Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jasně, Petře, to, co tu píšeš, jsou současné politologické teze. To ví řada dalších lidí. Souhlasím s Tebou.
    Monopol církve také a šlechty dobře rozstřelil v r.1918 Masaryk a nic nikomu např.Hácha ani další nevraceli. Tak by se také mohlo kolo napravení dějin otočit o dalších 30 let dále, ne?
    Fakt je, že církevní stavby jsou v řadě měst okrasou, dominantou a turistickým magnetem.
    Církev může, jako každé jiné občanské sdružení, které sdružuje lidi ve shodě názoru na ... cokoliv ..., se svým majetkem hospodařit. Např. pronajímat, prodat, provozovat pedagogickou, lektorskou a uměleckou činnost. Může si mezi svými zavést pravidelné placení členských příspěvků. Ale ze svých příjmů a sponzorských darů musí řádně platit daně !!! Daně platí rybáři, myslivci, sportovní kluby, další zájmová sdružení, všichni.
  • Dáreček od státu to sice není,ale moudrá země moudře podporuje takto lidi své země, kteří jsou prostě nadanější na učení a tímto je pro svou zemi mohou motivovat. Stejný způsob je vhodný pro získávání naopak zase těch co jsou zručnější na řemesla a kteří se už dnes v některých oblastech pokud jsou schopní a šikovní "vyvažují zlatem", což platí na obou stranách...Pokud to bude všechno jen o penězích, bude to tady taky podle toho vypadat a taky už to tak i někde vypadá..
  • uloupili komunisti..tak ať jim to zase vrátí..já jim nic nevzal !!
  • No on Wenca wod Klauzů taky študýroval v Itálii a v USA a to přesto, že mu soudruzi nedali rudou knížku, o kterou tolik, ale opravdu tolik usiloval. Asi věděli proč. Musel ale zato udávat StB.
  • Rudolfe III., zaplať Pán Bůh za to, že nám církev vytvořila zanechala ty honosné stavby a umělecké předměty. Jinak bychom tady měli "stěp da stěp krugom, puť dalěk ležit".
    Pokud jde o to upalování, tak církevní koncily odsuzovaly, ale upalovala světská moc. A je třeba chápat to v kontextu doby, nehledět na to dnešníma očima: podle tehdejšího přesvědčení byla duše kacíře ve spárech ďábla, jinak by nemohla zpochybňovat nezpochybnitelné učení církve. A duši bylo možné zachránit jedině ohněm, ten ji očistil, ale nemohl ji ublížit, protože duše je nesmrtelná. A že přitom zahynulo smrtelné tělo o pár rok dřív, než by tak jako tak zahynulo, nebylo podstatné.
    A jaké odškodné dostane církev? Náhradu škody za majetek, který ji komunisti uloupili a zničili nebo který z různých důvodů nelze vrátit. ZA TO!!!!!! Kapišto?
  • Pěkná pálka. Oproti vám jsem měl výhodu studia před listopadem - studentské jízdné za polovic, kolej za 50,- Kčs/měsíc, kolem 8-10 Kčs celkem dobré jídlo v bufetu IV. kategorie (menza snad 3-5 Kčs za stravenku), knihy kolem 30-50 Kčs/kus a skript bylo celkem dost a pokud ne, na koleji nebyl problém je sehnat a udělat si pár poznámek. A tímhle možná mnohé naštvu, ale pivo bylo vážně dobré, desítka 1,70 Kčs, po zdražení 2,50 a dvanáctka 4,20 Kčs, žádné sra.ky z CK tanku nebo HGB technologie. Tehdy se dal pít i Gambrinus. Ne že bych studia prochlastal, ale v létě se těžko odolávalo.
    Chci říci, že i tehdy studium nebylo zcela zdarma, byť to nejspíš nebyla pro rodiče taková zátěž jako dnes.
    Přeji úspěšné zakončení studia!
  • Pane Karle IV., co bylo před 20,30,40lety není srovnatelné s tím co je teď. Jsme v době "tržního hospodářství". ať se nám to líbí nebo ne -máme co jsme chtěli.Nevím jak vy, ale já jsem již dávno "zbožím". Mou práci,dovednost prodávám -tedy kupují si ji další lidé.Pokud jste ve vatě, někde užíváte výhod systému,tak se nedivím,že máte potíž toto pochopit, a to nic ve zlém.
    Co se mi nelíbí na "mají jim zajistit takové životní podmínky..." ? Nelíbí se mi ta úvaha,myšlení, kdy chcete na druhých aby něxco zajišťovali.Potěch zkušenostech co máme za těch 23let? Morální úpadek zaměřený pouze na vyjebání člověka s člověkem, nezodpovědnost, poživačnost..kdo to má zajistit -Ing.Krejčíř nebo právník Sokol?zkorumpovaní uředníci na magistrátu? Bože na nebi.Pokud nebudeme vyvíjet tvrdý nátlak MY,nezajistí nikdo NIC. A poslední příspěvek: sousedovic holka po roční zkušenosti na highschool v USA se cílevědomě rohodla studovat stomatologii,kterou pak chce praktikovat v USA ihned po studiích. Ne v ČR. Tak ji to studium celé zaplaťte,ona vás nechá pozdravovat :-)
  • Stejně jako sírkef sfatá. Toho zlata a hanosných staveb při kázání chudoby a pokory, těch sfatou inkvizicí upálených žen při čarodějnických procesech a dalších moudrých lidí, těch válek a mrtvých za boží slávu. *16* A pak černoprdelníkům ještě velký kuponový machinátor odklepne neskutečně veliký balík jako odškodné. ZA CO ?!?!?! *16*
  • Jenom to ne !!! To bys zase přidal lováky cikorkám, které nemají vzdělání, nikdy neměli a ani mít nechtěli a na fachu v životě nemákli a nemáknou !!! *16*
  • Káže vodu, ale celý život chlastá víno.
  • To už bude skutečně pozdě, ale pro celý český národ. *13*
  • Pokud to nevíš, jeho Livie se za svobodna údajně jmenovala Šalgovičová a pokud je to ona, byl její papá slovenským generálem a čelním státním a politickým představitelem. Tak Wenca wod Klauzů študýroval s výbornou apanáží a ještě lepší tlačenkou.
  • Rád vbych toho dárečka vrátil tomu, kdo nám ho podstrčil do hnízda jako kukaččího parchanta. *16*
  • Wenzl Klaus Kikina z Haliče stárne a blbne a k jeho vrozené schizoidní psychopatii s paranoidními bludy se přidává postupující dementia senilis.
    Ale i on bude stát před Nejvyšší Spravedlností a bude litovat svých zlých činů, ale bude už pozdě.
  • Když se mohou patit politici a jejich radovánky tak ty školy taky
  • bože, ty jsi nána,,,,
  • No ale to před 23lety nebylo.Pak to tedy znamená,že pokud na to všichni přistoupí,
    tak za dvacet let se můžete stát zbožím i vy.Někdo si vás koupí na pokusy a bude
    říkat,že dělá vědu aby pomohl pomohl společnosti.Vy jste již stejně starý a pro
    společnost nepotřebný ale pro vědu užitečný.Jinak nevím co se vám nelíbí na
    "mají jim zajistit takové životní podmínky".Dosaďte tam ti studovaní a bude vám
    snad jasno.Reálný svět je takový jaký si vytvoříme.Chcete hesla z roku 89.NEJSME JAKO
    ONI- NEBUDEME ROZDĚLOVAT SPOLEČNOST NA MY A ONI- CHCEME MODERNÍ
    STÁT,KTERÝ PROSPERUJE- MOŽNOST VZDĚLÁNÍ PRO KAŽDÉHO - no a mohl
    bych pokračovat.
  • Napsala jsi to trefně, jenomže tenkrát tí pánové neměli funkce a do koryt bylo daleko.
  • President tento i jeho fametový předchůdce. *11*
  • ...a ti, kterým školné nebude odpuštěno, se jisto jistě stanou politiky dnešního typu ... Vivat naše budoucnost.
    Školní docházka je poviná a pokud student a posluchač dosahuje alespoň dobrých výsledků, školné by mohl stát refundovat ze svého rozpočtu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit