Přejít na výpis diskuzí
Vědecká studie analyzuje pirátění her přes BitTorrent
16.5.2013 | Aleš Smutný
143 příspěvků
-
"pirátění" ... co je to za dementní výraz...
-
Často je problém i v ochraně a distribuci. Ty jejich slavné DRM měli odstranit podobně jako to udělal zaklínač když už opadla vlna nadšení. Ochrany vůbec neplní svůj učel. Pirát si počká na crack a je mu hej a de facto není omezen, ale poctivému zákazníkovi je možné s nutností být online sr*t na hlavu pořád.
Další pěkná věc je česká distribuce, zažil jsem již několikrát, že hra obsahovala nějakou chyby, a tím pádem nešla dohrát. Jiné patche nebyly kompatibilní a český nikde. Jen se mi omluvili. A to je mi jako k čemu? Dám ji peníze a pak jen primňte, ale nic s tím nemůžeme dělat. Nemluvě o češtině, která bývá často jedinou volbou, i když bych radši EN, než počeštěný paskvil. Třeba i kvůli modům, které pak vypadají podivně, pokud využívají část textů z původní hry, takže je pak něco česky a něco anglicky.
A pak se divý, že se hry stahují o 106. -
-
Mluvíš mi z duše. Ty ochrany jsou na palici. S originálníma hrama jsem měl jen za poslední dva roky tolik potíží, že mi málem rupla cévka. Např. Max Payne 3. Hru jsem nainstaloval, včetně rockstar social clubu, ale hra po spuštění a přehrání úvodní obrazovky spadla. Zkoušel jsem všecko možné, co psali na helpdesku na Rockstaru, googloval jsem všemožná řešení, nic nepomohlo. Dokonce jsem i několik týdnů čekal na nový patch, ani to nezabralo. Když jsem psal na podporu Rockstaru a poslal jim hromadu vygenerovaných protokolů o mém pc (což mi už tak bylo proti srsti), tak mi jen obecně odpověděli, že ASI bude chyba v kernelu a napsali, jak to spravit. Což jsem udělal, ale hra pořád nic. Po ztrátě veškerých naději jsem si stáhl a aplikoval crack. A světe div se, hra od té chvíle běžela jak po másle! Takže asi tolik k protipirátským ochranám. Poctivého zákazníka neskutečně vyprudí, pirát se směje a bez problému hraje. A podobných problému jsem zažil více, svou anabázi s RAGE jsem nedávno taky řešil tady v diskusi.
A stejně tak souhlas s tou češtinou ve hrách. Jako je fajn, že tam češtinu udělají, chápu, že je spousta hráčů, kteří angličtinu neovládají. Ale proč tam dopr*ele nenechají i možnost přepnou jazyk na angličtinu? A takových her je spousta (namátkou mě napadá trilogie PoP, některé díly Assassins Creed, Mass Effect 2 (ikdyž to pak spravili patchem), Tomb Raider Anniversary a Underworld, ze starších třeba Painkiller, Far Cry atd atd... Na facku tohle. I tyhle věci mě kolikrát donutí hru upiratit (pamatuju, jak jsem si chtěl kdysi koupit právě Painkillera, který stál ve slevě 150 kč. Po zjištění, že je včetně dabingu pouze česky, jsem se na to vykašlal a stáhl ho. Zkrátka jsem byl kvůli demenci českého distributora donucen stáhnout hru za 150,- Kč (!!!). Dnes už ho mám na gogu, ale tehdy mě to dost nasralo)... -
-
Mels jim napsat, ze pirati ti poskytli rychly a bezproblemovy support, navic zcela zdarma a bez blbych kecu a smirovacicho SW v cene a tudiz ze propriste budou tvymi vyhradimi dodavateli prave oni ;D.
Ac cestiny ... protoze to je v 90% splacanina ceskyho vydavatele, kterej se ti tim snazi znemoznit si koupit tu hru trebas v GB za pulku a nainstalit si cestinu na ni. Na druhou stranu, tahle situace je vzdy (100%) vinou neschopnych vyvojaru ... protoze kdyby hra (coz je trivka) proste obsahovala nejaky standardni format alespon textu, tak bude schopen libovonou jazykovou mutaci vytvorit kdokoli ... coz ve finale leda podpori prodeje, i kdyz pujde o preklad zcela neautorizovany (takove jsou ostatne prevazne daleko kvalitnejsi). -
Ta čeština je tam kvůli tomu, aby se mohla nastavit cena pro region, anglán nekupoval českou hru kdyby ji mohl hrát v EN. Jenže nepočítají s tím, že lidé umí i jiný jazyk než jen mateřský.
Assaisn Creed mi dal z instalací asi nejvíc zabrat. Nejdřív se mu nelíbila přítmonst daemon tools, ale ani pak nešel spustit, podpora radila, ale nic. Nakonec jsem v oknech založil nový profil a světe div se. Přes něj to jelo... Jinak AC jsem dostal, sám bych si to těžko koupil. Hraju spíš strategie, takže mi to stejně leží na poločce pod vrstvou prachu po jednom rychlém dohrání. Což je další problém nových her. -
-
Jop, taky sem parkra na podobny potize narazil ... => pouzivam cracky a hry si kupuju az na zaklade toho, jak ta crackla verze funguje/nefunguje. Kdyz nefunguje ... maj vyvojari smolika. A je mi srdecne jedno, jestli je to blbym crackem (coz je extramni vyjimka) nebo blbou hrou. Nebudu platit za tu pochynou cest se o tom vlastnorucne presvedcit.
-
-
-
-
No... Jak muze autor prijit o kupujiciho, kdyz by si clovek danou hru nikdy nekoupil?
-
-
jo, takovejch lidí jsou plný internety... lidí, který hry kradou jen proto, že můžou, ale nikdy by si ji nekoupili. a kdyby se nedaly hry krást, tak by vůbec nic nehráli a chodili by radši venku se psem...
-
-
napadla mě zajímavá myšlenka - pokud by všechny ty srajdoidní hry, po kterejch je dneska "děsná poptávka", takže různý CoDy a Assasíny a podobný, všichni ty pravověrný fanoušci kradli, masa by se nažrala dosytosti, ale zároveň by na tom vývojáři tratili, takže by začli vyrábět nějaký pořádný hry s atmosférou, příběhem a hratelností... cesta ven existuje :D
-
-
Tady mě napadá takový starší vtip: Víš proč jsou Kabáti nejprodávanější česká skupina? Protože si jejich posluchači neumí vypálit CDčko.
-
-
co vim tak starý kabáty měl každej na kazetě a řvalo to všude z kazetáku takže ta generace sice nerozumí jedničkám a nulám ale rozuměli analogu třeba děda měl doma recordér na přehrávání starejch vynilů na kazety vyrobenej doma z dílů co si nanosil z práce v tesle spíš je to tim že si ta generace užívala ten luxus žě konečně nemuseli shánět bigbít přez vexláky a nahrávky pochybný kvality ale prostě zašli do krámu a koupili co je zajímalo
-
Ty budeš asi hodně mladá generace... Za nás se to říkalo o Evě a Vaškovi
-
-
Pf, za nás se tohle říkalo o Hašlerovi. *2*
-
O kabátech se to říkalo již v dobách prvního boomu "vypalovaček" do českých domácností *3*
-
-
-
-
Byly doby kdy každej pořádnej pařan hrál každou hru co vyšla, ty doby jsou už dávno nenávratně pryč, ale ješte tak nějak ze setrvačnosti lidi stahujou vše nové aby si to vyzkoušeli většina jim pak jen zabírá místo na disku a když ho mají plný udělají delete a stahujou dál....
-
Píratstvo =/= zlodejstvo. Ak vypestujem za leto 100 jabĺčok a z toho mi 97 ukradnú (reálna štatistika pri pc tituloch), môžem hovoriť o škode. Ak ale vytvorím jabĺčko a snažím sa ho predať pričom špekulanti našli spôsob ako sa dostat veľmi jednoducho ku zmienenému jablku bez toho aby som to postrehol, je vyložene nepravda nazývať to krádežou. Vyčíslovať potom strátu podla vzorca počet upirátených kusov x cena ponúkaného produktu na trhu je totálne na facku a len svedčí o pažravosti dotyčných. Zdôrazňovať, že ak by sa zo dňa na deň kompletne vyparila možnosť píratiť, tržby tvorcov by až tak prudko neporástli.Túto základnú premisu by si mal každý uvedomovať, kto to odmieta, nech sa ani nesnaží o normálnu diskusiu na túto tému.
Aby sme si rozumeli, morálna polemika pirátstva nie je tak čiernobiela ako som to opísal v provom odstavci. Je však výsostne stupídne trestať bežných ľudí za to, že autori pri distribúcii nie su schopní zabrániť tomu aby si hru mohol ktokoľvek zadarmo stiahnuť. Dnes si už aj dvanásť ročný fagan za pár klikov dokáže zaobstarať najnovšie áčkové tituly, tak ako sa niekto vôbec opovažuje nazývať to trestným činom, hriechom alebo krádežou.
Pokiaľ sa púštam do tvorby niečoho, čo dopredu viem, že bude pre koho koľvek dostupné vďaka dobe internetu a pirátstva, pôjdem po vytvorení takéhoto produktu prenasledovať tých čo si to stiahli? Nemá väčšiu logiku snažiť sa nájsť spôsob akým predísť tomu aby to niekto "čmajzol"?
To že to ide je dnes už jasná vec. Vydať hru na hranie ktorej je potrebné prihlásenie sa ku serveru kompletne zabraňuje možnosti spirátit ju (emulácie nikdy úplne nenapodobnia originál a teda nedá sa veľmi hovoriť o spirátení. Vieme to už roky z čias MMOčiek, a videli sme to na Diable 3. To, že je to spôsob nedobre príjmaný hráčskou komunitou a počet predaných kusov len svedčí o efektivite zmieneného spôsobu. Každopádne jedna vec je istá, podobný trend budeme výdať častejšie a častejšie až raz dospejeme do bodu kedy nebude jedna hra ktorá by na tomto nestála.
Aby som to zhrnul...Nejde až o tak komplikovanú problematiku. Je len naozaj smiešne ak sa metaforicky niekomu tečie med zo suda a namiesto toho aby zaplátal dieru alebo našiel iný spôsob ako med uskladnovať vybehne na ulicu a ide lynčovať každého kto si v mede namočí špičku jazyka *5* -
-
Neni to smesne – je to slusne.
Piratstvi neni kradez, to je snad vsem jasne, proto prosim o shovivavost, kdyz pouziju slovo krast.
Normalni je nekrast.
Neni normalni 'nekrast, protoze krast je slozite'.
Neni normalni nelegalne stahovat hry. Tady prece nejde jen o to, ze to 'je snadne'. Jde tu o ochranu autorskych prav, o dusevni vlastnictvi. Podle tveho argumentu se da soudit, ze jedine, co lidem brani ve zlocinu (treba skutecne kradezi), je obtiznost jeho provedeni. Ale vzdyt to je uplne zvracene uvazovani - co slusnost, moralka, ucta k zakonum a druhym lidem? -
-
Odporucam precvicit citanie s porozumenim.
Nikde som nenazval piratstvo normalnym. Nenormalnou som nazval samozrejmost firiem, vacsinou velkych vydavatelstiev s akou sa dozaduju odskodneho za nieco za co by odskodneni byt nemali a nenormalne je ako sa nehanbia hovorit o skode ktora realne neexistuje.
Tiez som ani nahodou nepovedal, ze ak je piratstvo "snadne" tak je v poriadku. Povedal som ze ak je snadne tak by hadam nemalo byt trestne az do takej miery ako tomu je teraz, ci nesuhlasis?
-
-
-
Problém pirátství v ČR vždycky byl v zásadě problém neuznávání autorských práv a nízká komunisticko vexlácká morálka zakořeněná hluboko v lidech. Vyrůstal jsem ještě za komančů a byl jsem tenkrát členem Atari klubu. Nikoho snad ani nenapadlo, že by bylo v nepořádku kopírovat sw, sw prostě byl VSECH. Uplynula devadesátá léta a jelo se dál - hlavní bylo ušetřit na HW, sw byl zase zadarminko. Spousta mých vrstevníků v té době ještě nevydělávala, byli jsme na školách, ještě to možná bylo pochopitelné. Ale když mi dnes řeklne kamarád, který dělá projektanta, že dát 600 Kč za hru je drahý, že je to moc, tak už je to na pováženou. Je to krize hodnot. Spousta dalších lidí nechápe hodnotu práce ostatních, i když je "neviditelná a nehmatatelná" a nikomu určitě scházet nebude. Ujedlo se snad z nějakého koláče? Ne! Spousta lidí nemá v čr ani legální operační systém, až v poslední době už je na půrměrného primitiva obejití aktivačního procesu příliš, takže se začly prodávat 7mičky nebo je lidi dostaly s kompem. Musím říct, že jsem i zaznamenal, že spousta lidí akčoliv existuje plnhodnotná freewareová alternativa /např. openoffice/, tak raději nelegálně užívají drahý komerční software. Zrovna tak člověk často vidí, že lidi, co propijou a prokouří v hospodě 500 Kč za večer pak nemají na to, aby zaplatili za svou zábavu ve formě hry. Sakra, nechápu argument, že hry jsou drahé. To mi dává práve je užívat nelegálně? U mě je jediná obhajitelná krádež - krádež jídla dítětem v nejvyšší nouzi. Na nemožnost si zahrát Crysis ještě nikdo nechcípl, jen se mohl cítit chvíli jako socka.
-
-
Nechapu ty minusy. Vzdyt ten prispevek ma hlavu a patu a je naprosto presny. Anebo je nekdo alergicky na mavani komunistickou moralkou? Vzdyt i to je dost mozna pravda - ne nutne z nejakeho ideologickeho duvodu, ale proste z historickeho a ekonomickeho vyvoje.
-
zlatá slova, mistře...
-
-
No a nebudou ty statistiky pro PC tak vysoké, protože si to každý stáhne do PC a pak teprve vypálí na konzoli? :)
-
-
Jak můžeš vypálit hru na konzoli ? Jedině tak na Xbox na Ps3 to nejde :)
-
-
Mě by hlavně zajímala čísla z fileserverů jako rapidshare apod. *1*
-
Uz maji spocitany ztraty a prvni koho capnous uTorrentem v PC to zaplati.
-
-
Haha, uTorrent.
Používám Transmission-qt... a stahuji tak leda nová alba Nany Mizuki.
-