Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechápu, proč nemůžu hlasovat, když jsem nevyplnil žánry který nehraju. Nebo si snad myslíte, že všichni hrajou všechno? Co mám zadat třeba do sportovních her, prostě tam mrsknu fifu a hotovo? To je objektivní žebříček jak svi.ě. (nechápu co je na svini zakázaný, to je normální označení zvířete)
    • Jack1947
      Je to jedno ne? *2* , čak to dopadne uplně podobně jak minule. Tedy že hráči si zvolily tak co sami hráli, Nebo možná si i tím podpoří budoucí nákup nějaké AAA hry.
    • fallanga
      Buď jsi troll nebo ldiot. Je tam možnost vynechat některé položky. Psali, že jediná povinná je položka o hře roku.
    • já jsem tam nevyplňovala všechno, u her které jsem nehrála, jsem to nechala prázdné a vzalo mi to.
  • sugyn
    Ja si myslim ze neni dulezite resit DA:I. PC game of the year podle gamespotu je Divinity: Original Sin a ja s tim nemuzu nesouhlasit. Dragon Age je dobra hra ale bohuzel nedotahuje na kvality Divinity. Navic kdyz se porovna financovani tak nerozumim tomu proc Dragon Age neni pecka v zanru a je jen pouhou dobrou hrou.
    http://www.gamespot.com/articles/divinity-original-sin-pc-game-of-the-year/1100-6423910/
    • To říká kdo, ty? Podle mě je Divinity docela průměrné zapomenutelné RPG. Má to prťavý svět (4 mapy), nudný příběh, nesmyslné hádanky (tlačítka o velikosti pixelu schovaná na mapě), díky nekonečným opakujícím se soubojům jsou ty čtyři prťavé mapy nataženy na 70 hodin hraní, tj. grind, grind, grind. Inventář zcela nefunkční a zahlcený haraburdím, crafting systém zcela nefunkční atd.
      • Ja sa k nemu pridavam, Divinity je u mna RPG roku. Ma to co je u hry hlavne , inovativny a vyborny gameplay.
      • maros.goc
        grind v Divinity? nepriatelia sa nerespawnuju tak o akom grinde to hovoris? divininty original sin ma paradny subojovy system, na ktory sa ten z Inquisition nechytá ani zdaleka ...hra nema len 4 mapy, ma toho viac, ale aspon kvoli tomu ma komornejsi charakter :P príbeh je parádny aj ked ku koncu je to uz klasické fantasy klise, ......Dragon Age Inquisistion proste nemoze byt lepsie ako Divinity Original Sin uz len preto, ze je to orezana konzolovka :)
        • jak mozes preboha porovnavat subojovy system v Divinity a Dragon Age? Ved je to nieco uplne rozdielne. Realtime vs turn-based. Akcne vs takticke. Oba tie subojove systemy sa snazia o nieco uplne odlisne, to sa jednoducho porovnavat neda. V akcnych hrach tiez nikto neporovnava subojove systemy z Hitmana a trebars Uncharted (a skor nez sa ohradis ze stealth akcia je nieco ine ako obycajna akcna 3rd person hra, tak rovno poviem, ze akcne RPG je tiez nieco ine ako klasicke izometricke RPG).

A k tej orezanej konzolovke, ty si cela orezana konzolovka, ved mas avatara z Final Fantasy, coz je cisto konzolova seria (ktoru teda predpokladam mas rad na zaklade prave toho avatara). A ked uz sme pri tom, tie najzlozitejsie a najviac 'hardcore' hry momentalne vychadzaju hadaj na co - na handheldy. A to podla mna prave preto, ze autori sa nemozu/nemusia sustredit na grafiku a preto musia ohurit gameplayom, combat systemom, pribehom a podobne. Takisto ako to kedysi bolo na PS1/2.
      • Ale je to PC "exkluzivní", "oldschool" hra, konečně "neomezovaná" konzolemi. To musí byt automaticky hitovka...
  • vlastik.plaminek
    Překvapení i hra roku jednoznačně Alien a hned v závěsu South Park. Od prvního jsem nečekal nic a vyrazilo mi to dech a na druhé zas šílené nároky a strach jak to dopadne.
  • To by mě zajímalo, co se lidem na DA:I líbí? Combat je lehká MMO klikačka s čekáním na cooldowny (consolovejch 8 abilit); taktickej mód nepoužitelnej; poměr fetch questů ke kvalitnímu contentu 90/%10%, Party AI neexistující (consolovejch 5 pokynů), příběh stojí za starou belu - neinvenční 100 zopakovaná záchrana světa s trapným záporákem; C&C velmi povrchní až na závěrečnou slideshow, která ovšem nemá vliv na hru; kvalita psaní osciluje mezi high fantasy a něčím od Josse Whedona; loot nepoužitelnej (nekonečné klikání na "zaklínačskej" radar a sbírání surovin, protože v lootu kvalitní výbavu nenajdeš); herní svět je statickej - žádný D/N cyklus či cykly pro NPC; grafika celkem hezká, ale takové postavy jsou místy až repulzivní (naolejování, hrozné vlasy a celkový design - Sera je zločinem proti lidskosti) a některé animace poznávám až z prvního Mass Effectu... a mohl bych pokračovat. A to nemluvím o tom, že hra je uspěchaná, zabugovaná (EA to asi chtěl dostat ven před Zaklínačem) a PC optimalizace jakoby neexistovala.
    • Ja teda hram na PS4 a niektore tebou zmienene nedostatky sa ma netykaju (optimalizacia, hra nie je zabugovana, takticka kamera je pouzitelna uplne bez problemov).

Combat je presne to co ma byt, je zabavny a ze tam je len 8 abilit mi skutocne nevadi, podla mna je to dost. Nie je - a ani to nema byt - kopia DnD alebo niecoho podobneho. Jednoducho je akcnejsi, niekomu sa to pacit nemusi, ja si myslim ze to hru nezhadzuje. Zastavam nazor, ze pri combate nejde o system ako skor o prevedenie - toto je zabavne, podobne akcny combat v inych hrach nutne nemusi byt. S MMO to moc spolocne nema - skor by som to prirovnal k Mass Effectu.

Dalej sa stazujes na questy, na writing a podobne. Netvrdm ze je to to najlepsie co herny svet dokaze ponuknut, ale urcite nie je uplne tupe (vo vacsine pripadov, heh). Charaktery napriklad su napisane velmi dobre, coz je nieco co tak casto nevidime v hre ktora nie je JRPG. Ano, je to high fantasy. Lebo to ma byt high fantasy. To je ako stazovat sa, ze hokej sa hra s pukom a nie s loptou.

Jedine s cim bezvyhradne suhlasim je AI (ona je defaultne celkom slusna, ale proste by som prijal viac moznosti ju nastavit). Takisto je pravda, ze crafting je lepsi ako loot, coz nie je uplne idealne (aj ked da sa najst aj vyborny loot).

A aby som napisal ak niektore pozitiva ktore si vynechal - napriklad sa odvazim povedat ze je to jedno z najlepsich spracovani open world hry na ktore si pametam. Svet je pomerne plny vsetkeho mozneho, od bitiek medzi templarmi a magmi, cez rozne collectibles (shardy, landmarky) az po logicke hadanky (spajanie suhvezdi). Teda ta variabilia qustov nie je uplne tak ako si povedal, ze 90% je fetch questov. Graficky je podla mna krasne hlavne prostredie a ked sa clovek pozrie do dialky napr. na Redcliffe tak su to skutocne velmi pekne obrazky.
      Co by som este vytkol (co si uplne nespomenul) je character progression - pride mi nic moc, hlavne oproti hram ako Suikoden ci starsie Final Fantasy (myslim teda po stranke statov atp, nie po scenaristickej, lebo ta je celkom slusna).
      • Je to kopie snad vsech MMO her, pri prvnim souboji sem mel pocit ze hraju Guild Wars 2.
        • Tak oni se i Bioware nechali slyšet, že to původně vyvíjeli jako MMO, takže to nožství stížností na to, že se to hraje jako MMO by neměly nikoho překvapovat.
          • No to je od nich ale docela nechutné. Já jsem očekával parádní RPG ale to co dokázali v Origins už se nikdy nevrátí.
      • Aspoň někdo tu má rozumné názory:)
        • da je hra cilena na naivní divci a homosexualni publikum
          • To je ironie, protože DAI mi přijde daleko dospělejší, než takovej Zaklínač a ne jen kůly implementaci docela citlivých témat v dnešní společnosti.
            • V DA bylo cecků a zadků víc než i dost (i když mizerně vymodelovanejch, v Bioware zřejmě nikdy neviděli nahou ženskou). Ale jsem rád, že to tam dali a Biodroni jako ty teď konečně můžete hlásat jak je ta hra krutě dospělá. Škoda, že cecky s dospělostí nemají co dělat.
            • anon: To, že to tak vidíš ty není můj problém. Možná málo cecků, zadků a šlapek na tvůj vkus? Tak to zůstan u Witchera, tam se krutě nadává na šoustá a to je přece, tak Mature :)
            • "Citlivá" témata jsou do DA naroubovaný jak švestka na lípu.
          • Já teda rozhodne nejsem naivní. Ale miluju pohádky, a DAI je taková krásná pohádka pro dospělé:) je na tom něco špatného? Hororů a rubaček je prostě jako máku. DAI je jedinečná.
    • Zapomínáš, že je trochu jiná doba. Dneska nevadí, když jsou věci povrchní a mají krátkou životnost. Vznikají filmové i herní série. Proč vymýšlet něco nového, když to lidi zatím kupujou ? Konzole to časem převálcují. Lidi se chtějí bavit rychle a moc nepřemýšlet. Takže DA bude mít úspěch i s několik let starou grafikou a hloupým příběhem. Hlavně, že to má barevná kouzla *3*
    • A která hra podle tebe všechno, co jsi tady tak důkladně zkritizoval má? Dej mi tip, protože o ní nevím.
    • fallanga
      Už jsem to psal dříve v této diskuzi. Máš vesměs pravdu, ale jaksi jsi vynechal ty klady, které to mělo.
      • Taky jsem na ty klady zvědavý
      • Vogon
        Tak spusť.
        • Skvěle napsaný dialogy a dopad v nich v závislosti na rase a povolání, možnost tvořit si skrze dialogy svůj backroud a osobnost, obrovská hromada lore, textů, dialogů a drobností, smysluplný a dost těžký rozhodnutí, všech 12 společníků mohu považovat za zajímavé (rozumíš 12 zcela rozdílných charakterů. Je dva nebo tři dobrý charaktery, ale 12) skvělej level a art design, rozhlehlý a rozmanitý prostředí, zábavnej crafting systém, hudba, dabing, celková délka, dobrý odvyprávění jedný části příběhu, velká míra znovuhratelnosti...stačí?
          • Pokud jsi fanoušek sitcomů; head canon je tak pro fanoušky Sonica - na hru nemá vliv; a k čemu to všechno je, když už jsem to všechno četl v Kole času a Pánovi prstenů?; smysluplné rozhodnutí je tam jedno a to akorát změní jednoho bosse a pár npcček, na endgame nemá vliv; společníci se táhnou od zajímavejch po nudné stereotypy, art design je právě mizernej mišmaš všeho, co se jejich designerům zrovna zdálo cool (od raného středověku přes nerealistické výmysly až po armádní uniformy 19. století); to je pravda; crafting systém je dobrej, ale nevyváženost s lootem je hrozná; hudba je tuctová (pokud tedy vůbec hraje, což si myslím snad doteď neopravili), dabing je příšernej, na úrovní českého dabingu prvního Zaklínače, hlavně hlasy Inkvizitora a Cassandry; škoda že zbytek je k hovnu; jen sotva, tímhle se nemá smysl plahočit znova jen proto, abych dělal znova ty stejné fetch questy v nedynamickém světě.
            • Virgi: Vyprdni se na něj. Nemá smysl ho přesvědčovat. Nakonec je to jeho názor a má právo si myslet svoje. Samozřejmě tady na Games v odpadní žumpě zvané "diskuze" se nelze ubránit dojmu, že tu ty hejty jsou jen čistou provokací. "Něco se ti líbí? Máš smůlu mě ne, jak si můžeš dovolit mít rád něco, co já ne? Proto ti tady budu vypisovat svoje pseodo pravdy abych tě nakrkal"
            • Děkuji že máš o mě starost, ale jsem v pohodě. To je pouze tvůj názor, a vzhledem k tomu, co jsi napsal výš, z tvých úst mi to zní jako lichotka:)
            • Ten člověk pode mnou měl opravdu pravdu v tom, že hra je zaměřená na naivní ženy. Dodal bych ještě hloupé, emocionální a sexuálně nevybouřené. Freud říká, že by sis měla pořídit větší dildo, holka.
            • Buď jsi úplný blázen nebo je to provokace? To co tu píšeš, jsou totální bludy... asi ses vrátil totálně zhulenej z nějaké putyky. Pochybuju, že jsi někdy četl něco, co mělo víc stránek než čtyřlístek. Nebo ho máš malýho a svoji frustraci si vylíváš tímto způsobem? Jinak si nedovedu představit tady ty tvoje halucinace. Už se asi opakuju, ale pro tebe speciálně ještě jednou, hra má skvělé a dobře napsané postavy a je mi naprosto u prd.le kolikátá variace na pána prstenů to je. Pro mě je důležitá zábava, NE PRÁCE, té si užiju jinde až až. Grafika hry je nádherná, od prostředí až po postavy. To že ti chybí vkus, z toho neviň hru. A pokud sis nevšiml hra je fantasy, takže mám u prd.le jestli se oblíkají podle uniforem z 18 nebo 19 století, naprosto na tom nezáleží. Hudba je skvělá, ale to bys nepochopil. A tak dobrý dabing jako je v DAI je v málo který hře. Tak se jdi raději prospat z opice, ju:)
              • Chim

Reakce na příspěvek:

Kdy lidé konečně pochopí, že 100 lidí rovná se 100 (někdy i 150) názorů?
                Že tuto větu nechápe 90 % zdejších uhrovitých puberťáků je mi jasné, nebyl jsem za mlada jiný. Ale že to nechápe ani relativně logicky uvažující žena... *7*
        • fallanga
          Pěkné a rozlehlé lokace, skvělý soundtrack, výstižná atmosféra, dobře napsané dialogy se společníky. Stačí?
        • Veskoslav
          Neboj, má to rozhodně více kladů než vogonská poezie.
  • sice jsem to nehrál ale nejlepší českou hru jsem dal Poldu 6
  • Hmmm, z té nabídky asi nic. Chtěl jsem dát XCOM - Enemy Within, ale to už je 2013. Tak za mě asi nic.
  • lidi hlasujte za ten south park a ne jak ovečky za dark souls 2 všude jen dark souls velebi až do nebes už je to trapne
    • Blue.Shark
      Technicky vzato, nebyli by lidi ovce, kdyby následovali tvůj příklad a hlasovali pro South Park? Jak si vlastně představuješ skupinu lidí, která se nechová jako stádo ovcí? To z hlasování vypadne 5000 her, z nichž má každá po jednom hlasu? Ty nekonečné blemsty o ovcích už mě docela vytáčí.
    • kennyB
      Co takhle raději hlasovat podle vlastního uvážení???
    • Kozy
      Ale budeme hlasovat jako ovečky podle tebe, to určitě.
    • Hlavně South Park má 100x víc RPG prvků než Dark Souls tudíž volba by měla být jasná. DS bych zařadil mezi akční hry.
      • Vogon
        Jmenuj. A chci jich u South Parku aspoň stokrát víc, jak píšeš ty.
  • GlaDOS
    Letos je to nějaké zmatené. Zajímala by mě měřítka, podle kterých se vybíralo do některých kategorií. Tesla Effect ve zklamání roku? Proč? Vždyť je v duchu předchozích dílů, takže nevím, čím by měla fanoušky zklamat. Alien: Isolation v akčních hrách? This War of Mine je strategie? Proč není ve strategiích čistokrevná rts Planetary Annihilation? Never Alone je adventura (spíš skákačka)? Imho bych Broken Age dal až na tento rok. Na Steamu se prodává jako plnohodnotná hra, i když je nehotová. OlliOlli je sportovní hra?
  • Proč nelze volit také nejlepší hru pro handheld? Fail.
    • Tiez si myslim. Pritom zrovna na handheld tento rok vychadzali hry, ktore by bez problemov mohli nieco povedat aj priamo do najlepsich hier roku - Danganronpa je v top3 snad na kazdom webe co pravidelne sledujem (rpgfan, hardcoregamer, rpgamer); Pokemoni su velmi oblubeni a tiez na niektorych weboch, pripadne pri niektorych autoroch prehovorili do konecneho poradia; Super Smash Bros for 3DS tam nie je len kvoli tomu ze to vyslo aj na WiiU atd atd...
      • vysledek ankety na handheldy si muzete udelat sami doma, staci na papirky napsat mario, zelda apd., vhodit do klobouku a v jakym poradi je vytahnete, v takovym jsou letos nejpopularnejsi, no a kdyz si rekvizity pote schovat, muzete opakovat pristi a dalsi roky s uspechem opet

to je asi jako delat anketu o nejlepsi wii/nintendo hru, uzitecny jak automat na kondomy ve vatikanu
        • Pokial sa nemylim, tento rok ziadny Mario ani Zelda na handheldy nevysli :) A ako vydis, ani vo svojom prispevku nespominam ani Maria, ani Zeldu (teda pokial sa nepocita Super Smas Bros, ale tak tam su snad uplne vsetky Nintendo postavy)...

A ako som spominal, handheld hry vyhravala hlavne Danganronpa a Bravely Default (BD vyslo u nas uz minuly rok ale v US az tento).
    • protože redakce o těchto hrách nemá přehled, drahý kolego
      • To nebude ten důvod, Friedrichu. Vidím za tím pouhou lenost.
  • yenda1
    Pokud bych měl svou oblibu vyjádřit pomocí stráveného času s danou hrou, odpověď je u mne trapně jednoznačná - Lords of Xulima. (RPG, Hra roku, Indie, překvapení, soundtrack....)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit