Přejít na výpis diskuzí

Jiřina Švorcová

OSOBNOST 31.12.2006 
761 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zajímavá databáze

http://www.divadelni-ustav.cz/insce nace.aspx

Když si zadáte požadované jméno, objeví se seznam inscenací s danou osobou a k tomu spousta dalších informací.
  • encyklopedické heslo II

Zatímco většina ostatních mladých herců, kteří tehdy chytili příležitost za pačesy, ráda na své filmové začátky zapomněla, Jiřina Švorcová svou Vlastu Tomešovou nikdy neopustila. Získala za to řadu metálů, titulů a funkcí – ale kupodivu jen málo dalších filmových rolí, ačkoliv o jejím hereckém talentu nemůže být pochyb. V roce 1959 ji režisér Kachyňa obsadil do svého filmu Král Šumavy. Hrála tady vedoucí vesnického obchodu Marii, zamilovanou do příslušníka pohraniční stráže (Jiří Vala), kterou její cynický manžel, emigrant, diverzant a vrah v jedné osobě (Stanislav Remunda), násilím nutí ilegálně překročit hranici. Tato tragická postava ženy, která se těžce rozhoduje mezi láskou a povinností, nadlouho utkvěla v diváckém povědomí – také pro scénu hrdinčina utonutí v močálu. V dalších letech ztvárnila několik více či méně zajímavých rolí ve filmech Vstup zakázán, Zlé pondělí, Smyk, Pouta a dalších. V Blumenfeldově psychologickém filmu Tereza byla naší první filmovou kriminalistkou, ve Vávrově filmu Horoucí srdce se stala naší paní Boženou Němcovou. Ačkoliv režisér i herečka přistupovali k tomuto filmu s velkými ambicemi, vznikl jen idealizovaný portrét jako vystřižený z čítanek. Další filmová role přišla až po devíti letech, v období začínající normalizace. Ve filmu Člověk není sám, odehrávajícím se na začátku 50. let, si zahrála komunistickou funkcionářku, která nalezne lidské pochopení pro člověka podezřelého ze špionáže. Paradoxně největší roli nedal Jiřině Švorcové film, ale televize. Postava prodavačky Anny z Dietlova seriálu Žena za pultem ji skutečně proslavila u širokých mas a učinila z ní na čas hvězdu.“
    • kekeska

Re: encyklopedické heslo II

Hodnotím velice kladně váš příspěvěk a jsem ráda ,že i takové mládí ví kdo je paní Švorcová a nezajíma se jenom o to jaké straně věří.Je to velice milá dáma a můžu říct ze setkání sní ,že ona nikdy nikoho nepomluvila.Je hodně nad věcí a z to že ji lidé spílají si moc nebere.zdravím všechny příznivce paní Švorcové
      • tiborga

Re: Re: encyklopedické heslo II

Ano,som mladí a viem že kto je p.Jirina Svorcová.Je velice milá dáma,a som rád,že som ju spoznal.Vážim si ju,a prajem jej vela zdravia.Pomali sa bribližujem k jej umeniu,a môžem potvrdiť,že jej recitácie,filmy a rozhlasové hry ma jednoducho očarili.Fakt bola dobrá herečka,a kto vie ceniť umenie,kultúru,tak vie ceniť aj jej zdatnosti.Ona vela robila za to,aby česká kultúra v tej dobe bola na úrovni.Všetká moja česť.
        • Re: Re: Re: encyklopedické heslo II

Opravdu moc hezky napsano
    • sylviky

Re: encyklopedické heslo II

Dík,za podrobný rozpis o jej kariére,a o jej rolích.Pekné,že aj ty ju máš ráda,tak ako my,/niektorý/ktorý sme tu v jej fanklube.p.Svorcová zaslúži všetku pochvalu za všetky jej herecké úlohy či v divadle,vo filmoch alebo v tel.inscenáciách.Bola vynikajúcou herečkou ,jednoducho herečka s velkým ,,H".Právom dostala titul:NARODNI UMELKYNE v roku 1984.
  • encyklopedické heslo I

V knížce Hvězdy českého filmu se nachází docela objektivní článek. Už to, že nebyla Jiřina Švorcová vynechána, jako v mnohých jiných encyklopediích, je objektivní.

Hvězdy českého filmu II./Karel Čáslavský, Václav Merhaut, Tomáš Řízek 1996

„Na začátku padesátých let se v našem filmu vyrojilo velké množství postav jinochů v rozhalenkách a mladých děvčat, jejichž oči plály nadšením a jejichž mladá srdce hořela touhou od základu změnit prohnilý kapitalistický svět. Jednu z těch nadšených mládežnic hrála Jiřina Švorcová. Shodou okolností tu nejnadanější. Na podzim 1951 se v kinech objevil film, ve kterém mladá absolventka DAMU vytvořila postavu vesnické dívky Vlasty Tomešové, která nejenom dokáže ostatním, že i žena může být zdatnou traktoristkou, ale ještě stihne odhalit třídního nepřítele, zavilého kulaka. Tento film režiséra Sequense, který aplikoval snad všechno, co se tehdy žádalo od „správného“ umění, se stal (zároveň s filmem Zítra se bude tančit všude) nejen vzorovou ukázkou toho, čemu se říkalo „umění ve službách lidu“, ale natrvalo i dokumentem tehdejší doby.
  • Ach jo II

http://www.radioservis-as.cz/archiv 03/4103/41tele1.htm

http://www.f ilmoveplatno.cz/50-zavrhovana-zena- za-pultem-trochu-jinyma-ocima.html

http://www.youtube.com/watch?v=A KkJ1Csgf_A
    *9*

Po herecké stránce O.K., perfektní hlas!
    Po politické stránce asi nevěří zrovna v to nejlepší, zato myslím, že bezelstně a opravdově, což po lidské stránce je spíš k dobru.
    • Re: Ach jo II

Souhlasím.
    • sylviky

Re: Ach jo II

Aspon tolko!Som rada,že uznáš jej zdatnosti a jej ludskosť.A z politickej stránke:každý verí v niečom inom, a my,ludia ,ani jeden z nás nemáme rovnaké názory na svet a ani na politiku.
  • Ach jo

http://www.cibulka.net/nnoviny/nn20 00/nn0700/obsah/02.htm

http://ol ser.cz/1564/nehajlovala-nerikala-es -kommt-der-tag-a-nedavala-hitlera-z a-vzor/

http://www.novinky.cz/ku ltura/151450-ct-neodvysila-natoceny -dokument-o-jirine-svorcove.html

http://www.svet.czsk.net/clanky/ku ltura/jiraskovanarodky.html
    • sylviky

Re: Ach jo

Prečo si zadal URL-adresy?Nevieš napísať svôj názor na p.Svorcovú?Stačí len 1 veta.Poznám články,a viem o čom sú.Ale najlepšie je,ked človek sám povie názory o tom druhom človeku,a nestrčí pod nos články napísané z druhích pier tým ostatným.
      • Re: Re: Ach jo

už jsem napravil, fakt v tom tápu, tak se hned nečerti
  • paní Švorcová

Já vám nevím,jako herečka mě paní Švorcová zaujala, podobně jako paní Chramostová, jak už tady někdo podobné srovnání nadnes. Dvě velké herečky, dva různé osudy, ale jsou skutečně tak různé? Vážím si těch, kteří hlavu neskonili. Nevím, co s těmi, kteří tzv. sloužili. Z dnešního pohledu se snadno soudí, myslím, že nic není černobílé. Měla jsem babičku, přesvědčenou komunistku, hodnějšího člověka jsem zatím nepotkala. Svědomí a nezkušenost z té doby mi nedovoluje soudit. Vážím si paní Švorcové pro její herectví.

V příspěvcích píšete o fanklubu, kde a jak se přidat???
    • sylviky

Re: paní Švorcová

Ano,robíme chyby a každý človek narobí vela chýb za celí život,ale nesmieme odsudiť nikoho za činy,ktoré možno urobil,ale nechtiac.p.Jirina Svorcová vždy patrila medzi najlepšie herečky,a jej meno aj dnes pozná každý.Sú ludia ktorý ju odsúdia ,a pritom ani ju nepoznajú.Len aby vedeli jej ublížiť.Načo je to dobré?Ani po 20 rokoch jej nedaju pokoja.Načo sa hrabať v minulosti,treba žiť v prítomnosti lebo buducnosť nikdy nie je istá.
      Som rada,že ešte aj v tejto dobe sa najdu ludia,ktorý p.Svorcovú majú radi,a vedia ceniť jej herecký talent a považujú ju za dobrú herečku.Mám ju rada,
      a vážim si ju.Prajem jej vela zdravíčka a do najbliššieho stretnutia kludné a krásne dni.
  • sylviky

Dakovanie

Milá p.Svorcová!
    Dakujeme Vám ,že ste priala naše pozvanie,a pre nás,členom fanklubu ste urobili nezabudnutelnu sobotu na celý život.Sme radi,že sme sa mohli s vami stretnuť,a spoznať Vás.Prajeme Vám veľa šťastia,úspechov k novému CD-Naše sny,a hlavne to najdôležitejšie:veľa-veľa zdravička,lebo ked človek má zdravie,tak má všetko.So srdca Vás pozdravujú členovia z fanklubu:Jaromirfarnik,Maja-kekeska ,Tanja,Olga a Sylvia-sylviky.
  • sylviky

Milá p.Svorcová!

K dnešným narodeninám Vám chcem popriať z celého srdca veľa-veľa zdravia,šťastia a k novému CD:Naše sny veľa úspechov.Dúfam,že za pár dní aj osobne môžem Vám popriať všetko dobré,čo život môže dopriať ludom,ktorý to zaslúžia.S pozdravom Sylvia L.
  • kekeska

p.Švorcová

ahoj všichni.Blíži se narozeniny naší paní Švorcový.25.5.2009 oslavý 81 narozeniny ke kterým ji přeju mnoho zdraví a životního elánu.Věřím že ji popřeju i osobně.Všechny vás zdravím a přeju krásný den
  • Herečka s velkým "H"

Milá paní Jiřinko,
    nikdy nazapomenu na vaše velké role, na to, jak jste mi poslala kdysy fotku s vaším podpisem /to jsem chodila na základní školu a dnes jsem v důchodu/. Když o vás píšou, vždycky se mi zahřeje u srdíčka. Přeji vám hodně moc zdraví a štěstí, škoda, že vaše herecké umění bylo násilně přerušeno......
    Zdravím z jižních Čech
    • sylviky

Re: Herečka s velkým

Som velmi rada,že okrem mna ešte sú ludia,ktorý nezabudli na našu Ceskoslovenskú umelkyňu,a majú ju radi.Verím k tomu,že sú ludia,ktorý nezabudli na jej krásne divadelné predstavenia,rôzne televízne inscenácie,a filmy.Jej nezabudnutelná Andulka Holubová
      navždy ostane v nás všetkých,ktorý sme pred 30 rokmi nedočkavo čakali na ženu,ktorá za lahôdkárskym pultom so svojím úsmevom očarila svojích zákazníkov
      Bola veľkou herečkou,a som rada,že aj v dnešnej dobe niekto myslí na ňu,a jej krásne recitovania nahral na CD.Bol to dobrý nápad.Prajem jej veľa úspechov,a tie básne sú veľmi pekné.Gratulujem.S pozdravom S.L.
      .

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit