Přejít na výpis diskuzí
CD Projekt jde tvrdě do boje proti pirátům
13.12.2011 | Aleš Smutný
413 příspěvků
-
Řeknu to takhle - hry jsem měl pirátské v době kdy to bylo normální, tedy v raných devadesátých letech. Pak jsem měl velmi slabé PCčko a kupoval si na něj hry ve výprodejích. Nakonec jsem zjistil že spousta těch nasyslených her nejede pod XPéčky. Ovšem od té doby co jsem začal vlastnit opravdu herní počítače na úrovni doby, si hry kupuji. Kupoval jsem si je ať jsem byl na střední, ať jsem byl na vysoké, i když jsem třeba měl málo peněz tak tu radost jsem si udělal. Prostě nekupovat hry když mám prachy na HW mi příjde jako prasárna a nějaké obhajoby "Sem chudej student" bééé, neberu v potaz. Každej má nejnovější iCore s nabušenou grafikou a přitom krade gamesky. U některých her jsem počkal a koupil si je později v různých akcích nebo slevách, ale ty srdcovky jsem si koupil hnedka, za plnou cenu a v poho...
Nikdo nemusí krást. Na AAA titul se prostě dá vydělat, samo, pokud někdo musí hrát všechno co vyjde, tak je už asi trochu závislák a normální to není, avšak kolik takových lidí je ?
Zrovna autoři Zaklínače odvedli 2x dobrou práci a krást jejich hry není zrovna 2x slušné... -
-
Haha zásadne platím len za hry v ktorých mám záujem hrať MP... inak ide o vyhodené peniaze, keď zdarma mám to isté a ešte aj bez doternej ochrany.
-
-
Vpodstate je to o dvou vecech. Kvalite a dostupnosti.
Proc bych se mel pul hodiny oblikat a hodinu jed do nejblizsiho gameshopu (kde tu hru navic ani nemusi mit), popr cekat dva dny na postaka, kdyz si muzu hru za pul hodky stahnout aniz bych vstal od pocitace. Penize jsou, ochota nekam chodit ne. Toto nastesti pochopili Valve a prisli se Steamem. ten sice jeste neni uplne dokonaly ale diky sluzbam vpodstate konkuruje piratum a svete div se lidi plati. Cele to tedy znamena ze lidi shani piratske verze ne proto ze je to zadarmo, ale proto ze je to pohodlnejsi.
Druhym faktorem je kvalita titulu vs jeho cena. Clovek vyvojare velmi rad oceni svymi tezce vydrenymi penezi, kdyz vidi ze udelali skutecne kvalitni dilo ktere vydrzi, ale proc bych mel cpat tutez sumu penez vyvojarum kteri hru vylozene odflakli?
Cenu her by nemeli stanovovat vyvojari/prodejci, ale nejaka komise slozena z hracu ktera ji oceni na zaklade jeji kvality. Je to samozrejme utopie:-) -
-
K tomu bych ještě dodal to, že mnozí recenzenti hodnotí hry nerealisticky a pokud není demo, musím se spolehnout především na recenze, které jsou často dost mimo. Hru si pak koupím a nestačím se divit. Úplně nejlepší je být zdrženlivý a nekupovat si novinky ihned, ale chvíli počkat. Během té doby čekání vycházejí nové a nové recenze, videa na youtube, commenty na forech atd. To by se ale vydavatelům určitě vůbec nelíbilo. Takže buď začnou dělat dema, nebo se prostě bude sosat víc a víc.
-
pitomost hodná sovětského mozku. pokud hra stojí za prd, nijak dobře se neprodává -> aby tvůrce aspoň něco vydělal, cenu sníží. a pokud ji sníží dost, prodeje stoupnou.
kde je potřeba to tohodle normálního svobodného systému cpát úchylné komise, prokrista? *7* -
Nikdy, tyhle kádrovací komise, posuzující "kvalitu" a ostatní aspekty díla jsme tu měli a víme, jak to vypadalo, když autor nebyl dost ideologicky uvědomnělý... To není cesta.
Právě naopak. Každý má právo si stanovit cenu, jakou chce. Můžu si naprogramovat hru a chtít za ní 10.000 korun. Mám na to právo. A ostatní se mi můžou vysmát, můžou si jí nekoupit a já přijdu na buben. Říká se tomu svoboda.
Ale nikdo nemá právo mi jí ukrást. Nikdo. Normální člověk si zaťuká na čelo a nechá to být. Nešlohne to. Hraní her není základní životní právo. Je to jen zábava. -
Jednoznacne souhlasim - kvalita vetsiny her v posledni dobe je diky konzolim hodne nizko (mizerne ovladani, nepohodlny interface a slaba grafika), a ceny jsou diky distributorum premrstene. proc se za nos nechytnou oni? v USA je nekolikanasobne vyssi kupni sila a ceny jsou tam casto mene nez polovicni, diky akcim ktere maji v obchodech... to se pak piratum nemuzou divit. ale uz i pirati maji svoji hrdost - najdou se takovi, kdo hru z warezu stahnou a zaplati posleze, kdyz se jim libi (to je ostatne skoro jedine reseni, kdyz hra nema demo).
-
Viz. 60 euro za MW3 na steamu. Podotykam ze jsem ho ani netahal protoze o single u teto hry stejne nejde, jen tech 60 euro mi prijde trosku prestrelenych.
-
-
Je vtipné, jak stupidně si spousta lidí dokáže omluvit fakt, že krade. Je bezpředmětné se zde hádat o tom, co je dobře a co špatně. Podobné debaty mezi zloději, kteří samozřejmě nikdy nepřiznají, že kradou, a ostatními, kteří nekradou, jsou zbytečné. Já jen mohu za sebe říci, že jsem rád, že se nemusím cítit trapně kvůli tomu, že si nalhávám, že krást je normální. Je to pouze o morálce a vlastnostech každého jedince. Jak by řekl klasik: Čeho se na nás dopustí druzí, s tím už se nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
-
-
krast neni normalni, ale pokud si neco zkopiruju, co nikomu nikde nechybi a tim padem ani necini skodu ( ano skutecne to skodu necini, jelikoz bych si to nekoupil :) ) tak s tim problem skutecne nemam, at si zakony rikaji co chtej. Jen pro info, fyzickou vec, jsem nikdy neukradl.
-
-
Sociopat si vždy své nezákonné činy nějakým způsobem ospravedlňuje. Vám to možná přijde normální, pro mne a naštěstí i pro většinu naší společnosti jste však sprostým zlodějem.
-
Tento hloupý pohled hodně vypovídá o stavu dnešní společnosti... Ale jak jsem psal, celá tato debata je bezpředmětná a úplně zbytečná. Zloděj si s poctivým neporozumí, to je logické.
-
-
Nechci nějak přilévat olej do ohně, ale tvůj argument na toto by mě opravdu zajímal. Jakou reálnou škodu napáchá člověk, který si stáhne hru, kterou by si jinak nekoupil? Jakou škodu napáchá člověk, který si stáhne album, které by si jinak nekoupil? Díky.
-
-
-
-
Buďte tak hodní a každý, kdo ještě jednou použije u pirátství příměr s ukradením auta, si dejte dvě facky - jednu za tu blbost, co jste napsali a druhou preventivně. Koho proboha napadlo tohle srovnávat? Samozřejmě, že krádež auta a hry je něco jiného, protože škoda, která vzniká není z podstaty stejná. Jenže o to tu přece nikdy nešlo.
Jde o to, že pirátění her je prostě trestný čin, tečka. Bez ohledu na to, jak nepatrně může někomu přijde škodlivý. Stejně jako krádež auta. Argument, že od hry nevyšlo demo a proto to stáhnu, je samozřejmě kravina. Pokud někdo vydá hru, ke které nedá dost informací, abych za ní riskoval vyhodit tisícovku, tak mám milion způsobů, jak reagovat - od "potrestání" autora tím, že si ji prostě nekoupím, po možnost počkat půl roku, až bude venku milion recenzí a hra navíc výrazně zlevněná. Moc by měl zajímalo, jestli argumentaci typu "nebylo demo" používají piráti před soudem - tak nějak tuším, že o své pravdě hrdině předvědčují ostatní jen anonymně na fórech.
A druhá věc - celý systém prostě stojí na tom, že za věci se platí. Nepřijde pirátům divné, že kdyby se jejich brilantní logiky drželi všichni, tak by už nikdy žádné hry nevyšly? Že na ně svým způsobem doplácí každý uživatel, který si tu hru koupil? -
-
Nuže dobrá, chopím se odpovědi.
1. Preview pochvalné, zprávy z komunity pochvalné, videa pochvalná, rencenze pochvalná. Zdá se tedy skutečně, že se jedná o výbornou hru. Nicméně první díl jsem hrál ani ne hodinu, protože z mého pohledu, to je hra hrozná. Raději jsem nejprve stáhl kopii z netu. Dobře jsem udělal, koupit si Zaklínače 2, rád bych měl možnost jim ho do dvou dní přinést zpět s tím, že je to stejně otřesná hra (z mého pohledu!) jako byl předchozí díl a chci zpět peníze. Doba hraní, asi 30 minut, být uvolněné demo nemusel jsem postupovat šedou cestou a navíc stáhnout x násobek dat.
2. To neustálé vnímání pirátů, jako skupiny osob co má pravidelné sobotní schůze, rokuje o tom co je třeba upirátit a naprosto cíleně si vybírá své oběti, je naprosto nesmyslné, čiší ovšem z většiny příspěvků a z článku plnou měrou. Uvědomte si konečně, že v naprosté většině případů jsou to lidé, co si ani neuvědomují, že jednají protiprávně, což je sice neomlouvá, nicméně je to tak. Ono "vyšlo to a to, to si musím stáhnout" se stalo velmi přirozeným. Vychází to jistě také z části z povahy internetu jakožto nástroje, z masové psychologie (všichni to dělají tak já také) a z presumpce viny co se jiných autorských děl týká (v české republice hrazený autorský poplatek už při nákupu média).
Nikdy se na tom nic nezmění, dokud se nezmění přístup vydavatelů. Jakékoliv persekuce vyšujmí a nebudou mít žádný odstrašující efekt - vzhledem k tomu, že si lidé ani nepamatují volební sliby politika, kterého před rokem volili, nebudou si rozhodně pamatovat nějaký dopis zasladný kdesi v německu jakýmsi domělým pirátům, kterým to navíc bude sakra těžké prokázat, pokud se sami rovnou neprásknou.
Minecraft je dobrým příkladem, že to jde i jinak, jeho zisky už se vyšplahli do výšin, o kterých si kdejaké studio může nechat jen zdát - a to se jedná o nízkonákladový projekt. -
-
To je nahodicka! Ctes recenze, divas se na video recenze a gameplay videa a pak ses prekvapeny po 30minutach, jak se ti to nelibi? Tak ted tu o Cervene Karkulce *7* A prirovnani k Minecraftu fakt ne! Prave proto, ze je to nizkonakladova hra (jedna z milionu, ktere dnes vznikaji, takze je jasne procento uspechu) a autor to delal sam ve volnem case, se dala jeste nehotova verze predhodit lidem jako experiment a chtit za to zalohu na podporu dodelani. Tohle je presne zpusob, kdy to pak lze vyhodit, kdyz se to nechytne. Autor hry to dela kdyz ma cas a dokud ho to bavi. Pak to klidne zabali a zkusi neco jineho. Zivi ho nejaka jina prace a sni o milionech. Tezko lze udelat velkou hru s poradnym visualem, hudbou a dabingem tak, aby zivila vsechny lidi behem vyvoje jen z pripadnych prispevku. To proste nejde. Je to uplne jiny svet a pokud chcete hrat levne minihry, kupte si neco s iOS nebo Androidem nebo cekej na zazraky typu Minecraft. Ja si urcite budu hry dal kupovat a na co nemam, si holt nezahraju! Doufam, ze pirati nepohrbi kvalitni vyvojare a ja si budu moct zahrat na PC neco kvalitniho i v budoucnu *9* Mimochodem, uz se mi nekolikrat potvrdilo, ze kdyz sem za hru zaplatil a vedel, ze na dalsi jen tak nemam, vratil sem se k ni i kdyz mi treba neco neslo nebo se mi to nekde nelibilo. V mladi by to slo hned z disku a uz bych instaloval dalsi hru z hromady no-name disket popsanych tuzkou se slovy, jaka ze to byla hovadina. O zadne poradne hrani bych se ke sve skode nesnazil.
-
-
Názor máš, to je dobře, nyní se začni více zajímat o fakta a reálie a uvažuj více do hloubky ;)
-
-
Ve profesionalnim vyvoji her delam neco pres 13 let z toho 11 v Illusion Softworks a 2K Czech a ve volnem case si patlam neco na iPhone/iPad, tak uz o tom taky neco zacinam tusit. Pokud mas neco konkretniho, napis to. Blaboly typu "pekny ale priste lepe" nesdeli zadnou informaci. *7*
-
-
-
-
-
Mate taky pocit ze se nam z nejakho duvodu snazi namluvit ze kdyz hra vyjde s DRM tak se nebude piratit?
Trochu mi to pripomina tu logiku s nepreskocitelnejma trailerama a protipiratskym videem (auto byste neobkresili, televizi byste neobkreslili...) na original DVD nosicich. -
-
http://www.youtube.com/watch?v=ALZZx1xmAzg
:D:D:D:D
-
-
Zbytečná snaha, trochu bubu a výsledek nula nula nic. Jediné co může skutečně fungovat je zalogování IP předání policii, domovní prohlídka nebo nějaký logovací stroj, zajištění skutečných důkazů, soud, rozsudek pokuta+odškodnění.
-
-
Domova prehliadka sa da vykonat aj bez sudneho prikazu ?
-
-
Pokud vím tak nedá, nějaký problém? Omlouvám se, že jsem do toho výčtu nevložil také pauzy na oběd a na cigára...
-
-
-
Ach jo, CD Projekt si chce trochu přivydělat, oživit prodeje kapkou mediální pozornosti a předvést se před svým vydavatelem, ale tady se rozpoutá desetistránková bitva o morální podstatu pirátství. Řekněte pi... a než dopovíte ...kaču, tak se lidi stihnou servat v debatě o warezu*9*.
-
Copak na to řeknou ti, kteří to poctivě koupili, až se dozví, že v jimi zaplacené ceně je i podíl použitý na tuto akci Z ?o)
-
-
jsem kupující a schvaluji
-
-
CD Projekt vydá Witchera 1 a všude troubí, jak mají na PC vysoké prodeje. Ano, měli , protože W1 byla výborná hra, sám jsem si koupil SE. W2 mu nesahá ani po kotníky. Nekoupím si originál ani za 500Kč, ta hra za to nestojí. Jen škoda, že CDP hledá vinu v pseudo číslech z monitoringu torrentu a ne sám u sebe.
-
-
Dobře nekoupíš, tak doufám, že ani nestáhneš. Nebo z čeho víš, že W2 prvnímu dílu nesahá ani po kotníky? Zl *7*ději...
-
-
Samozrejme, ze stahnu. Na PC hry kupuju jedine tak, ze si je stahnu, zahraju a pak koupim. Cellkem mam doma jiz 21 originalek. Hry hraju hodne a dobre hry ocenuju tim, ze si je koupim. Prevaznou vetsinu her, co stahnu, totiz zahraju tak 20 minut a smaznu. Nechytnou, nebavi. Dela to tak vetsina "piratu". Problem je jen v tom, ze PR oddeleni se pak za to schovava a tvrdi jak jim pirati nici prodeje. Je to pravda jen napul. Nici jim to jen jejich uzasnou reklamni kampan, behem ktere se snazi zmast kupce a prodat jim HYPE vlnu se kterou se sveze spousta lidi, kteri potom lituji, ze si hru koupili a dohrajou ji jen z povinnosti, ze za to zaplatili nebo vubec.
A propo... Mam doma i X360. Neni crackly. Jen originalky. Hry, u kterych nevyjde demo na Xbox LIVE!, nekupuju! Proste jsem clovek, ktery se nenecha masirovat reklamou a kampani, protoze vim, jak to chodi. Dokud si to nezahraju, nekoupim si to. A to i kdyby se marketingove oddeleni na hlavu stavelo a hlasalo jak je to nejlepsi hra vsech dob. -
-
21 originálek, panejo! *2* Nikdo te nenutí ty hry kupovat, ani hrát, přesto je na PC kradeš. A že si jednu z dvaceti následně koupíš za 299 je pro vývojáře obrovská výhra. Táhni prosím na Xbox360 a na PC už se nevracej. *16*
-
-
ty seš teda hrdina.. chtěl sem ti říct něco ošklivýho ale nestojí to za to.
k příspěvku na kterej reaguješ řeknu to, že z právního hlediska to samozřejmě v pořádku neni. pokud neni spokojen s představením hry před koupí nemá ji kupovat. ovšem z lidského hlediska to naprosto chápu a dělá to nejchytřeji jak může. prakticky jediná cesta co vede ke spokojenosti.. samozřejmě jen do doby než přijde ňouma jako ty, v pozici vývojáře/distributora hry a začne řvát "čarodějnice! upálit! nevydělali sme na něm! měl to koupit i když o tom nebyl přesvědčen a zbytek je mi jedno!"
-
-
-
Někdy stačí kouknout na ingame video na youtube (třeba na Walkthrough) :-) To už obrázek udělá dostatečný
-
-
No vidíš, a většina lidí, co tady obhajuje pirátství, tvrdí, že s pryvjůček, recenzí a videí si nikdo přece nemůže udělat dostatečný názor na hru... jak je vidět, jde to :) tak se alespoň dohodněte na společné demagogii, páni piráti :)
-
-
-
Sorry ale W2 bol vo vsetkych aspektoch mozno okrem otvorenosti sveta lepsia hra ako W1 a to vravim ako velky fanda Witchera mam obe premiove verzie a vsetky Sapkowskeho knihy. W2 je u mna jedno z naj RPG vsetkych cias ta atmosfera proste stoji zato.
-
-
Teda, přiznávám že jsem jeden z těch, kdo od W2 čekali víc... Např. mi přišlo že zmanení a lektvary byli v jedničce zpracovány mnohem lépe - a boje díky tomu byly mnohem taktičtější. A po příběhové stránce mi W1 také přišel bohatší. Ale tím rozhodně nechci říct že je W2 špatný - je velmi dobrý ale jedničku v mých očích nepřekonal.
-
-
W1 boje neboli takticke takmer vobec, stacilo stlacat jedno tlacitko v rytme, obcas do seba hodit pocas boja lektvar. W2 je ovela taktickejsi imo, treba vypit spravnu kombinaciu lektvarov uz pred bojom, a pribudli kotule, bloky, hadzanie dik a petard, no proste je ten boj ovela menej pasivny nez u jednotky, clovek sa viac nadrie kym zabije nejaku skupinku banditov.
-
-
Hlavne ze staci na max vybavit Quen a mas vystarano az do konce hry. Diky tomu jsem nechcipl ani 1x, zaverecny boj s drakem totalni nuda kde stacilo mackat tlacitko atd...
Propracovanost pribehu, delka pribehu a rozvetvenost pribehu W2 je oproti W1 naprosty vysmech. W2 je spis jako 2 in 1. Jedno masivni rozhodnuti a odkloni se cely pribeh.. proc??? Aby to clovek hral jeste jednou a rohodnul se jinak? Proc? Ja se nebudu rozhodovat jinak jen proto, abych si uzil druhou pulku hry!!! Navic, rozhodnuti, ktere by melo realny dopad na hru by se dalo spocitat na ruce jedne ruky. Realna delka oproti W1 je 1/10. Epilog je jeden trapny rozhovor. Konzoloidni minihry. Ze zacatku totalne nezvladla obtiznost, naopak s plne vybavenym Quen signem jste prakticky neznicitelni. atd atd...
Chapu, ze dnesni <20 let generaci se to musi libit, je to pristupidneny Witcher, ktereho zasadili do pozice poskoka. Krome prvni epizody (nemyslim prolog), ktera byla Witcherovska, je to vysmech. -
-
"Propracovanost pribehu, delka pribehu a rozvetvenost pribehu W2 je oproti W1 naprosty vysmech." *7*
"Chapu, ze dnesni <20 let generaci se to musi libit, je to pristupidneny Witcher, ktereho zasadili do pozice poskoka" *1*
-
-
-
-
-
-
U nas sa nieco podobne ako v Nemecku este dlho nestane...
-
-
Po tretej svetovej, ked pridu na rad ako takí slušní politici a nebude každy jeden zlodej. :D
Tak vtedy, ked ekonomika bude rovna tej Švajčiarskej, alebo ja Rakuskej. :D
Tak vtedy budu realne takéto pokuty za takéto činy na Slovensku. :D
-