde te nikdo nenuti do urcite cinosti. Chces byt obchodnik ve svete plnem hrdinu a jednou za cas si zajit na dobrodruznou vypravu? atd...Tajne doufam ze se toho jednou dockam.
      • Ehm... Ta simulace života se v TES od Areny změnila snad jen grafice. Kdo by chtěl chodit po světě bez duše?
      • pokiaľ sa nemylim, Oblivion sa dal hrať aj takým štýlom že nezabíjaš, cesty boli stražene stražami amohol si sa napr. sustrediť na zarabanie penazi, kupovanie domov, vybavy atd.
        • Naprosto geniální! The Sims v kulisách Oblivionu!
          • Je to jedna z možností jak to hrát, naprosto dobrovolná. A o to přece v dobré hře jde, že si můžeš vybrat svůj styl...
            • Já ti nevím, ale je to jako otevírat konzervy nožem. Nebylo by lepší si zahrát specializovanou hru, kde je to uděláno 100x líp?
      • To by se Ti mohlo libit EVE Online (MMORPG) - tedy jestli Ti nevadi sci-fi zanr apod.
        • EVE hraji uz dobre 5 let,ale prece jenom... EVE je velmi specificka hra pro pomerne uzkou skupinu lidi,netakove to ''klasicke'' MMORPG. Ale EVE je jednoznacne nejkomplexnejsi MMO hrou vubec. To zase ano.
    • MrSanta
      Pche, řepu v žádném případě okopávat nebudu. Najmu si na to lidi *1*.
      • To myslím v Oblivionu nejde. :)
        • MrSanta
          Snad to půjde ve Skyrimu *1*
          • Snad.
    • No ono akokoľvek sa nám to zdá, ale napriek postupu v grafike potrvá ešte veľmi dlho, kým počítače budú schopné utiahnúť skvelú grafiku, super realistickú AI, nekonečný svet
      plný prirodzene sa správajúcich sa ľudí aj neľudí. Dneska máš na výber: Skvelá grafika-na-
      skripované scény, blbuvzdorná AI, 6 hodín a finito, alebo žiaľ aspoň v zárodku fungujúci svet so správaním,ktoré aspoň v plienkách napodobuje prirodzené správanie a tomu aj
      podriadené questy, pomerne rozľahlý svet ale horšiu grafiku a animácie. Potrvá ešte dlho
      kým budú počítače mať taký výkon, aby to obsiahli všetko, akokoľvek sa ti zdá, že vývoj ide rýchle dopredu. A keď niekoho baví zbierať rastlinky ale bo len tak pendlovať hore-dole,
      tak prečo nie. Je to oveľa lepšie, ako hrať vystrieľanie jedného celého letiska, plného
      civilistov a bahniť si aká je to zábava.
      • Víš co vůbec říkáš? Pendlovat nahoru a dolů jak cvok nebo jako děcko bez kamarádů, co si vymýšlí vlastní svět, protože od autorů dostal jen nějakou fantasy krajinku a zbytek v ní stojí za starou belu? Výborně. Mrtvé MMO. Je mi fuk jestli se budou lidé chovat jako v reálu, ale bezduší zombíci by to taky nemuseli být.
        • Oblivion nebyl bez chyb,ale kvuli tomu ze nekoho bavi neco jineho,jeste nemusis lidi urazet. Ono veskere hrani je v podstate jen tupe klikani mysi. Nic vic. (schvalne si zkuste nekdy pozorovat cloveka hrajiciho hry,aniz by jste pritom videli na monitor.Opravdu zajimave:) ) Pokud chces napsat neco aspon trochu konstruktivniho do debaty,hod sem treba sve oblibene RPG,at vime na cem s tebou jsme.
          • Lepší a lepší. Čtení je v podstatě obracení stránek. Moli bychom si přidělat kinect a skákat, máchat neviditelným mečem, narážet hlavou do bubnu...
            Oblivion neměl chyby. Oblivion byl komplet špatně udělaný. No možná zbraně a zbroje byly hezké.
            Přímo oblíbené rpg nemám. Z freeformovek jsem snad kromě GTA: SA hrál všechno. Kdybych si měl udělat žebříček, Bethesdí výtvory by byly u dna.
            • Vzhledem k tomu, že hraju prakticky jen rpg, je to silné tvrzení. Musel bych vypsat víc než půlku sbírky, kdybych chtěl napsat ty, které si rád znova zahraju.
            • Takze ty vlastne nejsi RPG fanda. To vysvetluje mnohe....
        • Jentak pro zajímavost, co si myslíš o sérii Gothic a Fable, ohledně "idle" AI?
          • Hm, nepustí mě to do toho vlákna...

            Jo, proč někdo vůbec hraje něco, co ho z nějakého důvodu odpuzuje?
            • Nevěděl jsem, že mě to nebude bavit, a když už jsem to měl doma, říkal jsem si, že to aspoň dojedu, šlahnu do poličky a už nikdy nevyndám. Znalosti jsou důležité. I když tě jejich nabývání nemusí bavit. :D
          • Ale asi se nikdy nedozvím proč. No nic..
          • Fable jsem nedohrál. Nepodařilo se mi dostatečně vypnout mozek. Ale v Gothicu mi přišly npc lepší.
            • Nesedl mi jeho styl a hratelnost. Možná nesedl není ten správný výraz. Spíš "přímo odpuzoval". Neznám jiný způsob, jak dohrát něco, co tě odpuzuje, jen tak pro formu a nevypnout při tom mozek. Chceš ještě něco vědět?
            • Ne, vypnout mozek, aby se to dalo dohrát.
            • Nesedí styl hraní, takže se musí vypnout mozek, aby se to dalo hrát?
            • Řekněme, že mi krutě nesedl jeho styl ani hratelnost. Opět byl problém v jeho napsání, ne ve freeformovosti. Mimochodem mluvím jen o jedničce, další díly jsem z bezpečnostních důvodů už nehrál.
            • Oh. A co že bylo špatného na Fable?
  • Levelovanie mi nevadí, pretože hry od Bethesdy sú pre Módy ideálne . Takže ak to preženú
    niekto to už dá do poriadku. A aj keď mal oblivion muchy, keď ste si tam dali zmenu počasia,
    lepšie textúry, unikátne lokacie, a OOO, bola to jedna z najlepších hier , akú som kedy hral.
    Podobne ako iní, ktorých to bavilo, preliezol som každý kút sveta sktorým som sa aspoň imaginárne dokázal zžiť. Takže na Skyrim sa teším.
  • MrSanta
    Co furt máte všichni takový obavy z level-scallingu? Vždyť to bylo i v Morrowindu a Falloutu 3. Jediná hra, kde se jim to úplně nepovedlo, je Oblivion. To je jedna ze tří - slušná šance že i ve Skyrimu to bude fungovat dobře. Přece jen jsou chlapci v Bethesdě o dost zkušenější. A kdyby s tím měli problémy, tak se určo nebudou stydět optat se na pomoc kolegů z Obsidianu.
    • Level scaling je dobrá berlička, jak nacpat více do menší rozlohy. Dnes, pokud by nebrali ohled na konzolový trh, mohli dovolit klidně násobný prostor a level scaling bych zcela vynechal. Jak říkám, jako berlička šikovný, ale uvěřitelnosti prostředí to zrovna nepřidá.

      TES není hack*slash, ale komplexnější RPG, které by si více zasloužilo:

      * Level scaling zrušit a navýšit násobně rozlohu (není probém díky fast-travel)
      * Nechat fast travel, kvůli vysokým rozlohám
      * Podpora MULTIPLAYERu
      * Více craftování ...klidně zmíněné sázen lánů řepy. Rád si místo nekonečné řežby rád zasbírám, zakraftím. Patřím mezi RPG hráče typu "sběratel".
      * Vyšší INTERAKCE a změny prostředí. Funkční biotopy, frakce by mohli mezi sebou bojovat, zabýrat uzemí ...měnící se svět.
      • S tím vším souhlasím, ale fast-travel... to je dost kontroverzní fíčůra. Blechy ano, teleport odkudkoliv ne. A ten multiplayer...je dost složité udělat to vše a navíc umožnit MP. Leda tak velmi jednoduchou kooperaci.
        • Myslim ze Morrowind mel tohle reseno idealne, blechy, mage guild teleport + Almsivi a Divine Restoration + Mark a Recall ... a zadne fast travel nebylo treba.
          • Nejspíš ideálně jak pro koho. :/
        • Mně třeba fast travel nevadí, prostě ho nevyužívám. Je to jiná možnost pro odlišný způsob hraní. No a ten mulťák by taky nemusel být kdo ví jak propracovaný. Jak píšeš, jednoduchý koop by mi stačil, prostě takový bonus k jinak dokonalé hře.
    • Doufam, ze pouziji level scaling z F3. Tam totiz scaling probihal jen u nenavstivenych lokaci a jeste k tomu nelinearne. Po navstiveni urcite lokace se level uzamcel a zustal na stejne urovni po zbytek hry.
      Kdyz jste zasli nekam, kde jste to nezvladali, mohli jste se pozdeji vratit na vyssi urovni a meli jste pocit nejakeho postupu (narozdil od Oblivionu).
    • V Oblivionu to nebylo, zahraj si ho znova. A ve Falloutu 3 mne to sralo stejne jako v Oblivionu. Jaky ma sakra smysl prozkoumavat svet, kdyz vim, ze nikdy nikde nenarazim na neco, co bych nezvladl. U mne timhle Skyrim skoncil...
      • U F3 to tak prece nebylo. Byly tam i lokace, ktere byly vyrazne narocnejsi. Morrowind mel level scaling podobny F3. Spis tam ale slo o to, ze na jinem levelu spawnovaly jina monstra - takze Dremora byla vzdy lvl9 a potkaval jsi je kolem lvlu 9, ale jen v urcitych oblastech. Oblasti mely minimalni level a max. level, takze jsi klidne mohl potkat Dremoru na lvl1 a nechat se zmasakrovat *5*
      • MrSanta
        V Morrowindu level-scalling je. Budiž pro Bethesdu vyznamenáním, že si ho většina lidí ani nevšimla. Já bych o něm taky nevěděl, kdybych si o tom nepřečetl v jednom rozhovoru s vývojáři.
      • Sorry, v Morrowindu jsem chtel napsat.
    • Morrowind jsem hral a o nejakem lvl scalingu ala Morrowind(kde to bije do oci) nemuze byt vubec rec. Dal jsem si tu praci a nasel jsem si vyjadreni vyvojaru z nejakeho jejich fora. Morrowind k memu prekvapeni skutecne mel lvlscalling,ale....jen u nekterych(zrejme hlavne pribehovych) questu. V morrowindu byla vetsina dungeonu a lokaci s ''fixed-level inhabitants''. A o tom,ze by NPC postavam ''upgradovalo'' i brneni (coz byla nejvetsi hovadina na Oblivionu),o tom nemuze byt vubec rec. I kdyz NPC rostlo spolu s hracem,cely svuj herni zivot na sobe mel jedno obleceni/brneni. Takze vzacna brneni byla alespon trochuskutecne vzacna:)
      A jeste me napada Fallout:New Vegas. Dohral jsem to 3x a lvl scaling me nenapadl ani ve snu. Az teprve dneska,pri hledani infa o tom Morrowindu,jsem zjiztil ze lvl scalling ma. Takze to jde udelat i tak,ze to hraci vubec nepoznaji. A Oblivion mezi takove hry rozhodne nepatril. Toho se lidi boji. Ze to zase vyvojari prezenou.
      • Podle mě to musí vylepšit a nepude to poznat stejně jako u Falloutu..
    • smejki
      BTW - v Obsidianu dělá i Oscuro *3*
  • "Podobně jako v Oblivionu budou nepřátelé postupovat na vyšší level společně s vámi" - tak nech idu do pice ked su prijebani. mozem im jebat taku hru

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit