Přejít na výpis diskuzí
Ztraceno v procesu: Fallout 4 mohl být otevřenější RPG
18.11.2017 | Ladislav Loukota
98 příspěvků
-
Spíš je tu otázka, kde by mohl F4 být nebýt Bethesdy. Přitom ten třetí díl měl našlápnuto velice dobře z hlediska atmosféry - ta byla prostě výborná. Washington vypadá přesně tak, jak by mohlo vypadat atomovkou zničené město. Nacházet záznamy a pozůstatky z války, procházet zbytky předměstí nebo oblasti ve tmě skrz zničený systém metra bylo asi to nejlepší z celé hry. Bohužel to ostatní (příběh, questy, frakce, rozmístění nepřátel a předmětů v oblasti a nepřátelé jako takoví) už bylo postavené na hlavu. Fallout 4 si nese všechny ty negativní nesmysly z trojky a už bohužel nemá ani tu atmosféru. Velká škoda.
-
Mate chybu v nadpisu. Slovo "otevrenejsi" je tam navyse.
-
Podle mě je to spíš o úhlu pohledu... Fallout 4 podle mě je pořád dost otevřené RPG z hlediska toho, co v něm můžete dělat... možnost ovlivňovat herní svět je docela velká, v podstatě můžete stavět celá malá města... a RPG prvky by samozřejmě mohly být lepší, ale možnosti rozvoje postavy určitým směrem jsou poměrně bohaté a (na survival obtížnost) člověk musí dost dopředu plánovat, jaké dovednosti chce mít, čili podle mě tam toho RPG je docela dost. Systém Skyrimu se mi moc nelíbil, Fallout 4 je podle mě zábavnější. Ale je to samozřejmě věc názoru.
S tím odporem komunity pamětníků to není tak jednoznačné. -
-
Tys F1/2 hrat nemoh ... protoze v F1/2 mely prave volby abilit a perku zcela zasadni vliv na pruchod hrou. Coz od F3 vejs vubec neplati. Proc by proboha nekdo daval body do charisma/kecani, kdyz stejne driv nebo pozdejs bude mit prachu jak s...k a v rozhovorech je stejne uplne jedno co si vybere? Proc by nekdo daval body do nejakyho ovladani zbrani, kdyz ten pauzo-boj je stejne uplne nepouzitelnej a 99% hry projde jako FPS?
-
S prvnim odstavcem souhlasim, F4 neni spatna post apo hra, ale je proste jina jak puvodni Fallouty.
Odpor komunity, zalezi co tim myslis. Ja si myslim ze odpor komunity hracu F1 a F2 docela chapu, jak rikam, bethesdi Fallouty jsou trochu jine. Jsou to proste strilecky ze sveta falloutu a jeste k tomu ze sveta falloutu jak ho vidi bethesda. -
-
Já nevím, střílečka je Doom nebo Wolfenstein. To mi na Fallout 4 taky moc nesedí. Jasně, Fallout 4 je míň RPG než třeba Fallout 1 (zejména, pokud jde o možnosti v dialozích), ale do střílečky má, řekl bych, hodně daleko.
-
-
Jenze ona to strilecka je. V F1/2 sis proste vybral, ze pojedes trebas hvy zbrane. A pak si jednoduse proste nemel dost bodu == neumel pouzivat trebas pistole. A kdyz sis vzal do ruky pistoli, tak se ti klidne stalo, ze si nejen ze netrefil nic, ale trefil bud vlastni lidi pripadne i sam sebe.
Kdyz ses rozhod ze budes nabouchanec, tak si nemel body na vedu/kecani ... => ty dvere si moh vyrazit/vypacit, ale pokud byly na elektronickej zamek, mel si smulu (a moh ses tam mozna dostat jinudy nebo vubec). Stejne tak pestni souboj si moh bud vyhrat nebo ukecat ... nebo jako sikovnej zlodej si moh dotycnyho lehce zdrogovat ... proste spousta moznosti v zavislosti na tom jakou cestou ses se svoji postavou vydal.
A pokud si nekde neco proved, tak si to vsichni pamatovali a trebas uz s tebou proste vubec nemluvili nebo na tebe dokonce klidne od pohledu zautocili. Ne jak tu nekdo zminuje, ze vyvrazdis pul frakce a pak zajdes se sefem na pivo.
-
-
-
A hrál jsi ty vůbec fallout 1 a 2, když nás odsuzujes?
-
-
Fallout 1 a 2 jsem hrál a nikoho neodsuzuju. Don't judge, Morty!
-
-
-
Fajn věc je, že, jak už to tak bývá, část z těchto věcí se podařilo moderům vrátit do hry. Samozřejmě výsledky se liší, fanoušci pracují často jen s málem, mnoho si musí domýšlet a ne na vše je hra vůbec pořádně připravena. Přesto některé z těch věcí stojí vcelku za to.
https://www.nexusmods.com/fallout4/mods/21923/? - Obnovuje osekané možnosti v rámci Bratrstva, a možnost odstavit Hit...Maxsona od moci a vetovat některá rozhodnutí vedení Bratrstva... Využívá část nepoužitých dialogů ve hře, takže působí vcelku věrně. Není to dokonalé, ale rozhodně je lepší hrát dějovou linku za Bratrstvo s tímhle modem než bez něj.
https://www.nexusmods.com/fallout4/mods/21498/? - Mění Combat Zone na smysluplnější lokaci, tak jak, bylo původně zamýšleno. Můžete sázet i účastnit se sami zápasů, aniž byste museli celé místo vystřílet jako v základní hře. Opět využívá některé původní dialogy, které se do hry nedostaly. Vcelku věrné obnovení vystřiženého obsahu, bohužel z mých zkušeností nefunguje vždy úplně bezchybně. Stojí ale rozhodně za vyzkoušení.
https://www.nexusmods.com/fallout4/mods/24819/? - Pokus o využití jednoho z původních konceptu Mama Murphy. Mění její nudné křeslo ze základní hry v to zajímavé posezení plné světel a drog:) Nerekonstruuje to bohužel můj nejoblíbenější concept art s křeslem na pásech ani jako vznášející se křeslo, ale je to rozhodně lepší než nic a funguje to bez problémů, doporučuji.
Jsou i další mody, co obnovují vystřižený obsah, ale všechny jsem je nezkoušel, takže nemohu soudit. Třeba to někoho zaujme:) -
-
A něco pro F3 bys neměl? *1*
-
-
Bohužel, u Falloutu 3 jsem se o obnovení vystřiženého obsahu příliš nestaral, za to ale New Vegas má také některé velice zajímavé mody v tomhle směru:)
-
-
f new vegas ted hraji, urco neco prihod :) at uz vystrizene zajmavosti nebo oblibene/vyzkousene mody
-
-
Skvělé mody najdeš třeba u tohohle chlapíka, který se vyloženě zabývá vracením původního obsahu do New Vegas - https://www.nexusmods.com/newvegas/users/3010984/?tb=mods&pUp=1
Výhoda je, že je má rozkouskované do menších tématických celků, takže pokud ti některý nesedí, nemusíš ho instalovat:)
Také od věci není zkusit mod přímo od Joshe Sawyera (vedl vývoj New Vegas), který sice udělal pro sebe, ale dá se to brát jako "oficiální" autorská vize. Upravuje balanc hry a přidává trochu na obtížnosti (ačkoli existují i více hardcore mody) - http://diogenes-lamp.info/jsawyer_fnv_mod.zip
Také existujecelkem populární upravená verze (od někoho jiného) na Nexu, která by měla ten Sawyerův mod lépe integrovat do hry a odstraňovat některé chyby, které už neměl čas vychytat. Ale tenhle mod jsem osobně nezkoušel, takže těžko říct. - https://www.nexusmods.com/newvegas/mods/61592/?
Za sebe určitě ještě hodně doporučuji Pipboy Readius, který sice není vystřižený ani původně zamýšlený obsah, ale mění těžkopádnou podobu náramkového pipboye za ručně drženou variantu, díky čemuž nevypadá oblečení a brnění tak hrozně. Je to estetická věc, ale osobně si bez toho už neumím tu hru představit:) - https://www.nexusmods.com/newvegas/mods/36646/?
Ono dobrých modů pro FNV jsou mraky a bylo by toho na hodiny. Netuším, jak moc se v tom sám orientuješ, ale třeba ti něco z toho přijde vhod:) Ono nejlepší stejně je postavit si zážitek přesně podle vlastních preferencí. Na každý pád přeji hodně zábavy s New Vegas!:)
-
-
-
-
-
Bethesda měla vždy velkou fanouškovskou modovací základnu. Třeba někdo časem předělá mechaniky tvorby postavy, boje atd.... a bude se to více blížit původnímu duchu prvních dvou dílů nebo aspoň části toho co my hráči půvdoních dvou dílů Falloutů máme rádi.
Neznáte někdo nějaký overhaul mod na F3 co se týče změny hratelnosti apod...moc se v modech pro tenhle díl nevyznám. Díky. -
-
https://www.nexusmods.com/fallout3/mods/top/?
https://www.reddit.com/r/Fallout/comments/5rnc3i/bring_fallout_3_into_2017_mod_list/
https://www.gamersnexus.net/gg/1508-fallout-3-graphics-content-mod-overhaul
to iba tak googlujem.. samozrejme treba vela citat a vybrat si co je pre teba najvhodnejise.. KEd som kupil skyrim, tak som sa na to nemohol pozerat a nehral som to.. Po rokoch som zacal pozerat po modoch a, aj ked mi to trvalo cez 8 hodin naistalovat a zoradid tie mody.. z vysledku som bol hotovy asi takm ako som si predstavoval skyrim pred tym ako som ho prvy krat spustil.. Proste NEXT GEN.. New Vegas mam na modoch samozrejme tiez.. Ani si neviem predstavit hrat vanilla hry tohto stylu.. Good luck.. -
-
Na margo modov.. Redakcia.. je to cele jedno herne odvetvie ktore nemate dost podchytene v clankoch.. Palec dole komu by to tu na Tiscali vadilo! *16*
-
-
-
Kdyby z toho radši udělali strategii, nebo aspoň původní rpg jako fallout 1, 2
-
-
V tomhle jsou pěkně na prd autorská práva. Někdo si přivlastní nějaký svět, sedí na něm jak slepice na vejcích a chce z něj rýžovat jen a jen on. Mně třeba F4 bavil, asi proto, že jsem nehrál staré díly a začal až s trojkou. Ale chápu ty, kterým se stýská po prvních dvou dílech. Přitom by mohli být spokojení všichni - jen překážejí ta pitomá práva, která ani pořádně nedávají smysl. Fakt zhovadilost, kam se "práva autorů" až dostala.
-
-
Hele není to tak úplně pravda. Bethesda má práva jen na název Fallout. Ale udělat izometrické tahové postapo scifi RPG s mutanty, ghouly, několika frakcemi, společníky, kvalitním scénářem, svobodou rozhodování a rpg prvky velice podobnými F1 a 2 může udělat naprosto každý. (viz Wateland 2). Ono je spíš problém, že pro hráče je často důležitější nápis na krabici než obsah samotné hry. Ale za to vydavatelé nemohou. Ti z toho jen rejžují.
-
-
No dobře, ale Fallout bez vaultů, modro-žluté, futuristických "50. let" a podobných věcí? To by nebyl Fallout. Ale dát to tam, tak už to asi vykrádání je, ne?
-
-
Tak ani na bunkry v post apo světě nemají práva (ani na roboty, psího společníka...). A dobrou hru uděláš i bez modrožluté - to už je kosmetický detaily. Vykrádání? No někdo to pokračování udělat musí, ne? Záleží fakt tak na tom, jestli to vykrade Bethesda nebo něko jiný? :-D
-
-
Celá moje pointa je v tom, že udělat hru jako Fallout může udělat kdokoliv. Stejně jako může udělat kdokoliv fps jako doom, nebo hopsačku jako Rayman. Nebo můžeš vydat Pillary místo Baldurs Gate. To že se tak neděje, není chyba Bethesdy. Fallout se nestal kultovní kvůli názvu na krabici. Ani kvůli modrým kombinézám. Ale kvůli možnostem, atmosféře a hratelnosti. A tu nikdo licencovanou nemá. Už vyšel Wasteland 2 a kdokoliv chce, může udělat další hru tohoto typu. Bethesda to fakt nebrzdí.
-
No řekl bych, že právníkům Bethesdy by na tom záleželo. *1*
-
-
-
-
na druhej strane, ak by mal právo použiť ten svet hocikto, rýchlo by sme sa dostali do stavu "indie" scény na steame = záľaha podpriemerných až tragických pokusov a kvalitu a zábavu aby človek hľadal ako ihlu v kope sena.
v podstate ale máš pravdu. je smutné, že snaha žmýkať značku často prináša to, že iné štúdio, ktoré by potencionálne dokázalo urobiť veľmi kvalitnú hru sa k tomu nedostane. i keď tu sa dá namietať, že tú hru môžu urobiť, akurát si musia vytvoriť vlastný svet. kvalitnému príbehu to predsa neuberie na kvalite a hrateľnosti už vôbec nie. -
-
Ale tak fan fikce si můžeš dělat už teď, jen je asi nesmíš prodávat. A třeba Fallout: Ressurection (od Čechů) si myslím od nostalgických fanoušků vysloužil uznání. Jasně, že kdyby se to mohlo prodávat, tak se najde i balast, ale ten se vyfiltruje a ve výsledku si myslím by to byl posun vpřed. Ale na to samozřejmě nikdy nedojde, protože o žádná práva autorů nejde - jde jen o prachy pro vydavatele.
-
-
Me hlavne vadi nejvic, ze se drzi tech puvodnich Falloutu hodne volne. Chybi tomu atmosfera a nemyslim si, ze ty veci vyjmenovane v clanku by to nejak znatelne posunuly.
-
-
-
Nevíte bude už ta čeština diky za info.
-
-
Nebylo by jednodušší se za tu dobu co to je venku naučit anglicky? Chápu, že za rok nebo co to je venku nemůže být angličtina perfektní. Pořád to však je možnost brát jako investici do budoucnosti.
-
-
2 fff
gratulu k tomu, že ovládáš angličtinu na perfektní úrovni, ale měj pochopení k těm, co nejsou jazykově tak vybaveni jako ty. Z vlastní zkušenosti ti napíšu, že po jazykovce a FCI jsem taky mluvil vcelku obstojně........9 let pracuju v tuzemskejch firmách, angličtinu hovorově prakticky nepoužívám a můžu ti říct, že i já si raději zahraju textově obsáhlý RPG v mateřském jazyce, užiju si to prostě líp - minimálně pročítám víc herních e-booku atd. -
-
Však já nemám nic proti češtinám ve hrách. Jen říkám, že lidi by měli počítat s tím, že čeština není žádný světový jazyk. Místo toho aby si pořád stěžovali o hrách v angličtině, by se mohli anglicky naučit. Však ten jazyk můžou využít i normálně v životě a ne jen ve hrách (třeba v životopise).
-
-
Jednodušší je, ten rok počkat, koupit za adekvátní cenu a prachy co jsem ušetřil poslat překladatelskému týmu, který si je zaslouží víc. Když nejsou schopný zaplatit (pro ně) malou částku za překlad do zemičky v které nevidí budoucnost (profit), nedám jim víc jak pětikilo za derivát Falloutu.
-
-
Zrejme nemas zdani, jak probihaji a kolik stoji oficialni profesionalni preklady, nikoliv ty amaterske. A ty jsi zvykly vyhazovat penize, byt po "malych" castkach?
-
-
Ano, a je velká škoda, že i oficiální překlady stojí za zlámanou grešli. I když je k dispozici, je lepší zůstat o originálu. Asi je něco špatně, když se zfetovanej bezďák nebo desetiletý fracek vyjadřuje jako korektní akademická knihovnice.
-
-
-
Ve 42 letech jsem už dost líný
-
-
nic si z toho nedelej , me ted bylo cerstvejch 30 a taky uz to mam na haku *3* od zakladky sem se v ang nikam neposunul a taky ziju
-
Podle me byl takovy clovek liny vzdycky a nenaucil se ani tu rustinu.
-
-
Ne ruštinu umím ,ale nemám jí rád.,...
-
-
Tak když máš už takový věk, tak ses na základce učil rusky, ne? V tomhle jazyku je naprostá většina velkých a některé menší hry určitě přeložené.
-
-
Po pravde anglicky som sa najradsej ucil na RPG. Od Eye of Beholder cez adventurky ako Indiana Jones &&, az po strategie typu Civ, Duna a zvysok herneho sveta v tej dobe.. Vzdy so slovnikom pri klavesnici. Ale najviac mi dali RPG samozrejme.. Na hodinach anglickeho jazyka som vzdy na domacu ulohu vypisoval slova z hier a ich preklady.. Skola hrou.
-
-
https://prekladyher.eu/preklady/fallout-4.79/
-
-
Děkuji
-
-