Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Býčí trend bude pokračovat. Cena zlata naroste na 81 000 korun za unci, míní americká banka

zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-byci-trend-bude-pokracovat-cena-zlata-naroste-na-81-000-korun-za-unci-mini-americka-banka-40517349

já si to myslím taky, že ještě dlooouho nebudeme na vrcholu, proto jsem vám minulý rok radil zainvestovat do této komodity (ale tím, že je to býčí trh, tak můžete stále, jen už nepůjdete na konci s profitem třeba 50%, ale jen 15-20, pokud to uděláte hned nyní). Tohle bude největší profit, který kdy kdo na zlatě udělal. Ještě i příští rok to poroste, čiže se můžete posadit do houpacího křesla, vzít si nějakou fajn knížku, otevřít si nějaké přívlastkové vínko a koukat, jak bezpracně zhodnocujete své úspory i v těchto těžkých investičních časech, kdy i investiční legenda-kolega Buffett sedí na hotovosti.. :)
    Jen stále upozorňuji!!! nenakupujte zlaté cihličky někde na netu (podvodníci..), obraťte se na auditorské firmy typu Deloitte, Cyrrus, popř  kolegu Semotana jsem doporučoval jako seriozního správce aktiv investorů. Popř. investujte bez nákupu cihliček jen do indexu zlata, tam musíte ale očekávat daleko nižší zhodnocení (profit). To je už na vašem zvážení..

• vedle Cyrrusu a Tomáše Pfeilera třeba, vám doporučuji pro investice i Investika a.s., kam zřejmě přešel Vítek Hradil dříve z Cyrrusu, kterého mám vedle Davida Marka (Deloitte) za jednoho ze dvou nejfundovanějších, kteří už vás nasměrují v rámci Deloitte nebo Investiky. Třetího do party máte Tomáše Pfeilera z Cyrrus, popř. přímo správce aktiv na volné noze kolegu Semotana, jehož názory se mi taky líbí stran rozmístění portfolia aktiv.
      S těmito se nemusíte bát nějakého investičního nárazu v nákupu aktuálně toho zlata, ale poradí vám i s dalšími, třeba rizikovějšími, investicemi, až pro ně bude vhodnější doba. Psal jsem o nákupu akcií Tesly v tuto dobu, kdy jsou opravdu abnormálně podhodnocené <--- určitě neproděláte do budoucna... Investice musí být dlouhodobou záležitostí z hlediska profitability..

• ta křivka zlata jinak nabrala povahu amplitudy, když se podíváte do grafu.. ;) ten zájem centrálních bank zemí bude za této situace a stavu globální ekonomiky sílit, a tohle jsou, jak jsem už psal v odůvodnění této investice minulý rok, klíčoví hráči v tom nákupu pro růst ceny za unci.. čiže neváhejte..

• Nutno podotknout, že správně.

V čase 43:20 totiž ostravský stoper Chaluš ve skluzu zablokoval Špatenkovu střelu rukou.

Zdroj: https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/chance-liga-29-kolo-dukla-banik-online-zpravodajstvi.A250410_165233_fotbal_tals

penalta ok, rozhodčí dnes bezchybný...My jsme BANÍK, my nebrečíme. Trenér Rada mi snad promine, ale vyhrál lepší tým...Celý první poločas Baník Duklu snad nepustil málem přes půlku, šancí a nedotažených akcí tam bylo na 3 zápasy z naší strany.
    Chaly i přes penaltu super výkon, myslel jsem si, že ještě dá i branku, pač byl všude..Rigy taky standardně super, gratuluji k tomu krásnému golu, pivní Lojza tady dole potvrdí, že jsem před tím kopem říkal, že jestli včera koukal na Riceho, tak to trefí podobně, pač má výbornou kopací techniku, to z toho kopu bylo i vidět. Koukáme na to spolu přes můj comp standardně, vždy se ho navíc ptám, jestli má dole o patro níž dobrý výhled.. :)
    Klobouk dolů před trenéry a realizákem, jak vás kluci naběhali v  přípravě, viděl jsem to už v zápasech na podzim (na Spartě to bylo hodně vidět třeba), pač nejste zranění, což vaši soupeři z čela nemůžou říct, zápasů odehraných neurekom a dnes jste i ukázali, jak Duklu utahat, pač jste je několikrát během zápasu doslova přibili před jejich bránu.
    Už jsem psal kdysi po Jablonci, kde Baník nezaslouženě prohrál tehdy, že podle mě hraje nej fotbal v tu dobu. Od té doby jedete, a když do toho dáte i srdce jako dnes, tak to musíte i v té naší opravdu čím dál těžší, navíc silové lize, vždy zlomit, přes tu techniku, kterou bylo baníkovské DNA vždy pověstné (Slon, Luki, Viliam Hýravý, Radim Nečas, teď Ewe, my jsme snad měli nejvíce desítek v lize v historii ligy, historicky..).
    Vsadil jsem se v zimě s kamarádkou, to mi zase potvrdí vedle pivního Lojzy i tady ta Addams family Kendzi (stará to tam má někde na páskách nahrané jako rozvědčík, od toho ty lumeny iq tykve sousedy tady mám, aby byly důkazy), že skončíte před Spartou PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI (Sima ani neví, že se hraje nějaká nádstavba, ale Sparta má pro ni větší zvuk než Baník, tak zírá teď každé kolo, co jste rozjeli, pač před jarem jste byli ještě za ní, tak do té sázky přes telefon šla) tuhle sezonu (pár důvodu jsem před jarem pro tenhle private bet měl a mám dodnes teda), už máte fora 5 bodů a Sparta už moc šancí teda nemá vás předstihnout, stačí jen doma neprohrát s Bohemkou.
    Ale vy zase vyhrajete a potrápíte ještě pěkně Adu s panem Koubkem. :) a já už jdu vymýšlet, co po Simči budu chtít.. :D
    Chachaři zase krásný výjezd... nejlepší fans v zemi, říkají to všude, kam dojedete, včetně hráčů soupeře.. Tahle sezona je i vaše. Postavíme nové Bazaly, pojmenujeme to po panu Brabcovi, a bude to tak už napořád. :) S trenérem a Luďou + kolegou Bělákem zaslouženě sklízí plody té koncepční práce, tak se má dělat fotbal v čs podmínkách..
    Pač Baník má pro Davida Kobylíka i výborné ročníky mládeže teď poslední roky, proto mě překvapil, že tipuje béčko na sestup a máme prý velké oči..Baník má snad nejvíce sponzorů v lize, co jsem koukal, nyní se přidala ne náhodou i Škoda auto, která se spojuje s málokterou značkou, hlavně tedy ve fotbale krom Bolky s nikým. Béčko Baníku hraje fantasticky, což ale David uznal. Viděl jsem je teď v tom srovnání s juniorkou Olomouce, byť to tam měl Baník vzadu pojištěno staršími hráči, tak i tak to bylo zase na jednu bránu, takový tým nemůže spadnout, který hraje takhle dominantně, vůbec ne navíc na náhodu, jde tam vidět práce Dvorňase jako trenéra, má to hlavu a patu ty akce přes křídla. Líbilo se mi tam hodně hráčů - Bewene, Krupička, Pira bude výborný box player, Baník tam má ještě v U19 podobně stavěného Bosňana, Komljanoviče už jsem chválil dříve, Miček se mi taky líbil vzadu.
    Baník jede koncepčně a tohle vždy musí v určitém okamžiku přinést ovoce. Tak jen tak dále, jde na těch mladých chacharech vidět ta odborná práce všech mládežnických trenérů, jakože v Baníku mají všichni už A licenci a ta práce s mládeží tam má tradici (Pavel Vrba, Bob Paník, Pavel Malura všechno kvalitní trenéři, kteří to dokazovali vždy).. Pracujete zatím s málem, ale o to více je třeba tu práci všech v klubu ocenit. Já vám do toho ani nepovídám nic, pač bych si připadal trapně, jen se těším, že to už 2 roky, co to sleduji, a mám zprávy ještě zpětně pár let dozadu, má správný směr..
    A dnes jsem zrovna říkal v telefonu jednomu chacharovi, že Pavel Hapal je pro mě nej trenér pro skladbu kádru prakticky z ničeho, když se mu dá volná ruka + nalezení místa hráči v sestavě. Spousta hráčů Baníku jsou, ne-li na 100% svého možného, tak hodně blízko tohoto a nikdy bychom to od nich nemuseli vidět v jiných klubech, kdyby je Pavel nezasadil do té baníkovské skládačky současnosti..
    A tohle umí ti nej trenéři jako třeba Mou, který to dokázal v United, AS Roma naposledy, kde navíc tu volnou ruku ani neměl... Hráče-jeho posuny a tým-kabinu dělá trenér zkrátka.. Proto ti nej opakují ty úspěchy i v jiných klubech, Pavel podobně pracoval v žilině se Šošoni, kde taky stavěli vždy na talentech. Ty kluby Baník a Žilina jsou si podobné nastavením..

• jestli tak v Baníku uvažovali při jeho angažování, tak manažersky
      klobouk dolů, mě to napadlo totiž až poslední týdny, kdy jsem o
      současném Baníku a tom jeho vývoji posledních let, kdy kluky dost
      sleduji, přemýšlel..

• ještě teda jeden statistický údaj mě dnes zaujal i k napasování na Baník. Za Slavii skorovalo tuhle sezonu už 21 hráčů, což není nic neobvyklého, pač takhle Jindra s Houšťou pracovali vždy, kdy měli přibližně kvalitativně sourodý kádr a hodně točili sestavou + dbali na kombinační fotbal s prolínáním řad.
        No Baník má kádr nepoměrně uzší (slabina, na které se ještě pracuje, ale předpokládám budou doplňovat už od nové sezony do přípravy hodně z domácích zdrojů, když jsem teď viděl béčko), ale skorovalo v něm letos už 11-12 kluků (počítám i Abdullaha, tuším se taky trefil), což dělá přibližně stejný procentuální podíl na využívaný celek-kádr trenérem.. Což zase svědčí o stylu práce Pavla, kdy umí do toho svého systému postupně doplňovat vhodně, stejně jako Jindra historicky, hráče, kteří pak plní ty taktické pokyny, se kterými je tam posílá, proto jich skoruje takový počet. Tohle nikdy není náhoda, ukazuje to na funkčnost systému. Tohle ten novinář, který tuhle statistiku dnes na efotbal pustil, zaznamenal dobře statisticko-analyticky..

• ještě by se slušelo pochválit scouting Baníku - to jsou ti kluci z béčka typu Beweneho, Pira, Komljanoviče, toho nového Bosňana, anebo můžeme jít ještě dále a scoutingy Domy Holce, Abdullaha, který taky pomohl a Baník tam byl včas, byť byl o něj zájem, nyní Látala, o kterého byl taky zájem a snad se ještě ukáže, až se aklimatizuje, nebo Rigyho, Erica a hlavně Chalyho, jehož příchod mě stejně jako u Domy fakt překvapil, oba bych je čekal už mimo českou ligu, tohle byly velmi výborné scoutingové a manažerské příchody.
          Ještě by byl fajn návrat Zia do dvou let, až se do béčka přesune Fryďa, popř nás Chaly zase opustí, pač bude mít asi ještě ambice v zahraničí.
          Stejně tak by se mi líbil příchod Michala Čerňáka na pravou stranu, kde má Baník podle mě nízkou konkurenci a tohle je výborný hráč (mám ho nasledovaného z doby před zraněním), který byl sice dlouho zraněn, ale pokud už je v pořádku, tak jeho cena na trhu je nyní nejníže, co kdy bude. Až ho trenér Kozel zase v Jablonci zapracuje, tak už bude pro Baník asi zase drahým.
          Popř. kdyby se na něj zase nedostalo, pak je škoda, aby takový hráč ve 21letech seděl na lavičce podle mě. Baník bude potřebovat rotovat kádrem a neztratit přitom na kvalitě, v téhle sestavě co do počtu by příští sezonu neuhrál, těch zápasů bude ještě více zřejmě než je jich tuhle sezonu.
          Pak mám furt zálusk a líbil by se mi do hry Baníku Tkáč ze Zlína. Taková dlouhodobá platonická láska.. :)  výborný hráč, bohužel taky  sužovaný zraněními..
          Naopak, když jsem viděl Pira, fotky toho Bosňana, který vypadá o 5 let starší, tak si nemyslím, že by Baník potřeboval řešit třeba příchod Tijaniho, obecně devítky, má tyhle dva kluky ze svých zdrojů, kteří se jen musí zapracovat, Piro vypadá opravdu velmi dobře do toho boxu pohybem, náběhy, co jsem ho sledoval..
          Pak se mi ještě líbí a sleduji ho jako Pardubice rád (mají dlouhodobě zajímavý scouting, jak už jsem psal) mladý Mišek na šestku nebo box to box osmičku, kdyby odešel Rigi třeba..
          Ale v některých zápasech se mi líbili a zdají se mi zajímaví a přitom dostupní i Zeman z Bohemky (takové deja vu Erica, podobně důrazný hráč), Nebyla z Jablonce (taky do středu, výborná kopací technika, chybí mu trošku důraz, aby byl pro mě komplexní, v tom středu ho musí mít, pač je odtud nejblíže v metrech k bráně soupeře i té vlastní) a Holly taky odtamtud.. a taky důrazný hráč, což Baník potřebuje ještě pro tu naši silovou ligu do hry taky trochu dostat.. :)

• a příchod Kohuta samo, za který jsem Luďu a scouting hned chválil, u toho by mě taky nenapadlo nikdy, že jej Baník získá, podle mě byl poslední roky klíčovým hráčem Slovácka, ale vyplatí se teda sledovat dobíhající smlouvy hráčů v ostatních klubech ligy, což je taky prací scoutingu a dobrého manažera mít tohle v merku třeba přes jejich agenty, pač napřímo s hráči pod smlouvou je neetické jednat, byť už půl roku před jejím koncem mohou jednat jinde s jiným klubem. tohle se dá táhnout přes agenty a vztahy s nimi..

• Naučit se ovládat elektroerozivní
    obráběcí stroj je podle něj možné zhruba za půl roku a je k tomu
    zapotřebí jedna základní dovednost. „Musíte umět číst výkresy,
    bez toho
    to nejde. Data z výkresů se zadávají do počítače, který je pak předává
    do stroje,“ popisuje.

Problém je v čínské konkurenci, která jednodušší formy zvládne udělat zhruba za 70 procent našich nákladů,“ (dumpingová subvence čínského komoušského státu v plné kráse, pač soudruzi jsou evidentně i pod maržemi.....takhle likvidují konkurenci v jednotlivých odvětvích... nic moc obchodně zářného, zato v kriminální galérce by to ocenil každý, vám řeknou na každé hospodářské kriminálce)

zdroj:https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-strach-mame-vsichni-jak-se-vyrobce-autodilu-chysta-na-nejistou-budoucnost-273811

tohle ještě k tématu nových ramcových výukových plánů v našem školství, kde se někteří pedagogové podivují nad stálým důrazem na geometrii, řezy těles apod. Psal jsem k tomu, že škola by měla vždy připravovat na praxi, tady jeden důkaz s ohlasem z praxe, kde to čtení výkresů je vyloženě nezbytné v rámci profese obráběče.. :)  čiže žádná kravina, nutnost pro naše školství.. jste dekády navíc světovou strojírenskou velmocí..

• Fiala: Musíme připravit ochranu před záplavou levného zboží z Číny.
    Nezbytné je zabránit Číně, aby zaplavila evropské
    trhy zbožím, pro které nebude mít odbytiště v USA. „Nesmíme ale
    připustit, aby byl evropský trh alternativním trhem pro levné čínské
    výrobky."

Evropa je velmoc podobného významu jako USA a Čína,
    jen se podle toho musíme chovat,“ řekl Fiala a připomněl, že cla jsou
    výlučnou pravomocí Evropské komise.

Reakcí by byla podle ministra financí Zbyňka Stanjury
    (ODS) cla pro zachování rovných podmínek pro evropské výrobce.
    Čínští
    výrobci podle něj těží ze subvencí vlády i nižších vyžadovaných
    standardů.

zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-fiala-musime-pripravit-ochranu-pred-zaplavou-levneho-zbozi-z-ciny-40516715

přesně tak, psal jsem o tom několikrát v posledních dnech - žádná spolupráce s čajnou, nebo snaha o levné zboží pro evropské spotřebitele (když čajňoši ptáčka lapají, pěkně mu zpívají..), ale hlavně ochránit vnitřní trh EU nyní před čajnou, která machruje nevídaně (jsou hodně nebezpeční tou rozpínavostí, do toho i z výnosů zbrojí, získávali pro to americké čipy dle rozvědek, tzn. tlačí to obchodní a do budoucna i vojenskou cestou + jak zmiňuje Zbyněk výše probíhají tam ilegální subvence komoušské vlády ve stylu, kdy tady přijdou s levnou výrobou pod cenou, aby zlikvidovali v nějakém odvětví evropské firmy, jakmile se to soudruhům podaří, tak ceny pro vás tady zvednou, ale už  jsou v monopolu, čiže tu cenu pak mohou šponovat tak, aby se jim ta počáteční subvence toho komoušského politbüra vrátila, na tom je postaven celá jejich ekonomika a zahraniční obchod.. je to samozřejmě ilegální, nefér obchodní praktika) + rozjet na něm spolupráci mezi členskými zeměmi - je to o 450mio populaci.
    EU ani nepotřebuje rozvíjet nějakou spolupráci s čajnou, pokud se dohodne s USA, nastartuje tu dohodu s MERCOSUR se státy Jižní Ameriky + nyní domlouvá spolupráci ve střední Asii s tamními zeměmi okolo Kaspického moře - asi hlavně připadá v úvahu Turkmenistán a Kazachstán, které tam jsou bohaté díky nerostnému bohatství z těžby v okolí Kaspického moře.
    Plus pokud začne outsourcovat zdroje pro elektroprůmysl těžbou tady v rámci EU. čiže nyní by měla veškeré regulace, kterými je známa :) , a byrokracií věnovat soudruhům z čajny, aby pochopili ,že budou mít přelejstrováno a než se těmi papíry s povoleními sem něco distribuovat, co šlo původně do USA, proberou, tak už jim to časově nebude stát ani za to, něčemu projdou i garančky, co sem chtěli navézt, než ty formuláře s dorovnávacím clem všechny zvládnou.
    Ještě směrem k volbám a přesto zůstávám v tématu - české firmy už samy o sobě diverzifikují trhy - objem fixního kapitálu čs. firem roste (tzn. investice do továren např.), jsme v tom zdaleka před Německem, které se zastavilo na místě, neinvestují tam do pokročilých technologií, digitalizace, čeká je nyní obnova inženýrských staveb, jak zaspali ještě od dob Angely..
    Objem investic do zahraničních akvizicí našich investorů pak vzrostl na 70mld, tzn. přestáváme být zemí, ze které nadnárodní společnosti odvádějí dividendy svým matkám (typické u našeho bankovního sektoru), ale naopak ty zisky ze zahraničí budou proudit do investic našich podnikatelů sem do ČR, čímž bohatne stát.
    Jsme v těchto investicích třeba v objemu prostředků jednou tolik před Poláky, kterých je 4x více populačně.. čiže čs. firmy nespí, ta 2. ekonomická transformace probíhá, proto naše HDP narozdíl od toho německého roste, už na tom trhu postupně budeme přestávat být tak existečně závislí jako v minulých dekádách..
    Vše jinak snaha této aktuální vlády, která to má zaneseno i v té nové hospodářské strategii směrování našeho průmyslu + už dříve snaha Martina Jahna ze Škodovky, dnes víceprezidenta Hospodářské komory.

• + bilaterální dohoda EU vs Kanada by mohla být ještě nyní na stole za stavu nastolených obchodních válek Donem...  Kanada totiž rovněž nebezpečně začíná rozvíjet spolupráci s čajnou přes tamní Liberály ve vládě.. EU by je měla získat do bezcelního paktu tamních firem s těmi evropskými..
      Vyspělý Západ by měl zkrátka stavět na vlastních hodnotách (ctíme dohody, žádné ilegální dumpingové státní subvence, žádná průmyslová špionáž + napomáhání k ní - Singapur vs čajna s americkými čipy, které získali pro ten jejich Deepfake chatbot)i v té vzájemné obchodní spolupráci.. :)

• jenom ještě pro představu - čajna má přebytek zahraniční obchodní bilance bilion dolarů, naproti tomu americká, první ekonomika světa, která je ale více uzavřeným, domácím trhem (ekonomikou) obecně (ale i tak) je pak naopak v saldu 1,2 bilionu, proto se snaží i Don narušit tu čínskou expanzi na všechny světové trhy, tohle je úplně ok proces.. pač se tam dostávají a domestikují za vydatné pomoci právě těch ilegálních obchodních praktik, jež čajna běžně užívá, a které nastiňuji výše v textu..
        Don ještě přidal, že uměle oslabují juan z důvodu lepší vlastní konkurenceschopnosti a domestikaci na nových trzích, aby zkrátka byli cenově konkurenčně pod konkurencí na trhu, byť to v zásadě maže i marže a je nerentabilním podnikáním (z pohledu kalkulací konkurence, firma z čajny si to může dovolit - viz výše, jak v těch obchodních praktikách užívaných pro likvidaci třeba evropských konkurenčních firem soudruzi konkrétně na evropském trhu postupují)

• Kdyby se iPhony vyráběly v USA, jak sní Trump, stály by 80 000 korun

zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-kdyby-se-iphony-vyrabely-v-usa-jak-sni-trump-staly-by-80-000-korun-40516708

to už i teď s výrobou v čajně, s existencí těch 125% dovozních cel, proto jsou směrem na čajnu jakákoliv vysoká ok, už to tam nebude o levné pracovní síle pro evropské (oděvní značky třeba) i americké výrobce. Stačil by přesun výroby na Tchaiwan, ne zvyšovat průmyslovou produkci přímému konkurentu USA. Popř. u oděvních značek Bangladeš, nebo u elektra do Thajska, kde přesouval nedávno, nebo uvažoval o přesunu Elon, když hrozil vojenský atak čajny na Tchaiwan, kde má Tesla továrny.. Popř s existencí války Sovětů a Ukrajiny i střední Asie dává s odlivem remitentů ze sovětského pracovního trhu, kdy mají strach, že budou naverbováni - tzn. Kyrgyzstán, Uzbekistán, Tadžikistán apod, což jsou jinak chudé země..
          Zkrátka nedává rozum u americký firmy stavět závody v čajně. Prodávat tam můžou, ale ne pouštět fixní kapitál.. :) to je myslím meritem kolegy Besseta a Dona. Do USA láká spíše zahraniční kapitál - Hyundai už vyslyšel, sám jsem zvědav, co ostatní. :)
          teď to jinak Don dostal konečně do polohy, ve které to chápu. Jen bych ještě nerušil zonu volného obchodu s Kanadou, tomuhle kroku americké administrativy stále nerozumím. Tzn. 10% reciproční cla prozatím, než dojde k dohodě s jednotlivými zeměmi, na čajnu tvrdě, zbourá to asijské trhy, což je úplně ok + to naruší tamní trh práce s levnou pracovní silou, ale nikterak to neuškodí trhům tady na Západě.. :) 10% cla jsou pro trhy totiž podle mě ještě snesitelná, zvláště deklaruje-li se dopředu existence nějakých budoucích vyjednávání o narovnání sald (deficitů) ve vzájemném obchodě z pohledu USA..

• Ani chování centrální banky Fed už také nebude tak
    protržní jako dřív. Se cly jsou spojeny inflační tlaky.
    A inflace v USA
    ještě nebyla vyřešena, když se nachází nad cílem ve výši dvou procent.
    Centrální banka tak nemůže trhu pomoci snížením úrokových sazeb.

zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-trump-investory-zaskocil-necekali-ze-cla-opravdu-budou-rika-analytik-pfeiler-40516359

no já si myslím to, co Tomáš, ačkoliv jsem četl, že FED bude snižovat snad 3x po sobě, dle analytiků, aby nastartoval trhy.. čímž by pomohl zároveň konkurenceschopnosti amerických firem v téhle situaci, kterou si bohužel Washington způsobil sám rozjetím té obchodní války NA VŠECHNY SVĚTOVÉ STRANY... oslabil by totiž dolar..
    Podle mě může FED jít za této situace naopak opačnou cestou a krom zlata a dluhopisů, jejichž výnosy nyní s inflací porostou, tak bude možno investovat i do nákupu americké měny.. :)
    Tomáš tam doporučuje nákup akcií Coly.. nevím, jestli bere v úvahu existence cel na hliník oběma směry.. ta nám tady asi chvíli vydrží jako v 1. funkčním období Dona.. Pfizer bych teď doporučil nakupovat taky, zvláště před rostoucí epidemií spalniček na americkém území.. Microsoft masivně investuje do AI, taky podle mě dobrá volba při opětovném zpamatování se akciových trhů, který ale chvíli nemusí přijít..
    jinak je to hysterie tahle situace, tohle nemá s regulerním obchodováním nic moc společného. Držte se evropských akcií - německých energetických a Rhein metall, byť dnes padal o 9% (padá vše, ale tu ztrátu upíšou postupně, Německo bude vyrábět pro vlastní obranný průmysl, hodně toho poslali na Ukrajinu, budou doplňovat + narovnávat vlastní trh s energiemi, zrušili na to dluhovou brzdu + investice multiplikačního charakteru do inženýrských staveb) + kdo má pro strach uděláno tak dále na menších, východních evropských trzích

• EU taky zavádí recipročně cla na hliník (i ocel - dnes ta zpráva vyšla), tzn. zatížení oběma směry, jak jsem v minulých dnech psal, na akciích Coly se to musí negativně projevit.. ;)  ty plechovky jsou v základu distribuce toho nápoje podle mě.. i kdyby přešli dominantně na sklo, bude je to stát každopádně z výroby více.. navíc logisticky je to určitě méně výhodnou formou, zvláště na větší vzdálenosti (i váhodě - hliník lehounký materiál..,proto to do něj výrobci nápojů taky cpou - plechovky, kvůli váze přepravy..)

• hlavně tam panují animozity mezi šéfem FEDu a současnou administrativou Dona, čiže těch 125 bazických bodů, o které by ve třech krocích měly jít úrokové sazby dolů, snad i mimo plánované zasedání, se mi příliš v duchu rostoucí inflace moc nezdá, spíše bych čekal jako Tomáš výše pohyb směrem nahoru, aby se dostali k inflačnímu cíli těch 2%, od kterého jsou ještě tuze vzdálení, než že budou navíc pomáhat Donovi nejen ve startu ekonomiky, ale i oslabování dolaru, což by taky v tuhle dobu obchodních válek pro americké firmy potřeboval ke zvládnutí téhle "korekce" na akciových trzích..

• USA se totiž topí v dluhu a protekcionismus je logickým důsledkem. Trumpova administrativa urychlila
    přechod k merkantilismu. Jedná se o filosofii, jež praví, že velké
    obchodní deficity jsou hrozbou pro národní bohatství a sílu.

Trump a mnozí jeho stoupenci věří, že
    trvalé obchodní deficity učinily Ameriku nebezpečně závislou na jiných
    ekonomikách, ohrozily národní bezpečnost a podkopaly prosperitu střední
    třídy.
    USA mají více dovozu (více uzavřenější ekonomika - psal jsem), který mohou zdanit ve svůj prospěch, než vývozu, který by mohli zdanit ostatní v neprospěch USA.
    Evropským zemím ale tato politika
    uštědří největší ránu, protože jejich nejdůležitější odvětví jsou právě
    ta, kde s Čínou již nemohou konkurovat. 

zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-komentar-trump-jedna-logicky-evropa-spi-a-cina-se-pripravuje-na-hostinu-273355

děcka, tohle ještě k tomu,proč Don jedná, jak jedná, níže (níže zmíněn ten přesun průmyslové výroby do USA, pač celosvětově má podíl USA v tomhle segmentu v současnosti jen nějakých 10%).. O dluhu USA, se kterým budou muset něco dělat (teď jsem nekoukal, ale býval až 144% HDP, což je opravdu hodně), jsem už psal někde na začátku minulého roku. Proto i omezení přísunu zbraní Ukrajině, její podpora obecně, tohle by se dalo takto chápat - ekonomicky, lidsky méně, některé škrty (u neziskovek), jak jsem psal, jsou už nad rámec a podkopávají i globální hegemonii USA coby největší ekonomiky světa, která ale umí být i solidární tak, jak by to mělo být a je třeba i v rámci filantropie bohatých třeba, mimo tu makroekonomii.
    merkantilismus v pravém slova smyslu, taky jsem to už kdysi zmiňoval, byl v tom 15. a 17. stol, tzn. ve středověku ale faktickým přechodem z feudalismu k soukromému vlastnictví, takové první účetnictví v praxi, šlo tam o první směny zboží za nějaké bohatství (zlato, stříbro). Nevím o tom, že by se to definovalo i takto, jak uvádí výše v komentáři Timur.
    Ohledně prosperity střední třídy v USA, o tom píšu níže, že vlastně voliči Dona se rekrutovali paradoxně z dělnické třídy nebílé rasy, často přistěhovalců (Latinoamericano už druhé volby v řadě volili dominantně Dona právě, byť je silně protiimigarční, oni ale nechtějí sami přistěhovaleckou vlnu, ti, kteří už zakořenili v USA, jejich děti-tedy druhá generace už teprve ne, je to paradox, ale už ne až takový, když za tím dodáte, že se bojí ještě vyšší konkurence na trhu práce - momentálně snad 13mio Američanů v průmyslové výrobě, strop býval i 20mio, když fungovaly v USA automobilky (dnešní město duchů Detroit takovým symbolem před hypoteční krizí 2008, tzn. jejich krajané jim budou brát práci právě v těch továrnách) - černochů a Latinoamericano. Pro ně ta snaha o přesun výroby do USA je uspokojením jejich hlasu, který Donovi dali, navíc přesun výroby znamená i novou daňovou zátěž, tzn. snižování dluhu - logiku tohle konání ekonomicky v základu má.
    Co logiku postrádá je to, že si to chce Don rozdat s celým světem v dnešní globální, propojené ekonomice (pád do globální recese, což Don nemůže vůči svým voličům potřebovat),a tohle je podle mě zásadní chybou tohoto jinak logického záměru, která přenese část těch negací (inflaci hlavně, růst nezaměstnanosti by nemusel přijít v USA, záleží, kolik velkých korporací zareaguje s tím přesunem výroby do USA + samotní američtí výrobci přesunou ze světa-hlavně nyní tedy Asie výrobu zpět do USA ..+ slabý dolar při spolupráci FEDu v rámci té monetární strategie stran národních zájmů by nemusel mít taky takový dopad na konkurenci amerických vývozců ve světě).Evropa naopak může z tlaku na čajnu jenom těžit, bude záležet na udržení vyjednávací pozice Bruselu. čajna se zmítá v neskutečných ekonomických (fiskálních) problémech, do toho budou mít nyní přebytky zboží, které neudají v USA, mají s USA snad nominálně půl bilionový obrat, tohle budou muset někde udat, v USA budou nekonkurenceschopní.
    A snižovat doma výrobu taky nemohou (vysoká nezaměstnanost)... Do toho se přestává vyplácet v čajně, obecně Asii vyrábět americkým firmám - tamní levná pracovní síla padá s existencí této celní války, čajnu nečeká žádný růst, jak píše Timur, ale zatracená bída a šetření + rozvaha stran racionality investic (hedvábná stezka třeba, budou usilovat o nákup fabrik-automobilových hlavně v Evropě - timur to tam taky obecně dále píše, aby ty obraty, které dělali v USA uskutečnili a přesunuli tady, v tom EU musí být hodně silná ve vyjednávání a nepustit je tady na trh ještě více, aby to nebylo tak, jak píše Timur, ale lepší vyjednávací pozici má za existence těchto pravidel hry nastavených USA určitě EU, v tom se liší můj názor a názor Timura v jeho komentáři a bude záležet nyní na tvrdém vyjednávacím postoji Bruselu vůči čajně, která je v pasti zkrátka :)
    a EU potřebuje, ta přeregulovanost EU by se nyní měla stočit na čajnu a působení jejich firem na evropském trhu..).

• tzn. s tím pádem levné asijské (čínské) pracovní síly i růst nezaměstnanosti, jako další negativní makroekonomický ukazatel, který se v čajně co nevidět projeví, až američní výrobci, popř i evropští, kteří distribuují do USA, přesunou tu výrobu zpět do svého residentu, popř. do země, kde ta cla jsou třeba 10% od Donovy administrativy..
      tohle čajnu taky zasáhne a už jsme teda sledovali silné nepokoje před pár měsíci v čajně s protesty v ulicích v rámci pádu tamního realitního trhu, jsem zvědavý, jak se projeví tohleto.
      Má to být samo útokem na oslabení průmyslové výroby přímo v srdci konkurenta od Dona a vyrovnáním toho 20% deficitu, které 1. a 2. ekonomiky v rámci toho podílu na světové průmyslové výroby mezi sebou mají.. taky dává smysl, proto jsem taky psal, že tahle brutální cla na čajnu jsou úplně ok a budou velmi účinná v jejich tiživé ekonomické situaci současnosti s mnoha negativními vlivy na makroekonomické ukazatele.. V tom s Timurem v jeho komentáři výše nesouhlasím, čajnu nečeká určitě žádný rozmach v příštích letech, naopak jistě recese s dalšími možnými projevy nespokojenosti tamních obyvatel s klesající životní úrovní (připomenu tady o 3 roky posunutý věk odchodu do důchodu jak v rámci toho tarifu u dělnické třídy, tak i u tzv. čínských bílých límečků a nemusí to stačit a bude nutnost ten odchod do důchodu posouvat ještě jednou, čímž už se v čajně přiblíží významně našim číslům, už to půjde přes 60tku totiž v takovém případě, vezměte navíc v úvahu tamní podmínky dělníků hlavně a tady u nás - bílé límečky se tam mají lépe, ale zase musíte agitovat, abyste jím byl, žádná nostalgie po starých časech, víme, co bylo tady, ale je pravdou, že úředníci v čajně jdou do důchodu podstatně dříve než tomu je u nás, je otázkou, jak dlouho to tak budou mít a už se taky přehoupnou přes tu 60tku v příštím posunu té věkové hranice, pač ty mandatorní výdaje čínská ekonomika neutáhne, půjdou jim do důchodu nyní samé silné ročníky + nové výdaje na soc. dávky - růst nezaměstnanosti, který nyní 100% přijde...)

• V Kalifornii sídlí snad 90%
      technologických firem USA (Silicon valley), to srovnání Timura je
      argumentačním faulem.. :) to je jako by srovnával daňový podíl odváděný
      státem Kalifornie s podobně velkým americkým státem, o velikost (země,
      ekonomiky) vůbec v tomhle případě srovnání nejde, spíše o hustotu těch
      úspěšných start-upů s podmínkami pro ně vytvořenými stran už dávno
      zvládnutého inkubátoru světových elit-odborníků v oblasti inf.
      technologií, které už za ty dekády přitáhli a mohou mezi sebou
      spolupracovat na malé aglomeraci..

Za mě Don dal EU šanci (možná
      poslední, byť EU taky nespí - dohoda MERCOSUR je moc dobrým počinem do
      sféry vlivu nejen USA, ale i znovu té čajny, kterou je třeba přidusit na
      vícero frontách, roztahovali se a získávali navíc ilegální cestou
      dumpingu celosvětově moc a vliv už přespříliš, je třeba proti nim
      postupovat tvrdě, ještěže je brzdí i vlastní komoušská hlava - viz.
      politika jednoho dítěte, pokud jsou takhle závislí na domácí spotřebě
      historicky, a hlavně tedy v těžkých časech vždy, popř nyní snaha o dohodu v rámci střední Asie, zase sféra vlivu čajny, ale hlavně Sovětů..) opět se vrátit do hry a
      udělat si s čajnou v rámci svého regionu pořádek.. teď je otázkou, jak
      to přebyrokratizovaný Brusel zase uchopí...

• Cílem je podpořit výrobu ve Spojených státech.

zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-jak-celni-smrst-dopadne-na-cesko-odpovida-ekonom-david-marek-273183

jednoduchá věta, která vystihuje celé konání Dona. Průmyslová produkce USA celosvětově, jak už jsem psal, zaostává za čajnou o nějakých 20%, tím je řečeno vše. Navíc tenhle krok podpoří nezaměstnanost, byť se chytla z velkých automobilových korporací zatím jen Hyundai (Korejci ale mají obchodní myšlení, elita Východu). Podpoří to navíc i voličskou kohortu Dona, byť se vymezuje teda rasově, už druhé volby ho podpořili Latinoamericano, nyní se k nim přidali překvapivě i černoši, a to nejen z té střední či starší věkovky, ale i mladí (zřejmě dáno i oponentkou - Kamala byla prokurátorkou). Tzn. plní to vícerý účel, a kdyby ta cla Don nerozjel na všechny strany (hlavně v rámci zony volného obchodu na vlastním kontinentu to příliš nedává smysl - proč Kanada třeba??), pak by USA nemusela dostihnout, díky své non-exportní zaměřenosti a vlastní silné domácí ekonomice, ta inflace, která ji nyní, jsem si taky jist, čeká.. Stejně tak s Evropou ta cla mohou být jen dorovnávací, popř. se mělo preferovat vyjednávání, chápu cla pro čajnu, některé konkrétní země, se kterými má USA pasivní vzájemnou obchodní bilanci a nebyla by učiněna adekvátní dohoda, ale rozjet to s celým světem bude inflačně kontraproduktivní. FED Donovi asi taky příliš nepomůže, pač za této situace nebude mít asi vůli snižovat úrokové sazby, byť slabší dolar by záměru Dona a konkurenceschopnosti USA za této situace se zvládnutím celních válek jako kvazi vítěz, určitě pomohl..
    samozřejmě to celé ale, a dalo se s tím počítat už minulý rok, proto ta sázka, podpoří tu naši investici do zlata, které poroste, stejně jako stříbro, které se dá zužitkovat navíc vícero směry stran výroby. STejně jako porostou výnosy z dluhopisů třeba..

• Na oznámení nových cel reagují nejen trhy, které se propadají, ale
      i měny. Kromě akcií tak oslabuje také dolar, který výrazněji ztrácí i k
      české koruně.

zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-meny-kryptomeny-koruna-zpevnuje-nejvice-za-pul-roku-dolar-pada-po-trumpove-oznameni-273252

a Lukáš to tady už zmiňuje asi, ještě jsem nedočetl.. tohle může zachránit aktuální konkurenceschopnost USA a celou tuhle riskantní strategii Dona i navzdory rozjeté celní válce s celým světem - padající dolar..

• K již existujícímu dvacetiprocentnímu
        clu na dovoz čínského zboží do Spojených států „přihodil“ americký
        prezident Donald Trump ve středu dalších 34 procent. Celní sazba tak
        činí celkem 54 procent.

„Bude to znamenat pro Čínu velký šok a pokles ekonomiky,
        “ tvrdí Robin Xing, ekonom banky Morgan Stanley.

Už ve svém prvním volebním období ale
        tvrdil, že Peking používá nečestné praktiky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ devalvuje svoji měnu
        jüan, aby pomohla čínským exportérům, a používá zahraniční investice
        jako prostředek k získávání technologického know-how amerických firem do
        Číny. (a tj pravda, psal jsem..ilegální cestou průmyslové špionáže, jak mají soudruzi ve zvyku..)
        Peking bude pravděpodobně reagovat
        omezením dovozu amerických zemědělských produktů i strojů, už v březnu
        zvýšil cla na americké uhlí a zkapalněný plyn.

zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-tak-silnou-ranu-cina-od-trumpa-necekala-reseni-muze-hledat-i-v-evrope-273260#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart

tohle je úplně ok.. čajnu to pošle každopádně do kolen, EU získává vyjednávací pozici stran přeprodeje LNG od Amíků, který neudají nyní v čajně..
        škoda, že Don aktuálně válčí s celým světem, protože takhle ta cla poškodí i americkou ekonomiku, bohužel s nárůstem inflace. pomoci by mohl, jak už jsem psal, slabší dolar..Ale USA není určitě tak exportní jako čajna, pokud by získali vyšší světový podíl na průmyslové výrobě s přesunem výroby do USA, cíl bude splněn.. čajna naproti tomu ve své mizerné fiskální situaci + situaci na realitním trhu + v rámci téměř nulové domácí poptávky a rostoucím mandatorním výdajům v důsledku demografické krize, kterou se jim jedinou daří alespoň eliminovat (leč běh na 2 dekády, ekonomickou situaci nyní to neřeší) dostává další ránu pod pás a půjdou nevyhnutelně do recese, kdy budou muset omezit hlavně investice v rámci té jejich Hedvábné stezky se to nabízí jako první..
        EU by je nyní určitě neměla pustit na trh, naopak i vůči čajně Don EU poskytl nesmírnou munici pro vyjednávání každého ústupku vůči čínskému exportu směrem tady k nám do EU u zboží, které neudají zase naopak nyní díky masivním clům do USA.. :) tohle je dobrý nejen obchodní krok i vedle utnutí tipce čajně okolo obchodního vlivu na Panamský průplav + odkupu americké investiční společnosti Black rock hned několika strategických světových přístavů od hongkongské společnosti Hutchinson..
        toto jsou Donovy největší zářezy ve prospěch budoucnosti americké ekonomiky stran udržení si jejího výsadního postavení světové jedničky..

• Fantazie v Miami! Menšík slaví životní triumf, ve finále přemohl i Djokoviče

zdroj: https://www.sport.cz/clanek/tenis-online-jakub-mensik-novak-djokovic-5207858

gratulace Menšo!! všichni musíte do dvacítky, máme skvělou generaci, možná nejlepší v historii našeho tenisu i proto, že je vás s Jirkou a Tomášem tolik. I Davis cup vyhrajete věřím několikrát. :)  Menša je jinak zvláštní z našich tenistů, pač on má sebevědomí snad od žáků, musel se prosadit brzy, krom talentu je to v tenise to nejdůležitější + vyhýbat se zraněním. :)

• Slova chvály směrem ke svému mančaftu, zároveň ale zloba kvůli výkonu rozhodčích. Neřekl jsem nic špatného. A my pořád říkáme Rada, Rada… Nic! Já jsem
    jenom řekl, že byla ruka. A proto mám dostat kartu? Nezlobte se na mě,
    to mi prostě nesedí,“ ohradil se Petr Rada proti rozhodčím.

zdroj: https://infotbal.cz/at-uz-me-nechaji-bejt-rada-se-po-remize-se-slavii-ohradil-proti-rozhodcim/

trenér Rada je dlouhodobě jeden z pětky našich nej trenérů, na druhé straně naši sudí jsou dlouhodobě jedna velká mafie, a bohužel je to od hlavy, kolega Kovařík ty jejich lumpárny totiž svědomitě kryje. Zítra nám zase o Zelinkovi u VAR v Ostravě, což je dlouhodobě řezník některých týmů a kámoš Peltonena, sdělí ve svém pravidelném pondělním hlášení o ponurém stavu charakteru sudích u nás, že jsme všichni retardovaní a ten evidentní kop do achilovky nebo držení Erica neviděl. Dlužíte nám už 2.penaltu (první za Slavii u evidentní ruky, kdy jste nás obrali o bod, který může právě hrát roli v boji o Ligu Mistrů nyní, to jsem právě psal, že to bezprecedentní účelové chování komise sudích je velmi nebezpečné, pač může ve finále ovlivnit i hospodářský výsledek klubu v daném roce..)
    Komise sudích by se měla určitě po valné hromadě provětrat a obměnit, vážně se dá brát jen sudí Rouček, který má mezinárodní úroveň a měl by na listinu UEFA i v takhle mladém věku, takový sudí má i pak respekt hráčů, což jde vidět v každém jeho zápase ostatně.
    Dukla prý hrála fantasticky i dle komentářů slavistických novinářů, což by mělo být pro trenéra Radu největším ohodnocením jeho trenérských, analytických schopností a umu, jakože i on má kvalitní realizák - asistenti, stejně jako trenér Koubek v Plzni. Oba stále dominují trenérskému ansamblu u nás a měli by ještě pokračovat a předávat zkušenosti těm mladším - future power jako třeba i Jindra včera, pač ty kádry jsou si sice blíže po tomto přestupovém období, kdy Dukla, jak jsem i psal, podle mě velmi dobře posílila (trenér Rada to jen potřeboval sehrát trochu), ale pořád je tam ten světelný rok mezi tou kvalitou kádru Slavie a Dukly, včera to ale nebylo díky schopnostem trenéra Rady, a jak hráče na tak těžký zápas dokázal připravit, vidět..
    Slavii navíc tlačí sudí, proto by se neměl trenér Rada rozčilovat, běží tam nějaké zadání, že tomu tak má tuhle sezonu být. Patrně ho chtěli dostat z lavičky během zápasu, aby nemohl udělovat pokyny.. Klobouk dolů jak se dokázal v tak vypjatém zápase zkoncentrovat a ovládnout i přes ten nesmyslný tlak ze strany sudího..
    Penalta pro Slavii včera nebyla jen z toho důvodu vyrobena, pač má furt dost slušný, sudími vybudovaný, náskok, pač odečíst těch 5 bodů, které ji neodpískáním evidentních penalt pro soupeře (Baník, Libe, Hradec) nahráli + prohrát v Olomouci, kde ji domácí taky přehrávali, tak je ten náskok Slavie titěrným nyní a liga je do posledního momentu zajímavá, i vzhledem k množství vzájemných zápasů týmů z jejího čela..
    Slavii čeká ještě hodně práce - pokud vypadnou opory jako Holeš a Igy, kteří jsou nejdůležitějšími v obraně Slavie, jak jsem už taky psal, pak je to jako včera hned vidět. Slavii to stojí na pár hráčích, pozdějšího data narození, budou muset budovat novou osu týmu, to min rok potrvá..
    Proto je pro mě favoritem na titul Plzeň pro příští rok, jak jsem psal. Bude  záležet ještě, kdo tam odejde. Pokud by to byl jen Kalvach a třeba Durosinmi, tak to pro ně nebude taková rána, jako když pustí Šulcíka třeba s dost důležitým hráčem vzadu i do standardek Dwehem. Tam Ada bude muset zvážit priority pro příští sezonu, pač Šiňase, který by mohl nahradit Šulcíka, než se Plzni rozehraje generační talent Panoš, toho mu Luďa s panem Brabcem určitě nepustí, Baník nemá důvod prodávat, jsou ekonomicky stabilní díky manažerským schopnostem majitele, který klub nejen stabilizoval, ale i dále rozvíjí, navíc se přidávají nejlepší firmy v zemi jako Škoda auto coby partneři, Baník spíše čeká posilování, než že by měli kluci odcházet, zvláště, pokud by se podařilo uhrát 2.místo a byla tak jistota základní skupiny poháru, tzn nemalé finanční příjmy + neustále plný stadion, což tak v Ostravě nyní bude.
    Baník musí spíše ještě o dobrých 5 fotbalistů s už nějakými zkušenostmi rozšířit A tym, než že by ty, které už trenér Hapal, který je v téhle dovednosti jedním z nej u nás, zapracoval, posílal konkurenci.

• Do Ostravy by se ale teď mělo hráčům chtít, pač pokud se někde hrnou
      manažeři Škody auto, jakože jiný klub v lize nepodporují vyjma Bolky,
      kde mají ale továrnu ve městě, pak to znamená pro veřejnost, že ten klub
      je ekonomicky zdravým, vedou ho manažersky a lidsky kvalitní lidé a pak
      je chuť se se značkou Baníku spojovat i pro tak manažersky dlouhodobě
      úspěšnou značku jako Škoda auto, která je nyní už i elitou své matky
      Wolfíku, nyní ten koncern Škoda auto v těžkých časech téhle tradiční
      německé automobilky finančně táhne se svým rekordním ziskem za minulý
      rok.. Který navíc hned částečně rozpustili i mezi zaměstnance stran navyšování mezd a premií. Mají tam silný manažerský tým, který si je vědom, že sociální inženýring dělá firmu, to už věděl i Baťa, proto stavěl ty cihlové domky ve Zlíně a Otrokovicích pro své zaměstnance..

Pro Baník je to vyznamenání, že se s ním tahle značka
      spojila a my jako republika můžeme být hrdí, jak nás ve světě
      reprezentují - dlouholetý sponzoring mezinárodního hokeje + významné Tour de France coby generální partneři za všechny..

• kolega Kovařík nám dnes poslal do Ovy kamaráda Peltonena, sudího Zelinku pro VAR. Možná by se měla vyjádřit po utkání kolegyně Ratajová jako žena, jestli ty penalty pro Baník viděla taky takhle jasně zase jako já z té pozice asistenta VAR - minimálně ten kop do achilovky Erica (btw hezký přeliv, kluk z plakátu hned :)  ) byla jednoznačná záležitost, kterou nemůže snad ani šéf komise sudích Kovařík zase obkecat nějakou pohádkou. Zelinka by měl mít zastavenou delegace, protože to bylo úmyslné poškození jednoho z týmu, ten záběr byl jednoznačný, tzn. čistě jeho nekompetentnost.. k čemu ten VAR máte, když pak 44letý sudí-kmet tohle jakože nevidí..
    Dlužíte nám pentli zkrátka.. na Slavii by se pískly všechny ty tři momenty. Ale my to dotáhneme i v dnešním protivětru naší soudcovské mafie.. Pač jsme BANÍK!! :)

A děkujeme novým sponzorům - ŠKODA AUTO za doplnění našeho sponzor´s sheetu, vždy jste tam jako manažeři měli dobrý čich na akvizice ve správnou dobu. ;) a kolegovi Křetínskému a Epet za levnou energii na naší cestě za Ligou mistrů. :)

• jakože naše elitní společnost v zemi s nejvyšším příspěvkem do HDP, Škodovka, takhle finančně podporuje jen snad Bolku v lize, kde mají ale továrnu... Stejně tak poprvé v historii tlačí Baníček i sparťan - Epet. Děkujeme!! :)

a kredit CHACHARŮM za support Ludi, nejlepší fans v zemi!! stejně tak hráčům, nic nepomůže Luďovi více, než tenhle lauf. říkám to stále, že máte srdce a větší charakter, než kdejaký píárista, jakože dnes je jejich doba - navenek huj, uvnitř chuj. Nepřetvařujete se, jste autentičtí a féroví celou existenci fan clubu. Dnes na tým zdola snad 15tis. :)
      Super zápas Karla Pojezného, příští týden vyprodáno na Spartu prý. :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit