Přejít na výpis diskuzí
CD Projekt jde tvrdě do boje proti pirátům
13.12.2011 | Aleš Smutný
413 příspěvků
-
Prvni vec je ze lidi si delaji demo kdyz zadny neni k dispozici. (Uz tu bylo receno) Teoreticky, kdyby hry sly jenom koupit tak o tyhle lidi trh prijde. Naopak hodne lidi by se rozhodlo ze si teda zvoli jenom par kvalitnich her co si koupi. Ale tipoval bych to na 50:50 cili s prodejem by to nehnulo. Druha vec - ta pokuta 900 euro. Souhlasim. Ale musi to platit na obe strany. Pokud neco naslibujou, ja koupim origo a ve hre to nebude, at plati oni. Jenze este jsem nevidel ze by Bioware platil za to ze DA2 je konzolovej kakanec. Ze by nekdo platil protoze MW3 je copypaste a na krabici to napsany neni. Takzetak. Btw, sice trochu mimo tema ale ma to hodne spolecnyho. Docela jsme se ted s par lidma shodli ze holywoodsti reziseri jsou experti v tvorbe traileru. Ted uz jenom vypilovat ty filmy. *5*
-
Jak jsem se stal piratem
Za cedecka, dvdecka, flash disky, tiskarny, scannery, mptrojky atd jsem nedobrovolne daroval kolektivnim spravcum tolik penez aniz bych je mohl pouzit dle zakona na jednu rozmnozeninu autorskeho dila pro osobni potrebu, protoze absolutni vetsina ma ochranu proti kopirovani a v tom pripade zadnou kopii zakoupeneho autor. dila nemohu legalne vytvorit, presto ze jsem pri koupi napr dvd nosice za to zaplatil penize navic. Co mi zbude, pokud syn medium zprasi? jit a koupit si ho znovu? Ani omylem... z torrentu stahuji pouze to za co jsem zaplatil a o co jsem pouzivanim prisel a diky nesmyslnym a zbytecnym protipiratskym ochranam nemohl legalne zalohovat. Stat a kolektivni spravci vytvari z kazdeho zakaznika pirata diky sve nenazranosti po penezich. Proto palec nahoru pro CD Projekt! Doufam ze se nenecha odradit a bude dal pokracovat ve vydavani her bez protipiratske ochrany. Pomer poctu nelegalnich stahnuti jejich her nijak neprevysuje pomer stahnuti cracklych her jinych distributoru.... tot vse, hezky den :) -
-
Palec hore aj za vymáhanie odškodného za pirátenie, ku ktorému si bol donútený? *4*
-
-
Prave ze u CD Projektu jsem donucen nebyl, jelikoz si dle zakona mohu vytvorit zalozni kopii... a je to prave diky tomu, ze jejich hry nemaji ochranu proti kopirovani, pokud by mely, tak si kopii vytvorit legalne nemohu
-
-
-
Hlavní problém je, že vývojáři mají z prodeje hry tak leda kulový. Když zaplatím 1000 Kč, má z toho dvě kila stát, ze zbývajících 8 kil má dvě stovky distributor, tři stovky ten dobrák, který vám to podá přes pult, a na vydavatele zbudou tedy tři kilča. Proč mám živit bandu lehkoživků, kteří pouze parazitují na cizích schopnostech?
A další věc: dříve jsem hry uvědoměle kupoval na základě prewiev, recenzí, čtenářských hodnocení atd. Vyházel jsem za to desítky tisíc a NEJMÉNĚ DEVADESÁT PROCENT těch her jsem nehrál ani hodinu, protože mě nebavily! -
-
Nooo, ty čísla sis jen vycucal z prstu. Stačí koupit třeba Witchera třeba na gOg a 100% dostane CD Projekt.
A pokud to takhle máš, tak zřejmě hry nejsou nic pro tebe a měl by sis nalézt jiného koníčka.
-
-
Hru jsem nehrál, nekoupil, nestáh. Očekávám každým dnem dopis. *1*
-
-
no dopis čekám i já .. a to mám originálku :)
-
napodobne *1*
-
-
Je to jednoduchý. Když ty hry nikdo nebude legálně kupovat, tak za pár let žádný vysokorozpočtový tituly nebudou a bude po diskuzích. Pak si nic nestáhneme ani nekoupíme. Pokud je někdo pirátem jen proto, že si chce hru vyzkoušet a potom koupit, tak to ještě chápu, ale to že někdo rád paří a při tom zabíjí herní průmysl - to nedává smysl... *12*
-
-
tak treba znacka CoD vydelala uz stovky milionu dolaru a nejak to na kvalite jejich vytvoru neni zdat, spis naopak, klesajici mira kvality, takze jestli si mel na mysli tyhle vysokorozpoctove tituly, tak to mi zrovna slza neukapne, kdyz o tom uz nikdy neuslysim (cti jako nevydaji dalsi dil, u ktereho nebude poznat jestli to neni nahodou jen remake nejakeho z predchozich dilu)
-
To já už koupil hodně her na základě vyzkoušení. Rozumný člověk přece nebude kupovat zajíce v pytli. Mají uvolnit full verzi s časovým omezením např dva dny k vyzkoušení a pokud bude hra kvalitní, tak si příznivce, co zaplatí, najde a né cpát tam milión ochran, strašit a místo na kvalitu hry jako takové, se soustředit, jak potlačit pirátství. Tudy cesta skutečně nevede... Bohužel je ve většině případů situace taková, že zvykem je mít ve vedení naprosté ňoumy bez špetky selského rozumu.
-
-
časově omezené full-verze by jistě klidně uvolnili, kdyby to nějak řešilo problém pirátství.
-
-
jestli si ted stezujou na piratstvi, tak ve tvem modelu by mohli rozdavat ty hry rovnou vsem zadarmo :)
-
Burnout Paradise měl tenhle model, kdy hra získaná odkudkoliv šla hrát 30 minut (u tohoto typu her ideální čas). Sacred 2 snad taky.
Škoda, že se od toho upustilo, bylo to parádní demo a benchmark HW. -
-
30 minut je docela málo, to se ani nerozdíváš (: Aspoň den... to Tě hra buď chytne a koupíš a nebo nechytne a nekoupíš. No a pak je třetí skupina, která si to stáhne tak jako tak a s těma nic nepohne, ačkoliv se o to furt někdo snaží.
-
-
záleží, co je pro Tebe a herní vývojáře/vydavatele řešení... Eliminovat pirátství je naprosto utpická myšlenka. I naivní člověk nemůže na tohle ani pomyslet. Snaha o minimalizaci pirátství je mnohem realističtější, ale je to o tom dát konečnému zákazníkovi důvod pro to, aby nakonec sáhnul po legální kopii. Různé ochrany a placené DLC, kde pojem ZDARMA by měl být samozřejmostí, jsou právě ty závažíčka, co váhu převažují.
-
-
DLC se ale taky dají nějak upirátit, ne?
-
minimalizovat vs zrušit, které jaké ochrany, placená vs neplacená DLC... to je jen hraní si se zlomky, výmluvy.
ale chápu, máš pocit, že vývojáři/vydavatelé se chovají nefér.... jenže ty nejsi pirát, ty jsi jen ňouma co si občas někde něco stáhne, aby si to vyzkoušel a něco si koupí. Neboj se na tebe se nikdo nezlobí a Mirek Dušín tě bude mít rád.
Pirátovi jsi k smíchu -
-
Žádné výmluvy, ale holá fakta a jestli su pirátům nebo komukoliv k smíchu? Mám už dost roků na to, aby mě zrovna toto trápilo (: Mám z Tebe takový pocit, že by si se náramně hodil do vedoucí funkce (přeber si to).
-
-
-
-
-
-
Zajimavý tah, ale aby se to neobrátilo proti nim. Někdo to může poslat k soudu, nevím jak někomu přímo dokážou, že to stáhl on, a co když má víc lidí stejnou IP. To složenka příjde všem? Dneska s dobrým právníkem jde všechno. I tak nevím jestli to pomůže, pirati tu budou prostě vždy, není to v pokutách, ale člověk musí, mít k tomu nějáky vztah, musí chtít mít ten pocit, že vlastní originál. Pokud to člověk nechce nikdo ho nikdy nedonutí tu hru koupit ani pokutama. Lidi z torentu možná pokuty dostanou, ale na spoustu lidí, co stahují z ruzných sharu se nikdy nedostane. Celé mi to příjde jako boj s větrnými mlýny. Spíš jsem přemýšlel, jestli je vůbec možné pirátství zrušit, když si člověk veme kolik se v těch samotných czsharu a rapidsharu točí peněz. Jestli si někdo vůbec dovede představit, že teď najednou by prostě zmizelo pirátsví.
-
-
Ale pokud se zpráva rozšíří, může to zapůsobit na dost lidí a ze strachu to buď vůbec nevyzkouší nebo si to prostě radši koupí :)
-
Nejde o to pirátsvo zrušiť, zmysel do bude mať, aj keď si len malé percento pirátov vstúpi do svedomia *3*
-
-
Nepodporujem zidovsku propagandu..
-
Vzhledem k tomu obrovskému počtu lidí co si hru stáhne jako demo, a pak se rozhodne zda smaže a nehraje to nebo to koupí, je to trochu divné. Nějak sem nepochopil z článku jestli se to týká jen Německa nebo třeba i samotného Polska? Pokud jde o částku je samozřejmě směšně vysoká a vzhledem k tomu, že si to stahují lidé z nižších a nižších středních vrstev působí až ďábelsky, jinak dokážu si představit kolik děcek si to v Německu stáhlo nemaje ponětí a tom jaká "zas*aná hovada" to jsou, že to dělají, viďte vy ochránci autorských práv?
-
-
Prosím ťa, upotených pár EUR, keby si videl pokuty za komerčné pirátenie softwéru, to sú iné cifry *3*
Ale aj tak dosť pochybujem, že na základe IP-čky z niekoho tie peniaze reálne vytiahnu, skôr je to len taký strašiak. Rozhodne to ale bude zaujímavé sledovať. -
-
Takový dopisy se můžou rovnou vyhazovat. Podle kterýho zákona se může poslat dopis s tím, že chci po někom peníze za něco? Asi taky začnu podnikat jako CD projekt a budu obesílat lidi :D
-
-
*1* To kľudne môžeš, spomeň si na kauzy tých webov, čo požadovali peniaze za registráciu na základe upozornenia malinkými písmenkami. Stavím sa, že sa našlo dosť trotlov, čo im aspoň raz zaplatili...
-
-
Přesně, ale že zrovna CD projekt změnil obor podnikání :D
-
-
-
-
-
No, třeba kdyby vzali počet stažení z torrentů (v milionech) a vynásobili to cenou hry.. Pak by to nebylo špatné.
Ne, je to kravina. Tohle bych zavedl jen pokud bych mohl hru vrátit a vrátili by mě prachy nebo bych jim mohl taky udělit pokudu, že nesplnili to, co slibovali. *3* (obecně)
Nevím, proč raději nevydat demo. U jedničky se jim to povedlo a hru jsem si nedočkavě koupil, dvojku jsem ještě nehrál. -
Tedy pokud připadá na jednu prodanou hru jen 4,5 pirátsky stažených tak to je přece úspěch jak sviňa, nebo to mají spíš zle spočítaný. Každopádně pokud těm číslům věřej tak nechápu proč tak vyváděj, jiný AAA hry se pirátěj mnohem mnohem víc. *5*
-
-
Řekl bych, že maj spočítaný jen stažený kopie z torrentů - kdyby dokázali spočítat všechny, možná by se dostali na podobný hodnoty jako Bohemka s Armou.
-