Fotbalové kluby loni za posily utratily rekordních 220 miliard korun
-
Inkluze není pro každého.....Ředitelka
speciální základní školy Polička Dita Bomberová přičítá nárůst počtu
žáků také preferencím rodičů. „Rodiče i školy pochopili, že některým
dětem, které neuspějí v inkluzi, je u nás lépe. Umíme se o děti se
speciálními potřebami lépe postarat, máme třídy s méně dětmi, speciální
pedagogy a dokážeme proto s nimi pracovatS
tím, že speciální školy dokážou dětem se zvláštními potřebami zajistit
individuální přístup spíše než běžné základní školy, souhlasí také
předseda Asociace speciálních pedagogů Jiří Pilař. Může se to navíc
týkat nejen dětí s mentálním či jiným postižením, ale také dětí, které
mají jiné problémy s učením, nebo jsou na pomezí normálního intelektu.„Děti
s hraničním intelektem téměř vždy v běžné škole selhávají. Jejich
výkony jsou velmi nestálé a často pak přechází do speciálních škol. Také
se velmi dbá na to, aby děti s běžným intelektem byly v normálních
školách. Ale problém je, že tam s dětmi, které mají třeba poruchy učení,
neumí pracovat. Když takové dítě někdo pořád jen okřikuje a dává mu
poznámky, přestane ho vzdělávání brzy bavit (a dostane ho do tenze - ma pozn),“ komentoval to Pilař.zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-specialni-skoly-prijimaji-cim-dal-vice-deti-s-autismem-nekde-kapacity-uz-nestaci-40504425
to, o čem celou dobu píšu stran inkluze, ústy odborníků z terenu.... tohle musi vždy rozklíčovat Pedagogicko-psycholog poradny a ty děti pak roztřídit. Ale s ADD nebo PAS nejde i podle mě v klasickych osnovach na klasicke zakladce pracovat. vyše mi to odbornici potvrzuji a můžete se dělat hyperkorektnimi, jak chcete, těmhle takto postiženym dětem tou nasilnou inkluzi jen ubližujete a dostavate je do tenzi - viz slova kolegy Pilaře.. -
Jste bez tatranek?Vynechal jsem je. Poslední měsíc jsem podle mě shodil šest sedm kilo.
Zdroj: https://www.idnes.cz/hokej/extraliga/jaromir-jagr-rytiri-kladno-prvni-trenink.A240724_130755_hokej_drev
Jarda už zas nejí tatranky. Tak je po něm neházejte děcka na ten led, nikdo to prostě nesebere. Možná permanentky na kalanetiku nebo balíčky rozinek, nějak to kompenzovat musí. -
Čína je také partnerem pro
elektrifikaci, dodává minerály i technologie. Pokud chcete podporovat
elektromobility, musíte s Čínou spolupracovat. Ale když zavedete cla
a bariéry ve vzájemném obchodu, je to kontraproduktivní. Jedním s cílů Green Dealu je přechod na elektromobilitu, ale zvyšování cel tento trend brzdí.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-doprava-obchodni-valku-s-cinou-si-evropa-nemuze-dovolit-rika-viceprezident-bmw-259252
tohle si děcka myslím i já, co v BMW, jak jsem psal. Ta dumpingová cla nejsou žádnou výhrou v rámci volného trhu. čajna nás nedrží navíc pod krkem, potřebuje evropský trh, s Japonci máme technologie těch pevných elektrolytů, které prodlouží životnost baterií do aut, USA mají zase nejvýkonnější čipy od Nvidie, i ty nejnovější - "blejky", vše ostatní je o obchodu a dohodách, válčit nemá smysl..
u těch regulací EU, o čemž jsem psal, že je třeba tu byrokracii odstranit, je to o tom, aby se do toho vložil třeba náš nový eurokomisař Sikela jako pragmatik a manažer, tohle nemohou řídit politici, jinak bude evropský průmysl před světem ztrácet a nepomůžou ani žádné obrany cly, tohle jsou vlastní branky EU. -
-
jenom ještě - BMW se soustřeďuje na premiového zákazníka, nejdůležitější bude ale uspokojit poptávku (nebo spíše nalákat) tu střední třídu (těch lidí je nejvíce v populaci každého státu, a kolik znáte ze svého okolí lidí, kteří v BMW jezdí a jsou jejími představiteli :) ), a tam se obávám, že bude rozhodovat vždy cena. Byť tam zmiňuje manažer BMW, že nelze jednoznačně říci, podle jakého kritéria se zákazník rozhoduje. Já mu říkám, že ten z dělnické třídy podle ceny, což je ostatně momentálně i důvod těch dumpingových cel, protože čajna konkuruje jen cenou, na tom se snad shodneme.
Ale na tom konci, u tohoto tématu, souhlasím s tím, že pokud se nějakého modelu prodá více, může jít automobilka pro koncového zákazníka nakonec s cenou za ten samý model níže, tahle úvaha má ekonomické racio.
-
-
Solek
ČlánekVysoce zadlužená společnost Solek Holding, která působí především v Chile....
Holding zakladatele Zdeňka Sobotky oznámil investorům, že není schopen
včas splatit více než 200 milionů korun, které si půjčil v rámci
dluhopisového programu.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-zadluzena-skupina-solek-prestala-splacet-sve-dluhopisy-271356
tohle nevím, jestli bude do budoucna ještě zachranitelný business pro tuhle českou firmu, pač chilská vláda (Kongres, který ovládá pravice) tuším plánuje rozsáhlý solární park v poušti, kde se nachází i ta legendární vesmírná observatoř a je tam prakticky nejstálejší počasí na Zemi - neustále jasno, tzn ideální podmínky pro solary.. počítám, že tuhle českou miniaturu budou chtít vystrnadit z trhu tak, aby kontrolovali kritickou infrastrukturu..V Chile to tuším zase po letech strádání s levicovými vládami vzala do rukou navíc konzervativní pravice, byť teda s levicovým prezidentem v čele, který má právě na starosti tuhle enviromentální agendu, a tohle by mi přišlo logické i v rámci ojedinělé názorové synergie těchto dvou směrů vládnutí.. -
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-za-deset-let-pribyly-desitky-tisic-statnich-zamestnancu-jsou-to-predevsim-ucitele-40486702
máte inkluzi, tak co se tomu nárustu kantorů divíte.. :) bude ho následovat nárůst psychologů a pak ještě nutně sociálních pracovníků pro tu sociálně aktivizační činnost (práci) s inkluzivními v mimoškolní době. Ta inkluze stran výdajů ještě není na konci, otázkou stále je, zdali se to státu vyplatí. A už by se jí měl pomalu začít zabývat.. Krnov ukazuje, že by v nějaké formě mohlo, pokud se tomu dá řád, ale to tam momentálně na celostátní úrovni není, Krnov si to dělá po svém, což svědčí o nepřipravenosti už v tom roce 2017, kdy to ČSSD s Valachovou rozjížděla za MINULÉ vlády.
výtah z článku:
Pokles počtu úředníků podle porovnání loňského
a letošního rozpočtu pravděpodobně pokračoval i letos. Meziročně klesl
počet míst na Úřadu práce, v České správě sociálního zabezpečení, na
katastrálních úřadech či ve finanční správě. Nejsou ale dosud zveřejněná
čísla za celý rok.tohle je zase na margo kritiků téhle vlády, že nesnižovala počty úředníků. Půjde to ještě více, až poběží všude digitalizace, ale ty počty podle dat statistického úřadu teda zvedá hlavně ta inkluze a obava o bezpečnost národa (počty policistů rostly, ale ty stavy chtěly posílit a ještě chtějí, nám tady na obvodě schází třeba 17 policistů, jak mi řekli, stav tak před půl rokem).
čiže pro současnou opozici - počty státních úředníků rostly v segmentech, kde to jednak rozjel Andrej s ČSSD (inkluze) a kde to bylo a je potřeba (řady policie), a to ještě není digitalizace u konce.. Tzn. i v tomhle bodě tahle vláda pracuje tak, jak slíbila. :)
-
-
Dotace
pro podporované zdroje stojí dlouhodobě kolem 40 miliard korun ročně.
Nejvíc jich jde elektrárnám z dob solárního boomu před rokem 2010, kdy
zákon dával investorům příslib vysoké provozní podpory na dvacet let,
a to i přes tehdejší propad nákladů na nákupy panelů.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-kdyz-stat-zkrati-dotace-arbitraze-jsou-jista-vec-varuje-solarni-asociace-259406
tohle je vážení další takový ten lobby pomníček Mirdy Kalouska solárním baronům. Z doby, kdy byl Kalda ministrem financí v Topolánkově vládě. V drtivé většině jste těmto solárním baronům pak platili do jejich kapes veškeré dividendy z tohoto tunel projektu vy jako spotřebitelé. To je ta hezká tabulka uprostřed článku. Pereme se s tím dodnes.
Divím se Kalouskovi, že ještě vystupuje vůbec ve veřejném prostoru po těchto failech na tento stát a jeho občany, těch jeho lumpáren směrem k lobbistům jako Háva (pro změnu zbrojní průmysl - tunely u financování letounů CASA - prokázaly reportáže Reporteru ČT, můžete si to ještě určitě najít na netu ve vyledávači), nebo podpoře hazardní lobby, popř. daňových výjimek nejrůznějším oligarchům už proběhlo eterem neurekom. Topolánek je v tom samo s ním jako tehdejší předseda vlády. To byla dvojka k pohledání..
-
-
A na druhém stupni a středních školách
nás nejvíce trápí duševní zdraví mládeže,“ říká Miroslav Hřebecký,
programový ředitel neziskové organizace EDUin.Podle Hřebeckého jsou v ohledu na psychiku mladých lidí patrný i vliv sociálních sítí.Proč ten pán tedy bojuje za mobily ve školách?? :) Pokud je povolí ve výuce, pak o přestávkách mu zaručuji, že na nich budou děcka právě brouzdat těmi soc. sítěmi. Chápal bych užití nějakých erárních v rámci orientace v nových technologiích v rámci výuky. (update - pán to tam uvádí v závěru textu, četl jsem to a reagoval tady postupně)
„Je to jednoznačně krok, který je logisticky nepromyšlený a nepřipravený,“ komentuje však Bekův záměr Hřebecký. A zároveň jsou prý namístě pochybnosti, jestli jsou v resortu na takovou změnu potřebné peníze a dostatek příslušných učitelů.
nejsou a expert na vzdělávání by to měl asi vědět spíše než já, na základních školách chybí krom právě jazykářů také kantoři výuky fyziky a informatiky, učí to matikáři.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-zacatek-noveho-skolniho-roku-nedostatek-pedagogu-penez-i-kapacit-258692#utm_campaign=StaticSontentSZ&utm_medium=PodcastyPromoBox&utm_source=StaticSontentSZ&utm_content=podcast-5-59
Musíte vyřešit inkluzi a nakládání s prostředky (10mld) v rámci ní. Není to vůbec málo peněz a nic vám tento fenomén zatím nepřinesl krom negativných dat o ní tedy, protože je organizován přesně tak, jak píše pán z EDU-in o tom zavedení angličtiny narychlo do rámcových vzdělávacích plánů. Musíte tomu dát řád made in Krnov, kde to zvládli aplikovat a nese jim to výsledky (učíme se s příkladů přeci), jinak se každý rok mrhá obrovskými prostředky... Už to jsou vyšší desítky mld. od toho roku 2017. Ty peníze mohly jít jinam v rámci resortu školství. Zatím se vám to propsalo, jak pán uvádí, do toho narušeného duševního zdraví žáků základních škol, které jste takhle násilně asimilovali s inkluzivními, nehledě na jejich posudky psychologů z minulosti. Na klasické základní škole panuje přitom úplně jiný režim výuky než v těch speciálních školách, o tenzi, kterou si prochází díky nadměrným nárokům na ně kladeným nemluvě. tu tenzi pak ventilují právě tou katarzí směrem do okolí - na spolužáky.
měli byste si k tomu udělat nějaký průzkum, ne ty věci svádět neustále na covid. Ten už je dávno pryč -
-
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-psycholozka-k-domazlicim-deti-mohou-utocit-pod-nesnesitelnym-tlakem-258892
tohle by si měl přečíst každý rodič, ale i celé ministerstvo školství. je tam vše, co vám tady píšu dlouhodobě. Už v nadpisu máte, že děti podléhají tenzím. Pokud máte rámcové vzdělávací programy, nebo osnovy základních škol aplikovat na inkluzivní studenty z někdejších speciálních škol, musíte nutně čekat problémy.
Psycholožka vám tam totiž i sděluje, že roste počet dětí ADD (děti se spec. poruchami chování) a se specifickými poruchami učení.
Pro rodiče tam je důležité to, že se musí dětem VĚNOVAT. Ne je potkat jednou za den v bytě s laptopem nebo mobilem a pak večer u telenovely v obýváku.
Přečtěte si to, tohle vám řekne podle mě každý psycholog. Stejně tak tam paní zmiňuje, že inkluze nepřináší dost peněz (nebo efektivně využitých) na ty základky, chybí psychologové, výchovní poradci. Bez nich ale tu inkluzi nemůžete dělat. A to ještě musíte zaplatit ty soc. pracovníky, kteří budou po škole dělat tu minimálně stejně důležitou, ne-li důležitější činnost, tzn. tu soc. aktivizační činnost spočívající v doučování inkluzivních, návštěvách rodin, pokud to dítě samo nedochází do nízkoprahového zařízení, motivovat jej..
Vzali jste si podle mě velký krajíc, celé to nedostatečně připravili a jak bude přibývat těch tenzních situací v rámci tlaku osnov na ty pomalejší inkluzivní, může vám těchto nemilých případů s noži apod. přibývat. Rád bych se mýlil. Ale už nám tak nefungují rodiny, jak by měly dnes, prosazuje se liberální výchova, děti mají čím dál méně povinností a čím dál více volného času, což vám psycholožka sděluje pro změnu zase v tom úvodu, že rodiče za děti vše dnes dělají, proto neumí čelit tlaku, nebuduje se u nich ta frustrační tolerance. Už tohle hraje proti vám, a tohle se přitom netýká nijak inkluze, byť takhle ti inkluzivní bývají z rodin vychováváni taky, ale už je to ve většinové společnosti.
Dnes bych nechtěl učit ani za milion zkrátka. :) na min. školství musí přijít manažer a začít s nějakou reformou. Musíte si vyjasnit, co od té inkluze očekáváte a dát tomu nějaký rámec. Zatím jen, tím špatným nastavením této, podporuje ty patologické jevy na školách. Ta žákyně nebyla taky žádná premiantka, propadla. Teď je otázkou, zdali se jednalo o produkt inkluze, jestli přešla ze speciální školy, nebo už byla zahrnuta od první třídy před těmi 7 lety, kdy to Valachová takhle zle rozjela a v předchozím normálním režimu (kdy ještě inkluze nebyla), by ji psychologové z Pedagogicko-psychologických poraden nedoporučili zařadit do režimu základních škol, protože by to na ni prostě vyvíjelo tenhle tenzní tlak. Ještě se sice učit nezačalo, ale už mohla těžko nést, že vypadla z kolektivu dětí, které znala tím, že propadla, tzn. to mohlo mít souvislost s minulým školním rokem, jak pro ni byl završen - propadnutím. Být ve speciální škole, tak se ji to nestane, protože se tam přistupuje k dětem individuálně, podobně jako v rámci waldorfské výuky. Přišla o kolektiv, podle mě tohle hrálo největší roli v tom jejím ataku. Jsem zvědavý na výstup z toho. Děti jsou k sobě kruté, mohly se jí začít smát, že propadla, tak to řešila takhle, protože nejde zkrátka zřejmě o standardní žačku, může mít nějaké duševní deprivace, s tím ale nemůže navštěvovat právě základní školu, v mém světě a asi i ve světě těch rodičů, kteří své děti přesunuli na ty soukromé školy v reakci na ten fenomén inkluze. Od toho byly vždy ty speciální školy.
vše jsem vám psal ve vícero textech během posledních snad 2 let, co tam uvádí psycholožka, máte to tady v jednom textu..Je to z velké části ale i problém rodin a liberální výchovy v nich. Děti jsou rozmazlené dnes.
Byť teď jsem zase naopak slyšel údaj, že jich čím dál více směřuje na brigády. :) Marian Jurečka tomu ještě pomohl tou reformou trhu práce, kdy už budou moci od 14 let, což je jen dobře, protože je to učí povinnostem, hodnotě peněz + buduje to v nich právě tu frustrační toleranci, kdy zjiš´tují, že v životě nebudou dělat jen to, co si usmyslí, že v pracovním procesu to tak mnohdy nefunguje.. Navíc je to pošle od počítačů do kolektivu - rozvíjejí ty interpersonální vztahy, což jim dnes chybí nejvíce, ta sociální inteligence.
Ještě aby teda nechodily jen do IT profesí, ale zkusily si i stavby, fyzickou práci, to pomůže hodně doladit tu dnes ne úplně ideální výchovu z domu. :) zocelí je to, takový ekvivalent vojny, protože na takových brigádách vás ti dělníci zneužívají na ty nejhorší práce, já jsem jel v 15ti při stavbě čistírny se sbiječkou v kanále celou šichtu, protože se tam žádný z těch pupkatých brigošů nevešel do toho úzkého profilu toho kanálu, ještě tak držet sbiječku před tělem a vysbijet tam kruhový profil pro zasazení armatury, která tam měla pak vyústit. :) -
https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-mobil-stav-ohrozeni-zdravi-basta-it-zvazuje-ze-vezme-skolakum-mobily-40486306
ve světě už problémy s mobily v rámci školní výuky řeší radikálně.. -
....na spolužáky a kantory, z nichž 20% podléhá syndromu vyhoření, a to je zase zprávou pro možné nové kantory jazyků, kteří končí na peďácích, aby do toho školství raději vůbec nešli...a máte tady začarovaný kruh. Musíte vyřešit obrysy té socany špatně rozjeté inkluze v tom roce 2017..až pak do ní investovat další prostředky.
-
-
pač po studiu jazyků i té fyziky nemusíte právě nutně do školství..
-
-
-
koukal jsem teď na Bolku a ti Maďaři jsou nejhorším soupeřem čs. týmů v historii pohárů, vůbec netuším, jak dali 2 branky.. Bolka jednoznačně lepší, neměli vůbec recept na Máru Matějovského, vypadali spíše jako nějaký tým z dědiny, z amatérského fotbalu. Bolka by měla jednoznačně postoupit. Jsou po všech stránkách lepší..
-
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-taylor-swift-podporila-kamalu-harrisovou-v-jeji-prezidentske-kandidature-259393
via hodně níže můj včerejší komentář k dnešní noční debatě Kamaly a Dona. Včera jsem psal o tom, co vyvádí sovětská GRU na sítích v rámci zneužívání umělé inteligence a Taylor s odkazem na tenhle fakt raději vystoupila dnes v noci s prohlášením NA SVÉM OFICIÁLNÍM INSTAGRAMU o podpoře Kamaly ve volbách, což je znovu od ní ROZUMNÉ jako poněkolikáté (v minulosti) ve vztahu k volbám v USA. -
-
Podle televize CNN debatu jasně vyhrála demokratka. Za vítězku ji označilo 63 procent respondentů, Trumpa 37 procent.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-treskuta-debata-harrisova-se-snazila-dostat-trumpovi-pod-kuzi-uspela-259392jak jsem psal včera níže, divil bych se, kdyby ne.. tohle je půda Kamaly, jako bývalé prokurátorky. Je zvyklá se na podobné situace navíc umět připravit. Tady Don pohoří nevídaně.. rozhodne právě ta dynamogenie.
výtah z článku výše:
Ani Kamala Harrisová se ale nevyhnula
nepravdivým výrokům. Lživě například Trumpa obvinila z toho, že
administrativě Joea Bidena, kde stále zastává post viceprezidentky,
Trump zanechal nejhorší nezaměstnanost od 30. let minulého století. Ta
se přitom v době jeho odchodu z Bílého domu pohybovalo jen kolem
6,5 procentmerito je, že Don argumentuje, že nyní je ta nezaměstnanost vysoká, ale ona je nižší právě, než když právě z toho úřadu odcházel on.. pohybovala se v minulých dnech a týdnech okolo 4% .. :) když odcházel Don z prezidentského úřadu, byla přes 6%. čiže Kamala argumentovala správně..
-
-
a to ještě Kamale v tuhle chvíli nepomáhá americká centrální banka (FED), která dusí americkou ekonomiku trvale vysokými úrokovými sazbami, slábne i dolar. Sazby by měly nyní ale razantněji dolů. Inflace ale USA netrápí, to Don zmiňuje zbytečně, tu už administrativa demokratů zvládla.
-
-
-
ceny elektřiny děcka padají.. většina distributorů je už na ceně něco málo přes 3Kč včetně DPH za kWh, cena silové elektřiny jde dolů, co půjde nahoru, to je ta její regulovaná složka, než se nastaví zákon pro užití bateriových úložišť v rámci akumulací sítí tak, aby na těch obnovitelných zdrojích (především domácích fotovoltaikách těch, kteří měli rozum a zatoužili po energo-ekonomické soběstačnosti v kombinaci s čerpadlem) v rámci vyrovnávání sítě naši distributoři neprodělávali. Ale i tam ta cena snad vůbec nepůjde nahoru těm, kteří elektřinou topí, nebo jen velmi málo v tom příštím roce, čiže ceny budou pro příští 2 roky dole, jak jsem v minulosti psal a do té doby se snad legislativně vyřeší ta akumulace sítí..
Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen
elektřiny a plynu na energetickém trhu, které proti předchozím dvěma
letům klesly o vysoké desítky procent. Megawatthodina elektřiny nyní na
burze stojí 95,2, eura (zhruba 2408 Kč). MWh plynu pak vyjde na
přibližně 44 eur (přes 1113 Kč) za MWh.
zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cez-zlevni-energie-s-fixaci-40497261 -
Změny klimatu představují z dlouhodobého hlediska pro světový kávový průmysl velké výzvy. Studie
vědeckého časopisu Plos One z roku 2022 došla k závěru, že i když svět
razantně sníží emise skleníkových plynů, tak plocha nejvhodnější pro
pěstování kávy by se mohla do roku 2050 zmenšit až o 50 procent.zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-kavu-na-burze-zdrazuje-take-zapachajici-ovoce-40488793
někde níže tady na stránce jsem psal v textu adresovaném jednomu novináři o tom, co vše ovlivńuje globální oteplování i z pohledu pak cenotvorby některých komodit na trhu - zmínil jsem kávu a kakaové boby, tzn. výslednou cenu čokolády a že se tohle pěstuje jen na 2 místech (kakaové boby okolo rovníku, tzn. Afrika + Brazílie, káva taky Brazilie a Vietnam). Cenu kávy vám, jak si můžete přečíst výše i v článku, nejen v úryvku, nyní ovlivňuje sucho v Brazílii a Vietnamu.. :) vše se vším tedy souvisí a úplně všechno souvisí právě se změnou klimatu..