Přejít na výpis diskuzí
Carmack kritizuje snobský přístup ke hrám klasických žánrů
19.7.2011 | Petr Poláček
53 příspěvků
-
nejaky trotli ti dali minusy, ale mas naprostou pravdu. Navic FC, mel otevrenejsi svet. Vic me bavil atmosferou.
-
pan Carmack si muze vybrat, jestli bude tocit ,,Superstar,, a chodit na koncerty Lady GAGA, nebo natoci Godfather, Blade runner...v jeho pripade a obdivu COD asi nakonec skonci u Superstar
-
"Máme tvořit něco, co se lidem líbí tak moc, že jsou ochotni za to zaplatit." - A to bude ten problém, pane Carmack: mít neustále na zřeteli, aby se to prodalo. Věřím, že existuje dost herních vývojářů, pro které je umělecké vyjádření primární a zisk sekundární. Ne nadarmo se Planescape - Torment nebo Psychonatů prodalo pár set tisíc kusů a bylo to málo. Nadávat na Call of Duty není pozérství ani snobárna. Lidi na něj nadávají prostě proto, protože jde o hru, u které je primární zisk a sekundární něco jako nové nápady a obojí je očividný. Jde i jistotu kasovního trháku, která paradoxně zrazuje vývojáře udělat něco jinak. Budiž. Pořád si ale myslím, že tvorba "na jistotu" a tvorba "na riziko" může vést ke kvalitativně dosti odlišným výsledkům...
-
Bioshock taktez:)
-
Crysis a kreativna hra? LOL vsak to bol cisty klon Far Cry.
-
"Carmack definoval pojem totalna killovacka" - a potom ho totalne dodrbal s Doom 3 a Q4 :) Id Tech 4 bol epic fail.
-
Suhlasim takmer so vsetkym, okrem spominanych FarCry(pokial myslis 1) a DN Forever, ktory ma po poriadne dlhej dobe dokazal priputat k monitoru na velmi dlhu dobu (presiel som ho uz asi 4x a stale ma rovnako bavi). Id soft ma nesklamal este so ziadnou hrou a Rage nou tiez nebude, takze nemam strach. Problem vidim aj na druhej strane, a to, ak by chcel developer vytvorit hru v style starych casov (herne mechaniky, jednoducha a priama hratelnost, ziadny respawn, autoheal a pod) stretol by sa mozno s velkym odporom a v celkovom hodnoteni by mu vycitali, ze nepriniesol do sveta hier nic nove. Teda ludia sa tvaria, ze chcu navrat ku klasike ale vlastne oni tie hry mozno ani nikdy nehrali a vobec ich nechcu (su pre nich tazke a teda aj nudne).
-
Mne osobne by sa pacil projekt v style Dooma (alebo Duke 3d,Blood,...), pretoze ma jednoduchu hernu mechaniku a hlavne jednoduchy level editor(samozrejme vzdy tomu tak nemuselo byt), vdaka comu sa okolo nich vytvorila obrovska komunita hracov, ktora kazdy rok vydava mnozstvo modifikacii alebo pridavkov vo forme levelov. Z novych FPS mozno ako priklad uvediem HL2. Takymto sposobom dokazu hry prezit dekady bez najmensich problemov. Carmack ukazuje na problem, ktory tu proste je. Nie je to problem len FPS, ale aj ostatnych zanrov (vid napr. RPG alebo akcne "RPG"). Kazdy by chcel navrat ku korenom(popripade redefinovat zaner) ale nikto na to nema gule(nesplnia sa ocakavane predaje). Ostava teda cakat na indie scenu s ich pokusmi, ktore, ako sa pomaly ale isto ukazuje, dokazu prekvapit a nemaju problem vytvorit kvalitny titul s nizkym rozpoctom.
-
z MDK spíš 2ku a taky bych přidal NOLF
-
Ano ale kedysi to pre vyvojarov znamenalo interaktivnu zabavu s moznostou si privyrobit. Dnes je to multimilardovy biznis, kde nejde o hry ale o cisla. Viem povrchne, but you get the idea.
-
Problém je v tom, že pravdu má každý. Malé studio nemá moc peněz na velkou hru, proto musí zaujmout kreativitou. Velké studio zase sází na jistotu a prověřený postup. Nicméně v jednom s Carmackem stoprocentně souhlasím. Je dost arogantní, když jeden kritizuje druhého, protože to dělá jinak.
-
Ano, boli.
Preco je Crysis taka nuda ? Nepriniesol nic, len graficke orgie. Preco je FarCry nuda ? Tiez len graficke orgie. Preco je CoD nuda ? Nepriniesol nic, len repasovane sceny z minuleho dielu. Preco je Duke Nukem Forever nuda ? Nepriniesol nic, len akciu hlava nehlava, bez ladu a skladu.
Ono, svojim sposobom je Doom, Quake a spol. nic iba obycajna killovacka. Si hrdina, ocitol si sa v temnom svete a tvojou ulohou je zachranit vsetko co sa da a prestrielat sa von. O to tu ale ide ! Carmack definoval pojem totalna killovacka a urobil to jednoducho ako len mohol. iD Software vytvorili v kazdej serii velmi temny svet a dokonaly level design. Multiplayer tychto hier je aj po 15. rokoch stale aktualny Preto su tieto hry legendami, ktore definovali svoj zaner.
Za to som mu velmi vdacny. Som mu vdacny, ze ma stale taha ten temny svet. John Carmack je Pan ! Mozno to tak nevyzera, ale asi nim aj navzdy pre hernu scenu ostane. Doteraz ho nikto neprekonal, bohuzial.
http://www.youtube.com/watch?v=ZhzXKMqZBBc | http://www.youtube.com/watch?v=x3DVOwvuuZY | http://www.youtube.com/watch?v=JZOV5Qj0EDU
Dufam, ze Rage zasadne na tron ku hram ako su Doom a Quake. iD Tech4 hry nevysli az tak ako som cakal, no na iD Tech5 sa tesim viac, nez dost. -
Myslim ze Carmack sa na to pozeral s perespektivy vyvojara a tam s nim viacmenej suhlasim.
Problem je ze ale nez sa dana hra dostane k hracovy tak sa do toho zamontuje este vydavatel, marketing, reklama atd. Takze v konecnom dosledku tvrdenie co si ludia kupuju je dobre podla mna nieje uplne pravda pretoze ludia su ovplivneny reklamnou masazou, marketingom atd. Mimochodom Rage tvoria uz 7 rokov a tam asi bol priestor sa s tym aj kreativne vyhrat ale ked niekto vydava diel rok co rok (CoD) tak tam moc priestoru na invenciu nebude a viac sa bude recyklovat to je holy fakt.
Mimochodom tie naklady na vyvoj dnesnych hier to je dan za moderne technologie. V dobach Duka3d,Quakea stacilo na texturu 2d bitmapa. Dnes na otexturovanie plochy treba spravit hi res bitmapu,normal mapu,bump mapu, napisat na dany material popripade shader a ak engine zvlada tak este nejake dalsie parametre a to je uz dost vela. -
serious sam ;)
-
Doby, kdy dolar byl ALESPOŇ 18 kč už jsou dávno pryč. Jsem rád, když se sem tam podívá za 17...
-
MDK rozhodně.
-
a všechno si samozřejmě dohrál pač konkurence v ty dobe byla nulova *15*
-
to já bych se nebál tam přidat CoD4 a klidně i Project I.G.I, DEUS EX, MDK....
-
"jen" 18
-
Mirrors Edge, Dead Space, Halo, Half-life, Portal, S.T.A.L.K.E.R., F.E.A.R. Metro 2033, PainKiller, Mafia, GTA, Batman, Battlefield: Bad Company™ 2, Gears of war, a Crysis jsou kreativní Third a First-person shooter hry. Z nich každá hra zaujímá specificky svůj svět svým způsobem. Každá z nich nasává svou atmosférou a hratelností a každá z nich je unikátní. Ostatní jsou jen... tichý vánek lemující jejich kvalitu a kreativitu