Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • notorický prasič stránek.Jsi rád že tě nelze dohledat co? Moc rád, že?Protože jinak by tě tady lidi podřízli jak potkana.Nic osobního.Jen tak z dlouhé chvíle.Azbuka - jazyk okupanta všiváka a vyhlášeného křiváka tady nepatří.Rusákovi je nejlépe 15 verst zakopanému pod zemí.Na věky.Jedině mrtvý rusák je dobrý rusák.
    • ... dle mluvy jsi jasně můj primitivní stín, nádherně zdegenerovaný srááááááááááááč :)))
      • zadrž na výkaly pachy a smrad jsi tady TY.Smrad své zparchantělé páchnoucí matky.
        • ... jsi nejprimitivnější zakomplexovaný zdegenerovaný ubožák, kterého nikdo nechce :)))
          • BINGO! Tak to se vydařilo.Obecní vyvrhel a zdejší páchnoucí onuce vygenerovala nosnou myšlenku.Táhni do chlíva ke svojí zparchantělé matce.
            • ... co tvá ubohá gramatika a nulová slovní zásoba, bezmocný hloupoučký debílku?
    • Nebýt rusu tak tu nejsi hlupáku
      • Hi, hi, hi, byli jsme před Rusem a budeme i po něm. *2*
      • ... a víš, že by to nebylo vůbec špatné :)))
        • ovšem absolutně nejhezčí by bylo kdyby jsi natáhl ráfy ty prasič stránek.Jo panečku to by bylo veselí.
          • ... krásně dělám z nejhloupějšího panice na netu nejpodřadnější výkal, jsi v haj*lu :)))
  • Jen tak pár čísel... dostal na ruské ambasádě slíbenou láhev vodky a tak se snaží.
    *1* *2* *15*
  • Erdogan ví co chce a to se mě líbí. Nejhorší jsou obojetníci. Od těch se neví co můžeš od nich očekávat. Ty nevol.
  • Takže Erdogan je tyran a diktátor jako Hollande? Ve Francii je přece vyjímečný stav už od zimy.
  • Věř Turčínovi, vždyť je to slimák! Turčín je jak Rusák. Jeden hlásá islamismus a druhý komunismus, jedno ani druhé do civilizovaného světa nepatří.
  • ... veřejně vyzývám neprimitivnějšího chudáka k veřejné kastraci :)))
  • Jak jsem studoval v SSSR

Stravování v Sovětském svazu v osmdesátých letech minulého století by mohlo být námětem na román. Tedy na hodně nechutný postmoderní román, který bych si asi nekoupil, zvláště po osobních zkušenostech.
    Tamní studenti nepoznali dobrodiní menzy a pokud chtěli hotové jídlo, museli vzít zavděk všeobecnými jídelnami, zvanými "stolovyje" (počeštěně "stolovky"), kterých bylo všude hodně a které byly levné, čímž ovšem výčet jejich pozitiv končí.
    Jednalo se o klasický bufáč, kde jste si vzali tác, postupně na něj naložili vybrané talířky a u pokladny zaplatili.
    Nicméně už 50 metrů od stolovky jste ucítili nezaměnitelný odér hnijící zeleniny, přepalovaného tuku a vařených vnitřností, který po vstupu do zařízení tak zintenzivněl, že slabším povahám zvedal kufr. Ovšem, když má člověk hlad, vydrží ledaco, postupně jsme si zvykli.
    Sortiment stolovek nepodléhal žádným změnám nebo sezónním výkyvům.
    • Od té doby nemám pochybnost, že tento národ pokurví všechno, na co sáhne.
      Dostáváme se k další neméně zajímavé oblasti a tou bylo místní zdravotnictví.
      Já jsem naštěstí žádnou větší chorobou během svého pětiletého pobytu netrpěl (ťuk-ťuk), což mi asi zachránilo život, ovšem pár českých nešťastníků, kteří okusili na vlastním těle vyspělé sovětské zdravotnictví, by se našlo. Banální operace slepého střeva byla pro jednoho zhýčkaného Čecha takřka osudová. Slepák jej totiž chytl v Kazachstánu na brigádě a když jej dovezli asi 400 km do nejbližší nemocnice, kterou představoval nám důvěrně známý skládací "teskáč" z českých staveb (který tam asi nechali naši plynaři při stavbě plynovodu Sojuz) a vykonali na něm operaci, musel se pak doléčovat asi 2 roky u nás, protože mu rána zhnisala, museli jej znovu otvírat, přidaly se další komplikace, prostě tragédie.
      Pak nám vyprávěl, jak v "nemocnici" leželo na jedné posteli i více nemocných, jak byli v jednom pokoji rodičky se žloutenkáři a jak měla sestra napíchané jehly v kapsičce pláště a vždy si pro inijekci vybírala tu nejméně špinavou.
      Já měl s nemocnicí jednu zkušenost spíše humornou.
      Čekal jsem na chodbě, už nevím v které záležitosti, asi jsem přišel pro nějaké potvrzení, kterých bylo potřeba vždy hodně, seděl jsem a modlil se, aby ten pán, co byl vedle mně, neměl lepru, ačkoliv všechny příznaky tomu nasvědčovaly.
      Vtom však zpoza rohu přiskákala mezi nás žába. Opravdový statný skokan!
      Všichni přítomní jí napjatě pozorovali a žába dále mířila mezi námi směrem k východu z budovyPak však prošla kolem sestřička, nevšímavě žábu minula, jdouc zřejmě za mnohem vznešenějšími úkoly. Jeden z pacientů jí však upozornil na prchajícího obojživelníka.
      Sestra pravila: "Ha, zřejmě jim utekla z laboratoře", došla pro hadr, ten přes žábu přehodila a pak na hadr vší silou dupla jehlovým kramflekem. Načež hadr se zbytky žáby sebrala a odešla.
      • Jak to tak popisuješ, tak v té době už tam fungoval McDonalds, KFC...?
    • Ohledně masa mám ještě jednu hodně šokující vzpomínku.
      Zmiňoval jsem už místní touhu všech kuchařů hned veškeré maso rozemlít a "vylepšit" jej dalšími ingrediencemi. Dělalo se to proto, že masa bylo málo a takhle jej bylo alespoň opticky více.
      Jednoho dne jsem se ovšem zúčastnil místní svatby. Jeden Slovák, náš kolega za školy, si bral místní děvuchu z městečka, asi 150 km od Kyjeva. Musel, pochopitelně.
      Při přípravách se mi svěřil, že rodiče nevěsty prý píchli na svatbu prase, takže se máme nač těšit.
      Svatba byla grandiózní, svatebčanů asi 80, stoly se prohýbaly pod mísami s jídlem i pod láhvemi od minerálky, naplněnými samohonkou (byla prohibice!), avšak ať jsem hledal, jak jsem hledal, voňavé masíčko nikde. Učinil jsem tedy dotaz na ženicha a ten mi se smutnou tváří oznámil, že místní umělci rozemleli celé prase do karbanátků. Kompletně celé, včetně panenky, kýt, vnitřností, hlavy a snad i kopyt.
    • Středobodem menu byl tzv. "šnícel".
      Jenom SSSR neznalý středoevropan by se domníval, že se snad jedná o řízek. Byl to karbanátek, tedy z mletého čehosi. Vstupní ingredience jsme raději nezkoumali.
      Ovšem zase si nesmíte představovat náš karbanátek, který, když se udělá dobře, není vůbec špatná věc. Ruský mužik udělal všechno pro to, aby karbanátek co nejvíce zprznil a znechutil. Především jej nesmažil, ale dusil. Přimíchal do něj spoustu jiných věcí, který samy o sobě zřejmě nebyly jedlé.
      Ale vrchol všeho nastal vždy v úterý, kdy byl jednotně ve všech stolovkách "rybnyj den" a nesmělo se prodávat nic, co nesmdělo rybinou, takže do milých karbanátků přidávali rybí moučku. Všichni jsme tento výtvor ochutnali jenom jednou a jako zkušenost nám to bohatě stačilo.
      Přílohou byla většinou pohanková kaše, málokdy kaše bramborová. Pokud byla přílohou kaše bramborová a karbanátek byl prost rybiny, občas jsem si jej dával - přesně do té doby, než jsem náhodou uviděl na dvoře zásilku brambor pro jednu stolovku, kterými by u nás jezeďáci nekrmili ani prasata.
      Kupodivu docela jíst se dalo menu č.2 - krupicová kaše. Byla jen s máslem, tak jsme si z Čech vozili Granko a vylepšili jsme její chuť trochou kakaa.
      Další menu bylo již studené. Jedlý byl tvaroh s cukrem a smetanou, pár kousků pečiva - ale zase jen do té doby, než naše kolegyně našla v jednom keksu zapečenou vosu. Mimochodem, po roce studium opustila z důvodů zdravotních.
      Prostě raději jsme si vařili sami, i když sortiment obchodů s potravinami byl na tom s pestrostí obdobně. Naštěstí jsme bydleli na koleji a s námi místní študáci z vesnic. Ukrajinští sedláci si přece jenom uměli sem tam něco vypěstovat a místní věru nebyli škrti a rádi se podělili. My jsme jim za to zase občas přivezli za "západu" nějaké nedostatkové zboží. Těmito cestami se k nám občas dostal i špek nebo kus normálního masa na guláš.
  • tak děcka, už to prasklo....jsem na Krýýýýýýýýýmu *14* je to Los Angeles Evropy *14*

už nechci zpátky
  • celá ČR doufá že se stalinistický Erdogan u moci udrží a naloží s panem Putinem amrdólcům co proto

pryč z EU

vivat Lavrov
    • Erdogan se skamarádí s Putilínem a po krátkém přátelství se začnou prát, protože jeden je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. A když se dva perou, třetí se směje. *2*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit