Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • *1*
  • Paulcz
    Ty "informace" o středověku máš od soudružky učitelky ze základní školy ? :)
  • Jj, bohužel to chce vylepšit. Taky jsem si všiml, že mi štípači dříví chodí pro klády až kamsi na druhý konec mapy, protože tam zrovna v tu chvíli byly nějaké navíc a skladiště hned vedle nich bylo prázdné. To je bohužel velká vada na kráse, která ochromuje celou ekonomiku, pokud se jedná jen o střední vzdálenosti, nebo způsobuje vymíraní, pokud jdou až kamsi do pryč... :(
  • Kdyby si autor zaplatil za recenzi, taky by dostal 100% jako RTW2? :-)
    Ale to jen tak rýpnutí na okraj. Hra je určitě zajímavá, ale není dokonalá. Velký potenciál je ale právě v tom, že skrývá možnosti pro velké rozšíření řadou módů, takže nepochybuji o tom, že brzy vzniknout velké modifikace a hra bude hodně rozšířena.
    Nyní je pro opravdu jen stavění pro radost, ale věřím, že časem z toho bude mnohem větší výzva.
  • Mart9
    máš ho tam
  • Na první pohled zajímavá a chytlavá hra. Vystavěl jsem si vesnici, hezky se mi rozrůstala a obyvatel přibývalo. Pak najednou si pracanti usmysleli, že potřebují pro něco chodit na druhý konec mapy - cestou vyhladověli a umrzli! Genocida na základě špatného pathfinding?
  • celoush
    Prostě kašlete na čísla a zaměřte se na text.
  • janchor
    Díky za rozvedení, ale přiznám se upřímně, že pořád asi úplně nechápu, co myslíš tím hodnocením hry jako výtvarného díla. Hry jsou pro mě součin celý řady aspektů a ten součin může být pochopitelně namíchanej všelijak, od čistě na mechanice postavenejch záležitostí přes kombinace různejch estetickejch i mechanickejch vrstev až po vyloženě pocitový záležitosti. A já soudím ten součin, ten výsledek - ne nějakou jeho jednu (výtvarnou?) část.
  • janchor
    Recenzent pochopitelně dává do pléna svůj názor, svůj rozhled, svůj úsudek. A tu svou "individualitu", respektive prostě svou subjektivitu, by měl v recenzi nějakým způsobem opsat, aby si člověk z textu a čísla udělal nějakej vlastní závěr. Hodnotící osnova nemá význam doslovnej, ale rámcovej. Orientační.
  • Jack1947
    Ty jsi tu novy ze? Vzdyt tady se neargumentuje tady se hazi minusy proste nesouhlas = minus. Je to tak mnohem pohodlnejsi, lepsi a vyzivnejsi... ( pro nektere jedince).
  • proč mam ty mínusky? jsou to vecne pripominky
  • Ok, beru :), nicméně nečekám, že autor recenze řekne Petrovi, hele je to tak nadprůměr, dal bych tomu tak 6 a Petr mu odpoví.."ne, ne...o tom se bude mluvit ještě xy let, dej tomu desítku", protože i kdy je Petr garantem, nemůže asi totálně změnit myšlení recenzenta. Na druhou stranu beru, že se snažíte recenze rozdat lidem, kteří mají v žánru už nějakou praxi. Stojím si ale za tím, že jedna konkrétní souhrnná hodnotící osnova nemá moc význam v souhrnu individualit jednotlivých recenzentů.
  • Také mě mrzí celkem malé hodnocení, 7/10 bych pochopil, ale 6 ? Chápu argument, že se hra přejí, ale jsou lidé které to baví. Mě to prostě baví, je to lepší než Sim City a popravdě, přemýšlím která strategie z poslední doby je lepší.. chápu že nedostatek budovatelských strategií není argument ke zvýšení hodnocení, ale 6 je o trošku lepší průměr a průměrných strategií je hromada a těm Banished plive do tváře.

Za mě 7/10 (na 8/10 bych potřeboval o něco více budov pole->mlýn->pekárnu a možnost logistiky zboží :)
  • mne prijde že autor nad dizajnem hry moc nepremyšlel. zamrznutí, hlad nebo nemoci jako hrozba? když by obyvatele videli že nebudou mít dostatek jídla, tak by ve skutečnosti asi pasivne nečekali na smrt ale odtahli by do nejbližší vesnice nebo mesta. Zamrznutí je nesmysl, proste jdu do lesa, nakacim drevo na podpal a je mi teplo, to jsou ti obyvatele retardovani nebo co?
    a nemoci ve stredoveku se stejne moc neresili, pokud nekdo vazne onemocnel tak proste zemrel... proto byl prumerny vek 30 let nebo kolik. nemocnice nebyly až tak rozšírene jako dneska. detto školy. lol školstvi ve stredoveku wtf?
  • Ohledně modifikovatelnosti hry:

http://www.shiningrocksoftware.com/2014-01-28-controllers-ports-mods-and-languages/#mod

tohle píše sám vývojář na svém blogu na konci ledna.
  • ty nechápeš že anno ma naprosto linearni buildorder? v podstate staviš obrovskou pyramidu. hraje se to principem postav 100 budov A abys odemknul budovu B, pak postavíš 1000 budov B abys odemknul budovu C atd. Každa hra je v principu stejna.
    Naproti tomu každa hra v tropicu nebo simcity muže byt jina, protože se mužeš zamerit na ruzne veci (turizmus, farmareni, prumysl, mužeš byt sobestačný nebo odkazany na dovoz surovin, demokrat nebo diktator atd.)
  • Přijde mi, že je dobrá, ale možná si počkej na modkit, pak toho bude daleko víc.
  • Dělal to jeden člověk a plánuje vydat modkit, takže určitě je se na co těšit.

První co by mi stačilo je lepší správa nad sklady a surovinami. Tj. omezit některé sklady, aby přijímaly pouze nějaké suroviny v určitém množství (asi jako obchodník nebo jestli někdo pamatuje industry giant 2) zároveň možnost posílat suroviny mezi sklady nějakým příkazem případně vytvořit automatizované cesty typu až bude ve skladu 500 dřeva, přesuňte ho do skladu XY u kterého je kovárna a spotřebovává dřevo.

Zatím (už asi 6 hra) trpím konečně opačným problémem než je hladomor a to tím, že mám vysokou nadprodukci jídla, ale nejradši bych omezil konkrétní plodiny, ale limit je bohužel na jídlo obecně - to samé v radnici nevidím, kolik které plodiny vypěstuji, ale jídlo jako celek.

Případně kontrola nad profesí v domečku a priorizace některých profesí. Např. potřebuji dřevo, ale v domku je 1-5 lidí a tato situace se mění, ale počet domků u dřeveře ne, tak bych radši, pokud zrovna bude v domku jen minimum lidí, aby to byli lesníci a lovec nebo sběrač může jít pěšky z vesnice, když mám zrovna jídla dost.
  • Hra si tedy rozhodně zaslouží větší hodnocení. Na to, že je to první díl je v celku vyvedená. Samozřejmě pokud hodlají vývojáři pokračovat, určitě bych uvítal lepší UI. Také bych uvítal, kdyby s postupem času šli stavět i nové budovy, vyvíjeli se nová odvětví to vše ale při zachování současného "hlemíždího tempa", tj. aby po 10hodiných hraní, neměl otevřené všechny možnosti. Klidně co 50 odehraných let souřasným tempem, tak mírný postup.
    Další věc je, přijde mi hodně špatně nastavená spotřeba jídla. Když mám větší populaci, a přeženu to, nemám dostatek jídla, lidi mi vyzdechají a když se dostanu na stav, který mi předtím, co se jídla týče, stačil vymírání pokračuje nesmyslně dále a přitom produktivita je stejná jako před "přelidněním" . Jinak má hra velký potenciál, jsem ochotný za ní platit v budoucnu dále :)
  • Připojuji se k názoru, že hra si zaslouží vyšší hodnocení. A to i přes to, že se Games.cz údajně snaží využívat celou stupnici, což ale podle mě není vždy vidět ( můžeme porovnat tuto šestku s jinými hrami, které dostali v nedávné době vyšší hodnocení ). Za mě 8/10.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit