Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mne prijde že autor nad dizajnem hry moc nepremyšlel. zamrznutí, hlad nebo nemoci jako hrozba? když by obyvatele videli že nebudou mít dostatek jídla, tak by ve skutečnosti asi pasivne nečekali na smrt ale odtahli by do nejbližší vesnice nebo mesta. Zamrznutí je nesmysl, proste jdu do lesa, nakacim drevo na podpal a je mi teplo, to jsou ti obyvatele retardovani nebo co?
    a nemoci ve stredoveku se stejne moc neresili, pokud nekdo vazne onemocnel tak proste zemrel... proto byl prumerny vek 30 let nebo kolik. nemocnice nebyly až tak rozšírene jako dneska. detto školy. lol školstvi ve stredoveku wtf?
    • Nikoli, pises kktiny. Hlad byl ve stredoveku zcela bezna soucast zivota, ty by ses nikam prestehovat nemoh, protoze by ti to nikdo nepovolil. Nehlede na to, ze pri neurode byl hlad proste vsude. Stejne tak zima - ty pudes jiste do lesa a tam zubama nakacis drevo ...
      • nevedel jsem ze v banished nemaji lide sekyry *7* co se tyče stehovani tak hra je o skupince lidi kteri byli odnekud vypovezeni tak predpokladejme že se mužou volne stehovat a nejsou nevolnici. a nemluvil jsem o nejake neurode ale o tom že nemaji jidlo protože nepostavíš dostatek poli nebo ty jako hráč se jim o jidlo nepostaraš.
        takže zcesty mluvíš ty
    • Paulcz
      Ty "informace" o středověku máš od soudružky učitelky ze základní školy ? :)
    • proč mam ty mínusky? jsou to vecne pripominky
      • Jack1947
        Ty jsi tu novy ze? Vzdyt tady se neargumentuje tady se hazi minusy proste nesouhlas = minus. Je to tak mnohem pohodlnejsi, lepsi a vyzivnejsi... ( pro nektere jedince).
        • Mart9
          máš ho tam
          • *1*
  • Janchor : Čas to možná ukáže, ale kdyby to hodnotil jiný recenzent (např. D. Vávra), dá tomu podle svých slov 6, což ve dle vaší osnovy je cituji : "Vhodná pouze pro fanoušky daného žánru, ale i těm doporučujeme ke hře v této kategorii přistupovat opatrně.". Nepřu se s nikým o tom, jestli si hra zaslouží to nebo ono, jen upozorňuji, že máte na webu jednu "skupinovou stupnici hodnocení", na kterou se odvoláváte, ale není směrodatná, protože každý recenzent na ní naroubuje svůj náhled na hru :)
    • Dalším problémem univerzálního hodnocení na games je právě jeho obecnost, fanoušek specializovaného žánru, který do té doby neexistoval (Banished), je najednou fanouškem žánru první hry toho typu se zatraceně špatným hodnocením rádoby napasovaným na stejný typ hodnocení her žánru zcela odlišného, hodnotit žánrově úplně jinou/novou hru stejným metrem jako zbytek, či většinu, taky není zrovna nejrozumnější, kluci v tom tady mají větší zmatek, než by se mohlo zdát, ale průměrnému čtenáři/redaktorovi něco takového nikdy ani nedojde.
    • U Janchora, tedy Lukáše Grygara je největší problém v tom, že každou hru hodnotí jako výtvarné dílo, ale ne každá hra klade důraz na hráče tak i působit, jakkoli to může být v rozporu se zařazením dle autorského zákona, existují hry, ve kterých převládají prvky, jež se snaží o citlivou simulaci, matematizaci, či reálné ztvárnění reality/repliky části reality určitého období/systému, apod. Lze zde zařadit různé typy simulátorů, tycoon hry a spoustu dalších, Banished mezi tyto hry patří také. Banished se svými charakteristikami blíží Capitalism/Cities XL/Sim City, neměla by být považována za jedno výtvarné dílo, jen její části nesouvisející se samotnou simulací, která je cílem hry.
      • janchor
        Přiznám se, že mám zmatek především v tom, co jsi napsal, nicméně hry hodnotím jako hry, zcela a pouze v rámci toho, o co se ta která konkrétně snaží.

Jinak ke Kritikově slovům o skupinové stupnici dodám, že garantem určité směrodatnosti (individualitě recenzenta pochopitelně nemáš jak se vyhnout, ať bude stupnice jakákoli) je šéfredaktor - Petr s autory hodnocení v kontextu recenze aktivně probírá.
        • Ok, beru :), nicméně nečekám, že autor recenze řekne Petrovi, hele je to tak nadprůměr, dal bych tomu tak 6 a Petr mu odpoví.."ne, ne...o tom se bude mluvit ještě xy let, dej tomu desítku", protože i kdy je Petr garantem, nemůže asi totálně změnit myšlení recenzenta. Na druhou stranu beru, že se snažíte recenze rozdat lidem, kteří mají v žánru už nějakou praxi. Stojím si ale za tím, že jedna konkrétní souhrnná hodnotící osnova nemá moc význam v souhrnu individualit jednotlivých recenzentů.
          • celoush
            Prostě kašlete na čísla a zaměřte se na text.
          • janchor
            Recenzent pochopitelně dává do pléna svůj názor, svůj rozhled, svůj úsudek. A tu svou "individualitu", respektive prostě svou subjektivitu, by měl v recenzi nějakým způsobem opsat, aby si člověk z textu a čísla udělal nějakej vlastní závěr. Hodnotící osnova nemá význam doslovnej, ale rámcovej. Orientační.
        • To nevadí, tak já to zkusím napsat ještě jednou a jednodušeji, beru v potaz to co jsi teď napsal. Přál bych si, aby tvé hodnocení bylo opravdu takové jak píšeš, ale z tvých recenzí jsem nabyl dojmu, že tvé hodnocení "her jako her" je především hodnocením výtvarného díla, jehož specifika nepokrývá každá hra a ani se tak každá na hráče nesnáží působit, příkladem takové hry může být například žánrově velmi specifické Banished (viz můj příspěvěk výše).

Systém hodnocení používaného na Games, na který odkazuješ v předešlém příspěvku, je obecného charakteru, a právě ten vytváří rozpor mezi hodnocením slovním a čísleným, ještě větší rozpor ale vytváří u žánrově velmi specifických her, či her, které více, než podstatu hry naplňují podstatu snahy o simulaci/repliku části reality.
          • janchor
            Díky za rozvedení, ale přiznám se upřímně, že pořád asi úplně nechápu, co myslíš tím hodnocením hry jako výtvarného díla. Hry jsou pro mě součin celý řady aspektů a ten součin může být pochopitelně namíchanej všelijak, od čistě na mechanice postavenejch záležitostí přes kombinace různejch estetickejch i mechanickejch vrstev až po vyloženě pocitový záležitosti. A já soudím ten součin, ten výsledek - ne nějakou jeho jednu (výtvarnou?) část.
  • Pro Murphy: Jak to můžeš nechat 8 hodin bez dozoru, když musíš osobně doplňovat počet zaměstnanců v každým odvětví?? Sami se nedoplní.
  • nevim jestli to je chyba u mě, ale když postavim farmu, tak mi to ukáže 6tiúhelník a "work is disabled at this location" :/
    • To je nějaká protipirátská ochrana, ne? *1*
    • A nastavil jsi plodiny, které se na daném poli mají pěstovat?
      • Tilwaen
        Tohle + nebo jestli omylem nevypnul obdělávání pole (tlačítko "Work" nejvíce vpravo).
  • nemůžu se poslední dobou rozhodnout, jestli jsou větší ho*na v diskuzích na novinkách(právu) od jejich oddaných levičáků, a nebo tady na games od dementů, co maj patent na správný hodnocení všech her. málo, moc. málo kostiček, moc kostiček. tyvole. já bych asi tydiskuze zakázal. každého ty aféry jen otravují. počet lidí, racionálně uvažujících, příjimajích cizí argumenty a na jejich základě pokládajích svoje je tady tak strašně mizivej, že bych to fakt nenazýval diskuze, ale spíš žumpa. for fuck sake. taky kolikrát nesouhlasim, ale ku*va necham si to pro sebe, popřípadě to napíšu slušně, co, proč a jak a neurážim redaktory jak nějakej cikán.prostě se mu to nezdálo, mě jo, vice versa. 99% z vás by nenapsalo ani podělanej odstavec celistvýho textu, ale slohovým útvarům rozumíte, že byste mohli jít učit jazyk českej do škol. tohle je výlev mojí několikaměsíční frustrace(omlouvam se za vulgarity, ale už to chtělo ven) proto tohle nezvtahujte jen k recenzovaný banished. je to fakt tak těžký, psát sem jako lidi, a né jako dvanáctiletý fracci? ......howg.
    • XorxoxTalarius
      Ty mas asi velkou sexualni frustraci vid? *1*
      • ano samozřejmě. jednat opět jako dítě(nebo politik) reagujíce na naprosto jinou věc, než co je obsahem problému. mohl bys dělat klidně do politiky, fakt. jinak, ne nestidim se za to, že píšu, tak jak chci. (dokážu to spisovně, aspoň z 90%, opět narozdíl od většiny) .... ovšem na rozdíl od vás, milí zlatí, moje příspěvky nikoho neuráží a dokážu zdůvodnit svůj názor a argumentovat(tzn, vést diskuzi) né křičet jak je někdo mimo a jak si ta hra zaslouží 9 místo7 protože sem to prostě žral.tak. šup šup, víc hejtu. jedem.
      • Tilwaen
        Několikaměsíční
    • Pod to bych se normalne i podepsal .. mas +
    • Byť máš skoro ve všem pravdu tímto tvým komentářem jsi se zařadil mezi tu lůzu kterou kritizuješ. Děkujeme a už se radši nevracej.
    • Mart9
      Přitom stačilo praštit pěstí do stolu.
    • Nemuzes nekoho obvinovat z vulgarity a sam byt vulgarni. O tvoji cestine ani nemluvim. Vzdyt se to neda cist. Zkus aspon zacinat vetu tak jak se ma.
      • V posledním souvětí ti chybí čárka...
    • Wow, pokud by tě vyragovali diskuse na internetu, tak dopořučuji si koupit život.
    • Tak jdi do --- p - r - d - e - l - e ---, když nechceš diskutovat... *7*
      • .. naopak. já bych diskutovat chtěl. ale DISKTOVAT, znamená něco jinýho, než házet hnůj na každou větu, která se mi zrovna nelíbí.
  • Zdravím,

založil jsem web o Banished (hrabanished.cz). Chtěl bych se zeptat, jestli se spolu se mnou nechcete podílet na rozvoji tohoto webu a vytvořit tak nějaké místo, kde by se mohli hráči Banished "shlukovat" a možná vytvořit menší komunitu. Při studiu VŠ totiž vše nestíhám, jak bych si přál a pomocníci by se hodili, časem by to možná vyneslo i nějakou "kačku".

Vytvořil jsem i fórum (hrabanished.cz/forum), kde bych byl rád, kdybyste se registrovali a rozvíjeli diskuzi.

*3*
  • Hra se bude ještě vyvíjet. Uvidíme, co s tím udělají módy. Prý by měly časem být i souboje. V tuto chvíli je hra ale opravdu po pár hodinách (cca 10 herních let) nudná. 6/10 mně osobně přijde adekvátní.
    • Přesně tak, módy určiitě pomohou.

Pokud můžu mluvit za sebe, je to výborná budovatelská strategie, a jelikož je jich na trhu v posledních letech málo, nebudete litovat.
      Grafika i hudba jsou skvělé. Hra má pomalejší tempo, ale na pár minut zabaví, všechno je provázané, a ačkoliv umělá inteligence občas dělá to, co nemá, není ve hře moc chyb. Interface je přehledný, tutoriál dobře napoví. Banished je hlavně o trpělivosti a vlastní fantazii. Pochvala vývojářovi.
  • Mart9
    Je opravdu hra tak složitá, jak recenzent popisuje v úvodních odstavcích?
    • Je to opravdu jednoduché. Já osobně prošel tutoriál a vrhnul se do hry. Bohužel první vesnice byla docela katastrofa (většina chcípla). Díky tomu jsem ale pochopil principy a ten tutoriál pak zpětně dával větší smysl. Druhé vesnici se už dařilo nádherně. Jde o to přemýšlet co, kde a kdy postavit. To jak postavit je lehké a intuitivní. Navíc ta funkce na zobrazení pracovních cest vesničanů je hodně dobrá.
    • Tilwaen
      Pokud si nejprve projedeš tutoriály (jsou celkem asi 4, krátké), tak pochopíš základy, na kterých už dále stavíš a neměl bys mít nějaký zásadní problém. Kdyby cokoliv, tak in-game nápověda je dobře a vcelku podrobně zpracována. Samozřejmě, pokud pojedeš hned na hard, tak je pravděpodobné, že se nedožiješ konce zimy; je lepší si hru nejprve osahat na nižší obtížnost.

Jinak autor článku má pravdu s těmi domy, že bez nových domů se nemnoží populace - to je zrovna jedna z věcí, které v tutoriálu být rozhodně měly a nejsou. Pozor na to.
      • Mart9
        Díky za zajímavou odpověď.
        • Tilwaen
          Není za co :-) Pokud bys měl zájem se něco více o hře dočíst, doporučuji dedikovaný subReddit, často tam píší zajímavé postřehy a tipy. Úplně se ale ztotožňuji s jejich první radou: nic takového nečti, dokud jsi hru ještě nezkusil, na spoustu věcí totiž bez problémů přijdeš sám a akorát Ti to zkazí radost z objevování, která je na této hře asi to nejlepší.

Firstly, and most importantly, if you're a new player - don't read tips threads like this one! The game is far more fun if you muddle through it on your own for a bit. By all means, come back to tips threads and the wiki when you've had a few attempts, but give it a go first. You'll probably have more fun if you're not min/maxing from your very first settlement...
    • Já mám naopak pocit, že je velice jednoduchá, snad vše, co se v ní děje, funguje podobně jako v realitě, takže si stačí domyslet takové detaily, jako že když nebude nikdo shánět jídlo, všichni umřou hlady, bez paliva do kamen umrznou a když nebudou mít nástroje, tak pro ně bude všechno o dost těžší... Ale nevím, nehrál jsem.
    • Greenhorn
      Co jsem tak nějak zpozoroval z různých videí a názorů, tak to není úplně hra pro každého. Musíš docela myslet dopředu - co postavíš dříve, kam pošleš lidí pracovat, kdy a co zaseješ.... aby ti pak nakonec nepochcípala celá vesnice. *1*
      • Mart9
        No pokud je to jen o přemýšlení a logičnosti, tak OK. Já jsem pochopil, že se budu tři odpoledne učit, jak postavit dům *1*
  • "Malá holčička neměla co do volátka" Asi marná snaha a tudíž zbytečná otázka, ale sám sebe se ptám jestli autor zbytečně - kvůli recenzi na počítačovou hru nepostavil hlad malých dětí a smrt obecně do příliš laciného, povrchního světla. Vybavil se mi Kevin Carter a jeho Sup a v tomhle úhlu pohledu mi není příliš dobře po duši.
    • Mě to pobavilo. Rozumím podstatě té výtky, ale to bychom pak museli rozporovat každý vtip o světové válce, o židech, o policajtech, o kapitanovy costy concordie co to klopí jak na moto gp :D a takhle bych mohl jmenovat do nekonečna. Samozřejmě že je to drsný, ale je to nadsázka. Tím že se bavím si nepřeji aby někde opravdu někdo umřel a nemyslím si, že si to přeje autor a už určitě to nemá vliv na hladovějící děti.
  • Greenhorn
    Myslím si, že si raději počkám, až tu hru vývojáři trochu doladí. V téhle ještě docela rané verzi by to mohlo být pro mě docela zklamání a asi bych měl blbej pocit z toho, za co jsem utratil tolik peněz (tak jako to bylo např. u Rome II) ...
    • Tilwaen
      "Tolik peněz", čtyři stovky...

Jinak po přečtení několika autorových příspěvků na jeho blogu a fóru mám pocit, jako by už neplánoval pro Banished udělat nic víc než vydat nějaký moderský balíček; zdá se, že po těch letech vývoje už toho má plné zuby a chce se věnovat nějakému jinému projektu. Můžeme tedy doufat, že se toho chytnou nějací šikovní modeři.
      • Jako by si mi z duše mluvil. Vidím to taky tak. A ani se mu nedivím. Možná někdy hodně v budoucnu. Ale spíš mod. komunita
    • vojtaruzek
      Vývojář, dělá to sám.
      • Greenhorn
        Jo máš pravdu, dělal to jen jeden týpek *3*. Já jsem zvědavý co té hře dají následně moderská komunita, až vyjde patch, který to bude umožňovat. *4*
      • Mart9
        Fakt borec. A zvládl to i graficky pěkně.
        • Je byvaly programator 3D enginu...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit