Přejít na výpis diskuzí
Vývoj her jako média brzdí posedlost technologickou inovací
17.11.2015 | Adam Homola
44 příspěvků
-
S technologickou inovací se dá minimálně částečně souhlasit (faktorů je tam ale víc). Hry se pořád ženou dopředu po vizuální stránce, ale herní principy se příliš nemění nebo neinovují. Typicky třeba takové AC. Nádherné, rozmáchlé hry, tvořené v gigantických týmech po celém světe, ale že by se uvnitř herních mechanik skrývalo něco dříve nemožného, se říct nedá. Neustále měnící se technologie hry zdražují a odvádí pozornost pozlátkem. Byť občas jde technologie ruku v ruce s designem a navzájem se doplňují, což pak stojí za to. Half-Life se Source enginem, příchod starého Dooma, vanilla WoW nebo třeba i ten Witcher 3.. :-)
-
-
Zrovna Witchera 3 bych nebral jako příklad skvělého skloubení technologie a designu. Ta hra je sice super, ale nedělá nic nového, převratného nebo dříve nemožného, spíš jen míchá úspěšné prvky ze starších her.
-
-
Já sem nepsal o žádné revoluci. Pokročilejší engine ale třeba Witcherovi umožňuje dodat další rozměr postavám. Porovnej postavy ze Skyrimu s Witcherem. Nebo dynamický změny počasí, nasvětlení, SpeedTree.. Technologie využitá smysluplně je pěkná věc. Blbý je, když se technologie staví na první místo. Witcher má prostě skvěle vyprávěnej příbeh a questy. Rise má jen tu technologii..
-
-
-
Teda nějak nevim, co chtěl básník říct. Radši jsem si i přečetl originál, abych se ujistil, že to nebylo "ztraceno v překladu", ale ne. Sakra vždyť vývojáři i hráči se pochopitelně zajímaj o tuny dalších věcí. Tady jsem si právě říkal, že to myslí trochu jinak, nicméně v rozhovoru uvádí příklady jako motosport, fotbal, zahrádkářství, kutilství, ochrana kulturního dědictví nebo cokoliv jinýho. Sakra o něco takovýho se přece zajímá většina lidí, to by neexistovaly tisíce nejrůznějších her na nejrůznější témata, kdyby se vývojáři ani hráči nezajímali o další věci.
Nemůžem ani stírat rozdíl mezi hrou a realitou, naopak právě si uvědomovat, že hra je něco zvláštního. Klidně se do ní ponořit, na tu chvíli zapomenout a hře "uvěřit", to je nakonec hodně důležitá součast spousty her. Ale vymezit její hranice, oddělit jí od reálnýho konání. Rozhodně hru nemůžeme považovat za něco tak běžnýho, jako fotku, hra má svoje speciální místo a čas. Jinak to taky může bejt průšvih. Hra (digitální nebo jiná) pochopitelně zase ovlivňuje hráčovy dovednosti, schopnosti, někdy znalosti, ale pořád je to hra. V ideálním případě z ní čerpáme něco přínosnýho, to se dávno děje, takovej her je mraky (opět nezáleží na tom, jestli je tím míněna videohra).
Třeba mi něco uniká, ale fakt mi to připadá jako nicneříkající pseudointelektuální blábol bez hlavy a paty, co se na pohled tváří strašně moudře, ale obsahem je velký kulový (abych byl slušnej). A jestli tím fakt myslel jenom to, že jsou všechny hry na jedno brdo, tak může začít na Underdogs. Projít ty hry co dělaj něco jinak a jsou o milionu zájmů a oborů, reflektujou znalosti tvůrců a bez toho zájmu by ani nevznikly, tak to mu zabere čas asi tak do hrobu, to už se ani nedostane k současným hrám. Že zná jenom hry, který jsou si podobný jak vejce vejci a používaj stejný postupy a mechanismy, to na nikoho svalovat nemůže, to jenom věnoval strašně moc málo času hledání a hodně kecání. -
-
Jojo, naprosto s tebou souhlasím. Jistá repetetivnost se určitě nachází na poli AAA her. V indie scéně se najdou hry s takovými tématy, že by člověk občas nevěřil, že se to vůbec dá.
K tomu druhému odstavci není co dodat. Dlouze jsem přemýšlel, jak zformulovat a napsat, co si o tom myslím. Tvůj příspěvek to vyjídřil ideálně. -
-
napríklad goat simulator *1*
-
-
*1*
Ale když jseš u simulátorů, tak zrovna náš českej Euro Truck 2 je dokonalou ukázkou toho, jak hra z niche ranku de facto vstoupila mezi áčkový tituly právě díky zájmu hráčů o jiný věci, díky tomu, že dotlačili vývojáře, aby se o téma zajímali podstatně hlouběji a ti se v tom konečně našli - a nakonec se o spojení s hrou začli zajímat i samotní výrobci reálných tahačů, některý pro SCS udělali podstatně víc, než svolení s použitím značky. A to je příklad, co mě teď tak napadl, těch her kde už to ani nejde propojit víc je fakt dost v historii i současnosti.
Jak zmiňuje Zrzzek, v dnešní době je to především indie segment, kde najít hry co jdou do hloubky tématu, indie z těch her nedělá hry o nic míň, pořád je musíme počítat (a rádi tak činíme). Ale mezi áčkovými tituly je toho taky slušný množství. Vývoj Kingdom Come taky čerpá z obrovskýho zájmu o téma, jak vývojářů, tak hráčů, konzultuje se s historiky kdejaká zdánlivá maličkost, která pak může mít fajn dopad na hráčskou zkušenost - třeba i podvědomě. Je toho dost.
-
-
-
přesně plácá kraviny evidentně jen díky tomu, že má minimální rozhled o herní scéně, pro něj jsou hry jen konzole kde běží mário nebo cod
-
-
Vyvoj her jako media brzdi prece konzole!!!
-
co to plácá za nesmysly vždyť dnes spousta lidí se zajímá o věci co s hraním her nesouvisejících proto hrajou různé simulátory, logické puzzle, šachy, prostě dělají hromadu věcí pramenících z jejich zájmů nehrajou jen mária, myslím, že už dávno dochází k tomu že dříve "nehráči" se hluboce zajímají o věci a témata, která s hrami absolutně nijak nesouvisí. Své zájmy si pak všichni následně spojují s hrami a obráceně....
*3* -
-
Kámo neviem ktorým otvorom tvojho tela si toto vyprodukoval ale mal si to radšej spláchnuť kam to patrí. Veď to nedáva zmysel
-
-
táhni čoboláku na sk servery, když nerozumíš českému textu...
-
-