Přejít na výpis diskuzí

Karel IV.

OSOBNOST 31.12.2006 
347 příspěvků
Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • vlada v čechach docela popsaná je ale on nebyl jen tu =) nechal postavit i mnoho staveb v zahraničí a o tom tu není vubec nic. Neni tu také zminka o válečných aktivitách a o území které posupně získával či o ně přicházel. takže tento článek slabý průmer *1*
  • twl tolik písmen kdo to ma jako cist *10* *13*
  • No, není to moc přehledné dílko o tomto panovníkovi, ale to je i otázka rozsahu. Anna Falcká syna Karlovi nazanechala, zemřela až po něm (po tom synovi), také by stála za to zmínka o zákoníku, jak českém, tak říšském a o tom, že svůj životopis psal Karel sám.
  • Moooooooc Textu kdo to ma číst (přepisovat) *16* *16* *16* *16* *10* *10* *10* *9* *9* *9*
  • No já se mám o něm naučit 15 vět nazpaměť takže se mi to hodí *12*
  • Nádherný referát do dějepisu.... *7* *15* *2* *5* *4* *3*
  • .....

Karel IV je dobrej a spravedlivej vladař jako T.G.Masaryk *4*
    • Re: .....

je to tak *3*
    • Re: .....

No jo, to je fakt. A taky byl tím, kdo vymyslel označování Židů žlutou hvězdou a zakázal jim bez tohoto znamení opouštět gheto, kterýžto bohulibý zvyk dodržoval i pan Hitler. Své dluhy otec vlasti s oblibou řešil tak, že předem vyhlásil amnestii na vraždu Žida a pak svým věřitelům řekl : "Jděte, pozabíjejte Židy a jejich majetek si vezměte na úhradu toho, co vám dlužím." Tak byli vyvražděni všichni Židé např. v Norimberku, cca 500 osob.
      • Re: Re: .....

Jo, jo. Naprostá pravda. A nejen v Norimberku. Ať žijou náckové. Karel Varel národ sračka. Byl to obyčejnej vrahounek, lhář, falešník a zloděj. Viz podvodné a válkou nabyté Braniborsko.
  • Karel IV.

Článek je moc pěkně napsaný. Dokážou jej pobrat i 10leté děti, což moc vítám. *7* Jen jsem tu našla 2 chyby. Karlova druhá manželka se jmenovala Blanka z Valois (valoá) a Jan Lucemburský padl v bitvě u Kesčaku (Kressenbrunn).
    Jinak moc díky za něj! *3*
    • Re: Karel IV.

Dcera Karla z Valois byla pokřtěná Markéta. Žila na francouzském dvoře svého strýce Karla IV.Sličného, kde byla provdána v 8 letech za Václava, syna Jana Lucemburka a Elišky Přemyslovny, tedy Karla IV., a to jako jeho první manželka. Blanka jí potom v Čechách říkali, protože měla při svatbě (1324)krásné blond vlasy a byla jako vosková panenka. Tudíž jí ve Francii nazývali "Blanche". Ve 12 letech obou manželů jim byl v Lucemburku k dispozici malý královský dvůr, kde Blanche žila. Blanka přišla za Karlem do Čech až v roce 1333, když se vrátil z Italie.

Jan Lucemburský opravdu padl 26.srpna 1346 v bitvě u vesnice Kresčaku (Crécy) v severní Francii, ovšem bitva u Kressenbrunnu - dnes Groißenbrunn (na Moravském poli, podél řeky Moravy)mezi Přemyslem Otakarem II. a uherským králem Bélou IV, se udála 12.července 1260, nepleťe si pojmy s dojmy *16*

I tobě se chybička vloudila, tynko. Blanka byla Karlovou první manželkou. Fakt první, ověř si to.
  • Král Karel nám pomohl

Hele kdyby Karel IV. nežil dnes by nebyl třeba Karlův most,Karlovo náměstí,Karlova univerzita v Praze,Karlštejn atd. *16*
    • Re: Král Karel nám pomohl

no a co my jsme o něm psali referát já tam opsal všechno z wikipedie a dostal jsem za to kulu *1* *1* *1*
  • velká osobnost ale taky měl své chyby ale i tak toho hodně dokázal *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší