Přejít na výpis diskuzí
Čeští Madfinger: pirátství nejde zastavit
3.8.2012 | Adam Homola
420 příspěvků
-
udelam hru co ma 20lvlu, 1. lvl zadara. Po jeho dohrani posli SMS za 20Kc obratem dojde kod co ze hry udela full verzi...aktivace hry otazka 2 minut a pokud je hra dobra, tak se prasule jen pohrnou
-
-
Hm a co mi brání si těch zbylých 19 levelů stáhnout? A nemusím se otravovat s SMS a kódama.
-
-
jde o jednoduchost zaplaceni, nevim jaky zpusob placeni maji u tehle hry, ale pokud jenom kartou, tak spousta decek ji ani nema, dalsi lidi trpi paranoiou a kartou pres net neplati. Vetsinou je taky potreba platit hned pri koupeni programu...podle me je lepsi kdyz si to nekdo stahne zadara, zkusi treba ten 1 lvl a kdyz ho to bude bavit tak nejakou jednoduchou formou zaplati
-
-
Hratelné demo, dřív to bylo normální.
-
-
-
-
Řeknu to možná tvrdě, ale tak to ve světě obchodu (a nic jiného hry nejsou) funguje: Pokud si nedokážete svojí prací uspokojivě vydělat, něco děláte špatně. Buď produkujete špatné zboží, nebo máte špatně nastavenou firemní infrastrukturu, nebo děláte odvětví, které není lukrativní, nebo, jako v tomto případě, děláte hry a nejste schopni se ubránit pirátům. Z vnějšího pohledu na to prostě nemáte, to je krutá pravda.
Čím to, že jiní výrobci se i s takovou mírou pirátsví a stejnými podmínkami v pohodě uživí?
Jsou prostě lepší. Když se vám míra pirátsví nelíbí, ALE nejste schopni proti tomu přijmout potřebná opatření, tak hry prostě nedělejte. Typické české uplakánskovství, oni nám ukradli, nezaplatili... Je to samozřejmě pravda, ale co JSTE SAKRA ČEKALI? Dějete se to furt a furt se to dít bude. Chce to vnímat realitu. -
-
Takhle to ve světě obchodu nefunguje. Software a hry jsou zcela ojedinělá záležitost. Když prodáváš fyzické věci, v obchodě je zloděj přistižen a potrestán. Když lidi kradou hry, nestane se jim nic. Díky těmhle názorům a pirátům budeme mít v budoucnu samé streamované hry, kde se pirátit nedá. A to teprve pak bude "nejen českých" uplakánků, kteří si nezahrají.
-
-
Nijak piráty neobhajuju, jenom se divím reakci vývojářů. Museli vědět do čeho jdou a počítat s tím. Pokud na to nebyli připraveni, pak si udělali špatný průzkum trhu. Pirátsví je špatné, ale to mu jaksi nebrání v existenci. Streamované hry nás samozřejmě brzy čekají, jinak to logicky ani skončit nemůže.
-
-
A já se divím takovým reakcím. Zastával by si podobný názor, že se firma ani nesmí ozvat, kdyby třeba lidé chodili do obchodu s oblečením a brali si co se jim líbí a nezaplatili za to? Zastával by si stejný názor, kdyby si lidi ukradli auto, a nedali za něj ani korunu? Taky bys říkal, vždyť s tím oni musí počítat, proč do toho teda šli? Mají dělat kvalitní věci, mají mít dobrou infrastrukturu, to přeci není o tom, že lidi ty věci kradou a nedají za ně vůbec nic. Vidíš jaká je to hrozná pitomost? U fyzických předmětů uvažovat tímhle způsobem je vstupenka do Bohnic. Zatímco u her je to zcela normální. Přitom vývojáři stejně jako kterékoli jiné firmy něco vyvíjí, něco produkují a dávají to na trh. Ale u her je přeci normální, že se kradou... Ale ať se pak lidi nediví, že všechno skončí streamováním z netu.
-
-
Ty ale nereaguješ na to, co jsem řekl. U fyzického zboží by ekvivalentem jejich chování bylo otevřít si prodejnu někde na sídlišti obydleném ne zrovna slušnými lidmi a nepořídit si kamery a zámky a nechat na noc otevřeno. Pokud vím, že se někde krade, tak se adekvátně připravím. Nenechám zboží napospas a pak si nestěžuju, že nic nevydělám. To už je lepší prodejnu neotvírat. Takže ano, firma se nesmí ozvat, pokud se nechá hloupě okrást, prokazuje tak jenom svoji hloupost a neschopnost.
-
-
Tak to zase souhlas, není všechno jenom o penězích a obchodních hlediscích.
-
Špatné obchodní rozhodnutí to třeba i je, ale firma, která začne vyvíjet hry, se skládá většinou z lidí, kteří ty hry mají rádi a chtěli by je dělat. Podle toho co píšeš, tak by bylo dobré obchodní rozhodnutí vůbec se do takového podniku nepouštět, a dělat něco jiného. To bychom ale pak neměli vůbec žádné hry. Ještě že takoví lidé existují, kteří chtějí dělat to, co by je i bavilo, a i přes nepřízeň trhu do toho jdou. Takových lidí si važme.
-
Praktické zkušenosti mám, obchodem se žívím pěkných pár let a s tímto tvým příspěvkem 100% souhlasím.
"Když vývojáře okradou piráti, nemají na to žádné pojištění, nemohou to řešit u soudu, nemohou dělat nic. Pokud je firma malá, dělá menší hry, tak si ani nemůže dovolit drahá protipirátská opatření a u takových her by to byl i nesmysl."
Přesně tak, to si ale ta firma měla uvědomit už před vstupem na trh. Měla zvážit, jestli se jí při takové míře pirátsví a jejich schopnostech/možnostech obrany vyplatí vůbec hru dělat.
Mě na tom zaráží, že o té situaci museli vědět předem, přesto hru udělali a teď si s tím neví rady. Přijde mi to jako špatné obchodní rozhodnutí. -
Lidi, co nemají praktické zkušenosti, pro ně je všechno tak jasné a jednoduché. Když firmu okradou fyzicky, mohou to řešit se zákonem, mají pojištění. Když vývojáře okradou piráti, nemají na to žádné pojištění, nemohou to řešit u soudu, nemohou dělat nic. Pokud je firma malá, dělá menší hry, tak si ani nemůže dovolit drahá protipirátská opatření a u takových her by to byl i nesmysl. Tohle pak stojí na obchodu, který ty hry distribuuje. Oni se musí snažit, aby hry nebylo tak snadné pirátit. Pokud se tak neděje, tak je zcela logické, že se to firmám nelíbí a že se ozvou, nám se to nelíbí, takhle by to nemělo být.
-
-
Streamování je už po léta mokrým snem korporátů a pirátství je jen zástupným důvodem pro jeho prosazování. Oni by si stream nakonec prosadili i při míře pirátství 0%. Ideálem vydavatelů je samozřejmě dostávat peníze za "nic" Tedy minimální náklady, maximální zisky, maximální kontrola zákazníků, kterým nikdy nebude patřit, za co si zaplatili. To je podstata celého tohoto systému.
A až získá stream majoritu a ztratí konkurenci, povede to zcela nepochybně ke zvýšení cen her a dalším restrickcím, které si streameři těď, když ptáčky lapají netroufají zavést. -
-
Ke streamování to sice směřuje, ale těžko to pohřbí klasické hraní (pokud o něj lidé budou stále stát...)
-
-
-
-
-
-
Tento odstavec je naprosto vystihující : Míra pirátství je podle něj stejná, jaká je jednoduchost hru ukrást. S vývojáři jako takovými to prý nemá nic společného. Je bohužel faktem, že ukrást hru/film/písničku/program je v drtivé většině případů (ne-li ve všech) jednodušší a rychlejší, než si ji zakoupit legálním způsobem. Než se člověk někde registruje, vyplní všechny možné formuláře, potvrdí registraci na emailu, zadá kreditku, potvrdí stažení... Dokud vydavatelé a to ne jen her nepochopí, že lidé platí především za komfort, tak budou stále v bludném kruhu mluvit o pirátství, ale nic pořádného proti tomu nedělat.Já jsem například taky jeden na Steamu co už léta nic nestáhl a to z důvodů pohodlné distribuce digitálních dat až do domu s pro mě cenově výhodnými akcemi, kdy si koupím co jsem chtěl. *5*
-
-
V případě iOS je koupení opravdu jednoduché, po kliknutí na BUY zákazník pouze vyplní heslo ke svému účtu a hra/aplikace je již stahuje. Jednoduší už to být nemůže. Se světem je něco špatně, když někdo kdo utratí 15 tisíc za telefon/tablet není ochoten platit 20 Kč za hru :(
-
-
Tak dlouho firmy házely zákazníkům klacky pod nohy, až i ten zbytek naučily pořizovat si všechno zadarmo. Když pak někdo přijde s přívětivým přístupem, tak se chování hned nezmění, protože už je většina zvyklá neplatit. Pokud je ale míra pirátství u vaší hry tak obrovská, tak se třeba zas přes ty piráty dostane do zorného pole lidem, kteří budou ochotni platit. Teoreticky je možné, že si ji pak ve výsledku pořídí víc lidí legálně, než kdyby to hráli striktně jen platící zákazníci. To jenom aby nebylo tak smutno.
A jestli je se světem něco špatně, což myslím není názor úplně od věci*4*, tak je to špatně už hodně dlouho a možná jste s tím ve firmě mohli tak trochu počítat.
-
-
-
Haha líbí se mi jak dneska nikdo nemá problém prochlastat x peněz za večer, koupit si hardy ua x peněz ale utratit x peněz za hry, to je obrovskej problém. Na jednu stranu chápu, že kradení přes internet není vidět a kupování originálních her nikdo neocení, na druhou stranu mi to přijde docela pokrytecké, ale čemu se dneska vlastně diví.
-
Tady máte LoLko to pirátit nemusíte: http://signup.leagueoflegends.com/?ref=501c49942590b789509051 *3*
-
-
A co? To je nějaká pomoc "pirátům?, že jim hodíš odkaz na nějakou "Dotu"?:)
-
-
chlapec chtěl nenápadně naznačit svůj refferal účet
-
pche prej pomoc, vzdyt to je referal link *1*
-
-
-
Hry nestahuju, hry si kupuju a jsem na to hrdej! *5*
-
-
Také bych rád kupoval, bohužel není co. Napsled jsem si koupil ARMA 2 CO a to jen pouze kvůli DayZ. Jinak nuda, nuda, šeď, šeď.
-
-
Seš ty ten Kein, kterej si ukrad Mafii 2 se slovy, že to testuje, že nekupuje zajíce v pytli, celou dobu si to chválil a pak prohlásil, že to bylo krátký, konec byl blbej a chybělo tam pár věcí slíbenejch naposled před pěti lety, takže si to nakonec nekoupí? Seš? Pokud ano, tak už vím, odkud vítr vane. A že to tam pěkně smrdí.
-
Pak bych uvažoval o změně koníčku.
-
-
-
“Naším cílem není vydělat tuny peněz. Nechceme být druhý Disney, nechceme firmu prodat za miliony dolarů. Taky nemusíme každý finanční kvartál uspokojovat investory s výsledky, které předčí jejich očekávání."
Aneb na me to pusobi ve stylu "My si chceme pouze koupit vysnene Ferrari, jachtu a par baraku..."
Nicmene pravdu ma v tom, ze warez verze se ziska a kolikrat rozjede snaz nez original. Zbytek jsou klasicke blafy o tom co by kdyby. Bohuzel jsem opet neslysel jednu zasadni vec - asice ze si jsou moc dobre vedomi toho, ze pocet zpiratenych kopii se NEROVNA poctu teoreticky prodanych kopii. -
na co si kupovat hry? niektore studia si moje "peniaze" nezasluzia ... ani z maleho percenta ... dobre hry si kupim, ako zaklinac 2 , deus ex, mass effect ..take hry mam..ale ostatne mozem kaslat a pekne postahovat ktora sa mi zapaci a chcem vyskusat ...
aj deus ex ..som mal prve stiahnute..vyskusal som ,zapacilo sa , a kupil som... no aj tak uz dlho som ziadnu hru nekupil ..mozno az ked vyjde zaklinac3 ... mass effect u mna uz skoncil trojkou a uz o nom nechcem ani pocut
piratstvu sa zabranit neda, a kazdym rokom je ich viac a viac , preco asi.. hry su drahe a nestoja za to .. hudba tak isto ,ta sa uz vobec nekupuje , a este ako tak filmy -
-
"niektore studia si moje "peniaze" nezasluzia"
Promiň, ale tohle je strašná blbost. Když si teda to studio peníze nezaslouží, tak to znamená, že ta hra je asi špatná a teoreticky bys jí ani neměl chtít hrát, ne? Správná úvaha by snad měla znít "hra je špatná - studio si nezaslouží peníze a já jí nebudu hrát", ne "hra je špatná - tak si jí místo koupení stáhnu!". Ve chvíli kdy tu hru hraješ, tak už si automaticky to studio peníze zaslouží, ať je hra jakákoliv. Když dostaneš hnusný jídlo v restauraci, tak ho taky vrátíš hned na začátku, ne že ho sníš a pak odmítneš zaplatit protože přece bylo hnusný... -
-
ale prosim ta co splietas jedlo s hrami , ide o to ze vyjde nejaka hra, zapaci sa mi tak si ju skusim, ale neni to hra kvoli ktorej by som sa trhal , ked zlacnie si kupim ME 1 a 3 lebo dvojku uz mam.. su to moje srdcovky, hry proste ktore mi bolo aj luto stiahnut ...
hru si kupim az ked som si 100% isti ze je pre mna ako stvorena, a ze ju prejdem celu, a ne ze hra ma 9/10 bodov , mam iny vkus na hry, ne kupit barjaku hru ktora ma vysoke hodnotenie ... mass effect je proste mass effect , aj zaklinac 2 a hlavne half life 1/2 atd ... ine hry kaslem stiahnem prejdem alebo ani neprejdem cele lebo su to obycajne strielacky stereotipne, a vymazem ... a kludne mozu mat aj 10 bodov no mna neocarili ... mysli si co chces ze trepem somariny, aspon neminam na kazdu hru , len na taku o ktorej som presvedceni :)
a ano niektore studia si peniaze nezasluzia aj ti co robia COD ci ine trapošiny ,nekupil by som si ani za cent -
To je pravda,
ale druha uvaha - proc by se mela chovat "spravne" jenom jedna strana? Koupim si hru (BF3) a pak kazdej kdo da jeste litr bude mit prednost v que na server? Lepsi zbrane?
Koupim si hru (Skyrim) a pak musim cekat na DLC (ktery chcu zaplatit!) ale nee, Cenega?
Sry, kdyby nekdo na pirateni opravdu tratil, tak mi ho je lito. Ale neni mi lito ani EA, ani nejakych sasku co udelali pay to win hru. Jak se do lesa vola. -
-
No jo, ale když se nebude chovat správně ani jedna strana, tak už je naděje na zlepšení uplně nulová *4*
Jinak podle mě je pro autory hry větší trest když si tu hru nekoupíš, ani neupirátíš - prostě ji nebudeš hrát (samozřejmě ve větším měřítku, my dva asi fakt nic nezměníme). Když autoři uvidí, že se hra neprodává, ale pirátí, tak většinou jenom nadávaj jak jsou hráči prohnilí. Když uvidí, že se hra neprodává, nepirátí a nikdo jí nehraje, tak se třeba chytnou za nos a zjistí, že by mohla bejt chyba u nich. Stažením hry jim vlastně spíš dáváš najevo "Jo, chci to hrát, ale nezaplatim, haha!" (pokud je to chybná úvaha, tak mě opravte)
-
-
-
Jasne, vse je drahe, zvlaste u tohohle studia, kdy dana hra stala 20 korun, to je opravdu strasne draha hra. Rekl bych, ze uz par roku u nas maloktera hra prekrocila cenou 1000 korun za novinku. A u hudby a filmu se bezne cena pohybuje kolem 400 Kc a mene. A ze ty na ne nemas, tak je musis mit? Z duvodu, aby jsi nebyl za blbce pred kamarady? Jen, ze jsi za jeste vetsiho a az budes chtit nekde pracovat, tak si o vyplatu nerikej, taky ti je k nicemu a nepotrebujes ji.
-
-
Býval jsem velkej warezák a vypalovač, ale slevy na steamu mě naučili nakupovat. Ať EA shoří za ty žvásty, že slevy ničej herní průmysl!
-
-
Jo ničej ... lidi potom nekupují hru hned po vydání jako slepé ovce ale čekají na slevy a hlavně v době kdy sou slevy už jsou taky diskuze a nezávislé a nezkorumpované recenze. To se potom ty nahypované kraviny blbě prodávají když lidi díky čekání na slevu mají čas zjistit že to je nahypovaná kravina. Ale nejvíc ničí herní branži lidi co hry vůbec nekupují, co si třeba koupí film nebo hudbu .... to je největší zlo pro herní branži.
-
-
máš ke svým tvrzením nějaká čísla? steam například uvedl, že počet předobjednávek stále roste...
-
-
To řekli a o týden později už měli 50% slevy na ME3, The Sims 3, Battlefield 3 atd.
-
-
Vyroba her, ktere si clovek koupi a pak ma tu cest, dokupovat dalsi veci taky bohuzel nejde zastavit.