Přejít na výpis diskuzí
100+ důvodů proč Dan Vávra nesnáší TES V: Skyrim
27.11.2011 | Dan Vávra
3437 příspěvků
-
koukám že to tady ještě pořád jede tak přileju oleje do ohně - když jsem skyrim viděl prvně u známého, líbil se mi a reagoval jsem na tento Vávrův článek tak, že je to hovadina. Včera jsem Skyrim konečně nainstaloval a zatím u něj strávil asi 5 hodin - víceméně probíhání krajinou, levelování na potvorách a banditech, případně pokusy o dungy - a už teď je mi jasné, že u Skyrimu strávím další nezanedbatelně dlohou část života:
-starší grafika? A? Ty scenérie co se naskýtají při přechdech hor nebo při pohledu na ně jsou IMHO úchvatné a to mám grafiku jen na medium - Vávro, MII byla hezká ale atmosféru má TES5 tisíckrát skvělejší
-chyby, bugy, špatné textury, blbnutí AI - na vyložené chyby jsem zatím nanarazil, bugy taktéž ne, že občas někde vypadne textura - jo, ale stalo se mi to jednou za těch 5 hodin takže si přeinstaluj ovladače nebo jinak vylaď systém ty vole ;) , AI občas zaostává - hraju na střední obtížnost ale nevím zda to má vliv - jediná úsměvná věc jsou vlci a to jejich obíhání v desetimetrových kruzích :-D
-ovládání - po prvním souboji si člověk zvykne na ovládání obou rukou, respektive dvou zbraní nebo jedné a kouzla nebo dvou kouzel a je po problému. Jediné co by zasluhovalo dle mého názoru kritiku jsou silné útoky a ty animace - občas k té animaci dojde, občas ne - nestudoval jsem návod ani hinty takže jsem možná něco přehlédl ale možná by hráč mohl nad power attacky a komby dostat víc intuitivní kontrolu
-kůň je kůň, ale IMHO je pořád lepší než v Oblivionu
Jak píšu, ta hra má hromadu ale...ale nejsou to ale, které by kazily výsledný dojem tak moc, jak nám tu Vávro píšeš ;) Morrowind měl zajímavou atmosféru, Oblivion to mnohokrát překonal a Skyrim to dotahuje k vrcholu - takhle má vypadat RPG fantasy svět - ta krajina je luxusní - bez mapy zatím skoro nikde netrefím a to nemluvím o celkové rozlehlosti, množství předmětů, fyzice, zbraních, zvířatech a všem možném co se zde vyskytuje v neuvěřitelném počtu. Modely osob urazily oproti Oblivionu ohromný kus cesty - tak vypadal každý jako by mu zrovna umřel pes nebo měl tetanovou křeč - tady ty postavy mají osobnost - alespoň se mi zdá - !!Spoiler!! a když jsem v jednom z prvních hlavních questů dostal tu "asistentku", koukal jsem na ní tak 5 minut.
Pro mě je Skyrim zatím číslo 1 ze série TES (hrál jsem všechny) a těším se na ty stovky hodin co v něm strávím.
No a Vávro....tímhle článkem jsi dokonale ukázal, jak zakomplexovaný chudáček vlastně jsi - až ty vytvoříš hru takových rozměrů, takové atmosféry a možností jako je Skyrim, pak můžeš házet špínu - zatím jsi spíš malý uražený vývojář, kterého neskutečně štve, že jeho pár titulů nemá stejné úspěchy jako TES5. Díky tomu, co a jak jsi tady napsal, jsi se v očích mnoha lidí stal spíš šaškem *3* -
-
Já bych zase řek, že tenhle příspěvek je ventil mindráků vůči Danu Vávrovi. Na kolika hrách jsi dělal ty, ty mistře? Štve tě, že má tolik postřehů, který by sis ty nikdy neuvědomil - nebo nepřipustil, protože chceš ten TES pařit? *3*
Já se všim, co jsem čet nesouhlasim a cejtim tam určitou zaujatost - ale třeba je to jen spravedlivý rozhořčení. S potenciálem a možnostma je tohle od Bethesdy vážně fail.
A u jeho článku jsem se rozhodně dobře bavil, což o tvym hate příspěvku moc říct nemůžu. *15* -
-
mindráky ani ne, vlastně jsem si vzpoměl kdo Vávra je až při čtení diskuze - celou dobu čtení článku jsem ho považoval za opravdového idiota - ten článek je ve skutečnosti hate a máš pravdu, taky jsem se u něj docela dobře bavil. Jinak, nikde jsem nepsal že je TES bez chyb, to ne. Stále Skyrim hraju a občas na nějakou narazím a ano, občas se i vzteknu. Ale aby někdo jako Vávra takhle strhal hru, která sice má chyby ale v porovnání s ostatními tituly co poslední roky vycházejí je v podstatě na špici pokud uvážíme poměr chyb k rozlehlosti, možnostem, hrací době....no pardon, ale určitou zaujatost?? Těch pár "pozitivních" vět na začátku to nezachrání *3*
-
-
on tu hru strhal ,ale nazaklade ,ze jinde ve svete dostava 10z10. A popravde takove hodnoceni si nezaslouzi i kdyby byla sebe vetsi. Proste v te hre jsou bugy na urovni nejake budgetovky z Ukrajiny. A to ze jsi mirnej neznamena ,ze to JINEMU nemuze vadit. Popravde ja bych takovej polotovar ani neinstaloval na hardisk.
-
-
naistaloval jsem to, dohrál jsem to a dal bych tomu hodnocení 7z10 (ale pouze s patchem 1.4, jinak 6z10)
-
-
-
-
tak si tady ještě sám zareaguji *15* Skyrim hlavní dějovou linku mám úspěšně za sebou spolu s bezpočtem vedlejších questů, dungů atd., tuším že jen s prvním patchem (což sem ani nějak neřešil) - výsledný dojem? Za svým názorem výše si stojím a vzhledem k tomu, že v době jeho psaní jsem byl prcek na 8lvl s prolezenou 1/5 mapy bych rád potvrdil - ta hra je pro mě naprostý luxus
- grafika je bezva, vzvláště pak v hustějších bitvách kouzly jen přechází zrak. Scenérie jsou úchvatné, s měnící se denní dobou se člověk může těšit na nové pohledy. Počasí je příijemně reálné - vánice si vyloženě užívám
-Krajina je parádně rozmanitá - výborně se v ní na rozdíl od oblivionu orientuje a vlastně se mi nestalo že bych se po pár minutách bez mapy ztratil - v tomhle skyrim dosáhl na mapu třeba z gothica 3 (znám ji nazpaměť) - po několika projitích si člověk spoustu cest zapamatuje a výrazné orientační body mu umožní jistý pohyb bez mapy.
-Chyby, bugy, pády...? Za celou dobu hraní asi dvě zamrznutí (jedu na PC), chybějící textura taky možná dvakrát, občas boj s vylézáním kopců, AI - vlci stále běhají okolo ale dovedou tím pořádně zatopit až by člověk řekl, že je to tak schválně, dreugové v dungeonech jsou občas lehce neteční a člověka ignorují nebo se seknou za sloupem ale to je jeden z padesáti případů takže pohoda. Občas nějaký ten bug s fyzikou, zvláštní rekace zbraní na klikání...no neumřel jsem kvůli tomu
-Na ovládání zbraní jsem si rychle zvyknul, správnou kombinací kláves a kliků je nakonec docela najisto možné provádět jednoduchá komba, s postupujícím skilem se z boje dvěma meči stává lahůdka prokládaná animacemi - ač se opakují, neomrzely mě ani jednou.
-systém skilů, perků a já nevím čeho je ze začátku lehce...zmatečný ale už při druhém hledání "na obloze" jde člověk celkem najisto
-atmosféra - jedním slovem ohromující - čím větší kus mapy jsem měl projito, tím víc se mi ve světě skyrimu líbilo. Jeden z nejsilnějších zážitků byl opuštěný dům a první setkání s daedrou - hlas, změna grafiky, padající věci
-téměř u každé postavy cítím jistý charakter - ať už je to žebrák, forsworn, má "osobní ochranka" :) nebo dělník ve stříbrném dole - té ženské mi fakt bylo líto :D
-momenty překvapení? Nebudu počítat, kolikrát jsem na židli poskočil - buď na mě něco čekalo za rohem v dungeonu nebo na mě zpoza kamenu vyběhl medvěd :D
A opět se budu opakovat - chyby se občas objeví a u hry tak ohromného rozsahu si myslím, že se objevit musí - nechci ani vědět, jak dlouho by trvalo vyladit skyrim na 100,00% - to bychom se pak dočkali možná jedné takové hry za deset let - vždyť na ty chyby ani kolikrát při testingu přijít nejde - až hraní cílovou skupinou vyzkouší všechny kombinace postupů, HW a přístupu ke hře - tím nechci omlouvat vývojáře co na vyladěnost očividně kašlou - viz že třeba zmiňovaný gothic 3 byl pro mě hratelný až s finálním patchem od komunity - jinak mi furt padal a zamrzal atd...pozice 1 je pro mě potvrzena a těším se na další výtvor od BS - protože pokud udělají stejný pokrok jako teď, bude to snad dokonalé :D a Vávro - už ti došlo jakou blbost jsi tady zplodil a vymýšlíš omluvný článek? -
Svůj názor psát nemusím, vypadal by přesně takto.
-
Upřímně, nemyslim si, že ten článek je výsledkem nějakýho Vávrova mindráku směrem k Bethesdě. Naopak, vzpomínám si, že to byl právě on, kdo ve svým sloupku v Levelu doslova stříkal, když vyšel Oblivion(btw, podle mě stejně neprávem, jako teď haní Skyrim). Mám spíš pocit, že ho irituje, jak se Skyrim těsně po vydání všeobecně vychvaloval a o chybách nikde ani slovo, ty vypluly až postupně, když opadlo prvotní nadšení. Mafia 2 přes řemeslnou kvalitu spíš zklamala a to hned na začátku. Podle mě je to spíš důvod k zamyšlení, jestli náhodou ti tupí hráči, toužící po zjednodušeních nechtějí vlastně něco trochu jinýho... OK, kritika je v pohodě, ale měla by bejt konstruktivní(zvlášť od člověka z branže) a mě mrzí forma, jakou tu kritiku pojal, protože ten článek je vysloveně na efekt a to "hráčský rozhořčení", který z něj má sálat mu prostě nevěřím. Druhá věc je, že kdyby si to tu pročetl a začal reagovat, tak nás tu všechny zle povodí, protože narozdíl od nás do tý problematiky vidí... O to víc to celý vyzní hloupějc, protože místo toho, aby vyzvedl i klady Skyrimu (a že jich je), tak radši udělá k jednomu problému deset bodů, protože článek "10+ důvodů...", by nevyzněl tak revolučně a nezaváněl rebelií. A to by nebyl Dan Vávra, kdyby se nepohyboval ode zdi ke zdi:-) Z mýho pohledu je pokrok u skyrimu obrovskej a to, co mi na Oblivionu vadilo nejvíc, to se tu prostě nenachází. Tím myslím hlavně repetitivnost prostředí, dementní level scalling, jeden dungeon jako druhej, nulová atmosféra... V tomhle všem Skyrim Oblivion válcuje a dokonce přidává ještě hodně navíc. Já jsem nevěřil, že v týhle zeštíhlovací době ještě zažiju podobně temnou atmosféru, která byla v Morrowindu a jsem strašně rád, že se to Bethesdě povedlo. Mimochodem, Morrowind dodnes považuju za revoluci napříč žánry a to přes všechny chyby, který měl a přes jistou nudu, která časem přišla. Oblivion mě spíš zklamal. Ale ještě k Danovi... Když říká, že Skyrim hraje jen proto, že nic jinýho není, tak mi to zavání demagogií, protože kdyby ho ta hra nebavila(nebo ji dokonce nenáviděl, jak tvrdí), tak by musel bejt totállní blázen, kdyby ji hrál, tak dlouho ,že by u ní našel tolik neodpustitelnejch chyb:-) A že není konkurence? Není, protože každej si sakra dobře rozmyslí, jestli mu stojí za to jít do takovýho megalomanskýho projektu a Bethesda asi nakonec nebude tak špatná, když do něj jde opakovaně a nejen, že ho dokáže ufinancovat, ale ještě na něm krutě vydělá. Takže to shrnu a řeknu, že Dan Vávra rozhodně není zamindrákovanec, jako spíš pořádnej pozér, pro kterýho by bylo největší zlo, kdyby ho lidi přehlíželi. Má to zapotřebí? To ví asi jen on.
-
Co dodat... snad jen skvela prace. Vystihnul jsi to nejlip ze vsech :-)
Souhlasim s tebou ve vsech bodech.
-
-
nahodou jo protoze se venuju larpum a drevarnam a vim co je to behat po lese krouzkove kosily a dalsich vecech a s 200g mecem + stitem, a jelikoz ja sem typek netrenovany ktery vazi 70kg a dokazu ubehnout vic nez muj rogue ktery mlati draky a je zocelenej na mrazivym severu...tak fakt nevim prijde mi to nelogicke
-
-
Možná by bylo dobrý v týdle diskuzi začít oddělovat 3 pojmy. Chůze, běh a sprint. Chůze a běh se defaultně přepíná capslockem a běh je obvyklej způsob přepravy, pokud nepoužíváte koně ( např kvůli té prapodivně fungující, resp nefungující gravitaci, nebo nemožnosti bojovat z jeho hřbetu ), a nebere žádnou staminu, zmáčknutím a držením shiftu aktivujete sprint, defakto běh naplno, samozdřejmě, že když poběžim co mi to dá, + výzbroj na sobě, že takhle nepoběžim nijak dlouho. Zkuste to v pokračování diskuze odlišovat *3*
-
-
Svatá pravda. *16*
-
VÁVRA JE IDIOTSKEJ DEBIL,KTEREJ SI MYSLÍ BŮH VÍ CO!!!!
Je to blbec. *16* *16* *16* *16* *16* *16* *16* *16* *16* -
Nějak mi nejde do hlavy problém č. 8 pokud vím tak v Oblivionu si mohl mít akorát jeden aktivní úkol ,ale ve Skyrimu můžeš mít nekonečno aktivních úkolu.
-
-
ale ten kompas (nebo co to je) je úplně na nic
-
Omlouvám se ,že to píšu takhle.Já jsem si teď přečetl další důvody třeba postavy vypadají jako obludy to není pravda, konečně ork vypadá dobře ,ale i ostatní rasy vypadají líp.
-
-
Vy mate co rikat tady mate 100 duvodu proc nemate rad skyrim a verim tomu ze lidi by nasli pres 150 duvodu proc Mafie 2 byla propadak a Mafie 1 byla nejlepsi hra roku vy jste to podelali hned u druhyho dilu mafie ale Bethesda Softworks udelala 4 vyborny dily akorat se jim skyrim nepoved jako morrowind a oblivion to byly dobry dily sice sem necetl vase duvody protoze hned u 5 duvodu jsem si rikal ze jste c****k vy nemuzete rikat ze skyrim je blbost protoze jste vytvorili vetsi picovinu s jmenem Mafie 2
-
-
http://www.maturita.cz/cestina/gramatika/interpunkce.htm
-
-
Co ma spolecneho tenhle odkaz ze Skyrimem ?
-
-
Kromě toho, že obsahuje text, tak naprosto nic.
-
-
Tak třeba nechce psát s Interpunkcí :D
-
-
Kdyby zkusil třeba psát bez samohlásek, bylo by v tom i něco víc než jen stupidita a lenost :)
-
-
-
-
-
-
Konečně jsem se dokopal k přečtení celého članku. Na první pokus jsem skončil u 50ky. A musím říct že minimálně 75% z Vávrových "důvodů", kvůli kterým nesnáší skyrim, jsou závislé na této konkrétní osobě a není to chyba hry.
Pane Vávro, zajděte si občas do přírody, případně se navlečte do plátové zbroje a dejte si krátký sprint. Věřím, že 60m vás přesvědčí, že se zbrojí se sprintovat nedá. S tou plátovou budete je člověk rád že chodí. Pak Vás nepřekvapí když uvidíte ve hře potok končící uprostřed ničeho (voda teče i pod zemí :O), jezero na vrcholcích hor, motyčka (ve skutečnosti je to krumpáč), atd. atd. atd... -
-
Ten sprint by mi tak nevadil, co mě tam trochu udivuje je, že mně jako boovníka unaví tři seknutí dvojručákem.
-
jo ale je uplne normalni kdyz Rogue v kozenem brneni neubehne sprintem vic jak 20 metru kdyz ma staminu 300 a lvl 45...a kun taky ne...sis prectl neco ani si o tom nepremyslel a vipichavas jen to co se ti hodi...
-
-
No ubehne rozhodne vic jak 20 metru (respektive vic jak 20 hernich metru, 60ka je to urcite) a pochybuju, ze zvladnes sprintem vic. Uvedom si, ze to neni sprinter v "kosmickem dresu". Zkus se navlect do kozeneho brneni a zabehej si. Ona i ta kuze neco vazi. Pridej mec, luk, sipy,... Btw videl jsi nekdy boty ze stredoveku? V tech by sis vazne moc nezasprintoval.
-
-
-
Vávro čti: http://skyrim.4fan.cz/forum/viewthread.php?thread_id=1074&pid=13474 *10*
-
OK, s pár body bych ještě možná souhlasil ale jinak je podle mě ten článek dost mimo. Dost nechápu proč se tam každý druhý bod rozšiřuje do dalších 5ti nepodstatných i když je to o totálním nesmyslu. Já například v mapě chaos vůbec nemám. V oblíbených položkách mám jen to co OPRAVDU potřebuju a nebudu tam házet všechny spelly a věci co mám jen proto že mi připadají důležité. Autosave je tam a pokud vám nestačí, je tam i rychlé ukládání které se dá nastavit na klávesu. Čas a efekt kouzel, která na sebe aplikujete, JE vidět v případě že se umíte podívat na položku Stávající účinky v magii. Ukazatel vzduchu tam není asi záměrně a je to i reálnější. Z favorites si taky můžete věci, lektvary a kouzla házet i na rychle klávesy 1, 2, 3 atd. . Pokud vám grafika příde tak hrozná jak se píše v článku, pořiďte si brýle a nebo výkonější PC. Ne všechny budovy a stavby vypadají stejně, jen v některých městech jsou udělané ve stejném stylu. Cedule obchodníků rozpoznám na metry daleko, co takhle zkusit ty brýle? Lidé rychle mizí ve dveřích proto, aby přístup do budov byl volný také pro hráče. Když otevíráte dveře, musíte taky rozumě stát. Speciální záběr je pryč, je to reálnější. K hudbě nic nemám ale je to o tom co se člověku líbí. Kdo chce, muže si to ztlumit a pustit si k tomu třeba AC/DC když mu ta původní hudba nesedí. Dabérů je tam mnohem víc. Že je krumpáč nutný ke kopání rudy je logické, a nepotřebné předměty se dají vyhodit či prodat. Bethesda má v budově vlastní télocvičnu. Pokud sprintujete moc krátce, zkuste si na dalším lvlu vylepšit třeba staminu. 90. - Když se někomu hrabete v bedně, je to myslím slyšet. 104. Vzájemné souboje NPC mi nepřijdou nijak hrozné, ani všichni lidi kolem vás (v reálném světě) nemusejí být tak mírumilovní. To ostatní je buď nesmysl nebo s tím souhlasím. Když se vám hra nelíbí, nehrajte jí nebo si počkejte na construction set.
-
Souhlasím s Herrerem že většinu chyb člověk nepostřehne nebo jsou mu lhostejný( např. ta architektura) spíš mě zaráží jako člověka který odehrál mraky hodin Oblivionu a Falloutu 3 v kolika věcech je Skyrim skokem zpátky. Koně nemyslím, ten už bude k ničemu asi v každym díle. Ale téměř nulová reakce okolí na vývoj ve hře, nulová karma nebo proč mi ten smrad ve Whiterunu i po 120 hodinách hry neustále sděluje že se mě nebojí. Zabil bych ho. Zlatý NPC v Oblivionu který si povídali i o posledním vedlejším questu. A proboha co ten pes s jedním příkazem ? Jestli to šlo dřív udělat dobře, tak teď to mohlo jít alespoň stejně když ne líp. Je mi to líto protože to shazuje hru která si myslím je jinak úžasná a v mnoha věcech velmi pěkně dospěla.