Přejít na výpis diskuzí
BioWare vám naservíruje staronovou Ultimu jako free-to-play
12.7.2012 | Aleš Smutný
95 příspěvků
-
Nevěděl jsem že jsem fanoušek Bioware... Hmm kolik her jsem taky od nich dohrál že *7*
-
Můžou mi zdejší redaktoři vysvětlit, co přesně jim vadí na F2P modelu. Všiml jsem si, že o tomto modelu automaticky píšou v negativním nádechu. Díky.
Jsou tu dvě základní možnosti:
1. Koupíte si hru a pak ještě platíte každý měsíc poplatky.
2. Koupíte si hru (případně jen stáhnete klienta) a pak hrajete zdarma určitý obsah - tedy bez nutnosti platit každý měsíc peníze.
Já znám asi jen dobré ukázky F2P, protože stále nechápu, proč lidi tenhle model tak odsuzují. -
-
Hoši, shrňme to prostě tak, že F2P je v pohodě, dokud z toho není P2W. A já jsem přesvědčen, že první nemusí implikovat druhé.
-
-
asi tak.. *3*
-
-
Zkusím to rozebrat:
1. Hra je v základu zadara - člověk si vytvoří vědomí, že za ni prostě nebude platit.
2. Ale uvědomí si, že ve hře budou lidi s lepším equipem, rychlejším expením atd. To ho znechutí, protože někdo bude lepší bez námahy.
3. Chce tedy hrát zadara, ale nemůže se pak rovnat jiným -> už hrát nechce.
Přitom realita je taková, že cena toho, aby jsi se dostal mezi ty"lepší" je mnohdy mnohem nižší než pořízení normálního MMO + měsíční poplatky.
Chce to je najít MMO s aspoň trochu fér cash shopem... a ty existují. Projděte si episody MMO Grindera - ten hodnotí nezaujatě F2P MMO - a často se dozvíte, že cash shop ani není ke hraní potřeba, či jen minimálně (třeba platba ve výši jednoho měsíčního poplatku jinde). A už jsou i F2P MMO se super hratelností i dobrou grafikou, třeba Vindictus.
Prostě nechuť k F2P je zažitý přežitek z dob, kdy se F2P hry otřesně hrály, otřesně vypadaly a hnusně obíraly lidi. Ale časy se mění. -
-
Vidím to jinak - příklad LOTRO:
Chci si zkusit hru a nechci platit za něco, co nemám ozkoušené. Tak si prostě stáhnu klienta a hraju. Na hraní mám dost času - nejsem omezen levelem, mohu se podívat všude, nejsou zde větší omezení ve výběru ras a herních tříd. Získám dost času. V jistém okamžiku je na čase si vybrat - zůstat F2P s jistými logickými omezeními a nebo platit měsíční poplatky a nemít žádná omezení.
F2P model má jasné a nezpochybnitelné výhody, které nevidí jen slepí hráči. U F2P je přeci často zachován model měsíčních poplatků, takže si hráč může vybrat: hrát s mírními omezeními ale zdarma X platit poplatky a hrát bez omezení.
Co je na tomhle proboha špatného?????????? Vždyť hráči získávají příležitost si vše ozkoušet a to bez rizika!!!!!!
A s prominutím jděte někam s některými asijskými paskvily - ty by se v Evropě snad ani neměli prodávat a hrát. -
-
Asijské paskvily?
Sám tady zbrojíš proti těm, co slepě odsuzují F2P.
A přitom sám děláš to stejné, ale s jinou kategorií, s asijskými MMO... ale tak trochu pokrytci jsme tady asi všichni, co se dá dělat...
Ale tvůj příklad s LOTRO je dobrý a souhlasím s ním. *3* -
-
Doporučuji lépe číst:
"...některými asijskými paskvily."
Slovo NĚKTERÝMI tu není jen tak pro mé potěšení.
Je prostě FAKT, že některá asijská MMO vzala model F2P a naprosto ho zničila a udělal z něj jednoznačný P2W model. *3* -
-
Ok.
-
-
-
-
-
Protože většinou vede vývjáře k tomu, že do obchodů rvou Krutopřísný meč destrukce andělské moci démoního žívlu +1333333333337 dmg, popřípadě itemy na zvednutí exp ratu apod.
Pokud jsou to převážně věci pro upravu vzhledu, jako v GW2, a nebo buffy na, například, +10% expů na další hodinu, jako taky v GW2 (což si podle mě ne každý koupí, přece jen se jedná o hodinu) či barvičky na brnění, tak to zase tak moc nevadí.
Problém je, že je to u většiny těchhle menších a slabších her ten první případ, který zvýhodňuje hráče na základě toho, kolik mají v realitě peněz a kolik si zaplatí. -
-
Pleteš si model F2P a P2W (pay to win). Já tu píšu o F2P.
Podívej, model F2P má jasné klady a pro objektivní pohled by si neměl brát ty najhorší F2P (která už ani nejsou F2P) a udělat z nich model pro všechna F2P. Já měl štěstí a viděl jsem celkem dobrá F2P.
F2P model je podle mě prostě jednoznačně správnou cestou - jen musí dodržovat určitá logická pravidla. To že někteří dělají místo F2P model P2W, je prostě špatně.
Holt každý model má svoje klady a zápory. Já odmítám model měsíčních pravidelných poplatků, protože se nechci zavazovat, že strávím měsíčně ve hře nějaký čas, aby se mi ten poplatek vyplatil. Přijde mi také nefér, že jednou nezaplatím a už se prostě na své postavy nepodívám. Jinak řečeno, nejspíše si řada hráčů vůbec neuvědomuje zápory měsíčních poplatků a nebo prostě mají tolik peněz, že klidně vyhodí měsíčně 2-3 stovky. -
A tady je přesně ten případ zažitých představ ze starších F2P MMO, jak to zmiňuju níže. *3*
Ale ono změnit své staromilské přesvědčení chce námahu... radši mě umínuskujte a myslete si dál to svoje. *3* -
A hry jsou nejakej komunismus? Kde vsichni musime mit stejne kulove? Mam vic penez tak si muzu vic dovolit. Tsky si nekupuju k obedu rohlik s gothajem, protoze nejakej nemakacenko na vic nema.
-
-
Můžeš si snad ve fotbale postavit 22 hráčů na hřiště protože jsi bohatší klub? *7*
-
-
Ne, ale můžeš tam postavit lepší hráče. *3*
-
-
Hairy_Ass: možná v lízátkovém světě kde všichni bydlí v domečkách ze žvejkaček, je soutěžení o schopnostech v reálném světě je to o penězích.
-
Hrani by melo byt o zabave a pokud nekoho bavi koupit si mec, ktery nekdo jiny muze ziskat herni cinnosti, tak proc ne?
-
Je pravda, že moderní fotbal fair play hry není zrovna dobrý příklad, ale základním kamenem všech her je nějaká rovná šance na vítězství všech hráčů. Tím, že se do toho začnou míchat majetkové poměry, se této rovné šanci zrovna naproti dvakrát nejde. Hraní by mělo být o schopnostech ne o peněžence. *4*
-
-
-
protoze kdyz s nekym budes hrat sachy, tak se ti taky nebude libit, ze si dokoupil moznost pokazde tahnout 2x, ty ,,komunisme,,
-
-
-
-
proboha proc zase EAWare:((( to zase zkur...j dalsi hru, Dragon Age a Mass Effect jim nestacil, sli do kopru s Old Republic, tak pro zmenu likvidujou dalsi titul. Oni snad nedaj pokoj :(((
-
Je na čase založit náboženské hnutí "AntiEA ... či elektronic ass". Na herním průmyslu je dokonale vidět jak ekonomický bysnys dokáže jen ničit kulturu, kterou tu celá léta vývojáři vytvářeli.
-
-
Jen tak mimochodem, koho byste odstranil nejraději? Já bych to vzal pěkně od vrchu, první by šel Ben Bernanke.
-
-
Ja bych odstanil lidi, kteri si ty produkty kupuji a jen povzbuzuji spolecnosti k vydavani takovych sr4cek.
-
-
To bude většina obyvatel planety.
-
-
Vzhledem k tomu, co to je za většinu, by to asi ani nevadilo.
-
-
-
-
Jdu do toho! A souhlasím s každým slovem, co jste napsal, jen čekám na podnět a jsem připraven vyjet do USA a navštívit všechny majoritní investory.
-
EA = Eclectic Assholes!
-
-
něco online v cz by nebylo??
-
-
Drakensang Online
-
-
Proč by to někdo dělal? Copak EA nezku*vila už dost her? A o společnostech ani nemluvě.
A to, že ot vypadá jako WoWko, to je snad největší urážka.
EA by si měla rozmyslet, jestli chce vážně poškodit jednu z nejmilovanějších onlinovek a předvést ji mladým lidem jako zpatlanou verzi WoWka. I když na to už je asi pozdě, vzhledem k tomu, že se za tím najde pár dolarů, než to zkolabuje a série bude tímhle šmejdem už pošpiněná. -
-
V dnešní době nedělá rozhodnutí herní vývojář, ale investor, EA, Crytek, Activistions, Take-Two, a tak dále, to jsou všechno akciové společnosti, pokud je třeba něco změnit je to právě oddělení herního průmyslu od business prostředí, jedině tak budou vývojáři schopni zase vytvářet kvalitní hry.
-
-
To je mi naprosto jasné, nemám nějaké zidealizované představy o tom, jak to v dnešním herním světě vypadá (viz CoD). Spíše nechápu, že se rozhodli tohle udělat s Ultimou, hrou, kterou polovina mladých nezná a druhá ji slyšela jen ve spojistosti s tím, že to bylo kdysi nějaké RPG (a dneska na ni sere pes protože omg no graphics looks liek sheet, stačí se jen podívat na některé komenty k Falloutu 2 na yt).
Co mě zaráží ale nejvíce je, že se rozhodli z toho udělat hru stylizovanou jako WoW a k tomu akční RPG (Diablo 3 někdo?). Kdyby z toho udělali onlinovku typu Runescape, zas takový šok by to nebyl. -
No oni by ti vývojáři toho taky moc nezmohli nemít za sebou nějakého toho manažera. Miluju ten pohled: manažer = parchant, vývojář = svatý. *1*
Vývojáři jsou mnohdy naprosto neschopní a bez jakéhokoli tlaku by nevydali nic. Nějaká pragmatická síla je tu prostě nutná. -
-
Aneb SH HD kolekce, kde vývojáři dělali s beta verzí původních her a následně je vydali, jen aby po pár týdnech zjistili, že jim KONAMI dodalo beta verze? *1*
-
-
-
-
Prohoba proc?? :/
-
Vyuzivani klasickych znacek pro pochybne projekty je uz opravdu nechutne. Ultimu mame spjatou nejen se zakladatelem MMORPG, ale hlavne se vznikem CRPG jako takovych. Je to jako vykopat hrob a nachcat do nej. Trochu ucty by neskodilo...
-
-
Hurá, přihlásil se!
-
-
Lady British? Free-to-Play? Garriota trafi slak? A mne je na zvaracnie... :(
-
-
Lady British mě vzhledem k LGBT kampani, kterou EA a Bioware poslední dobou propagují a vzhledem k tomu, jak je dneska být in být feminista (jsem jediný, kdo by Anitě Sarkeesen nejrači dal jednu výchovnou?) zase tak moc nepřekvapuje.
Štve, ale nepřekvapuje.
Garriot taky vlastní trademark na Lorda Britishe, pokud se nemýlím, takže by jim to jen tak neprošlo s ním. -
-
Jó, jó, Anita. Chudák holka, vybrala 160 tisíc dolarů na to, že bude v pár krátkých videích sedět před kamerou a říkat to, co už všichni vědí...
No, foreverpandering to poví lépe za mě.
http://www.youtube.com/watch?v=igXz_hXKUcE
(BTW je kolem toho na netu celkem velká mela posledních pár týdnů... téma do Fight Clubu? Nebo se radši držíte skutečných herních témat? Nemám nic proti ani jednomu...)
-
-
-
Ježiš, jak mohou spojit slovo ultima se slovy "možností hrát sám" a se slovy "odhalena jsou 2 povolání, válečník a mág" ... v Ultimě si přeci vždy každý tvořil své vlastní povolání ze sady všech dostupných skillů, které šlo vždy přetrénovat na jiné ... nemyslím teď různé Sphere úpravy (vlastní free servery) ale jak to je na OSI. A sám toho v Ultimě člověk nikdy moc nezmohl. Bože bože, kam jsme to dopracovali .... Bioware je na cestě k zneuctění slova Ultima a Gariot se chystá na novou "sociální" Ultimu. Jedna horší zpráva než druhá.
-
-
Hrat sam v ultime je prece normalni, ma prvni ultima byla ultima underworld 2, jedna z prvnich her, co se k nam zacaly dovazet.
-
Rád bych si dal dobrou OSI like Ultimu .... škoda jen, že jediný česky OSI like shard už nemaká - Twilight Zone ... ono se k tomu i dlouho schylovalo, poslední 3 roky tam hrálo vždy jen do 20 ldií :(. A co jsem koukal tak snad jediný český shard kde to ještě alespoň trochu žije je Dark Paradise (bývá kolem 60 lidí online) ale to je Sphera ... custom server ... ne OSI like. Na Manawydanu na kterém jeho tým pracoval dlouhá léta (má vlastní svět i skilly) to také moc nežije, za týden 10 aktivních accountů ... denně 1-2 :(. jo jo, kde jsou ty staré zlaté časy kdy jsme Ultimu pařili na dial-up modemech :D ... a děsili se že zas buchnem 2000 za telefon :D :D
-
Vidím to stejně jako vy, byl byste pro genocidu všech investorů stojících za těmito investičními business rozhodnutími? Je totiž jasné, že herní výojář by už z principu nic takového nedopustil, ale je-li pouhým zaměstnancem akciové společnosti vlastnící autorská práva toho, či onoho díla a nechce-li přijít o práci, nezbývá mu jiná možnost. Nebo víte o jiném řešení? Kickstarter máme zatím jenom jeden.
-
-
Navrhujete odkoupení většinových podílů velkých firem s autorskými právy ke značkám, jenž máme rádi a bojíme se jejich (dalšího) zprznění?
-
-