Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Popletené názory o tom, jak Rockstar vykrádá Mafii, vycházejí především z neznalosti a z povrchní podobnosti (pánové v kloboucích, bachratá auta). Stručná rekapitulace. Rockstar vydal hru Grand Theft Auto v roce 1997. Druhý díl vyšel v roce 1999 a těsně vedle něj se objevila poměrně populární "kopie" Driver. Třetí díl (legendární GTA3) vyšel v roce 2001. Až další rok, 2002, vyšla česká Mafia. V dalších deseti letech vydal Rockstar hry Vice City, San Andreas, GTA4 a dva DLC k němu. V roce 2010, vyšla česká Mafia 2.

Jednoduchý pohled na časovou osu ukazuje, že mezi začátkem série Grand Theft Auto a prvním dílem Mafie jsou čtyři roky - těžko proto obstojí tvrzení, že Rockstaři a Illusion Softworks měli "stejný nápad, ale Rockstaři byli rychlejší". Tento názor je typický pro českou herní veřejnost, protože většina místních hráčů bez potřebné jazykové výbavy sérii GTA ignorovala a dodnes hledí na česky mluvenou Mafii jako na první nebo "původní" městskou gangsterku (tj. první, kterou si zahráli).

Do stejné kategorie tvrzení bych zařadil i výtky na adresu L.A. Noir. Rockstaři své úspěšné herní schéma zasazují do různých prostředí - někdy je to GTA, jindy Bully, Red Dead Redemption a letos to bude L.A. Noir. Mají s hrami tohoto typu 14 let praxe. Sotva potřebují něco kopírovat.
    • 13_11
      I inteligentní příspěvky se občas v internetovém bahýnku objeví; děkuji za ně -> 09.02.2011 19:52 Chumbaba.

A pro doplnění: Všem ostatním bych rád připomněl, že přebírání vlivů, vykrádání, recyklování témat a následné obměňování je naprosto přirozené. Nejen pro videoherní vývojáře, ale i pro vás. Určitě je lepší vnímat v širších souvislostech; umělecká díla nestojí sama o sobě, nespadla z čistého nebe, jak se říká. Schválně se podívejte na tyto dvě hry - Cops n' Robbers (1985), Mafia (1986). Taky se vám zdají náramně povědomé, ačkoli jste je v životě nehráli? A tak to je se vším.

Otázka do pléna pro "učenější" hráče: Mýlím se, nebo měli Rockstaři v původním návrhu Grand Theft Auta v plánu začlenit do hry i možnost hrát za policajty, jenom že z toho sešlo, protože se domnívali, že za policajty by stejně nikdo nehrál, poněvadž by to byla nuda? Nebo to byl úplně jiný projekt od někoho úplně jiného?
      • Cosi
        Co já vim tak původně GTA měla být hra kde by se jezdilo autem na zelenou a dostával by si za to body, (funkční semafory jsou i v původní hře a počítačem ovládaná auta se jimi řídí) ale samotné vývojáře víc bavilo s nimi bourat a vyšlo z toho to co vyšlo.
    • Paul_cz
      A ty víš kdy se Mafie začala vyvíjet? Já bych se nedivil kdyby to bylo ještě před vydáním prvního GTA.

A i tak, srovnávat GTA1 s Mafií je krapet uhozený.

Jinak pasovat Rockstar jako tvůrce LA Noire, když hru vyvíjí Team Bondi, je taky mimo. Rockstar jenom publishuje.
      A ještě jeden detail, LA Noire je ve vývoji minimálně 7 let.
      • "A ty víš kdy se Mafie začala vyvíjet? Já bych se nedivil kdyby to bylo ještě před vydáním prvního GTA. "

Takze si ochotny pripustit ze by vyvoj mafie trval kludne aj 5 rokov (kedze medzi prvym gta a mafiou boli 4 roky). Ohradzujes sa tym ze mafia mohla byt vyvijana uz pred tym ako bolo GTA VYDANE.

otazka: GTA SA NEVYVIJALO? GTA ROVNO VYDALI ZO VZDUCHU?

odpoved: samozrejme ze nie, GTA bolo nejaky cas vyvijane tiez. aj keby iba rok.

cize, ak sa chces hadat ze rockstar vykradol mafiu tak prakticky hovoris ze kym on dokazal urobit 5 hier (dve 2D a jednu 3D) IS dokazalo urobit jednu ale aj tak R* kradol od vas cechov ano?
        To uz je aj na ten vas sialeny cesky patriotizmus moc jebnute
      • To ovsem neznamena, ze Rockstar nezasahuje do vyvoje a nepodporuje je. Navic maji skvele zkusenosti, aby mohli Bondi podporovat nejen financne.
      • Spades
        Tyvole prvni GTA nylo v 2d grafice, a jeste se hralů na DOSU... To ses takove vypatlane hovado, ze nedokazes pochopit, ze illusion proste okopirovaly GTA ?
        Nerikam ze mafie neni lepsi - JE lepsi, ale proste GTA bylo driv.
        • Paul_cz
          Tady máš info o vývoji Mafie šmoulo
          http://modrak.cz/index.php?lang=cz&action=clanek&id=690
      • Cosi
        Patriotismus chlapcí, tomu se říká patriotismus.
  • Tak ačkoliv mám Mafii rád, a dvojku jsem si rovněž užil - nechápu jak může někdo srovnávat tu mimiku z LA Noire s Mafií 2. To je podle mě šílený rozdíl a LA Noire jasně vede. Ano mimika v Mafii nebyla špatná, ale tohle je skutečně perfektní.
    Co se týče hry samotné, bude to asi zajímavé, nemůžu si pomoct, ale chvílemi jsem si u sledování toho traileru připadal jako u kombinace Mafie a Heavy Rainu :D (Což nemyslím nijak negativně, naopak)
  • Jo pokud by to bylo na PC tak bych to minimálně zkusil. Ale konzoli nemam a kupovat ji kvůli jedné hře nemá cenu. Je škoda že už se dnes nedělá tolik porů co dřív. Imho by neškodilo kdyby každá hra byla na každé platformě a ať už mám Xbox, PS3 nebo PC tak bych si to mohl zahrát.
    • Tak kvůli jedný hře ne, ale je více exkluzivních her který stojí za povšimnutí, třeba Heavy Rain bylo výborný, ikdyž ani zdaleka né takový jak se tvrdilo, každopádně i ty jen z části splněný sliby stojí za to. Pravda, že tím můj výčet končí, ale na konzolích pařím ještě JRPG a bojovky, teda spíš jen SSFIV. Já koupě konzole nelituji ikdyž na ni hraji 1:100 co na PC.
  • Ty kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaavo!!!! Tak ta mimika nema konkurenci!!! Plus to vypada na dost zabavnej mix akce a adventury. Tak jeste jednou, ty kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaavo :)
    • Taky mě to dostalo... Ještě bych dodal, že kamera vypadá taky velmi schopně. To se jen tak nevidí.
  • Vypadá to opravdu hezky, gameplay může bejt úžasnej. Ale dělá to milé děti Rockstar, což pro nás PCčkáře znamená, že si hru nikdy nezahrajeme, nebo minimálně rok po tom, co vyjde na konzolích. Po zpraseným GTA IV, dosud nevydaným RDR a následně odebranou nálepkou PC z LA Noire by mohlo hodně hráčů lehce zapomenout, jak moc maj Rockstar rádi*4*
    • No a? Je zajímavé že když má nějaká hra přejít z PC na konzoli hned všichni pcčkáři prskají jak moc se jim to nelíbí ale když je nějaká hra jen na konzoli jako třeba RDR tak hned nadáváte proč to taky nemáte na PC. To jste se takhle chovali i před cca 10ti lety když multiplatformní hry skoro neexistovali? Někteří zapomínají jak to bylo dříve a berou jako samozřejmost že musí mít všechno co mají ti ostatní ale ne naopak jen když se jim to hodí.
      • Protože to na 99 % znamená přizpůsobit se masám, trpět pitomý ovládání a spoustu dalších konzolovejch vychytávek. Před 10.000 lety bylo normální vzít klacek a jít umlátit mamuta. Takže až ti to maminčino lečo nebude zejtra u večeře chutnat a budeš remcat, zamysli se nad sebou. Třeba pochopíš, co a proč se nám nelíbí a jak zcestná tvoje poznámka je. Před 10 lety jsi měl možná tak napsat tenhle příspěvek. Jaksi přestal bejt aktuální, ty 10 let *2*
        • Vsak jo - cokoli delaji "masy", je spatne, co?
          Jen nevim jestli jsi ten typ vola, kterej se PC drzi kvuli "blbejm" gamepadum, nebo kvuli tomu, ze prece nebude mit konzoli "kdyz ji ma kazdej blbec" : D
          Vzhledem ke vsemu cos napsal + prudce originalnimu nicku hadam ze jde o kombinaci obojiho, a asi mnoheho dalsiho.
          Treba si jednou uvedomis ze podobne natvrdlym pristupem omezujes jen sam sebe.
        • Zesměšňování a bez argumentů to by ti šlo. Nenapsal jsem nic co by nebyla pravda jenže to by jsi o té době o které jsem psal musel něco vědět. A vymlouvat se na ovládání ale no tak nenech se vysmát když jsi levý neni se čemu divit že s tim neumíš.
    • fallout
      pravda, pravda...
  • To bude pecka roku!! ta mimika je naprosto uzasna!..uz mam davno predobednano..uz aby byl ten zatracenej kveten..budu planovat volno v praci
  • Vypadá to skvěle, a pokud nebude PC verze (což asi nebude, stejně jako u RDR, a jaká škoda) tak je to jedna z mála konzolovek zasluhujících koupi.
    • Cosi
      RDR by měla být portována na PC, i když už je to přes obvyklou "portovací" dobu rockstaru, a tak nám naděje zůstává že bude i L.A. Noire na PC, a moc moc se přimlouvám za české titulky do obou značek.
      • No na RDR už čekáme hodně dlouho a bůh ví jak to bude. Moc bych ten port ale chtěl stejně jako LA Noire. Vypadá to hodně dobře. Jestli R* tyhle hry na PC nevydají, tak u mě hooodně klesnou.
  • xMort
    "nejzajímavější trailer, jaký jste z L.A. Noire kdy viděli" evokuje pocit, že je těch trailerů dvacet. Vzhledem k tomu, že byl zatím jen krátký teaser a tohle je první ze série gameplay trailerů, které budou představovat hru stejně jako v případě Red dead redemption, to zní opravdu divně.
    Jinak to vypadá luxusně. Jen se bojím, aby tam nebylo moc přestřelek. Čekal jsem, že to bude "realistická" detektivka, která se zaměří na vyšetřování. Takhle to vypadá, že na konci hry bude mít hrdina na kontě alespoň sto mrtvých zloduchů, což moc realistické není.
    • "Vzhledem k tomu, že byl zatím jen krátký teaser" ... nevim o kterem videu mluvis (video, ktere bych oznacil za kratky teaser vyslo uz nekdy v roce 2007), ale jsou 2 trailery - jeden ma 69
      sekund a druhy 88 sekund - a vic jak tri minutove "behind technology" video.

Taky doufam, ze se tam moc strilet nebude. V tomhle videu je imho nejakcnejsi pasaz prepadeni banky, coz bude ale nahodna udalost (podobne jako v RDR), ktere se hrac nemusi zucastnit, pokud nechce.
  • vypada to hodně dobře ale pokud je to na konzole tak mě to nezajmá.
  • No tak toto vypadá opravdu dost chutně. Hlavně ten detektivní mód a především ty animace obličejů - vypádá to dost věrohodně a kolikrát mi to připadalo jako kdybych čučel na opravdové herce :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit