Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Erien
    Jinak ještě jestli tu někdo rozumí právu, je vůbec možné aby firma udělovala pokuty a ještě úplně někomu cizímu. Příjde mi divné, aby si jen tak poslala někomu dopis, kde v něm požaduje 900 euro.
    • možné to není, ale je krize, tak zkoušejí všechno, zvlášť v Německu, kde jsou lidí tak blbý, že volí zelený ekoteroristy se určitě nějaká naivka chytne a zaplatí, i když vůbec neví, co to Zaklínač je
    • to je nie je pokuta, to je požadovaná suma na mimosúdne vyrovnanie.
      • Erien
        Jo takto, a když to člověk nezaplatí jde to k soudu. No myslím, že soud by ale nevyhráli, když mají jen údaj IP adresy, ale těžko říct v tom se nevyznám.
        • Důkazy pro trestní řízení musí zajistit policie. Pro např. žalobu o náhradu škody to zas potřeba není, to si každá strana řeší důkazy sama, např prostřednictvím znaleckých posudků atp. Na straně cdp, je prokázat kdo konkrétně jim škodu způsobil a jak byla veliká. Což v případě žaloby o náhradu škody jen s IP adresou a logy zjednodušeně znamená, že buď konkrétní soudce uzná, že platit náhradu škody bude vlastník internetové přípojky, nebo neuzná a platit se nebude...nic víc v tom není
          • Erien
            Díky za plné vysvětlení :)
            • co sa tyka IP adries a obvinenia. Hovori ti nieco nazov ako Pocitacova policia, ktora sa prave zaobera ilegalnym stahovanim, kyberutokmi atd atd. Tym staci aj ta IP adresa a obsah dat na to aby ta obvinili, takze ano, je mozne zasielat take dopisy. pretoze ak nebudes suhlasit s tym mimosudnym vyrovnanim, ako bolo pisane vyssie, postupia to policii a nakoniec na sud, kde to moze byt aj ovela vyssia suma nez 900 € + sudne poplatky.
  • Můžou bejt rádi, že to někdo stahuje. Až nebude nikdo stahovat, nebude ani nikdo kupovat. Pak ať něco říkají.
  • Docela ubožáci jsou to nakonec nebo to si snad mysleli že když tam nedaj DRM tak si to koupí víc lidí a nikdo to nebude pirátit? No hnus... Stejně nemaj šanci, kdyby se to dostalo tak daleko, uspět u soudu...

PS: Zrovna opiště kontrolní kod z obrázku: F4U - takže F4U Projekte...
  • Pěkný způsob, akorát místo teto premrstene pokuty bych je nechal zaplatit hru podle officialní ceny gogu...bylo by to oko za oko.
    PS: tim ze ta pokuta je premrstena = negativní reklama
    • stratego
      negativni reklama taky reklama ;)
      • ano, nekdy lepsí nez ta normální. zase se tím dostávaji do pozice tich spravedlivých a trochu ublízených. jako je pravda ze po tomto flamu si mozna par stahovacu uvedomi ze to proste cdprojektu delat nemeli, ze to je proste jedina firma co si to nezaslouzi no a ti co si ji koupili...tim to pekne zvedne ego s pocitem ''chachá...vidíte piráti, já mám origo a jsem za to rád a ted jsem na to i hrdý''
        • stratego
          osobne si myslim, ze to nebude mit vubec zadny efekt :) jen pekny PR clanek....
        • Sťahujem, pre niekoho som pirát. Witchera 2 som si kupil za 20e. Nič nepociťujem. hmmm.
      • Přehnané tresty vedou jen k nepochopení a k nenapravení se. Mnozí se pak postaví proti tomu, kdo takové přehnané tresty dává. Trest se tak zcela míjí účinkem.
      • Na stahování určitě, ale platit jim snad po tomhle nikdo nebude, ne?
  • Už mi to nedalo a musím sem napsat. To jste lidi fakt tak blbí? Nebudu kupovat zajíce v pytli, dneska, kdy máte na každém webu recenze, na youtube vidíte milion trailerů i gameplayů, víte dopředu jak to na vašem železe pošlape díky benchmarkům a podobně ... ohánět se tím, že není demo? Že nemůžete věřit pr článkům a jiným zvěřejněným údajům? Aha, půjdu do obchodu a ochutnám tam co mi přijde pod ruku a podle toho jestli mi to zachutná tak zaplatím?

Že jsou hry drahý a nemáte na to? Tak vás nemá ani napadnout to stáhnout. Nejlepší je, když tu čtu jak si doma pirátí a blbec ten, kdo koupí originál. V obchodě taky (doufám) nekradate jen proto, že je to drahý, nemáte na to, ale rádi byste to měli.

A že by měly bejt ceny nižší aby si je mohl člověk koupit? Jestli nemám na to jít do kina tak si lístek nekoupím, jestli nemám na to si koupit televizi tak si ji nekoupím... ukrást hru, protože je drahá je ale ok, že? Na to neexistuje argument, který by mluvil pro.

To že se jednoduše na pár kliknutí dá stáhnout film nebo hra ještě neznamená, že je to v pořádku. A neohánějte se tu stahováním pro vlastní potřebu, je to jenom kličkování v zákonech. Všichni přeci cítíme nějakou morálku a víme, že tohle není morální. A člověk normálně smýšlející to musí chápat a uznat.

Za to může tenhle blbej kapitalismus, kdy každý dítě si myslí, že může všechno a jemu nesmí nikdo nic, protože je osobnost. Musí mít všechno co je komerčně tlačený a bejt děsně cool. Za 5 prstů na dvě kliknutí ukrást hru a bejt frajer, že to hrál a navíc i dohrál.
    • matty-the-gamer
      Víš, ono se pirátění ani nebere jako přímá krádež. Přímá krádež by to byla, kdyby jsi z továrny na DVD odcizil tu hru samotnou, jenže to udělal někdo jiný (ani nemusel, mohl si ji koupit, vytvořit crack a dát to na net) a dobrovolně ji ostatním nabídl, kdyby nebylo ilegální sdílet a stahovat software, tak na tom není vůbec nic špatného, ani morálně! *4* A ještě by mě zajímalo proč se vůbec takhle staráš o ostatní? Co je ti do toho, že si někdo, nějakej klučina co nemá peníze stáhl jednu dvě hry, aby se zabavil. Nevím proč musíte neustále debatovat. Kdyby mi ten lístek do kina dal někdo jinej zadarmo, rozhodně bych šel a tak je to i s hrama.

PRO VŠECHNY:!
      Přestante tu psát takové kraviny a běžte od sebe (to je na obě strany)
      Přestante přirovnávat lístky do kina, rohlíky a auta ke hrám, protože to přirovnat nejde.
      Piráti se nemusí vymlouvat, prostě si to zvolili oni a je to jejich věc, nemusí se za to stydět jen proto, že to ostatní považují za zločin. (každý snad má svoji hlavu a svůj názor)
      A vy, co tu tancujete s morálkou a zákony se pořád nepleťte do toho, že si někdo stahuje, vaše věc to vůbec není!
      Takovéhle diskuse jsou tu snad každý týden, to je hrůza... Jen kdyby jsme se furt nemuseli napadat a hádat se o tom co je morální, nemorální a dobré, špatné a co zločin a co ne...
    • No připádá my, že jedinej kdo se tady snaží bejt cool jseš ty s tím jak chytračíš. Ty budeš takovej ten typ co vyrůstal v bohatý rodině a měl všechno a přitom tady moralizuješ.
      Tak já ti něco povím. Já to dělám tak: Když jsem si hrou jist, že bude kvalitní tak si ji pořídím, klidně i zběratelskou. Ale když si hrou jist nejsem tak si jí stáhnu. A když stojí za to tak si jí později koupím. Př. Objednal jsem si RAGE na Warezu byl dřív než se ke mně dostal. Originál jsem zaplatil. Warézovku jsem dohrál. Dopustil jsem se nějakého zločinu? A nebudu tady někomu sahat do svědomý zda stahuje či ne. Ty taky stahuješ tak se tady nedělej. Mně Když se hra líbí tak si jí koupím mám rád Originálky hezky ve vytrínce vedle sebe. Ale musím říct, že u nás je od zbytku Evropy draho a to nemůže nikdo popřít. Takže se nedivte když si koupím Mass Effect 1, a 2 sběratelskou. A EA místo aby si zákazníky hýčkalo ta je pošle s úsměvěm někam. Proč? Zaplatil jse si za hru a nepřipadá my košér aby ostatní (západní evropa, USA) Měli nejlepší a zároveň nejduležitější DLC v mateřském jazyce a my ne. A jelikož Mě tímto činem EA pěkně na krkli a třetí díl nebude lokalizován tak si třetí díl milerád stáhnu. Ale donutili mě k tomu EA a jejich kapitalistická politika. A všichni nemají peněz nazbyt. Takže ano stahování my vadí, ale jsou jisté důvody kvůli kterým jsem ochoten to pochopit. A ne jako ty blbečku. Přeji hezký den.
    • Vitekb
      Bohužel myslím, že mnoho lidé v obchodě nekrade, protože je to složité a hlavně to nese následky.
    • Recenze je subjektivní literární útvar, ženskou se kterou hodláš mít vztah si nevybíráš podle recenzí ani fotek/videí tvých přátel (alespoň doufám), když si kupuješ knížku máš možnost si pár stránek projít, lístek do kina nestojí 1000Kč, když si koupíš špatné auto nebo dvd můžeš ho vrátit nebo prodat někomu jinému... když dostaneš v restauraci za 1000Kč hnusné jídlo zřejmě ho vrátíš.... to je k tomu prvnímu odstavci. Zbytek komentovat nechci, jelikož piráty obhajovat nechci.
      • Samozřejmě, tak budeme chodit do kina na filmy s tím, že zaplatíme až po promítání jestli se mi to líbilo. Nebo zaplatím rovnou a po skončení si řeknu o vrácení peněz, protože to nenaplnilo moje očekávání.

Ještě víc mě dostává obhajoba samotného kradení her, protože přeci není žádné demo! Rád bych si koupil ferrari, ale v půjčovně tu není abych se v něm projel, ale vím kde tu v ulici parkuje. Tak ho šlohnu a uvidím jak se v něm jezdí, třeba se mi zalíbí a koupím ho. To je logika.

Člověk kupuje hru z vlastní vůle a jestli nemá možnost hrát demo nebo nemá k té hře dostatek faktů, kupuje ji s tím vědomím. Není žádný argument, který by tuto situaci obhájil.

A chápu ty, co dávají mínuska, určitě z valné většiny to budou ti, o nichž mluvím.
        • Jinak teda je vždycky třeba počítat s tím, že jisté procento lidí jsou zlodějské sv*ně už ze své podstaty. Příkladem budiž vlastní zkušenost, že jsem občas kupoval dvd s pohádkama v levných knihách... to dvd stálo třeba 20-25Kč...a stejně tam byly vykradené obaly.
        • Myslím, že jsem svojí argumentací jasně vyloučil kino i film. Člověk si hlavně z vlastní vůle (pokud není pitomec) nekupuje nikdy zajíce v pytli, pokud nemáš dostatek zdrojů k posouzení kvality služby, pak si to buď nekoupíš, nebo to riskneš. Něco jiného je risk za 200Kč a něco jiného je risk za 1000Kč.... co se týká ferrari, buď si jistý, že i tou největší šunkou z bazaru se můžeš projet před koupí. Hlavně tady posuzujeme nesouvisející hodnoty... materiální (auto, film, knížku, jídlo) a služby (kino, hra, masáž)... hra je služba, není to žádný materiální produkt. Jako taková má cenu jen pokud je dodána v předpokládané kvalitě. Pokud už to musíme přirovnávat, tak by to bylo jako jít na 1h masáž a po 5-10min odejít bez placení... oficiálně to stejné není, protože na masáž jako takovou bylo vyvinuto nějaké úsilí prostředky týkajících se dodavatele služeb. Mimochodem z pohledu zákona je možné reklamovat i služby, v případě hry není možné ani toto.
          • První příspěvek tady v té hnojné diskuzi, co má logku a autor ví, o čem mluví. Hra je služba, a my si platíme za licenci, jak jsi řekl. Palce nahorů, i na nohou :)
          • To je sice pěkné, ale všechny tyto služby (masáže, jídlo,..) platíš po jejich poskytnutí, protože se nejdřív musí služba poskytnout.

Jestli se jedná o risk za 200 nebo za 1000 podstatu věci nemění, stejně jako krádež rohlíku v obchodě je stejně tak krádeží raketoplánu (rozumněj podstatu věci).

Hra není služba, ale materiální zboží. Stejně jako např. fotky, filmy, knížky atp.

Pokud není herní demo tak si jej zkrátka prostě nemůžeš stáhnout ani na otestovaní. Jestli má být člověk chráněn v případě koupě nekvalitního produktu, nebo jestli pr oddělení naslibovalo hory doly a nesplnilo byť jediný bod jsou úplně jiné otázky a s otázkou stahování her nemají nic společného.
            • Tvá argumentace, želbohu nemá logiku.... přál bych si s něčím souhlasit, ale mícháš jabka a hrušky dohromady. Tím, že platíš službu (hru) předem je logicky další mínus. Podstata risku u nákupu za 200 a risku u nákupu za 1000Kč je zkrátka statisticky riskovat 5x větší škodu.
              Hra je služba, nastuduj si autorský zákon, nekupuješ si hru, ale jen licenci na to, že ji můžeš pustit na svém herním zařízení...tu licenci ti může autor i odejmout bez náhrady...mimo to co vše můžeš a nemůžeš navíc záleží na licenčních podmínkách se kterými apriori souhlasíš již v podstatě ve chvíli nákupu, protože rozbalenou hru technicky vzato prodejce vzít zpět vůbec nemusí, což je další zajímavý paradox.
              Pokud není demo, tak si nemůžeš stáhnout warez, ano souhlas. Ale morálně na tom nevidím nic špatného, za předpokladu, že ho využiješ jako demo a ne jako výmluvu, že si hru nechceš, nebo nemůžeš dovolit.
  • Akože nevidím dovod na paniku. Po prijatí listu z výzvou zbehnúť na net a kúpiť bazár verziu hry. PROBLEM SOLVED
    • To není solved, protože to pořešíš jen otázku způsobené škody za stáhnutí jedné kopie. Problém je v tom, že když stahuješ torrent tak zároveň i sdílíš a tam je škoda zas někde jinde.
      • No u torrentů to taky není tak jednoznačné. Ano uploaduješ, ale. Kdo dokáže, že jsem někomu nabídnul celý produkt? Je nezákonné někomu poskytnout 4MB kus jednoho z 30ti 100MB (příklad) RARů které v sobě mají zabalený ISO/MDF/co já vim? (Jako analogie k autu by šlo použít: Dal jsem ti dva šrouby od levého zrcátka kradeného vozu. Frantovi sem dal ty další dva co sou k tomu potřeba.) Nevím jak je ošetřeno šíření částí programového kódu v nepoužitelném, nebo téměř nepoužitelném stavu.
        • Z pravneho hladiska si v riti ci si zdielal cely produkt alebo len 0.00001% produktu. V oboch pripadoch si sa podielal na zlocine sirenia nelegalneho software. To ze si v tom nebol sam je uplne jedno, mohli vas byt miliony vsetci ste vinni rovnako odhliadnuc od toho ze Fero zasharoval 99% a Karol len 1%.
        • hlavně, kdo dnes používá torrenty a nemá zapnuté šifrování odchozího trafficu, tak je vemeno *2*
  • Zajmalo by mě kolik na týhle hře vydělali? Kdysi jsem někde čelt že DRM ochrana stojí ve hře znační peníze.. Tak teoreticky by ted měli dost vydělat..
  • Vitekb
    Hm, ale stále žádný jiný zdroj než Torrent Freak? Nebo má to IGN i nové informace nebo jen převzaté?
    • rancor1223
      Překvapuje mě jak moc se zapomíná na shareservery. Ty podle mě dnes táhnou víc než torrenty. Už jen proto že je snažší (a "legálnější") z nich stahovat...
      • Vitekb
        Taky si myslím, ale zřejmě se mýlíme a společnosti mají lepší informace. *8*
        • rancor1223
          Ne, jen shareservery nechtějí a vlastně ani nemůžou o něčem takovém poskytovat informace. Počet stažené je prakticky nedohledatelný...
      • a ještě na tom tyhle servery slušně vydělávají. Na ně by se měli zaměřit.
        • rancor1223
          Kdyby hry stály to co kredit na shareserverech, tak by si je kupoval každý. Ale beztak jsou kolikrát i zadarmo dostupné služby (poměrně vysoká rychlost) běžně dostupné.
        • CD projekt? Nevyvíjel dřív hry?
  • *15* *15* *15* *15* ....... Vše podstatné už bylo řečeno .
  • Malleth
    Spíš by měli jít tvrdě do PS3 verze.....
    • uz xbox je na ne dost natoz ps3,neni vyvojar jako vyvojar
      • Malleth
        To jo, ale jejich engine by měl být podle jejich slov multiplatformní, krom toho shání na ni lidi. Tak se snad do roka a do dne dočkám

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit