Přejít na výpis diskuzí
Vývoj next-gen her by dle šéfa Take 2 neměl stát více, než nyní
1.11.2012 | Petr Poláček
86 příspěvků
-
A co takhle zastavit výrobu nových automobilů, protože já mám pořád starou kraksnu? *2*
(reakce na příspěvek pode mnou) -
To co pohnojilo hry jsou prave konzole. A ted me ukamenujte
-
-
Nikoli, hry "pohnojili" hraci, jejich vyvoj se prizpusobuje vetsinovemu vkusu. Velkou merou se na tom podili vysoke technicke naroky hracu, kvuli kterym je vyvoj nakladny a musi byt cilen na masoveho konzumniho hrace. Ale komu se tento trend nelibi, tak ma z toho cestu ven, indie scenu. Akorat musi prestat ohrnovat nos nad nizsi technologickou urovni indie titulu. A samozrejme musi za hry platit, bez penez ty hry nebudou. Bohuzel pc hraci jsou takove sv1ne, ze okradaji i indie vyvojare, treba u machinaria jeho autori uvedli na pc 85% piratstvi.
-
-
budu zase za šťourala, ale ta čárka v nadpisu nemá co dělat...
-
A co takhle zůstat na téhle generaci ještě 5-6 let? Grafika v hrách mi přijde teď v pořádku a nic novějšího nepotřebuji. Pokud vylepší jiné aspekty hry, jako příběh, hratelnost atd., tak neni důvod dělat novou.
Samozřejmě PCčkáři teď vyletí, ale je to pravda. Grafika neni na prvním místě, což asi vy, s nadupanými PC, nechápete.
Nejsem troll, jen takhle vidím herní průmysl.
Mínusy dostanu za 3...2...1 *1* -
-
Jsem PCčkář :D a mám dokonce i nadupaný stroj a přesto souhlasím. Grafika není a nikdy nebude vše, ve hrách mi vždycky šlo hlavně o hratelnost, rozmanitost možností co ve hře dělat, grafika je spíš jen taková sladká třešnička na vrcholu dortu, vše ostatní je již skryto uvnitř :)
-
Co takto este 10 rokov? Co na tom, ze trochu narocnejsia hra na RAM ako je Skyrim na tejto generacii na PS3 kolabuje a nedokaze ani rozbehat datadisk? Ved to sa da vyriesit minimom interaktivnych prvkov na scene a najlepsie hned nech zmiznu v magickom oblaku garbage collectora. Naco daku fyziku objektov alebo AI. Grafika nie je jedine vyuzitie vykonu, to by malo byt kazdemu uz jasne.
-
-
To je ale chyba vyvojaru hry, nikoli konzoli. Nebo je snad pc platforma spatna proto, ze na ni blbe funguje rage a na konzolich je ok?
-
-
Jak funguje blbě RAGE?
-
-
zalezi co si predstauvjes pod pojmom grafika. ja to beriem ako celkovy vyzual teda nasvietenie, uveritelnost, fyziku, destrukcia atd. ak to niekto berie len ako rozlisenie textur tak....
-
-
grafika vždy bola a bude na prvých priečkach, pretože je to hlavný prostriedok ktorý hráča s danou hrou spája. Akékolvek volanie po stagnácii niektorých z hlavných aspektov hier je veľmi krátkozraké. I samotní vývojári chcú pracovať na niečom čo sa kontinuálne zlepšuje a VYZERÁ lepšie, navyše od čias Crysis (2007) tu máme viacmenej stagnujúcu grafiku a nemám dojem, že by sa hratelnosť výrazne zlepšovala, skôr naopak. Ponechať tento stav ďalších 5-6 rokov by bol doslova masochizmus.
-
-
Neco na tom bude.. Jediny kde se inovovuje je indie scena..
-
-
A na indie hry nepotrebujes zadne hw delo.
-
-
Je to krátkozraké, to asi ano.
