Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Souhlas...

• Jsou i další důvody, proč hry i přes obecně uznávanou kvalitu nebyly úspěšné. Z minulosti to byly třeba hardwarové nároky, vydání na minoritní platformu nebo to, že hra vyšla ve špatný čas a žánr nebo prezentace už nebyly (nebo ještě nebyly) populární. To poslední je případ Planescape: Torment. Všichni už tlačili 3D prostředí a ručně kreslené 2D už hráčům nevonělo.

S propouštěním v neúspěšných studiích souhlasím, ale nesouhlasím s tím, že hlavním měřítkem kvality má být ekonomický úspěch. To by první místo v žebříčcích nejlepších RPGček měl už navěky předplacený Skyrim s jeho nespočetnými reedicemi. Ano, nějakou kvalitu má, ale naprostá většina lidí ti řekne, že zná i dost lepších.

• To, že hrdina musí být buď namakaný mačo nebo pěkně ostrá kočka, je dost omezený názor, který platí primárně v akčních hrách. Když zabrousíš třeba do žánru adventur nebo méně akčních RPG, tak je tam spousta úspěšných her, ale i filmů nebo knih, které to nesplňují a vlastně tím, že hrdina vypadá spíš obyčejně, usnadňují hráči sžití se s postavou. Pár příkladů: The Longest Journey, Deponia, Syberia, Life is Strange, Discworld. S tím, že by hrdinové měli být sympatičtí, v zásadě souhlasím. Je jen omezená kategorie her, kde dává smysl hrát za psychicky nemocnou nebo nějak výrazně divnou postavu (Hellblade, Planescape: Torment, Disco Elysium, Sanitarium).

• Zscestné je soudit hráče za to, že své těžce vydřené peníze investovali do něčeho jiného, než by se líbilo tobě. A prodeje je to jediné, na čem reálně záleží. Kvalita je subjektivní věc, jak tu ostatně zaznělo. Hry jsou forma eskapismu, pokud se někdo divý, že apolitická epická řež z macho frajerem prodává víc, než něčí ideologický traktát o holce co má deprese, tak holt má špatně zmapovaný trh, cílil na špatnou skupinu lidí, nebo si neuměl  stanovit reálné cíle pokud jde o prodeje.
    Máme demokracii, vydej si jakou hru chceš, lidé ji budou svobodně chválit nebo kritizovat a neviditelná ruka trhu rozhodne. Tečka a konec, ostatní jsou jen tvé emoce.

• TheGGG

Hry jsou umění, co je kvalitní produkt je čistě subjektivní věc.  Mě třeba jako brak připadá last of us II. 

Ve výsledku ale záleží jen na prodejích, spousta her se tento rok prodávala skvěle, chuť nakupovat tady je. Pokud neumím optimalizovat náklady, cílím na miniaturní procento hráčů, mám špatnou reklamu, nebo už prostě špatnou pověst, tak holt smůla, mizerné prodeje a zaviracka.  Děje se to všude stejně,  jen v herním průmyslu je snaha dělat z toho nějakou apokalypsu, která by mě jako hráče měla zajímat. 

Ale já se spíše smějí, když vidím jaké hry selhaly. 

• TheGGG

Hra muze mít klidně 0,0001 % hráčů jako cílovku a pokud na sebe  vydělá gratuluji, pokud ne, tak holt smůla a může se zavírat a propouštět.  

Brečet nad tím že jsou hráči bigoti, že hru nepochopili, že je nějaká hate kampaň, kulturní valky atd. ,  to jsou jen výmluvy. Kvalitní produkt se prodává, nekvalitní se neprodává. Pokud mám kvalitní produkt a nulovou reklamu, tak se samozřejmě prodávat nebude, ale to už je věc jiná. Ono možná ty ptakoviny jako CoD dávají lidem přesně to co chtějí a nějaké subjektivní kvality mají. 

A samozřejmě musím optimalizovat náklady, kdo musí prodat 5 milionů kopii niche SP hry aby na sebe vydělal, ten dělá něco moc špatně.

• OK, Avowed skoro nesleduju, takže mi to uteklo. Upřímně, ani od té hry nic moc nečekám. To, že Obsidiani nedokáží pořádně využít potenciál toho světa, bylo vidět už v prvních Pillars of Ethernity. Jestli to "vylepšili" i nějakými trapnými prohlášeními, tak si to asi i zaslouží.

• iSpirit

měl jsem na mysli Avowed, protože to byla poslední aféra, ale jak píše malacandra, těch afér bylo více.

• Ne, těch kauz je více, třeba kauza "Avowed art director" a jeho nadávání hráčům, které má až psychopatické rysy. Jestli se chceš do té žumpy ponořit, tak si to najdi. Já to sleduji jako zábavnou sondu do duše "moderních" vývojářů.

• Ano, věděl jsem že to bude stát za prd, ale prostě čekat 10 let na pokračování milované značky a pak dostat tohle je prostě zklamání a nic na tom nemění to, že jsem to očekával. Nechápu v čem je rozpor. Zklamání je to tak i onak.

• Za prvé se nesměji, protože mi to přijde k pláči a ne k smíchu. A za druhé, toto fakt není pointa mého příspěvku. Pointa je, že kolega diskutér se tady podivuje nad zlobnými reakcemi na nesympatické herní postavy. Jak po stránce fyzické, tak psychické. Já mu na to jasně odpovídám, že je to normální, protože hrát za takové postavy chce asi jen opravdu mizivé procento populace (zjevně i podloženo realitou v podobě mizerných prodejů jako následkem)

Já fakt nevím, jak to máš ty, ale většina lidí v hraní má prostě výlet do fiktivních světů, kde mohou být tím, čím v reálu být nemohou. Hrdina co zachrání svět, namakaný mačo / kočka ostrý/á jako břitva co se nikým a ničím nesere. Sára Connor, barbar Conan, Reacher...

Fakt nechápu, jak si někdo může myslet, že lidi budou chtít ve hře řešit postavu s mental dysphoria apod.

• Vidím že jsi nepochopil smysl...

• Myslíš to prohlášení CD Projektu o čtvrtém zaklínači? Tak to dost masivně překrucuješ. Psali, že to není jen pro hráče předchozích dílů, ale i pro fandy knih. Jo, v těch knihách jsou věci, které bys mohl považovat za politické a asi je štěstí, že je Sapkowski vydal už dávno, protože dnes by byly zařazeny do woke kategorie a hejtovány ze všech stran.

• medveddd

Komu záleží jen na prodejích?

Vydavateli? Tak to asi často bude, celkem pochopitelně, je to business.

Tobě jako uživateli? Vybíráš si hry podle prodejů? To snad ne, ne?

To jsi skutečně nikdy neviděl, že by kvalitní produkt neměl takový úspěch a naopak nějaká škvára se prodávala jak rohlíky? Fakt si budeš stát za tím, že jsou prodeje jediným indikátorem kvality hry? :D

• TheGGG

Proč? Umění je subjektivní věc. Názor někoho z kotaku nebo ign třeba pro mě nemá žádnou váhu. User skóre je pro mě mnohem důležitější.  

Ve výsledku ale záleží jen na prodejích. Vše ostatní jsou jen tlachy. A ano, pokud se spoustě lidem líbí produkt A zatímco produkt B naprosto selže, je docela zjevné,  co bude kvalitnější zboží. 

Očividně lidé vědí co chtějí a co ne a vše ostatní je nepodstatné,  nikdo vám nebude dotovat hry pro 1% hráčů. 

• iSpirit

zcela subjektivně to zklamaní je. Mám jedničku hodně vysoko i s datadiskem, dvojka sice byla rychlokvaška, ale pořád vyprávěla dobrý příběh a měla dobré postavy, trojku nemusím, ale určité kvality ji neodpírám.  V ideálním světě by to byla s Rebirth moje nejočekávanější hra roku a kupoval bych první den. 

Nejde mi o politiku, ale zcela mi vadí God of War gameplay, který nesnáším už v God of War pochopitelně, chci od Dragon Age hybrid CRPG a moderních principů, nechci casualní God of War s kopáním do beden v polovině mapy, protože velké truhly jsou vždy přece na hlavní cestě, nechci fialové ikony jako u každé druhé lootovací hry, obecně nechci pořád lootovat, protože vývojáři nejsou schopni naplnit mapu zajímavými událostmi. Chtěl bych prostě Dragon Age epické, dark fantasy s klasickými klišé principy, které jsem schopen odpustit, protože hra bude imerzivní tak, že to nebudu chtít vypnout. 

Takže zklamaní to za mě automaticky je, protože to není dělané pro fandy Dragon Age, fanoušci God of War si Dragon Age kupovat nebudou, ti byli na houbách, když jsme hráli Origins. Zcela nepochopitelné selhání takhle špatně odhadnout situaci. 

• iSpirit

A nezapomněl jsi i na druhou stranu? Co vyjádření tvůrců, kteří na svých sockách píši příspěvky, že ty hry nejsou pro hráče, že se  těší, až hru zapnou a budu z té hry bláznit, protože tam jsou určité politické věci. To ti nevadí? Nebo jsi jen z další řady pokrytců? 

• medveddd

Kronos: "Mrzí mě zlomyslnost." "Prodeje nejsou měřítkem."

Malacandra: "Haha tvoje hra se nebude prodávat."

• medveddd

Moc hezky napsaný.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit