Přejít na výpis diskuzí
Vědecká studie analyzuje pirátění her přes BitTorrent
16.5.2013 | Aleš Smutný
143 příspěvků
-
V dobe obrovskych slev na Steamu, levnych starych pecek na GOG a rychlymu padani cen novinek se kazdej kdo tvrdi, ze hry musi krast pravem povazovat za ubohyho ko-ko-ta!
-
vubec nemas pravdu na ac3 sem se esil ja blazen porad sem cekovalgameplaye atd ale nkonec proste nuda a nutno dodat ze to byla mnohokrat ocenena hra a recenzenti davali za 9/10 10/10 no a ja to hral 4 hodiny to samesimcity nej hra roku 26 oceneni a nuda tazkze vubec nemas pravdu v tom
,,Ne, to radši koupíš třikrát zajíce v pytli, protože nejsi schopnej si počkat a zjistit si, co kupuješ a pak si tim budeš ospravedlňovat to, že si všechno ostatní ukradneš...''
a jinak mi je celkem na parku co si kdo o me mysli ze stahuju hry nebo ne.. tyhle hry maji byt delane pro zabavu atd ''od hracu pro hrace'' a ne pro penize kus jednoho DVD ze vsimsudy je max 250kc oni to prodavaji za 1500+- a i kdyz jim minimalne polovinu vydanych her ''ukradnou'' porad sou ziskovy (tohle je zas pro me ''okradani'') -
Jak můžeš vypálit hru na konzoli ? Jedině tak na Xbox na Ps3 to nejde :)
-
Vyšlo na konzole != konzolovka.
Příklad: Dark Souls vyšlo na PC, ale nikdy bych to nenazval PC hrou.
Jak D1, tak WC2, SC i D3 byly upraveny pro konzole... Kdyby měli stejné ovládání jak na PC, tak na konzoli, pak by to byla konzolovka.
Jako další příklad uvedu Dungeon Siege 3, které má na PC konzolové ovládání... -
A co takhle, když jsi viděl, že tě daný stažený hry bavily, tak si je koupit?
A jako tys vlastně jenom napsal, že jsi blb a koupil sis kravský hry. Já fakt nechápu, co je těžkýho na tom, počkat do releasu na ohlasy, reviews, videa (srsly na yt jsou u spousty her chvíli po releasu ve videích celý gameplay walkthrough) a popř. jestli nebudou problémy, a pak se rozhodnout, zda koupit nebo ne..
Ne, to radši koupíš třikrát zajíce v pytli, protože nejsi schopnej si počkat a zjistit si, co kupuješ a pak si tim budeš ospravedlňovat to, že si všechno ostatní ukradneš... -
Jako počkej.. Tebe by sralo za ně platit, ale stáhl sis je, aby sis je zahrál? Platit za hry neznamená, že je musíš předobjednávat. Osobně mi předobjednávání přijde jako stupidita sama o sobě, když nevíš, co čekat, takže teoreticky nikdy. Ale proti gustu...
Nicméně ti nic nebrání se pár dní po releasu mrknout na gameplay, kouknout na recenze a zjitit si o produktu fakt téměř všechno. Pak posoudíš, jestli koupit nebo ne.
Pokud se ti bude zdát cena vysoká, ale přesto by sis to rád zahrál, tak si pǒckáš na slevu popř. najdeš nejnižší cenu někde v digitální distribuci nebo na aukru, to je jedna varianta. Další varianta je, že se ti hra nebude z previews, recenzí ani videí líbit takže nezaplatíš a hrát nebudeš. A třetí: bude se ti líbit, tak si jí koupíš.
Sem nečekal, že tady někdy někomu budu vysvětlovat princip nakupování tyvole..
Jako mě je celkem fuk, jestli někdo pirátí nebo ne, já neřikám, že jsem za celej život nic neupirátil, ale je fakt p*čovina se snažit to ospravedlňovat.
Sorry za překlepy, píšu ze cellphonu. -
No... Jak muze autor prijit o kupujiciho, kdyz by si clovek danou hru nikdy nekoupil?
-
Svou pokorou jsi uzemnil mé předchozí použití povýšeného tónu.
To se ti povedlo. *4* -
Člověk se pořád učí. Dík za doplnění vzdělání.
-
Problém pirátství v ČR vždycky byl v zásadě problém neuznávání autorských práv a nízká komunisticko vexlácká morálka zakořeněná hluboko v lidech. Vyrůstal jsem ještě za komančů a byl jsem tenkrát členem Atari klubu. Nikoho snad ani nenapadlo, že by bylo v nepořádku kopírovat sw, sw prostě byl VSECH. Uplynula devadesátá léta a jelo se dál - hlavní bylo ušetřit na HW, sw byl zase zadarminko. Spousta mých vrstevníků v té době ještě nevydělávala, byli jsme na školách, ještě to možná bylo pochopitelné. Ale když mi dnes řeklne kamarád, který dělá projektanta, že dát 600 Kč za hru je drahý, že je to moc, tak už je to na pováženou. Je to krize hodnot. Spousta dalších lidí nechápe hodnotu práce ostatních, i když je "neviditelná a nehmatatelná" a nikomu určitě scházet nebude. Ujedlo se snad z nějakého koláče? Ne! Spousta lidí nemá v čr ani legální operační systém, až v poslední době už je na půrměrného primitiva obejití aktivačního procesu příliš, takže se začly prodávat 7mičky nebo je lidi dostaly s kompem. Musím říct, že jsem i zaznamenal, že spousta lidí akčoliv existuje plnhodnotná freewareová alternativa /např. openoffice/, tak raději nelegálně užívají drahý komerční software. Zrovna tak člověk často vidí, že lidi, co propijou a prokouří v hospodě 500 Kč za večer pak nemají na to, aby zaplatili za svou zábavu ve formě hry. Sakra, nechápu argument, že hry jsou drahé. To mi dává práve je užívat nelegálně? U mě je jediná obhajitelná krádež - krádež jídla dítětem v nejvyšší nouzi. Na nemožnost si zahrát Crysis ještě nikdo nechcípl, jen se mohl cítit chvíli jako socka.
-
Tak to jsi přesně ten pirát na kterého tady všichni nadáváme. Nic proti stahování, ale pokud něco hraješ už delší dobu a baví tě to tak si ti kup, alespoň tím zvýšíš šanci, že vyjde další díl, nebo něco podobného.
-
Protip draku: Diablo 1 vyšlo pro Playstation 1. Stejnak tak Warcraft 2, kterej vyšel i pro Segu Saturn. A Starcraft vyšel pro Nintendo 64.
Trochu šok, co? Co to ti tví milovaní Blizzard bozi jen dělali, co? -
Konzolovka??? Aukce za prachy??? Co to meles? Diablo bylo vzdy exkluzivne na PC az u trojky se blizzard slitoval nad ubrecenejma konzolistama. A k hraní D3 nemusíš utratit ani korunu. Jde o vylepsování postavy s kamarádama to hraju uz dobu. (Singl hrajes aby sis vylepsil postavy a v multaku skocis do areny a řežeš se mezi sebou) spoustu jednoduchy zabavy na chvilkový hraní za 50€ pohoda
-
S tou první hodinou musím souhlasit - podobným způsobem vybírám hry, za které CHCI utratit své penízky a mít je tak na věky věků. Ačkoliv s rozmachem "úvodních" misí a tutoriálů typu "mačkejte postupně všechna tlačítka" onu dobu často prodlouží. Škoda že to podobně VĚTŠINOU nejde i s filmy (kinorip je pro mé oči i uši peklo), to kolikrát chci po těch výplaších z kina utéct už po hodině a vrátit nejen peníze, ale mozkové buňky *1*
-
Jak už tu pár lidí napsalo, tohle téma se nedá brát černobíle...
1) Jen zlomek lidí, co si hry stahují, by si je koupili, tudíž když se hra stáhne např. přes torrent 1000 000x, neznamená to ztrátu (při ceně 1000kč) 1miliardu, ale třeba jen milion... (jsou to jen onhady)...
2) Nevšiml jsem si, že by někdy nějak studia zkrachovalo kvůli pirátství (spíše naopak, hlavně těm velkým gigantům se daří velice dobře, když si vezmete, jak vypadají herní veletrhy, jak jsou oblečení manageři, jak přibývá drahých reklam na každém rohu apod) a když už nějaké studio zkrachovalo, tak, jestli si dobře pamatuju, to bylo kvůli nepovedeným projektům nebo hrám, které byly prostě špatné a neprodávali se...
3) Hodně her (a hlavně od těch největších značek - které si paradoxně nejvíc stěžují) je často předražených, a hráči, kteří už něco za svůj život hráli, do nich prostě investovat nechtěl
jí... Je to jak s kopírováním filmů - když DVD stojí několik stovek a jedná se o film, který by člověk viděl jednou nebo dvakrát, je to taky nedobrá investice... Tak stejně vzniklo třeba i padělané oblečení - velké firmy si začaly přirážet a mysleli si, že zákazníci (ovečky) jim na to skočí a budou je krmit dál, jen kvůli značce...jenže ne, vznikly padělky značek...Takže pokud chtějí studia nějak reálně snížit pirátství (a teď nemyslím formou zabezpečení hry), měli by hru lépe "ohodnotit", a třeba některé AAA tituly, co jsou jen nastavovaná kaše a vychází rok co rok s minimem inovace, by měly jít rapidně dolu...
4) Dříve, co si tak pamatuju, sme s kámošema prahli po herních časopisech s CD s demama a těšili se, až si něco vyzkoušíme...a když se nám něco extra líbilo, koupili jsme si to a jako "modlu" si to pak i vychutnávali... a dnes? Je tu tuna her, obecně úroveň klesá dolu (mainstream) (nemyslím teď přirozený grafický vývoj her, ale originalita a snaha o nápad, co znám z mládí) a jen zlomek nabídne hratelnou betu nebo demo (ostatní toto buď nenabízí, nebo jsou tyto bety jen pro předplatitele), taj jak si má zákazník ověřit, za co utrácí svoje peníze? Copak si normální rodina pořídí auto jen proto, že má ve značce určitý znak (nechci teď být konkrétní) a viděli reklamu, kde auto jelo městem a stříleli po něm barvami a ono jim uhýbalo = přeloženo do češtiny, reklama co neřekla o autu nic (narážím tak trochu na neávný článek o teaseru na novou cnačku COD - který o hře nic neřekl a stejně si ho už x lidí předobjednalo), ale pročte si na internetu jeho specifikace, porovná úložný prostor, spotřebu a půjde na testovací jízdu a až pak auto koupí... prostě a jednoduše, je to risk si dneska nějakou hru koupit...
Podtrženo sečteno, (použiju přímer s jablky, co už se to ubjevil), vývojářské společnosti by se měli trochu zamyslet a než buduou zase kritizovat, že jim někdo krade jablka, tak by si měli nejřív opravit děravý plot k sadu, poté ty jablka reálně ocenit (aby nestáli tolik co mango) a až je budou prodávat na trhu, vyčlenit malou bedýnku, jablka v ní nakrájet a nabízet lidem na ochutnání, než si je budou chtít koupit...asi tak...
P.S. pro hatery, nechci se zastávat všech pirátů, jsou mezi nimi i opravdový zloději, co by na to měli si hru koupit, ale neudělají to...ale zlodějina je v dnešní době všude... -
+10
Tvle, jak tě tak sleduju poslední dobou, tak vidím, že tady je konečně někdo, kdo ví co a jak.
... no, ten Skyrim by ještě možná šel na PC, kde z toho neplacení modeři udělají pro Bethesdu solidní hru/simulátor úchylek a panoramat. Ale konzolovej teda e-e. -
Souhlasim s tebou. Mám to stejně. Taky mam svou kartu a měsíčně dostatek peněz, takže rád podpořím jak herní vývojáře, tak kapely i filmová studia:)
-
Osobně jsem rád, že nemusím za hry typu Skyrim či ME platit. By mě sralo ještě hooodně dlouho kdybych takové prodkukty přeobjednával.
-
... možná nejsi milonář, ale to je tady málokdo. Pokud jsi si hru stáhnul a byl jsi s ní spokojen, tak proč si ji nekoupíš? Pokud se dobře pamatuji, tak u každé hry, kterou stáhneš je v popisu "IF YOU LIKE IT, BUY IT", nebo alespoň slova stejného významu.
-
Tak ale ty "odzkoušené", co Tě opravdu nadchly sis koupit mohl, ne? Nestydím se za to, že to dělám právě tak, abych předešel zbytečnému rozčilování...