Pro mě neni grafika priorita. Je tak na 3-4 místě, po hratelnosti, atmosféře a příběhu. -
-
a co ti vytvara atmosferu? h
-
-
Nevím, ale grafika to rozhodně není. Pořád si radši zahraju starýho Residenta i s jeho hranatou grafikou, ze kterého atmosféra teče jak sádlo z dobře urostlého prasete, než třeba nový Medal, který z videí sice vypadá dobře, ale hra je jinak jeden velký fail. A to na toho Resiho nemám ani žádné nostalgické vzpomínky, protože jsem se k sérii dostal víceméně se čtvrtým dílem.
-
-
-
-
Som PCčkár ale na grafike si rozhodne nezakladám. Na druhej strane musíš aj ty uznať že súčasná generácia konzol po grafickej stránke značne brzdí vývoj.
To nie je pokus o flame konzole vs. PC
To je konštatovanie holého faktu.
Peace -
-
No a to je to co je spravne.. Brzdi vyvoj pro graficke strance.. Vic z toho proste nedostanou, tak se muzou zamerit na pribeh a hratelnost.. Takhle to zase bude tri roky zavod o to kdo z masinky vytahne vetsi vykon, ale projevi se to jenom na grafice (aspon s fyzikou by mohli pohnout).. Kazdopadne vzhledem k tomu jak vypadaji videa a obrazky, tak si myslim ze to tak velkej grafickej skok nebude, takze dostaneme jeste hezci grafiku, ale treba jim zbyde i nejakej cas na to ostatni, uvidime, ja se tesim :)
-
-
A presne o "vytiahnutie väčšieho výkonu z mašinky" ide. Nemyslím si že by sa väčší výkon konzoly podpísal len pod "krajšiu grafiku". Ako si už napísal ide aj o simulovanie fyziky (hlavne kolízia objektov pretože to je v súčasnosti, priznajme si, až tragikomédia *4*)
-
-
To ze fyzika je az na druhe (pate, seste) koleji se bavit nemusime.. A ja to vnimam tak, ze kdyz dostanou do ruky novy krabicky, tak se zase vic zameri na grafiku a fyzika opet ustoupi do pozadi.. Rad bych se mylil samozrejme :)
-
-
-
Ale zas musíš pochopit, že konzole nic takového nebrzdí.
Nikdo vývojářům nebrání udělat hru jen na PC a brutálně vymakat grafiku (Crysis 1) a pak někdy to vydat na konzole v graficky osekanějším stavu. -
-
Presne naopak. Neviem si predstaviť ako by si mohol vývojár dovoliť vypustiť do sveta PC-only titul. Samozrejme mám na mysli nejaku random AAA mainstream hru. Prachy nepustia.
-
-
No právě a jsme tam, kam jsem nechtěl zamířit - pirátství.
-
-
Nikoli, na ps3 se pirati minimalne, na xboxu cca 15 az 20 % a na pc kolem 95 %. Ale mira piratstvi neni rozhodujici, rozhodujici jsou prijmy z jednotlivych platforem.
-
rosta: jenže na konzolích to ve většině případů přesto vydělá nejvíc prachů. Vydavatelům to došlo už dávno, kdy to dojde lidem jako ty?
-
na konzoli se pirátí naprosto stejně jak na PC... kdy už to konzolákům dojde...
-
Zaujímavé ako to vždy skončí pri ňom *1* To je ale téma tak na tri diplomové práce a aj tak by sme vyriešili prdlajz *1*
-
-
-
-
-
Jsem "PCčkář" a plně s tebou souhlasím, řekl bych, že vzhledem k tomu co vychází za nové hry, tak tam je jasně vidět, že pokud je hra blbost, tak ti ani sebelepší grafika nepomůže. Proto by mi nevadilo kdyby úroveň grafiky zůstala stejná a spíš by se zapracovalo na jiných věcech.
Navíc jde vidět, že jsi docela omezený, jinak by sis všiml, že "PCčkáři" v poslední době spíš vyhledávají Old-school tituly a celkově indie hry a říkej mi, že tam jde o grafiku :D -
-
Samozřejmě ne všichni hráči na PC jedou po grafice, to jsem nikdy neřekl. I když podle množného čísla se to může zdát, neni tomu tak.
Můj komentář byl mířen na ty, co machrují se svým ultra-mega-ku*va nadupaným PC.
Jsem konzolista a je to moje primární hrací platforma, ale samozřejmě PC mám. Ten ale funguje jen na multimédia, internet a hry, které na konzolích nejsou. -
-
Ale vždyť kromě pár pubošů nikde nikdo nemachruje. Osobně nevidím důvod, proč popírat technickej pokrok, když se dá slušnej HW sehnat dnes za babku. Moje mainstreamová 560ti, teď už minulý generace (a že šestková řada opravdu je znatelně výkonnější), mě před rokem stála 6k, teď se dá sehnat i za cenu kolem pěti. A při konzolovejch portech se na maximálních detailech sotva ohřeje. Vize je taková, že ji ještě dobu měnit nebudu muset.
Konzolisti by stejnak prd řešili. Zas by koupili dotovanou krabičku za pár tisíc, zas jim vydrží řadu let a zas budou na hrách platit víc než PCčkaři. Kde je problém? -
Tak je to jasný xD xD zustal bys na tyhle generaci ještě 5-6 let protože se ti nechce kupovat novou konzoli :D timhle se přece odjakživa Konzolisti hanili že koupěj jeden stroj a maj pokoj, a nemusej pořad dělat upgrade :D:D tak a tady to máš. jen at nová generace přijde... a co nejdřív, a doufám že na starý konzole přestanou hry dělat .
-
-
Já jsem na straně konzolisty flamethrowera, protože to není nic jiného, než bussines ať už jsi PCčkář, nebo konzolista. Myslím, že je i ve všeobecném zájmu firem dělat nové a nové grafické technologie, aby museli nebozí hráči solit a solit za nové železo, ale hardcore komunita ví, že o tom to není......
-
-
Rosta: a to presne ukazuje hloupost smysleni vas pc fanatiku. Jsi ochoten platit za hardware, ale uz ne za software. Cim dal lepsi hry = cim dal nakladnejsi hry. Jestlize neporoste pocet pc hracu, musi to vest i k drazsim hram. A cim bude hra hw narocnejsi, tim min pc hracu bude zajimat. A jsi ochoten krom hardware platit i cim dal drazsi hry?
-
Jestli na to máš, pak je to bez debat, ale ne každý je při penězích znáš to.....
-
rád budu solit za nový železo pokud moje oblíbený hry budou vypadat líp a líp. Ted mam na mysli třeba Arma 3
-
-
-
Tohle nelze jen tak na někoho mířit. Každý má jiné preference a požadavky. Já sám mám "ultra-mega-ku*va nadupan PC", ale grafika ve hrách je mi u pr... Si radši zahraju něco 10 starého než některé nové "AAA 10/10 musthave hry".
-
-
-
-
Vývoj PC her je drahý, o tom nikdo nepochybuje. Ovšem proč? Nehodlám tu dělat jakoukoli analýzu, ovšem musím se pozastavit nad tím, jakým způsobem jednotlivé vývojářské společnosti fungují. Když se podívám, jak nedokonalé a až hloupě nedodělané hry (každá taková chyba přitom může naznačovat problematické fungování společnosti) jsou, jak špatná je komunikace vývojářů s komunitou resp. se zákazníky a jak nedokonale se mnohdy tyhle firmy prezentují, musím hledat velké náklady na vývoj také mj. v naprosté neefektivitě vývojářských společností. Když k tomu přidám někdy zvláštní vztahy mezi vývojáři a vydavateli, které efektivitě také neprospívají a zároveň přehnané náklady na platy, pak tu máme minimálně část odhalených zbytečně vysokých nákladů.
A prosím pěkně, netvrďte mi, že nějakou koridorovku s herní dobou 8 hodin musí vyvíjet stovka vývojářů. Kor když engine je hotov. Také náklady na prezentaci mi tu a tam nepříjdou adekvátní. Někdy i obchodní model je neadekvátní resp. neefektivní.
A samozřejmě si nemyslete, že když jde o soukromé společnosti, že se v nich všichni chovají efektivně. To je mýtus a jasný nesmysl. Jednou z příčin příliš vysokých nákladů bych tedy viděl neefektivitu. -
-
Kolik vyvojaru podle tebe a jak dlouho by meli delat treba hru uncharted 3?
-
Ja myslim ze prave ty naklady na reklamu jsou pomerne astronomicke. Vydavatele jsou to co zabiji hry. Uprimne jsem zvedavej na uspech prvnich titulu z kickstarteru. Pokud to vyjde tak bychom se mohli dockat moc peknych her ktere jsou pri vyrobe konzultovany do urcite miry s hraci a ne s bandou kravataku kteri hry stejne nehraji.
-
-
tak prostě nebude jednu debilní koridorovou fps dělat 300 lidí 2 roky no. já kvůli tomu brečet nebudu *1*
-
UE4 maj vyvojari uz k dispozici.
-
Ono je hlavnou otázkou čo sa pod tým "next-gen" vôbec myslí. Je to viac grafický skok: particle efektov, viac polygonov a ostrejšie textúry alebo viac výpočtovej sily:teda lepšia fyzika, AI, poprípade nejaké nové metódy ovládanie(ovládanie pohybom,zvukom...)? A keď už tak, tak o koľko poskočíme.
Pôjde sa rovno na súčasnú generáciu grafáren alebo sa len vezmú pár rokov staršie kúsky(stále silnejšie ako tie v súčasnej generácií samozrejme), pôjde sa na 1GB ramky alebo sa rovno zamieri k 4GB alebo snáď 8GB. Zakiaľ toto všetko nevieme tak sú podobné vyhlásenia aj úvahy zbytočné, páč sa nie je o čo oprieť. -
Líbí se mi jak tady teď konzoláci brečej že by zustali na současný generaci ještě klidně pět let :D Bodejď by né. Maj přece svoji super konzoli a ted budou muset Kupovat Novou?!?! jak si to ten svět muže dovolit? :D Doufám že na stary konzole po vydání novejch nebudou dělat hry. jen si zaplaťte novou konzoli když ste se nam (PCčkarum) pořád smáli že upgradujeme PC a že vy mate porad jednu konzoli.... jen tak BTW: Já mam PC z roku 2007 a koupil sem před dvěma rokama jen novou grafiku a jedu všechny dnešní hry na vysoké detaily v 1920x1200 takže tohle tvrzení "pořád upgrade" si taky strčte někam :D
-
-
práve že díky konzolím nemusíš upgradovat PC. když je v PS3 grafika odpovídající gt 6200 256 mb tak co bys chtěl upgradovat *1* já před cca 6-5 lety kupoval co rok novou grafiku....ale jelikož konzole 7 let ,,stojí,, tak se nemusí upgradovaqt nic :o)
Jináč že konzole brzdí vývoj o tom se snad dohadovat nemusíme....nejde jen o grafiku....ale o fyziku, velikost map atp. *10* -
Na vysoke detaily pri tvojom rozliseni si zahram clovek nove hry na pc aj na pc z rohu 2004. Pes je vsak zakopany v tom, v akych fps a ako hratelne alebo nehratelne skor.
-
-
slušněj fail.. to se nedá jinak napsat. ze čtení tvých výplodů mě bolí hlava. *7*
-
mimoto když šlověk napíše že hraje i dnešní hry na vysoke detaily, znamenáto omezenče, že HRAJE ne že si pouští obrázkovej serial, z toho se dá usoudit že FPS je dostačující na pohodlné hraní
-
omg ... v hratelných.... a to je pro mě od 30ti výš
-
-
To jako myslis vazne, ze konzolaci "breci", protoze budou muset investovat do nove konzole a proto by radsi pet, sest let zustali na soucasne generaci? Tak hloupej nazor sem v tomhle flamu snad jeste necetl...
-
-
Vyvoj her muze zlevnit to, ze se budou flakat, ze se nebudou tak poctive optimalizovat. Tomu by novy hw mohl pomoci, ale na jak dlouho? To by se musel zmenit predevsim pristup hracu a ti by museli snizit sve naroky. A trend bude imho opacny, protoze nenarocni hraci houfne odchazi na mobilni platformu.