Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pro-963214785

DnD jsem použil jen jako určující moment který zasadil a označil RPG prvky nikoliv do MS II nebo jedničky..(bože DnD pravidla a MS to by mě nenapadlo ani ve snu že to někoho muže napadnout ). O deskových hrách něco vím ( na jedné se i podílím řeknu jen zkratku HF II aby to nevypadalo že si tu chci dělat reklamu) . To ošklivé maso když použiji tvojí terminologii ( s kterou nesouhlasím :-) ) samozřejmě na hru efekt mělo...a hlavně to že všichni najednou mají vše. Viz předtím pokud si měl partu tzv válečníku tak si nic neotevřel neboť si neměl hacking na to si potřeboval třeba Talli pokud si jel za Vojáka atd.
    • Ok DnD nelze tak jednoznačně použít jako definici RPG. Je RPG učeno složitostí a komplexností herních pravidel nebo účelem vzniku DnD, možnost vžít se do fantasy postav? Ostatně je to role playing game, podle mě je to jednoznačně ta druhá možnost. A to jde určitě provozovat i bez složitých pravidel pro schopnosti postav atd.
      • Ale to je v pořádku...jen si to prostě trochu pleteš v terminologii to je celé. Jen prostě jsme se snažil vysvětlit co vlastne pojem Pc RPG znamená. Něco jiného je dějová atmosféra. A ty právě mluvíš o ději nikoliv o systému... a ten děj muže být Sci-fi, může být Fantasy nebo klidně akční. Pokud je dobrý vžiješ se do toho a nezáleží na tom jestli má prvky RPG ( PC rpg) nebo ne. Tady se bavíme prostě o tom jen co RPG ( True) je... pokud bychom byli úplně korektní tak MS II je akční RPG s perfektním dějem ale není čistokrevné..to je třeba NwN...nebo třeba Gothic II nebo Oblivion.
        • Tak příběh může bít linearní jako kniha, může být poutavý atmosférický může mít postavy do kterých se vžiješ, ale samozřejmě není to RPG at už to je herní příběh nebo ne. Pak tu máme RPG příběh, který je charakteristický tím se vyvíjí v závislosti na vstupu hráče. Jednoznačně to lze rozlišit pokud se pokusíš popsat hlavní postavu. Pokud to jde(adventury, akční hry) tak to není RPG. Pokud s tím máš problémy, jako například popsat Sheparda (že je hrdina je jediný jasný, zbytek záleží jak ten či onen hráč volil dialogové možnosti), tak to je RPG.
          • tak s tymto plne suhlasim.....cele je to ahadka o tom co je RPG....nezhodli sa...potom do toho niekto vniesol nieco ako "true RPG"...a to do riti akoze co ma byt?....DEFINUJTE co si pod tym predstavujete...nepopisujte stare hry....tie nemali kopu veci, ktore maju tieto nove.

Okrem definicie, ktoru tu niekto pastoval z wiki..pre mna je RPG hra taka, kde dostane pod palecpostavu, s ktorou mam prejst pribeh....ju potom tvarujem veci ako povolanim....zvysovanim skillov pri roznych vlastnostiach. Na pocte vlastnosti, schopnosti a struktu absolutne nezalezi, pokial ich variacie maju rozny dopad na moznosti hry, cim sa vytvara roznorodst moznosti reisenia danej situacie v hre [som silnejsi, mam viac many, mam lepsie bonusy k danmu typu zbrane, mam lepsie schopnisti v komunikacii, vyorbe nejakych lektvarov...atd.] tu postavu si formujeme ako v BG1.a2. tak v ME...ak aj v DAO...este aj v tom diable a inych hack`n`slash hrach. vsetko su to RPG...niektore su ale zamerane na nenarocnu lahku hratelnost vid h`n`s ako diablo ci torchlight...ine ponukaju hlbok moznosti formovania postavi vlastnostami.....dalsie hlboko statiskticky riesia priebeh akcie ..ine ti daju "epicky pribeh s akciou"...stale mas nejaku postavu do ktorej s avzijes a keby si to spustil znova a zacal ju levelovat inac tak dsotavas ine moznosti.....ja v tom ME, ktory vsetci odsudzuju, ze to nie je RPG...JE....rpg je siroky pojem a viac ako hociktory iny zaner potrebuje hlbsiu specifikaciu jednotlivych smerov. Hadate sa preto, lebo akzdychce nieco trosku ine.....mne napr. nevyhovuje hrabat s stale v batohu a porovnavat kazdu jednu vlastnost na kazdej zbrani a rozmyslat, komu by padla najlepsie....bohuzial mam taku uchylku, ze ked mi to hra ponukne tak si neviem pomoct.....na druhej strane mam rad situacie, kde sa musim rohodnut ci to bude tak, alebo naopak a tym sa mi cely pribeh zafarbi nejakym inym odtienom.....mam rad silne pribehy....DAO ho malo, ale bohuzial..rovnako ako mass effect nemalo v scenary taky "twist" ako napr. KOTOR 1, kde clovek pomali padol zo stolicky ked pred koncom zistil, ze on je vlastne ten rewan, ktoreho cely cas vsetky postavy spominali. to bol taky silny pribehovy moment, ze napriek neodskriepitelnej kvalite pribehov DAO a ME nechavaju v hracoch pocit, ze tam neico chyba...a potom sa to zosobnuje do konstaovania, ze to nie je RPG.....dalsim dovodom je, my vsetci okolo 30ky uz mame odohrate velke mnozstvo lepsich ci horsich hier.....mame nadhlad a na vsetko sa dokazeme pozerat ovela viac analyticky ako ked sme boli teenageri, pre ktorych bol svet gombicka a ked na vtedy nieoc chytilo, tak sme si to postavili na piedestal aj preto, lebo vtedy to nemalo tolko konkurencie ako teraz. Uz si tie hry proste neuzivame tak ako predtym....to ale tym hram nemozeme vycitat....pozrite sa na mladasov co vysedavaju na gaucovke a saskuju s gamepadom pred telkou...vynasaju do nebies sucasne hry, ktore im davaju ten pocit dokonalosti ako nam tie z nasej bezstarostnej doby. ZDAR....zacnite si uzivat a nehladajte chyby *5*
        • Já bych Mass Effect 2 v porovnání s uvedenými příklady ani nenazýval. Osobně se k ní víc hodí označení akční adventura...
          • Adventura je něco jiného....jedná se o chodičku s logickýma zápletkami, a práci s předměty vůbec...obvykle ze statickýma obrazi.
            • Teo - Jako tohle je na hraně..dalo by se to samozřejmě definovat takhle neboť adventury při jejich vzniku a dlouhou dobu let 90tých tohle plnili (příklad Broken Sword třeba) co se týče děje na výbornou. Ale přece jen v dnešní době je těžké přesně říci co je co ve starých měřících.
            • Říkám to proto, protože adventury kladou mimo logických hádanek důraz na příběh, který v hrách od Bioware hraje vždycky prim. Ono říkat Mass Effect 2 RPG, když obsahuje minimum klasických RPG prvků, vyjde na stejno, jako říkat mu akční adventura, když obsahuje minimum klasických logických hádanek. Příběh a akce, to je to, co jej defunuje především, takže prostě příběhová akční hra.
            • obrazy...pardon *12*
    • 963214785 -
      "Podle mě lidi nevíte co chcete DnD a příběhová rpg hra je něco co se kompletně vylučuje." - jak se to může vylučovat? Baldurs Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights, Planescape - to jsou podle Tebe nepříběhová RPG? Všechny jsou postavená na D&D a všechna jsou legendami - Baldurs Gate, Planescape a Neverwinter Nights 2 Mask of the Betrayal jsou považovány za nejlepší příběhová RPG, která kdy vyšla...
      • To ještě cituješ celkem nové tituly :-) Rpg vzniklo mnohem mnohem dávněji ve hrách jako třeba Rogue (ten byl defakto zakladatel Rpg pak po roce vyšli Wizard I a Ultima I a to vše vlastně dalo vzniknout Bard's Tale 1 kde byli použité pravidla DnD po prvé a tím se kompletně začalo tvarovat PC Rpg svět) . Ale zpět k tématu...Víte MS II když se to vezme kolem a kolem už ani moc společného s Rpg nemá jako spíše je to akční žánr jako takoví ( hold je tam vidět styl konzole) což v jedničce bylo pro změnu jinak. Opravdu si tam musel spoléhat na tým neboť tvé povolání tipu voják nemohlo hackovat atd (opakuji se). K těm hrám co uvádí 963214785 tak ano určitě se dá sehnat hromadu her na bází DnD ( žádná mě teď nenapadá) kde není vývojový strom ( myslí Diablo nebo kterou sakriš ?) ale to není opět Rpg :-)
        • Jsou to nové tituly, a cituji je ze dvou důvodů - celá diskuse se točí kolem nových her (DAO a ME převážně) a také, protože jsou to podle naprosté většiny hráčů nejlepší RPG, která kdy vyšla (hlavně tedy BG2+datadisk, Planescape a NW2:MotB).

Jinak D&D má mnoho skvělých RPG, velké množství je již hodně staré, ale jediná no-RPG, která mě napadají jsou Dragonshard (Eberron - RTS) a Demon Stone (Forgotten Realms - rubačka). Dříve také vyšlo pár D&D her na automaty (dělal je převážně Capcom) - nepletu-li se, tak všechny byly vydány na nějakou konzoli. Jednalo se také o "rubačky", ale na názvy si nevzpomenu.
          • Baví mě, jak se všichni odvolávají na pravidla DnD. Četl jsi pravidla nové edice? Díky Bohu, že si Bioware šli svojí cestou.
          • Mna este napada Birthright (skvela strategia) a myslim, ze aj Fantasy Empires a Stronghold boli ADnD.

Co sa tyka ME a jeho roleplayingu, osobne si myslim, ze hral len nejake 4. husle. Vzdy mi prislo, ze ta hra je shooter s par statistikami, na ktore boli nalepene roleplaying rozhodnutia, ktore vacsinou vyustia len do zisku paragon/renegade pointov. Na druhej strane, to sa tyka asi vsetkych CRPG, proste v jadre bojove "simulatory" s "roleplayingom" v uzadi (popripade ziadnym).

Velmi dobra hra co sa roleplayingu tyka je Facade, velmi nelinearna a naozaj tu ide o roleplaying. Jej najvacsou ironiou (a celeho RPG zanru) ale je, ze ma zanrovy label Interactive Story a nie RPG.
            • Ano máte pravdu. Minimálně ve Strongholdu ( který jsem tu neuváděl ač šlo o velice zajimaví počin strategie kombinovaná DnD a s pěknou hratelností) a Fantasy Empire téže. Ale to už byli hry které přímo neovlivňovali styl RPG jako takové..ty první jsem uvedl vlastně jen proto abych se pokusil alespoň trošku vysvětlily co tvořilo tzv Pc RPG a co se dle toho bere.
  • neviem preco sa rpg gigant zameriava na ine zanre. ME fpsko (hovorte si co chcete RPG prvkov je tam strasne malo, vyvoj postavy je velice chudobny. netvrdim ale ze je to zla hra, prave naopak) a teraz idu robit diablovku. ja som bol sklamany uz z povodneho DAO (a to som sa na to hodne tesil, mozno prave preto, predobjednavka CE, hltal som kazdu spravu, atd) a teraz co s tym idu robit... to mam hrat stale dokola desat rokov stare hry? uz ma seru
    • Bioware šli novým směrem. Dynamické akční hry, u nichž hraje prim příběh a důraz na silné postavy. Ber a nebo opraš staré hry...Já jsem se s tím už hold smířil.
      • A to je prave ten problem. Spolecnost vyhlasena svymi RPG proste neumi udelat akcni hru. Rikejte si co chcete, ale ME2 je v tomhle ohledu shit. Aneb svec se ma drzet sveho kopyta. Navic ME2 spousta lidi, vcetne mne, koupila, protoze je ani nenapadlo, ze z akcniho RPG udelaji ciste akcni hru, navic se stupidnim pribehem a hlavne chteli videt pokracovani pribehu jednicky. Osobne si myslim, ze s DAO2 si nabehnou jeste vic, protoze spousta lidi uz vi, co na ne ceka.
        • Už první věta svědčí o tom, že o herní scéně nevíš absolutně nic. Drž se svého koryta. (Tetrisu)
      • s ME som sa zmieril, lebo to fungovalo velmi dobre.. DA uz bolo horsie, pribeh to veruze silny nemalo.

A asi sa nezmierim s tym ze robia diablovky. to im mozem jebat
  • Dragon Age neni nic jineho nez extaze pri grafice, hratelnost polovicna, dlouhe dialogy ale prd z toho , kde sou zlate casy AD&D - IWD 1,2 , BG1,2, NWN.... to byli hry , ne tohle , nejvic mne nasralo ze byl enom fight, mag a thief a par ten skill tree ...omg dete do <> s takovyma paskvilma.
    • Hrál jsi vůbec NWN,?? To byla snad nejsračkovitější hra od Bioware, co se hratelnosti týče. Absolutně primitivní a nezáživná rubačka, v níž si na konci držel v rukách zvěrstva typu Katana + 42 a podobně...A povolání? Mezi Rangerem, Paladinem a Fighterem téměř nebyl rozdíl, Druid a Kněz také sdíleli více kouzel než je zdrávo atd. Prostě to chce bejt férovej a sundat si růžový brejle...
      • Hrál si někdy Neverwinter Nights 2 Mask of the Betrayer? To byla hra, na kterou DAO nemá ani v nejmenším.
        • Dohrál jsem ho dvakrát a přesto tvůj názor nesdílím. NWN 2 včetně datadisků je hra mnohem komornější - příběhově i technicky, odehrávající se v méně lokacích, s primitivní hratelností. Souhlasil bych, že DA nemá na BG 2 co se týče hratelnosti - mechanismy DnD umožňují hráči proniknout hluboko do systémů hry, v DA autoři svůj systém do hloubky neodhalili a zároveň ho dost zjednodušili. Tohle je to jediné, co z BG 2 dělá víc HC hru, než je DA. Ale obě NWN jsouproti těmahle dvěma hrám prostě shit.
  • Čím díl více to připomíná Gears of War ze středověku. Z mé strany jedno velké ironické WOW!
    • a v tom si sa prebudil cely mokry a ruka v serbli
    • Pockal bych si az na finalni produkt, ale je fakt, ze v posledni dobe vsechny hry podlehaji podminkam pro konzole ("slabsi" grafika, jednodussi ovladani a s tim casto i spojena obtiznost). Nemuzem se divit pri jejich postaveni na trhu oproti PC, ale kez by to bylo naopak.
      • Šlo mi spíš o ty akční scény a zapomalovačky a sterodový ultrahrdiny a pekelnou armádu, která docela připomíná armádu Locustů z Gears of War. Takhle si představuju popcornovou zábavu, ne hardcore RPG.
        • Gameplay: http://www.youtube.com/watch?v=yeTNAfUb1w4
          • Houby Gears of War. Po tomhle videu spíš dost špatná parodie na God of War.
  • Už se moc těší na vaší recenzi ohledně CoD: Black Ops. Myslím, že tady nebudete tak zaujatí jako třeba na GameParku, kde má každá hra s "Call of Duty" v názvu automaticky hodnocení nad 90%. Usuzuji tak podle toho, že CoD 5 jste dali 6/10 *5*
    http://games.tiscali.cz/call-of-duty-world-at-war-12738
    • nic, já jen chtěl, aby redakce věděla, že na ní spoléháme :)
    • A jakou to ma souvislost s timhle videem?:p
  • Já jsem dycky hrál ty hry které mě bavili, které měli dobrý příběh a které když jsem hrál tak sem si to užíval, tahle zatím vypadá že by to mohla mít, a že to bude klikačka, ani DAo nebylo kdovíjak těžký ale kdo to dohrál na Nightmare ;-)
  • Čeští odborníci se zase ozývají :).
    No nic, já bych už radši chtěl něco o ME 3...
  • Aspoň tu grafiku mohli trochu vyšperkovat. Je jasný, že na příběhu u DA záleží, ale přeci jen už pár let od dob Baldura uplynulo.
    • Njn DEbil co kouka jen na Grafiku by me zajimalo co bys rekl na tu grafiku pred 5 lety napriklad
      I ted se daj hrat hry stare z roku 2000 a spousta lidem to nevadi i starsi hry treba Diablo 2
      Ale ne někdo čumí na grafiku ale hratelnost ho nezajímá. Co takhle specialně pro tebe udělat hru s grafikou nvm napřiklad Crysis 2 a dát ti tam panáčka autíčko a můžeš si jezdit a jen čumět a nic jiného nedělat panáček bude fungovat jen na klávesu F jako nastoupeni do autíčka a šipky to ti bude stačit snad by ses přitom hodně pobavil a doufam že ti ta hra vydrží aspon na rok
    • Počkej až to budeš hrát. Hodnocení grafiky podle videí je taky pěkná blbost...
      • Ne nebudu čekat, ten trailer vypadá příšerně. Evidentně po roce napsali nový příběh, engine zůstal +přibyla omezení, jeden hrdina, příklon k akci a hůrá s tím na pulty.
        • A to jsi jako zjistil až teď? :) To bylo jasné už od začátku.

Co se týče DA 2, chce se mi vyloženě brečet když si vybavím tvrzení tvůrců o jedničce.
          "Spiritual successor of Baldur's Gate 2" .... takže dvojka je podle nich co, Spiritual successor of God of War meets Final Fantasy X?

Je to pořád Bioware, takže hratelné to bude, ale štve mě, že dopředu vím, jak každý recenzent tomu uvalí 8,5/10 a víc, i kdyby si to ta hra desetkrát nezaloužila.

Každý vývoj má několik fází. Co se týče herní branže, jsme v období úpadku. Kvality i hodnot. Degradace herních systémů. Já jen doufám že se dožiju dalšího zlatého období.
          • Souhlas. Navíc nechápu neustálé trilogie a X pokračování jednoho titulu (jasně - prachy), ale zrovna u DAo mi nějaký Hawk po 10ti letech od Pramenů připadá trochu mimo.
  • Ja nevim, zadny trailer ani screenshot nezmeni fakt, ze z velmi povedeneho RPG stare skoly bude DAO 2 hack and slash mlaticka navic v hnusne grafice. Evidentne jim nestacilo, kolik lidi nas*ali s Mass Effectem 2.
    • Ti, jsou nasraní, nerozumí pojmu "RPG".
  • Jediná věc, která mě mrzela na DAo byla, že mojí pamětí nemělo smysl hrát znova a u rpg mám velmi rád, když si tu hru můžu zahrát vícekrát a zkoušet plnit úkoly rúznými způsoby. Možná i proto se docela bojím jak bude vydat DA2.

STejně tak se do teď nenávidím za nápad pořídit si originál, abych si mohl přensést postavu do dvojky... no jo škoda...

Prozatím nemám v DA2 příliš velkou důvěru, ale možná mě o to víc překvapí. Každopádně od hry, která mám v názvu RPG čekám docela hodně a ne jen levlovací systém a pár questů...
    • Ono to ale v názvu RPG nemá :-) Jmenuje se to Dragon Age 2

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit